אשת האופנה שרוצה ללמד אתכן להתלבש בסטייל
"כשמישהו מתלבש יפה, מה שעובר בתת המודע למי שנמצא סביבו זה שיש לו כבוד למי שהוא, כי הוא טרח להתלבש וזה נותן כבוד גם למי שפוגש בו. כשאדם יוצא מוזנח מהבית זה יוצר מסר גם לסביבה, שלא אכפת לו גם ממי שמולו". כך אומרת שירה ברויאר, כתבת האופנה המיתולוגית של "חדשות" ו"הארץ", שהציבה לעצמה מטרה: להעלות את המודעות של נשים בארץ לסטייל, ולגרום להן לשים לב למה שהן לובשות. "חסרה כאן אלגנטיות", היא אומרת, "וזה נובע מכך שחסרה כאן מודעות והכוונה של סטייל". הרצון הזה הביא את ברויאר, אוטוטו 57, להקים לפני כ-6 שנים - יחד עם שתי שותפות מעולם האופנה - את מותג האופנה Co.Co. Collective Collection (ממנו פרשה לפני כ-3 שנים), ולאחרונה גם להוציא לאור ספר שכתבה בשם "סטייל משלך – 10 צעדים בדרך למלתחה חכמה" (הוצאת אחוזת בית).
"פרשתי ממותג האופנה שהייתי שותפה להקמתו כי היה לי ויז'ן, שזו תהיה חברת אופנה שמייצרת בגדים קלאסיים איכותיים שמותאמים לארץ במחירים טובים, לנשים פחות או יותר בגילי", מסבירה ברויאר. "ראיתי איזו התמודדות קשה יש לחברת אופנה שרוצה לשרוד וכמה פשרות צריך לעשות בדרך, והחלטתי לפרוש כי הבנתי שהחלום הזה שהיה לי הוא מאד לא בר השגה, ושהצורך שלי הוא לכתוב ספר לנשים על סטייל, זה ממש בער בי. זה הגיע מהמפגש היום-יומי עם נשים בחנות וההבנה שחסר המון ידע לנשים בארץ בסטייל. אנחנו חיים בחברה צעירה יחסית, שהתגבשה מהרבה מאד גלויות ותרבויות, ושנים כולם היו עסוקים פה בהישרדות. היו גם שנים של צנע ומחסור ועיסוקים קיומיים שדחקו את כל הנושא הזה של לבוש וסטייל הצידה, וזה נושא שבמקום מסוים לא כל כך קיים בתרבות היהודית וגם לא הישראלית. החלוצים שהגיעו לכאן מאירופה מרדו בתרבות האירופאית ורצו להיראות קולים ומגניבים עם מכנסי חאקי, להתעסק בחלוציות ובייבוש ביצות".
"חשוב שנאפשר לעצמנו להתלבש יפה, בטח בגיל 50+"
לא לפחד מבגדים קלאסיים ומחוייטים. צילום אילוסטרציה: Shutterstock
עם זאת, לדבריה, הצורך של אנשים להראות טוב ולבטא את עצמם הוא צורך אוניברסלי. "המציאות פה היא שלא נבנה סגנון חיים שמקדש את האופנה", היא אומרת. "אני רציתי לעשות איזשהו סדר, ארגון של כל החומר שצברתי. רציתי ליצור מדריך שייתן ידע והכוונה וייצר תשתית של כל מה שלמדתי במהלך חיי, שיהיה כמו בסיס לנשים שממנו הן יוכלו לפתח את הסטייל האישי שלהן. המטרה שלי לא הייתה לתת סט אחד של כללים שעל פיהם צריך לנהוג, אלא ידע ותשתית שנשים יוכלו לפתח את הסגנון שלהן – על פי אורח החיים שלהן, הגיל, הצרכים, ההעדפות".
מהי התשתית הזו מבחינתך?
