אדום מתוק: 2 מתכונים מפנקים עם תותים

אין הרבה פירות משמחים יותר בחורף מאשר תותים - הצבע האדום והעיצוב הדקורטיבי שהעניק להם הטבע עושים נעים בעין עוד לפני שהם מגיעים לפה, וכשמשדכים להם קצפת, בכלל מדובר בחגיגה.
תות השדה (להבדיל מתות העץ הנפלא בפני עצמו), הוא בן למשפחת הוורדניים ולכן קרוב משפחה של התפוח והאגס וגם של פרחי הוורד, ומונה כמה עשרות מינים. מקור שמו כנראה מהפרסית העתיקה, והמילה תות אף מופיעה בתלמוד הבבלי.
מבחינה בוטנית התות הוא לא בדיוק פרי אלא אוסף של פירות זעירים, שראשיהם הם הנקודות השחורות על קליפתו. תות השדה המוכר הוא הכלאה בין שני מינים של תותי בר. מוצאם של זני תות השדה הגדלים כיום בישראל הוא קליפורניה, והם מבשילים אצלנו מדצמבר עד יוני.
כדאי לאכול תותים לא רק בגלל החגיגיות, המראה או הטעם: ב-100 גרם תותים יש רק 32 קלוריות, והם מהפירות העשירים ביותר בוויטמין C. למעשה, בכוס אחת של תות שדה נמצאת כל התצרוכת היומית של הוויטמין, שחוץ מתרומתו ללוחמה בהצטננות ובשפעת וחיזוק המערכת החיסונית, הוא גם מוריד כולסטרול, משפר את ספיגת הברזל, מפחית נזקי עישון ושתיית אלכוהול ועוד.
מעכבי זיקנה, משפרים את מערכת העיכול, ויש גם יתרונות קוסמטיים
טובים גם לעור הפנים ולהלבנת השיניים. תותים, צילום: Shutterstock
בנוסף, יש בתותים ויטמין A, ויטמינים מקבוצת B כולל חומצה פולית, ויטמין K ומינרלים כמו אשלגן, זרחן, סידן ומגנזיום. מה שנותן להם את הצבע העז הם פיגמנטים אדומים בשם אנתוציאנינים, שיודעים לא רק לצבוע, אלא גם למנוע תהליכים חמצוניים בגוף ולעכב תהליכי זיקנה והופעת מחלות.
נוגדי חמצון נוספים בתותים הם הפנולים, הידועים כאנטי-סרטניים ומונעים טרשת עורקים והתנוונות של המוח. התותים עשירים במקביל גם בפקטין ובסיבים תזונתיים, המשפרים את פעילות העיכול ומעכבים את קצב ספיגת הגלוקוז מהמזון לדם, ולכן טובים (במידה) לסוכרתיים.
ואם זה לא מספיק, לתותים יש גם יתרונות קוסמטיים: החומצות האלפא-הידרוקסיות שבהם מסייעות להסרת תאים מתים מהעור, ולכן אפשר לשלב תותים במסכת פנים או בתכשיר פילינג טבעי, שיבהיר את העור ויטשטש כתמי פיגמנטציה. גם להלבנת שיניים יש לתותים מה לתרום - משפשפים את הפרי על השיניים, משהים כמה דקות ושוטפים.
מובן שהתפקיד המרכזי של התותים הוא לקשט ארוחות ולהשתלב בעוגות, ברפרפות, בגלידות ובשאר קינוחים, עם הצבע והטעם המתוק-חמצמץ. טעם זה הולך מעולה עם קצפות, קרמים, שוקולד וכמובן עם פירות אחרים, אבל אפשר לשלב את התותים גם בסלטי ירקות. תכולת הפקטין הגבוהה שבתותים הופכת אותם לחומר גלם פופולרי להכנת ריבות וקונפיטורות, אבל אם נתקעתם עם עודף פרי, אפשר גם לאחסן במקפיא ולשלוף מדי פעם לצורך הכנת שייק.
