חזרה לבריאות טובה

אל תקחו ללב: כך תמנעו טרשת עורקים

טרשת עורקים עלולה להתפתח כבר בסביבות גיל 30, ובין גורמי הסיכון נמנים עודף כולסטרול, סוכרת, יתר לחץ דם, היסטוריה משפחתית ולחץ נפשי. 7 טיפים למניעה
ד"ר מיכאל יונש 12/12/17
אל תקחו ללב: כך תמנעו טרשת עורקים
מתזונה נכונה ועד הפחתת סטרס - אפשר למנוע טרשת עורקים בדרכים פשוטות. צילום: Shutterstock

 

 

מחלות לב וכלי דם הן מגורמי המוות המובילים בעולם המערבי, יחד עם מחלת הסרטן. אחת הסיבות הנפוצות ביותר למחלות לב היא טרשת עורקים - תהליך הדרגתי שבו מצטבר רובד טרשתי, המורכב משכבת כולסטרול, תאים ורקמת חיבור, על דפנות כלל העורקים בגוף, וגורם להיצרות כלי הדם ולהפרעה בזרימת הדם.

 

 

מהן ההשלכות של טרשת עורקים?

 

 טרשת עורקים עלולה להסתיים בהתקף לב. צילום: Shutterstock

 

 

טרשת עורקים עלולה להתפתח כבר בגיל צעיר, אפילו בסביבות גיל 30, כאשר עד גיל 45 מדובר במחלה השכיחה יותר בקרב גברים, ומעל גיל זה גם הנשים מצטרפות לסטטיסטיקה. ישנם מספר גורמי סיכון לטרשת עורקים, בהם סוכרת, יתר לחץ דם, היסטוריה משפחתית של מחלות לב, לחץ נפשי וכמובן - עודף כולסטרול.

 

שיעור ההצרות בכלי הדם משתנה בהתאם לחומרת טרשת העורקים, ובמקרים קשים הוא אף יכול להביא לחסימה מלאה של העורק. אחת הסכנות המרכזיות אצל הסובלים מטרשת העורקים היא היווצרות חסימה מלאה ופתאומית של עורק ראשי. המנגנון המביא לחסימה מוחלטת של העורק משלב תמיד איזור של רובד טרשתי המצר את העורק ועליו יצירה חריפה של קריש דם מקומי. בתהליך חריף זה, עורק שהיה מוצר בדרגה מסוימת, אך עדיין העביר זרימה של דם, נחסם כעת לחלוטין ללא אפשרות מעבר דם.

 

חסימה מוחלטת של קריש דם מקומי מעין זה בעורק כלילי, המספק דם לשריר הלב, מוביל לאוטם בשריר הלב, או בשמו העממי – התקף לב. ואכן, בהתקף לב חריף נגרמת למעשה חסימה של אחד העורקים הכליליים, ירידה באספקת הדם לשריר הלב, ומכאן - הרס תאי שריר הלב שהינו במקרים רבים בלתי הפיך.

 

 

איך אפשר למנוע טרשת עורקים?

 

אנשים מעשנים הם בעלי סיכון לחלות במחלות לב פי 3-5 לעומת אלה שלא מעשנים. צילום: Shutterstock

 

 

עולם הרפואה מציע כיום טיפולים מתקדמים למחלות לב וכלי דם, אך הטיפול הטוב ביותר הוא כמובן מניעת היווצרות המחלה והתפתחותה. להלן הדרכים העיקריות למניעת טרשת עורקים, שמתמקדות באורח חיים בריא ומאוזן:

 

1. שמרו על תזונה נכונה. מכיוון שבטרשת עורקים יש מרכיב בולט של כולסטרול, אחת הדרכים למניעת המחלה היא הורדת רמת הכולסטרול "הרע" (LDL), על ידי הפחתת מאכלים עתירי שומן רווי או שומן טראנס וצריכה מוגברת של סיבים תזונתיים, דגים ושמן זית.

 

2. בצעו מעקב ובדיקות. במקרים רבים חולים אינם מודעים למחלות רקע המתפתחות בצורה "שקטה" , לאורך שנים, ומתפרצות רק בשלב מתקדם וקריטי. רבים מגורמי הסיכון להיווצרות טרשת יכולים להתפתח לאט ובצורה סמויה, מבלי שהחולה ירגיש שמשהו אינו כשורה – למשל ערכי סוכר מוגברים, לחץ דם גבוה ורמות כולסטרול גבוהות. לכן מומלץ לבצע מעקב ובדיקות דם על מנת לברר את רמות שומני הדם, לחץ הדם וערכי הסוכר, ולפעול להורדתם במידה שהם במגמת עלייה.

 

3. הפסיקו לעשן. עישון סיגריות ומוצרי טבק אחרים עלול להוביל לפגיעה בדפנות העורקים, ולהגביר את הצטברות שכבת השומן והכולסטרול. העישון מגביר את הסיכון לקרישי דם, ונחשב לאחד מגורמי הסיכון הבולטים ביותר למחלות לב כליליות - אנשים מעשנים הם בעלי סיכון לחלות במחלות לב פי 3-5 לעומת אנשים שלא מעשנים. רוצים סיבה נוספת להפסיק לעשן? העישון גורם לירידה בכולסטרול "הטוב", שמסייע להורדת הכולסטרול הכללית בגוף.