"קודם כל כמו שאמרתי חסרה מודעות, לכך שאנחנו יכולות להרשות לעצמנו להקדיש זמן ומשאבים כדי להראות ולהרגיש טוב. אנחנו קצת חיים בתרבות החפיף וה'יהיה בסדר', ואין זמן ויש המון לחץ. ואני חושבת שחשוב לאפשר את זה לעצמנו, בטח בגיל 50+ שכבר אין ילדים קטנים בבית ויש רווחה מסוימת בחיים שמגיעים אליה בגיל הזה. ולמרות זאת, אורח החיים שלנו בארץ מאפשר מאד להזניח את תשומת הלב לאיך שאנחנו נראים וגם לאיך המרחב שלנו נראה, אני לא יכולה להפריד בין השניים. חסרה כאן מודעות לכך שכדאי שהמרחב הציבורי יהיה אסתטי, נעים, מכבד ומתחשב. זה לא ממש במודעות שלנו, וכחברה הגיע הרגע שאנחנו צריכים לתת לזה את הדעת. אני משווה את זה לתרבות האוכל – ממקום של אוכל לא מושקע שבו לא חשבו על איכות חומרי הגלם וצורת ההגשה, הפכנו למקום שמאוד משקיעים בו באוכל, בהגשה וביצירתיות במנות. בבגדים אפשר גם להשיג את זה, בטח עם האינטרנט, ועדיין תראי לא מעט אנשים שלא השקיעו מחשבה באיך הם נראים כשיצאו מהבית".
"לנשים בנות 50+ אין מספיק אפשרויות אופנתיות בחנויות"
"לא התהווה פה קוד לבוש מסוים כמו שהתהווה באירופה". צילום אילוסטרציה: Shutterstock
מצד שני תרבות הבוטוקס מפותחת כאן, ויש נשים שמאד משקיעות בהזרקות, במותגים וכיו"ב.
"אז יש באמת תחושה שמצד אחד נשים יכולות לצאת עם תיק נורא יקר או פריט של מותג, אבל אין קשר בין מה שהן לובשות. יש בלבול, אין מודעות. מצד אחד משהו מאד מוזנח, ומצד שני התגאות בפריט מאד יקר. סגנון חיים וסגנון לבוש זה משהו כללי יותר, ונשים צריכות לשים לב לחומרים שהן לובשות, מי הן, מה הן, ולארגן את עצמן באופן יותר מכבד כלפי עצמן. אנחנו חיים במקום שנורא מפחד מכל מה שמריח קלאסי".
אולי זה קשור גם למזג האוויר הלוהט רוב ימות השנה? רוב הזמן קשה להתלבש פה קלאסי.
"זה לא קשור, גם בניו יורק חם ולח מאד וגם בספרד ובאיטליה. זה עניין תרבותי. יש את הסיטואציה המאוד ספציפית שמאד חריגה וייחודית לישראל - תרבות רב תרבותית ולא אחידה עם היסטוריה מאד ספציפית של שואה ותקומה והתעסקות בהישרדות, וזלזול בטיפוח שנובע מהרוח החלוצית והתעסקות באידיאלים, ולמה להתעסק בשטויות כמו בגדים וטיפוח. לא קידשו פה את הערכים הבורגניים של טיפוח. לא התהווה פה קוד לבוש מסוים כמו שהתהווה באירופה".
אז בארץ לא יודעים להתלבש?
"אין פה לנשים בנות 50+ אפשרויות מגוונות. טי-שירט וטוניקות זה מה שמציעים להן. אם היו יותר בגדים קלאסיים לנשים בגיל מבוגר, אז נשים היו מתלבשות פה יותר טוב. הנשים לא אשמות, אין להן מספיק אפשרויות בחירה. הרבה יותר קל לייצר טי-שירט מאשר אריג שהוא בד שיושב יותר טוב על הגוף. אז לנשים בארץ אין מספיק אפשרויות".
מה זה בדים איכותיים?
