אחריות על מוצרי חשמל – לא מה שחשבתם

אתם לא מאמינים שזה קורה לכם: המקרר החדש, שקניתם רק לפני שנתיים, הפסיק לעבוד. מלבד הדאגה שהאוכל יתקלקל, במיוחד בימי הקיץ החמים, אתם מרגישים רגועים כי יש בידכם תעודת אחריות. אחרי שיחת טלפון עם היבואן או החנות, אתם מבינים שיש מצב שהחברה לא תעמוד בהבטחה, ותצטרכו לשלם לא רק על קניית מזון חדש, אלא גם אלפי שקלים על תיקון שהובטח לכם במסגרת האחריות.
מקרה כזה קרה להילה וראובן (שמות בדויים) שרכשו ביולי 2012 מקרר שלוש דלתות של אחת מהחברות המובילות. במעמד הרכישה אמר להם הנציג בחנות שהאחריות היא לעשר שנים ושהיא כוללת את המדחס. ההבטחה הזו נכתבה בכתב יד בחשבונית. שלוש שנים לאחר מכן המקרר הפסיק לעבוד. ראובן פנה ליבואן אבל שם נאמר לו שאין אחריות. בלית ברירה הוא הזמין טכנאי שהגיע באותו יום וקבע שיש להחליף את יחידת הקירור שעלותה 2500 שקלים. בני הזוג לא יכלו להישאר ללא מקרר, ולכן שילמו את עלות התיקון ולאחר מכן פנו לבקש החזר מהחנות אבל לא זכו לתגובה.
ראובן פנה לאמון הציבור וביקש עזרה. בעקבות פניית אמון הציבור הציעו בחנות זיכוי של כמה מאות שקלים. ראובן, ששמר את החשבונית שקיבל במעמד הרכישה, עליה כתוב במפורש שהאחריות היא לעשר שנים, החליט לתבוע את החנות.
גם לאה (שם בדוי), רכשה לפני כמעט חמש שנים מקרר וקבלה אחריות מלאה של היבואן לחמש שנים, אבל ברגע האמת, שלושה חודשים לפני תום האחריות, המדחס התקלקל. לאה התקשרה ליבואן אבל שם טענו שאחריות היא רק לשנה ולא על המדחס. ביום למחרת התקשרה שוב והפעם הקליטה את השיחה. היא שאלה את הנציגה לכמה שנים יש אחריות על המקרר והנציגה אמרה שהאחריות היא לחמש שנים כולל המדחס. מידע זה כתוב גם שחור על גבי לבן באתר החברה. לעומת זאת, כשהתקשרה לחברת השירות של היבואן נמסר לה שהאחריות היא רק לשנה ולא על המדחס.
בפנייה לאמון הציבור כתבה "אודה על התערבותכם בדחיפות כי האחריות פגה בקרוב ואני ללא מקרר. בידיי הקלטה וצילום מסך מהאתר של היבואן שמוכיח את עמדתי". באמון הציבור אומרים כי מדובר בתלונה חמורה ולצרכנית יש את כל ההוכחות שמגיעה לה תיקון במסגרת האחריות ושהם פועלים מול החברה כדי שתעמוד בהתחייבות שלה.
אחריות שלא שווה גרוש
חשוב להבין כבר במועד הרכישה את מעמד האחריות שלכם. צילום: shutterstock
כדי להימנע מהמצב המתסכל שבו אתם נתקעים עם מכשיר חשמלי שלא עובד ועם אחריות שלא שווה כלום, כדאי להכיר את התקנות. קחו בחשבון שבתי העסק – במזיד או שלא – מנסים להצניע את המידע ולבלבל את הלקוח. גם אנשי מכירות, לעיתים, נותנים מידע סותר במטרה להשלים את המכירה.
לפני עשור בדיוק נכנסו לתוקפן תקנות שמטרתן להגן על הצרכן בכל הנוגע לאחריות של מוצרי חשמל, אלקטרוניקה וגז חדשים, ששוויים מעל 150 שקלים. האחריות היא לשנה מיום הרכישה או ההתקנה.
לפי התקנות, לכל מוצר חייבת להיות מצורפת תעודת אחריות. על היצרן או היבואן לתקן כל קלקול בתקופת האחריות ללא תמורה, אלא אם יוכיח כי הנזק נגרם בזדון או ברשלנות של הצרכן. כדאי לשים לב - אם יצרן או יבואן לקח על עצמו אחריות מעבר למה שכתוב בחוק, הוא חייב לפרט זאת בנפרד בתעודת האחריות.
במידה ולא מקבלים תעודת אחריות צריך לשלוח דרישה בדואר רשום, ולציין שאם לא תקבלו תעודת אחריות אתם שומרים לעצמכם את הזכות לתבוע.
אם קיבלתם תעודת אחריות אבל היצרן או היבואן מסרבים לתקן את המוצר או לספק חלקי חילוף, יש לכם זכות לתבוע.
באמון הציבור ממליצים להבין היטב את פרטי האחריות במעמד הקנייה. "כעקרון, היבואן הוא זה שעליו לעמוד בהתחייבות לאחריות למוצר ולא המשווק. אלא אם, כמו בתלונה של ראובן והילה התחייבות אינה עולה בקנה אחד עם תעודת האחריות וזו הבטחה שנמסרה לצרכנים", אומרים בארגון וממליצים לשמור את התעודה במקום שאפשר למצוא אותה.
לפעמים גם צריך למלא פרטים בתעודת האחריות ולשלוח בדואר או לעשות פעולה אחרת כדי להפעיל את האחריות. לא כדאי להתעצל, אחרת כשתצטרכו לממש את האחריות לא תוכלו. במקרים שאפשר מומלץ גם להקליט את השיחה עם נציג השירות. הקלטות וכל מסמך אחר יעזרו במקרים של מחלוקת.
[#middleBanner]
נמאס לכם מהודעות זבל לסלולרי? תתבעו
אפשר להוזיל את עלויות הגז הביתי
נמאס לשלם כל כך הרבה על שיחות בחו"ל
ביקש להתנתק מהשירות - ונתבע
שלא יעבדו עליכם: כל הדרכים לטכנאי אמין
הצטרפו לקהילת הצרכנות של מוטק'ה
עד גיל 40 ניסתה טובה רוכברגר-מאיר (63) להקים עסקים, בעיקר בתחום ההלבשה, ו"בכל פעם זה היה כישלון מפואר", היא...
רובנו מודעים למושג כלכלה נבונה, שהמוטו שלה הוא "לא צריכים - לא צורכים". אבל מה קורה עם החשבונות השוטפים,...
בעשור האחרון חלה עלייה משמעותית מאוד בקרב האזרחים הוותיקים בשימוש במחשב בכלל ובאינטרנט בפרט: לפי סקר...