איך לא להרוג צמחי בית

מי מאיתנו לא קיבל במתנה עציץ ובו צמח הפורח בפרחים צבעוניים, מרהיבים ושופעי חיות, שנדמה היה שחיי הנצח בכיסם, אבל זה הסתיים הרבה קודם. לפעמים הספיקו שבועיים-שלושה, כדי שהעלים הירוקים והרעננים יתקמטו, עלי הכותרת המשגעים ינשרו ורק כמה אבקנים קירחים, יוותרו לספר על תהילת העבר.
כישלונות כאלה, ככל שהם מפתים להתייאש, לא חייבים להיות סוף הדרך, בעיקר אם אתם גרים בדירה בקומה גבוהה ומשוועים לקצת ירק, לשדרוג המראה והאווירה בבית ולתוספת חמצן לאוויר.
תחזוק צמחי בית הוא לא תורה מסובכת, אם רק מקפידים על כמה כללים. החשוב בהם הוא, שלכל צמח יש דרישות משלו. אם רוצים לגוון את סוגי הצמחייה בלי לייבש או להרקיב אף אחד, יש צורך בידע מוקדם, בשינון הפרטים (אפשר להעלות אותם על הכתב כטבלת תזכורת ולהצמיד למקרר) ובעיקר בתשומת לב מתמדת ועקביות.
כמובן שאם אתם נוסעים לחופשה ולא רוצים לחזור לעציצים נבולים, דאגו ל"פלנט סיטר", שיגיע בקביעות להשקות.
אז מהם הגורמים שיקבעו האם עציציכם ישרדו ואף ישגשגו, או יוציאו את ימיהם במהרה?
שימו לב היכן אתם ממקמים את הצמחים שלכם. צילום: shutterstock
סוג הצמח
מעבר לסוגיית האסתטיקה והטעם האישי, כשמדובר על פנים הבית, כדאי לבחור בצמחים ירוקי עד, שיופיים נובע מעלווה מעניינת ולאו דווקא מפריחה מרשימה. העציצים הפורחים נראים נהדר במשתלה, אבל בבית קשה לספק להם את התנאים האופטימליים וברוב המקרים הם לא יחזיקו מעמד ויביאו בעיקר עוגמת נפש.
צמחים ירוקי עד יחזיקו יותר מעמד. צילום: Shutterstock
מיקום ותאורה
גם אם לא בכמויות שיש בחוץ, אור יום טבעי הוא אחד התנאים ההכרחיים לאיכות חייהם של צמחים ולכן בתוך הבית יש לבחור את מיקומם בקפידה. לכל צמח דרישות תאורה משלו, אבל בגדול, צמחים עם הרבה עלווה ירוקה זקוקים לקצת פחות אור וצמחים עם פריחה זקוקים ליותר.
רוב צמחי הבית הנמכרים היום, הם צמחים טרופיים. מכיוון שכך, תנאי האור הקלוש יחסית בבית (המזכירים כנראה את הג'ונגלים מהם באו), מתאימים. הלחות, מצד שני, גם בקיץ הישראלי, עלולה לא להספיק וכדאי לרסס מדי פעם מים בסביבתם, בעיקר בימים יבשים.
המיקומים המועדפים לעציצים ואדניות הם אדן החלון, מרפסת, פאטיו או סביבתם, למרות שיש גם צמחים שיפיקו תועלת מתאורה מלאכותית. מאידך, לא כדאי לחשוף את מרבית צמחי הבית לקרינת שמש ישירה, שעלולה להתבטא בכתמי צריבה חומים על העלים.
כדאי למקם את הצמחים על אדן החלון ובמרפסת. צילום: Shutterstock
עוד בנושא המיקום, אל תציבו עציצים במקום החשוף למשבי רוח או בקרבת המזגן או תנור החימום. צמחים לא מעריכים משבים חמים, קרים או יבשים בקרבתם. עציץ שנמצא במרפסת, כדאי להכניס בחורף הביתה ולהוציא שוב באביב ובגדול, עציץ לא נראה מרוצה? נסו לשנות את המיקום שלו. זה יכול להתברר כצעד מציל חיים ואגב, בלילה צמחים משחררים פחמן דו חמצני ולכן לא כדאי להכניס יותר מדי מהם לחדר השינה, בעיקר אם החלונות סגורים.
בחירת העציץ
בעציצים הגודל דווקא כן קובע וצריך להתאים אותו לפריסה העתידית של שורשי הצמח. אפשר לבחור בעציץ מעוצב או פשוט, מחרס, קרמיקה או פלסטיק, אבל חובה שיהיו בו חורי ניקוז, לפחות אחד ורצוי יותר. עציץ בלי חור ניקוז יכול להיות הכי דקורטיבי, אבל הוא לא כשיר לאכלס צמח.
אם לא רוצים שמי ההשקיה יזלגו חופשי מחור הניקוז ויטפטפו בבית, יש להציב את העציץ על תחתית עם שוליים מוגבהים, אך לדאוג לרוקן אותה. מים עומדים, עלולים להרקיב את השורשים.