 

4. הקפידו על פעילות גופנית סדירה. פעילות גופנית מתונה וקבועה המותאמת לגיל וליכולות, תורמת להעלאת הכולסטרול הטוב בגוף ולהורדת הכולסטרול הרע, עוזרת לאיזון הסוכרים ולחץ הדם ותורמת להרגשה כללית טובה. מחקרים מעידים על כך, שחוסר פעילות גופנית מעלה את הסיכון לחלות בהתקף לב או בשבץ מוחי פי 8 לעומת אנשים המבצעים פעילות גופנית קבועה.

 

5. טיפול תרופתי. במידה שערכי הסוכר, לחץ הדם ושומני הדם גבוהים, ולא מגיבים לשינוי באורח החיים, יש לעבור לטיפול תרופתי מותאם לכל אחת מהבעיות הללו. טיפול תרופתי למניעת טרשת עורקים נחלק לשניים: למניעה ראשונית ולמניעה שניונית. הטיפול הראשוני נועד למנוע אירועי לב אצל מי שנמצא בקבוצות הסיכון, כגון חולי סוכרת ויתר לחץ דם, שלא ידוע כי קיימת אצלם טרשת עורקים משמעותית, ושלא עברו בחייהם אירוע לבבי או מוחי.

 

הטיפול למניעה שניונית ניתן לאדם שכבר עבר אירוע לבבי או מוחי בחייו, וידוע על נוכחות טרשת עורקים משמעותית. בשתי הקטגוריות, ובעיקר למניעה שניונית, טיפול במדללי דם על ידי אספירין - הידועה בעיקר בזכות יכולתה למנוע קרישת דם על ידי עיכוב טסיות - הוא הטיפול הנפוץ. הדגש כיום הוא על מינון נמוך של תרופת האספירין, הניתנת לרכישה ללא צורך במרשם רופא, כגון קרטיה. אין לקחת את התרופה ללא המלצת רופא.

 

6. הקפידו על משקל ועל לחץ דם תקינים. עודף משקל תורם אף הוא להצטברות כולסטרול, ולכן מומלץ לשמור על משקל ועל BMI (מדד מסת הגוף) תקינים. גם לחץ דם גבוה הוא אחד מגורמי הסיכון לטרשת עורקים, לכן רצוי לטפל בו באמצעות תרופות להורדת לחץ דם, הקפדה על אורח חיים בריא ופעילות גופנית סדירה.

 

7. הימנעו ככל האפשר מלחץ נפשי. מצבי סטרס מתמשכים אינם טובים לבריאות באופן כללי, וללב בפרט. נסו לשלוט בכעסים, הפחידו מצבי לחץ וחרדה, ואל תיקחו ללב, תרתי משמע.

 

* מומלץ להפסיק את השימוש באספירין לפחות שבוע לפני ניתוח כולל ניתוח דנטלי, מכיוון ששימוש באספירין מאריך את זמן קרישת הדם, אלא אם קיימת הוראה אחרת מרופא.

 

**שימוש באספירין עלול לגרום לדימום מוגבר (לדוגמא במקרה של חבלה או למי שסובל מדימומים באף). במקרה זה יש להפסיק את השימוש ולפנות מיד לרופא.

 

ד"ר מיכאל יונש הוא מומחה ברפואה פנימית וקרדיולוגיה, מנהל שירות צנתורים ומחלות לב מבניות במכון הלב במרכז הרפואי קפלן.

 

שירות לציבור, מוגש בחסות חברת פריגו.

 

 

נלחמים בלחץ דם גבוה בדרכים טבעיות

10 דרכים טבעיות להפחית כולסטרול

לחץ דם: גורם המוות המוביל בעולם

התזונה המומלצת אחרי גיל 50

5 דיאטות שכדאי לכם לשקול

הכל על פעילות גופנית בגיל 50 פלוס

 

הצטרפו לקהילת הבריאות של מוטק׳ה

 

תגובות  1  אהבו 

12/12/17
השקר השני

הכי אהוב עליי

זה..אל תיקחי ללב..
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

אל תקחו ללב: כך תמנעו טרשת עורקים

מחלות לב וכלי דם הן מגורמי המוות המובילים בעולם המערבי, יחד עם מחלת הסרטן. אחת הסיבות הנפוצות ביותר למחלות...

לקריאת הכתבה
כך תזהו התקף לב

התקף לב, או בשמו המקצועי "אוטם שריר הלב", הוא השלב המתקדם של טרשת עורקים - שבו נחסם בהדרגה עורק מרכזי המוביל...

לקריאת הכתבה
כאבים ברגליים וקושי בהליכה: מהי מחלת היצרויות ברגליים?

כשמדברים על סיבוכים של מחלת טרשת העורקים, מדברים לרוב על התקף לב. ואכן, התקף לב הוא מהסיבוכים הסופיים...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה