אש על הגולאש
החורף הוא זמן של התכנסות. קר בחוץ, לעיתים סוער וגשום, וכל מה שמתחשק זה סיר מהביל שמתבשל לאטו על הכיריים. זה, בתוספת הידיעה שממש בקרוב תשבו אל השולחן ותיהנו מתבשיל או ממרק מהביל ומחמם עצמות.
התחושה הנעימה הזאת לא מסתכמת רק בטעמים, במרקמים ובריחות שיש לתבשילים חורפיים. בישול ארוך טוב גם לעיכול, ועובדה זו נכונה גם לגבי בשר. הבשר, שהוא חלבון חשוב, תורם לתחושת שובע לאורך זמן, מכיל חומצות אמינו חיוניות ומסייע בשמירה על מערכת העצבים.
מבחינה קלורית, בכתף בקר יש כ-144 קלוריות ל-100 גרם, וכן מנה נאה של חלבונים – 20.54 גרם. ביחד עם הירקות המתבשלים איתו מתקבל סיר מלא כל טוב, עם נתחי בשר רכים, מפורקים משומנים וסחוס, והתוצאה: מעדן חורפי שישאיר בכם תחושה נעימה גם הרבה אחרי הארוחה.
הגולאש ההונגרי המוכר החל כפתרון זול לארוחה חמה ופשוטה להכנה, לאלה שידם לא היתה משגת לקנות נתחי בשר יקרים יותר. עד מהרה הפך המאכל פופולרי בכל המדינה, ובהמשך גם בעולם, כמנה טובה, מנחמת ומחזקת, שלא מצריכה הרבה עבודה.
המתכון: גולאש הונגרי קלאסי
המרכיבים (לכ-6 מנות):
4 כפות שמן קנולה
2 בצלים קצוצים
700 גרם כתף בקר, חתוך לקוביות בינוניות
מלח לפי הטעם
פלפל לפי הטעם
1/2 כפית פפריקה מתוקה
2 כפיות מיורן יבש
2 כפיות קימל
2 שיני שום קצוצות
2 גזרים בינוניים, חתוכים לקוביות קטנות
2 שורשי פטרוזיליה בגודל בינוני, חתוכים לקוביות קטנות
700 גרם תפוחי אדמה טריים ככל האפשר, מקולפים וחתוכים לקוביות קטנות
1 עגבנייה קלופה וקצוצה
1 פלפל ירוק חריף קצוץ (או לפי הטעם)
אופן ההכנה:
1. מחממים את השמן בתוך סיר גדול בעל תחתית עבה על להבה בינונית. מוסיפים את הבצלים ומערבבים מדי פעם, עד שהם מתרככים והופכים לשקופים (כ-10 דקות).
2. מגבירים את הלהבה, מוסיפים את הבשר ומתבלים במלח ופלפל. מבשלים לא מכסה ומערבבים פעם-פעמיים, עד שהבשר משחים. מוסיפים את התבלינים ואת השום ומבשלים עד שמתפשט ריח טוב (כ-2 דקות).
3. מוסיפים 5 כוסות מים, ומגבירים להבה לרתיחה. מנמיכים ללהבה בינונית, מכסים ומביאים לרתיחה. מבשלים עד לריכוך הבשר (כ-40 דקות).
4. מוסיפים את תפוחי האדמה, מערבבים ומבשלים בסיר פתוח עד לריכוך (כ-25 דקות). מוסיפים את העגבנייה ואת הפלפל החריף, מבשלים יחד כ-2 דקות ומגישים, רצוי ליד לחם איכותי וטרי.
שמח במטבח: מתכון נפלא לאוסובוקו איטלקי
עושים שוק: מתכון נפלא ופשוט לשוקי עוף בתנור
שורף אבל נעים: כל הסיבות לאכול חריף
אביב הגיע: מתכון נפלא לפילה דג
תודה על ההודו: מתכון לכדורי הודו מופלאים
מה אומרים הצבעים שאנחנו אוכלים?
מהמטבח באהבה: גיל חובב מחלק מתכונים
מתכון חגיגי: קדרת כבש, חומוס ופירות יבשים
צאו מהשוק: מתכון מפנק לשוקי עוף
תחליפי בשר מהטבע: שעועית
ואפשר גם עם עדשים
לאלתר במטבח: השאריות הופכות למנה נפלאה
אוהבים לבשל? הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
לאורך שמונת ימי החנוכה, ובינינו - כבר שבועות לפני בואו, קשה להימלט מהן. סופגניות מקושטות בשלל ציפויים...
חג חנוכה, או אם תרצו חג השמן והטיגון, אוטוטוכאן, ועם כל האהבה שלנו לסופגניות ולביבות, 8 ימים של אכילת מזונות...
חג סוכות הוא תקופה של אירוח. אנחנו מנצלים את מזג האוויר הנוח ואת ימי העבודה הקצרים (וברי המזל שבינינו את...