איזה טיפוס: גינת ירק מצמחים מטפסים

טיפוח גינת ירק הוא ללא ספק עיסוק מהנה, עם בונוס של ירקות טריים ואורגניים, שמגיעים הישר מהערוגה למטבח. אבל מה קורה כשיש רק שטח אדמה קטן? פתרון אפשרי הוא בחירה בירקות ובפירות המטפסים, הצומחים לגובה וחסכוניים ברוחב.
יתרון נוסף של המטפסים הוא המראה הדקורטיבי והתרומה למראה חי וירוק של החצר - הם יכולים לשמש כגדר חיה (עם תמיכה) או כחיפוי והצללה לפרגולה. כשהם מניבים על הדרך פירות או ירקות, בכלל טוב.
האתגר היחיד הוא הצורך של המטפסים בתמיכה - הקירות החיצוניים של הבית או המחסן, מעקות המרפסת או הגדרות יכולים לשמש למטרה זו. אם אין כאלה, אפשר לארגן סביב הצמחים המטפסים מתקני "הדליה" מעמודים, שביניהם מתוחים חוטי ברזל, ונותנים למטפסים לעשות את השאר. לכבוד ט"ו בשבט, הנה מספר הצעות למתחם ירוק מפירות וירקות מטפסים:
גפן
יכול לטפס ולהגיע לגבהים מרשימים. שיח גפן, צילום: Shutterstock
שיח הגפן, מהמטפסים העתיקים בעולם ואחד משבעת המינים, היה ונשאר צמח הכיסוי האולטימטיבי לסוכת הישיבה בחצר, שגם מספק ענבים מתוקים ועלים גדולים שאפשר למלא באורז. שיח הגפן הוא חזק ובעל תוחלת חיים גבוהה - הוא נעזר בקנוקנות כדי להיאחז ולטפס ויכול להגיע לגבהים מרשימים. הוא אמנם נשיר ובחורף ייראה עצוב למדי, אבל גם יאפשר לאור השמש לחדור.
תנאי גידול: אפשר לשתול או להרבות את הגפן בעזרת ייחורים בחורף ובאביב. השיח זקוק להשקיה רבה ולתנאי שמש מלאה, ואחת לכמה שנים יש לבצע גיזום מסיבי. יש זנים שזקוקים לעיטוף אשכולות הענבים להגנה מנקירות ציפורים.
פסיפלורה
יניב פירות כבר בשנה הראשונה. צמח הפסיפלורה, צילום: Shutterstock
אחד המטפסים המוצלחים לגדר חיה הוא הפסיפלורה (שעונית בעברית), המטפס בעזרת קנוקנות על כל מה שנקרה בדרכו. הוא אמנם רב שנתי, אבל תוחלת החיים שלו עומדת על כמה שנים בלבד. מאידך, כבר בשנה הראשונה הוא מניב את פירותיו העסיסיים והמתוקים-חמצמצים, וממשיך לאורך כמה מחזורים בשנה. חשוב לא לקטוף את הפירות לפני ששינו את צבעם מירוק לחום-סגלגל.
תנאי גידול: השיח קל לטיפול ומהיר גידול, אוהב שמש מלאה והשקיה מרובה בקיץ. אפשר לשתול או להרבות בעזרת ייחורים כל השנה, חוץ משיא החורף.
עגבניית שרי
בונוס: אפשר לשתוך גם בעציץ. צילום: Shutterstock
עגבניות שרי, הזן הקטן או גרסת החטיף אם תרצו של העגבניות, יקשטו היטב כל סלט. אבל מעבר לטעמן המתקתק גם הן גדלות על שיח מטפס ירוק עד, מהיר צמיחה ורב שנתי המניב כל השנה, שלא יתפוס הרבה מקום בגינה. בונוס נוסף: אפשר לשתול אותו גם בעציץ.
תנאי גידול: שותלים או זורעים את השיח בסוף החורף או בתחילת האביב. הוא זקוק לאדמה עשירה ומנוקזת, לתנאי שמש מלאה ולהשקיה סדירה.
מלפפון
עם טיפול נכון, הצמח יניב כל השנה. צילום: Shutterstock
הירק שהינו פריט חובה בכל סלט, הוא בעצם פרי ממשפחת הדלועיים. השיח המטפס עליו צומח המלפפון גדל מהר, ויכול להגיע לגובה של מטר וחצי. עם טיפול נכון הוא יניב כל השנה.
תנאי גידול: אפשר לזרוע את המלפפונים אבל עדיף לשתול אותם, והעונה המתאימה היא האביב והקיץ. השיח זקוק לשמש מלאה ולהשקיה ברמה בינונית.
