בריא ונהדר: סלט אבוקדו מקסיקני
מעטים האנשים (לא כולל ילדים), שלא אוהבים אבוקדו. מלבד כמה כאלה שלא שפר עליהם מזלם ואלרגיים לפרי, הוא מומלץ לכל אחד ובכל הזדמנות, בעיקר בימים אלה, כשהחלה העונה ואפשר למצוא אותו בשל, רך אבל לא מדי, ובמחיר שפוי.
האבוקדו הוא פרי של עץ סובטרופי ירוק-עד, שמוצאו במרכז אמריקה. פירוש שמו בשפת האצטקים (שניזונו ממנו כבר לפני 8,000 שנה) הוא אשכים, בשל הדמיון במראה ובשל הסגולות מחזקות האון שייחסו לו. כיום מגדלים מטעי אבוקדו באזורים רבים בעולם, בדרום ובמרכז אמריקה ובדרום ארה"ב, באפריקה, באסיה ובאגן הים התיכון.
פירוש השם הוא...אשכים (צילום: Shutterstock)
לישראל הגיעו עצי האבוקדו הראשונים בשנות ה-20 על ידי נזירים ממנזר השתקנים בלטרון, וחלקם ניטעו בבית הספר החקלאי "מקווה ישראל". כגידול מסחרי, החלו לגדל כאן אבוקדו רק בתחילת שנות ה-60, וכיום הוא נחשב לפרי הייצוא הישראלי השני בחשיבותו אחרי ההדרים.
בארץ מגדלים את הזנים "אטינגר", שהוא פיתוח מקומי ויש לו מבנה אגסי מוארך וקליפה חלקה וירוקה, את ה"פוארטה" בעל הקליפה המחוספסת, ה"האס" העגלגל עם הקליפה הכהה והגבשושית והטעם האגוזי, הנבאל העגול והחלק, שבשרו ניתק מהקליפה בקלות וטעמו מימי מעט ואחרים.
שופע שומן בריא, ויטמינים וברזל
אבוקדו בינוני מכיל 160 קלוריות ויש בו אמנם המון שומן, אבל מרביתו שומן חד בלתי רווי, המביא להורדת כולסטרול ומניעת מחלות לב וכלי דם, סרטן ואלצהיימר. האבוקדו נטול כולסטרול ודל נתרן ומכיל חומצות אמינו חיוניות, ויטמינים E, C ו- A וארבעה ויטמינים מקבוצת B, המון אשלגן וגם סידן, מגנזיום, ברזל, בטא קרוטן וסיבים תזונתיים.
שומן חד בלתי רווי המביא להורדת כולסטרול (צילום: Shutterstock)
הפרי מתחיל את תהליך ההבשלה רק לאחר שהוא נקטף מהעץ. האבוקדו משווק במצבו הקשה ויש לרכך אותו בארון חשוך כשהוא עטוף בנייר. יש המצרפים לחבילה בננה או תפוח, לזירוז התהליך.
לאדם במשקל תקין מומלץ לאכול רבע אבוקדו ביום, והדרכים לכך רבות. יש שיגידו שאין כמו סתם למרוח אותו על פרוסת לחם עם מעט מלח ומיץ לימון, אבל אפשר גם לשלב אותו במגוון גדול של סלטי ירקות ופירות, להכניס אותו לשייקים או לקוקטיילים ולהכין ממנו מטבלים או רטבים.
מתכון: סלט גוואקמולי קלאסי
אחד הדברים היותר טעימים ופיקנטיים שאפשר להכין מאבוקדו הוא הגווקאמולי המקסיקני, מאכל אינדיאני במקור, שיכול לשמש כסלט, כמטבל לאירוח עם נאצ'וס, או כממרח, על טורטייה מגולגלת עם שאר ירקות.
(צילום: Shutterstock)
המצרכים:
2 אבוקדו בינוניים או 3 קטנים
2 עגבניות בינוניות
פלפל ירוק חריף קטן
מיץ לימון
1/2 צרור פטרוזיליה או כוסברה
בצל לבן קטן
מלח ופלפל
ההכנה:
* חותכים את האבוקדו לשניים ומוציאים את התוכן בכף לתוך קערה. מטפטפים מעליו את מיץ הלימון נגד השחרה ומועכים במזלג על פי המרקם הרצוי. לסלט, אפשר להשאיר חתיכות גסות, לממרח או למטבל - למעוך יותר.
* גם גודל המרכיבים האחרים תלוי במטרה הסופית. לסלט, קוצצים את הבצל דק ולממרח או למטבל, מגרדים אותו בפומפייה. גם את העגבניות קוצצים לקוביות או מגרדים בפומפייה לפי הצורך (ובכל מקרה, עדיף ללא הקליפות) וכך לגבי הפלפל החריף (ללא הליבה והגרעינים).
* קוצצים דק גם את הפטרוזיליה או את הכוסברה, מערבבים את כל המרכיבים יחד ומוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם.
[#middleBanner]
5 מתכונים יצירתיים עם דג סלמון
מחפשים מתכונים נוספים? בקרו במדור האוכל שלנו
הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...
אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...
סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...
כתבה נפלאה וגם עושה טעם של עוד.
מזונות יכולים להיות בריאים רק על פי סוג הדם.
כך למשל סוג דם או יצבור צרות לאורך זמן מאכילת אבודקו.
כך קורה שההכרזה על מזון מסוים כבריא לכולם הינה מיסודה שגויה.
עיין בס...
מזונות יכולים להיות בריאים רק על פי סוג הדם.
כך למשל סוג דם או יצבור צרות לאורך זמן מאכילת אבודקו.
כך קורה שההכרזה על מזון מסוים כבריא לכולם הינה מיסודה שגויה.
עיין בספר אכול נכון לפי סוג הדם שלך, מאת: ג'יימס דיאדמו.
הספר מבוסס על תצפיות מדעיות מרובות משך עשרות שנים כולל מחקרים רפואים ומדעיים
של רבים הקובעים שלסוג הדם השפעה קריטית על הבריאות האישית.
מטעמי נוחות קפיטליסטית לא תמצא במרכול אוכל מסווג לפי סוג דם או תרופות מותאמות לפי סוג דם.
זה ייקר ליצרנים את תהליכי האריזה ואולי אף יקטין את כירותיהם באופן כזה, שאין כל צפי מתי הם יעברו לסימון כזה.