אנחנו בחרנו בשני מתכוני תותים – האחד קינוח מתקתק והשני סלט מיוחד בו התותים משתלבים היטב:
טראפלס תות
צילום: באדיבות הבלוג "פינק ליידי"
המרכיבים:
10 תותים טריים שטופים
1/2 כוס סוכר
2 כפות שמנת קוקוס
1/2 כוס שקדים טחונים
1/4 כפית מלח
1.5 כוסות שבבי שוקולד מריר
1 כף שמן צמחי
לקישוט: מקלות סוכרייה, סוכריות צבעוניות, שבבי קוקוס, אבקת קקאו
[#middleBanner]
ההכנה:
1. טוחנים בבלנדר את התותים.
2. שופכים תכולת כוס אחת מרסק התותים עם הסוכר וקרם הקוקוס למחבת טפלון על אש נמוכה עד בינונית, ומבשלים 15-20 דקות או עד שהתערבות מצטמצמת לחצי כוס.
3. מעבירים את התערובת לקערה קטנה ומוסיפים את השקדים הטחונים ואת המלח. מצננים במקרר לשעה.
4. מגלגלים מהתערובת בזהירות 12 טראפלס, תוקעים בהם את מקלות הסוכרייה ומכניסים למקרר לחצי שעה נוספת. במידת הצורך ניתן להכניס למקפיא.
5. ממיסים את שבבי השוקולד המריר בקערה רדודה מעל סיר עם מים רותחים, תוך ערבוב מתמיד של השוקולד עד שכולו נמס. מוסיפים את השמן ומערבבים שוב.
6. מוציאים את סוכריות הטראפלס, טובלים בשוקולד המומס ובסוכריות/שבבי קוקוס/אבקת קקאו, מעבירים לצינון מיידי במקפיא לכמה דקות ואז למקרר לקירור הסופי.
המתכון באדיבות הדס אריאל בלנקשטיין מהבלוג "פינק ליידי"
סלט תרד ותותים:
צילום: באדיבות הבלוג "סיו פוד"
המרכיבים:
6-7 תותים
עלי תרד
1 אבוקדו
1 אשכולית אדומה
1 בצל קטן
לרוטב:
1/3 כוס שמן זית
1/6 כוס חומץ בלסמי
1 כפית שטוחה חרדל גרגרים
1 כפית שטוחה סילאן
מלח, פלפל שחור
ההכנה:
1. שוטפים היטב את התותים, מסירים את העלים וחותכים לחצאים.
2. קולפים את האשכולית ומוציאים בעדינות את בשר הפרי.
3. קולפים ופורסים את האבוקדו וחותכים כל טבעת לחצי.
4. קולפים את הבצל ופורסים לטבעות.
5. שוטפים ומייבשים היטב את עלי התרד.
6. מערבבים את חומרי הרוטב בצנצנת עד שהם מתאחדים.
7. להרכבת הסלט: מסדרים בצלחת הגשה גדולה ושטוחה את עלי התרד, מעליהם את נתחי האשכולית והאבוקדו, לאחר מכן את התותים ולבסוף את הבצל. את הרוטב מוסיפים רק לפני ההגשה.
המתכון באדיבות סיון מאירי מהבלוג "סיו פוד"
מתכונים חגיגיים עם פירות יבשים
אין פשוט מזה: סינייה טלה וטחינה
ערמונים מהאש: 2 מתכונים עם ערמונים
הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
אנחנו מכירים אותם בתור "חמוצים", אבל הירקות הכבושים הם הרבה יותר מתוספת לפלאפל או לשניצל. בתהליך כבישת...
ערב החג מתקרב בצעדי ענק ותכנון ארוחת החג בעיצומה. כיצד תפתיעו השנה את האורחים? עם מנה וירטואוזית שדורשת...
מוזמנים - יש, הגדות תואמות - יש, מספיק בקבוקי יין כדי לצלוח את הערב הארוך בשנה – יש. עכשיו זה הזמן לדאוג...