שעועית סקרלט
כמעט כל החלקים אכילים. שעועית סקרלט, צילום: Shutterstock
זהו צמח רב שנתי מטפס, שתלטן מעט, שכמעט כל חלקיו אכילים - גם העלים בצעירותם, גם הפרחים שתורמים לא מעט בתחום האסתטי וגם התרמילים, כשהם צעירים (אבל אפשר גם לחלץ ולאכול רק את הפולים טריים או מבושלים). בשל יכולתו לקבע חנקן, שיח השעועית גם מועיל לאיכות האדמה סביבו.
תנאי גידול: שותלים את השיח בסתיו או בחורף, הוא מהיר צמיחה ואוהב גם הוא שמש מלאה. הוא זקוק להשקיה בינונית וכן לגיזום, ויכול להגיע לשני מטר ויותר, אבל עדיף למען איכות התוצרת לרסן את גידולו.
דלורית
זקוק לתנאי שמש מלאה ולהשקיה בינונית, צומח מהר ויכול להגיע לגובה של מטר. שיח דלורית, צילום: Shutterstock
עוד בת למשפחת הדלועיים הגדלה על שיח מטפס היא הדלורית - כתומה, בעלת גזרת אגרטל וטעם מתוק ועשיר, שתצלח לתבשילים ולמרקים רבים.
תנאי גידול: את שיח הדלורית אפשר לזרוע או לשתול ומומלץ לעשות את זה באביב. הוא זקוק לתנאי שמש מלאה ולהשקיה ברמה בינונית, צומח מהר ויכול להגיע לגובה של מטר, אך כדאי לגזום אותו מדי פעם. אפשר לגדל אותו גם בעציץ.
אפונת שלג
השיח מניב בחורף, מגיע לגובה מרשים של מעל מטר, והכי חשוב - מפיק אפונת שלג שלה שימושים רבים במטבח. צילום: Shutterstock
אפונת שלג, זן של אפונה שטוחה שגם התרמיל שלה נאכל ויש לה מגוון שימושים קולינריים, גדלה על צמח מטפס חד שנתי ומהיר גידול, שיכול להגיע לגובה מרשים של מעל מטר.
תנאי גידול: את השיח זורעים בסתיו והוא מניב בחורף. הוא זקוק להשקיה ברמה בינונית, לקרקע מדושנת ולשמש מלאה, וגם אותו ניתן לגדל בעציץ.
חציל
גם החציל גדל על שיח מטפס, שהינו רב שנתי וגדל במהירות. צילום: Shutterstock
החציל, מהירקות האהובים במטבחי הים התיכון, בן למשפחת הסולניים כמו העגבנייה הכולל מגוון זנים, גדל גם הוא על שיח מטפס. השיח רב שנתי ומהיר גדילה, ומגיע לגובה של 60 ס"מ עד מטר.
תנאי גידול: את שיח החצילים אפשר לזרוע, לשתול או להרבות מייחורים, מומלץ באביב. הוא זקוק לאדמה מאווררת ולהשקיה מרובה אחרת הפרי יהיה מריר, וגם, איך לא, לתנאי שמש מלאה. רצוי שהפרי לא יגע בקרקע, ואפשר לגדל את השיח גם בעציץ.
פטל
גם שיח מטפס, וגם פטל זמין כל השנה. צילום: Shutterstock
רואים אותם על גדות נחלים ואף נדקרים מהם בשיוטי אבובים, אבל למה לא לגדל את שיחי הפטל, שחור או אדום, גם בבית וליהנות מחוויית ליקוט עצמי ומפרי טרי ועסיסי? הפטל הוא שיח רב שנתי, שיש בו גם מינים שאינם קוצניים. גודלו תלוי בגיזום, אבל הוא יכול לכסות גדר או מעקה.
תנאי גידול: מומלץ לשתול באביב. השיח זקוק לתנאי צל ולהשקיה ברמה בינונית וחשוב לעצב ולגזום אותו.
[#middleBanner]
איך לבחור תערובת שתילה
עצים קטנים בגינה קטנה: זה אפשרי
הצטרפו לקהילת הגינון של מוטק'ה
ישראל עשירה במינים רבים של צמחי בר יחסית לגודלה, אבל הבנייה והפיתוח לא ממש מועילים לשימור המגוון והכמות,...
בכל שנה ליל הסדר כולל את המסורות הוותיקות של כל משפחה – בדיחות קבועות, זה שתמיד מתנדב לשטוף את הכלים,...
איך אתם מקשטים את שולחן החג שלכם? האם אתם מאלה שמסתפקים בפרחים או בעציץ נחמד, או שאתם מנצלים את ליל הסדר...