"אם את קונה בגדים בחנויות טובות של חברות טובות, חומרי הגלם יהיו כבר יותר טובים, זה בדרך כלל הולך ביחד. בד טוב זה 100% כותנה, כותנה שעשויה בצפיפות גבוהה היא לרוב יותר איכותית, אז כדאי לבחור בדים שעשויים בצפיפות גבוהה. אני ממליצה לקרוא את התוויות של הבגד ולראות ממה הבדים עשויים – 100% פשתן, צמר, משי או כותנה הם לרוב בדים איכותיים יותר. כמה שפחות סיבים סינתטיים, למרות שיש גם בבדים האלה דברים איכותיים אבל צריך להרגיש את הבד, למשש אותו. זה גם תלוי אישיות – אם למישהי אין סבלנות לכבס ביד למשל, שלא תקנה בגדים ממשי. זה צריך להתאים גם לאופי. לדעתי בארץ הכי נכון ללבוש כותנה 100%, זה גם מתבלה יפה. מכנסי ג'ינס כדאי לקנות עם כמה שפחות אחוזי לייקרה, אחרת הם נראים כמו טייץ. כשקונים בגד כדאי להסתובב איתו בחנות, טיפה להתכופף ולקום, לראות איך זה נראה, שלא יראה כמו סמרטוט".
"לפעמים אנחנו נתקעים על בגד שכבר לא מתאים לגילנו"
"רואים פה הרבה אנשים שלא השקיעו מחשבה באיך הם נראים לפני שיצאו מהבית". שירה ברויאר, צילום: איריס נשר
מה כן מחמיא לנשים בגיל 50+?
"זה מאד אינדיבידואלי ותלוי במבנה הגוף ובסגנון החיים, אבל בגדול בגיל מבוגר נשים זקוקות לבגדים קצת יותר מחויטים, עשויים בדים איכותיים שלא נצמדים ונדבקים לגוף, שיש מרחק נעים בין הגוף לבד. אני לא מדברת על טוניקות גדולות או שקים, אלא על בגדים שיש להם צורה ושמחמיאים לגוף, לא צמודים מדי אבל גם לא גדולים מדי. וגם לשמור על פרופורציה – למשל נשים עם רגליים יפות ופלג גוף עליון מלא, נוהגות הרבה פעמים ללבוש מכנסיים שמדגישים את הרגליים, אבל למעלה לובשות שק וזה לא פרופורציונלי. נשים צריכות לשים לב למכלול ההופעה שלהן, ולא רק לפריט כזה או אחר. תשומת הלב לפרטים הקטנים ולאיכויות הבדים היא קריטית. בד טוב עושה את הבגד, ולא לפחד מבגדים קלאסיים או להתלבש יפה מדי, זה דווקא נותן ביטחון ומעורר כבוד. בחו"ל לרוב אנחנו מתלבשים יותר יפה, אז אני מציעה להביא את זה גם ליום-יום. לא צריך לנסוע רחוק כדי לשים לב לזה".
אבל ברויאר לא ממליצה לכן עכשיו לרוץ למסע שופינג שיכאב בארנק. "אני ממליצה לקנות מעט וטוב, רצוי בסוף עונה כשהמחירים יורדים", היא אומרת. "אני ממליצה להשקיע בזה מחשבה ולא לקנות מתוך גחמה במבצעים וסתם להעמיס על הארון. לפתח איזה חוש, כי לא לכולם יש סבלנות. אני לא קוראת לנשים להתעסק הרבה עם החיצוניות שלהן, אלא לשים לב לידע שיכול לעזור להן ולהקדיש לזה את הזמן, כדי לייצר איזושהי תשתית גם מבחינת הסדר בארון - כדי שהן יוכלו תמיד להתלבש טוב ויראו הכל בקלות, שהארון יהיה מדויק - וגם מבחינת תשומת הלב לשינויים שחלים עלינו: לפעמים אנחנו נתקעים על בגד שכבר הפך מיושן או בלוי או לא מתאים לגיל שלנו. פה אני אומרת: אל תפחדו להיפרד מפריטים שכבר לא מתאימים ולהתחדש באחרים, יש משהו נעים בהתחדשות שנותן אנרגיה".