שימו לב לבחירה נכונה של העציץ והמיקום. צילום: Shutterstock
תערובת השתילה
המצע שבו נשתל הצמח, הוא עניין לא פחות חשוב. תערובת שתילה מוצלחת (ואדמה מהגינה ממש לא תתאים), חייבת לספק לצמח חומרי הזנה שיאפשרו לו להתפתח מעל ומתחת לפני הקרקע.
חשוב גם שהתערובת תהיה מאווררת, בעיקר כשמדובר בעציצים והיא צריכה גם לאפשר ניקוז, אבל גם "להחזיק" מים. ככל שהעציץ גדול יותר, חשיבות האוורור גדולה יותר.
רוב צמחי הבית יסתפקו באותה תערובת בסיס, אבל המיוחדים והרגישים בהם, כמו רקפות וסחלבים, זקוקים לתערובת מושקעת יותר, בהתייעצות במשתלה. התערובות המוצעות למכירה מכילות חומרי דישון כימיים המשתחררים בהדרגה ויש במרביתם חומרים כמו כבול, סיבי קוקוס, טוף ופרלייט.
השקיה
בלי מים אין חיים וגם אם ישראל מתייבשת, הצמחים שלכם צריכים לשתות והם לא סלחנים כשבעליהם המוסחים שוכחים להשקות. מצד שני, גם השקיית יתר, תופעה שנמצאה במחקרים נפוצה וקטלנית יותר בצמחי בית, לא תתקבל בברכה, לאחר שתביא לדחיקת האוויר מהקרקע ולריקבון.
לכל צמח דרישות השקיה משלו וחשוב לדעת אותן ולדבוק בהרגל. מרבית צמחי הבית זקוקים להשקיה בתדירות של אחת לשבוע, בהתאם לגודל העציץ וגודל הצמח, סוג הקרקע, כמות האור והטמפרטורה הסביבתית. בקיץ יש להשקות יותר, אבל כך גם בשיא החורף, כשהחימום בבית פועל ומייבש את האוויר.
השקייה זהירה ומדודה תאריך את חיי הצמחים. צילום: Shutterstock
הדרך הטובה ביותר לדעת האם צריך להשקות, גם בלי לעקוב אחר הטבלה, היא לנעוץ אצבע בתערובת ולבדוק את מידת הלחות. כשמשקים, יש לוודא שהמים זורמים מחור הניקוז (הנגר עוזר לשטוף את האדמה ממלחים), אך חשוב כאמור לבדוק שלא מצטבר עודף מים בתחתית.
המהדרין טוענים, שלא כדאי להשקות עציצים במי הברז של ישראל בשל ריכוז המלחים הגבוה ועדיף להשתמש במים הניגרים מהמזגן (שבכלל מומלץ לאגור להשקיה), מים מינרלים או מי גשם.
דישון
לא על המים לבדם. צמח זקוק גם לחומרי הזנה, כדי לשגשג ולפרוח. באדמת הגינה, צמחים זוכים לדישון טבעי באדיבות עלים מרקיבים וכדומה. אדמת העציץ לא זוכה לשירותים כאלה ולכן חשוב לדשן, רצוי בדשן גרגרים בשחרור איטי, כמובן בהתאם לצרכים האישיים ולא בחורף. גם כאן, יש להימנע מדישון יתר שרק יזיק. אחת לכמה חודשים, כדאי לתחזק את בריאות הצמח בתוספי ויטמינים מיוחדים לצמחים.
כשהעלים מצהיבים, חשוב לגזום אותם. צילום: Shutterstock
גיזום
כדי לשמור על צמח בריא עם מראה רענן, חשוב לבצע גיזומים של עלים וענפים יבשים או מצהיבים, בעזרת מזמרה או מספריים ולא בתלישה, כדי למנוע את התפשטות הריקבון או הופעת פטרייה. מדי פעם, כדאי לדלל ענפים בצמחים מסוימים, כדי לאפשר אוורור וצמיחת ענפים חדשים.
צמחים פורחים, כדאי לגזום עם קמילת הפריחה. זה יאפשר לצמח להתאושש ולהוציא ניצנים, שמהם ייצאו פרחים חדשים.
עכשיו הזמן לקקטוסים וסוקולנטים
8 תבלינים שכדאי לכם לשתול עכשיו
עצים קטנים בגינה קטנה: זה אפשרי
הצטרפו לקהילת הגינון של מוטק'ה
ישראל עשירה במינים רבים של צמחי בר יחסית לגודלה, אבל הבנייה והפיתוח לא ממש מועילים לשימור המגוון והכמות,...
בכל שנה ליל הסדר כולל את המסורות הוותיקות של כל משפחה – בדיחות קבועות, זה שתמיד מתנדב לשטוף את הכלים,...
איך אתם מקשטים את שולחן החג שלכם? האם אתם מאלה שמסתפקים בפרחים או בעציץ נחמד, או שאתם מנצלים את ליל הסדר...