ומה לגבי השיער?
"גם השיער בעייתי פה כי המים קשים, וכשיש לחות השיער מתקשה נורא. כדאי לשים לב לשיער כי שיער מטופח משדר טיפוח. גם אם מישהי תתלבש יפה אבל השיער שלה יהיה מוזנח, זה יבלוט וישדר הזנחה. שיער מאד חשוב ומי שלא מסתדרת עם השיער שלה, שתאסוף אותו. מי שלא צובעת את השיער - שתתאפר קצת. אפשר היום להתאפר טבעי, תשומת הלב הקטנה לאיך את נראית מחוללת שינוי קטן אבל משמעותי. טיפוח כחיזוק עצמי, זה המסר שלי. ואני לא מדברת על דברים קיצוניים או על דברים שנוגדים את מי שאת. גם מי שאוהבת להתלבש זרוק יכולה להראות נשית ויפה".
והנה כמה מכללי הזהב של בויאר בדרך למלתחה חכמה, מתוך הספר:
1. התלבשי בהתאם לגיל. מה שלבשת בגיל 20 לא מתאים בגיל 40 או 50. זה כולל חולצות עם כיתובים, בגדים מבדים זולים, מכנסי שורטס, טייץ וחצאיות מיני.
2. לבשי בגדים במידה הנכונה. בגד הקטן ממידתך עלול ליצור תחושה לחוצה. לעומת זאת, בגד שמונח עליך בנינוחות ומאפשר תנועה ברווח שבין הבד לגוף יוסיף לך שיק. העדיפי תמיד לקנות בגד במידה גדולה מעט, ולמצוא חייט טוב שעושה תיקונים.
3. ערבבי. גבוה ונמוך, חדש וישן, יקר וזול, קלאסי וטרנדי. הימנעי מתלבושת שכולה חדשה, כולה ישנה או כולה זרוקה. בכל עונה מומלץ לקנות פריט אחד יקר, זה שחסר לך בארון (במכירות סוף עונה בחצי מחיר) ולשלב אותו עם פריטי היום-יום שלך. למשל, ז'קט מחויט ומחמיא עם חולצת טי וג'ינס.
4. הוסיפי טאץ' של רוקנ'רול. פרט קטן שמנוגד למראה הכולל ומשדר משהו אישי, כמו דרישת שלום מהנערה שהיית או ממקורות ההשראה שלך. למשל התספורת, העגיל, הליפסטיק או השפיץ במגפיים. השפיץ הוא העניין.
5. קני נעליים טובות. כאן לא חוסכים. נעליים מספרות את הסיפור שלך, חותמות את ההופעה ולפעמים עושות אותה. אין סיוט גדול מנעליים לא נוחות, או מהתחושה שנעלייך משדרות עליבות.
6. זכרי שפחות הוא יותר. מוטב ארון עם מעט בגדים טובים ומדויקים על פני ערמות של סמרטוטים. ובמילים אחרות, השקיעי במעט בגדים משובחים.
8 טיפים פשוטים שישדרגו בקלות כל לוק
סטייליסטית הבית מדריכה: איך לשלב צבע במלתחה
אוהבת אופנה? הצטרפי לקהילת האופנה והיופי של מוטק'ה
שלחתם קורות חיים, עברתם ראיון טלפוני ואולי אפילו שניים, והנה זה מגיע. ראיון עבודה....
הוזמנתם לדייט, איזו התרגשות. בין אם אתם בחיפושים אחר זוגיות בפרק ב' ובין אם מדובר בדייט מזדמן לאחר שנים...
פיליפ דומאס מצרפת היה בן 60 כשחתם על חוזה הדוגמנות הראשון שלו. הוא עבד בתחום הפרסום והקולנוע, וכשיצא לפרישה...