גברים ונשים: כך תתלבשו לראיון עבודה
שלחתם קורות חיים, עברתם ראיון טלפוני ואולי אפילו שניים, והנה זה מגיע. ראיון עבודה. בתוך כל ההכנות לקראת הפגישה החשובה, שלה משמעות גדולה במיוחד בשוק העבודה המאתגר לבני 60 פלוס ואף 50 פלוס, אני ממליצה להקדיש מספר דקות גם לבחירת הלבוש. כבר הגעתם עד כאן, אתם הרי רוצים לשדר את המסר הנכון, ולחזק את התחושה שאתם האנשים הנכונים לתפקיד. למה זה כל כך חשוב ואיך הבגדים יעזרו?
1. רושם ראשוני. מחקרים מראים שרושם ראשוני נוצר בשברירי השנייה הראשונים לפגישה. הוא נוצר עוד בטרם הספקתם לומר מילה, ולכן מטבע הדברים ניזון ממראה עיניים. ומה שהעיניים רואות הוא הלבוש ושפת הגוף שלכם.
חשיבותו של הרושם הראשוני היא לפתיחות שבה המראיין יקבל את דבריכם. הוא מצפה למצוא הלימה בין האישיות שהוא מחפש לתפקיד, לבין הרושם שיקבל מכם כבר במבט הראשון. תהליך זה הוא תת-הכרתי, ויש לו השפעה גדולה על המשך הראיון. מסיבה זו עליכם להבין תחילה את התפקיד ואת סביבת העבודה, ולהגיע לבושים בהתאם, ומיד ארחיב על כך.
2. ביטחון עצמי. תחושת הביטחון תורמת רבות לגישה שלכם לשיחה במהלך הראיון, ולדרך שבה תציגו את עצמכם, את כישוריכם ואת ניסיונכם. הביטחון העצמי שלכם יתחזק כשתרגישו טוב עם עצמכם, וזה יכול להתרחש כאשר תעמדו מול המראה ותהיו מרוצים ממה שישתקף ממנה. לכן חשוב שתכינו את סט הבגדים שלכם מבעוד מועד, תמדדו אותם במלואם, תבדקו שהם נקיים ומגוהצים וכמובן, שהם מחמיאים לכם.
3. נוחות. הרגשה נוחה מאפשרת ריכוז בראיון. חשוב מאוד שתרגישו נוח עם עצמכם במהלך הראיון, על מנת שתוכלו להשיב לשאלות המראיין מבלי שדעתכם תוסח על ידי בגד מציק או נעל לוחצת. זוכרים את חשיבות הכנת הבגדים מבעוד מועד? כדאי לא רק למדוד את הבגדים ולהביט במראה, אלא לעשות מעין "חזרה גנרלית" כשאתם לבושים בהם, על מה שצפוי להתרחש בראיון - כולל ישיבה, הליכה, רכינה לצורך מילוי טופס ואולי הדגמה של משהו שאתם עשויים להתבקש לו.
7 טיפים להופעה נכונה לקראת ראיון עבודה:
הצעת לבוש לנשים לראיון עבודה. הופעה מוקפדת, אלגנטית ונקיה. צילום: באדיבות רינה בר
נשאלת השאלה איך נכון להתלבש לראיון עבודה והתשובה היא: זה תלוי. תלוי בתפקיד, תלוי בסוג החברה ותלוי בקודי הלבוש המקובלים בה. יש שונות גדולה מאוד בין חברות וארגונים שפועלים בארץ - בחלקם מקובל לבוש בהתאם לקודי הלבוש המקובלים באירופה. באחרות הסגנון קליל יותר בדומה לזה שמקובל בארה"ב, ובאחרות מקובל סגנון קז'ואל לחלוטין. ההחלטה מהו סגנון הלבוש שנכון להגיע איתו לראיון הופכת להיות מאתגרת למדי.
על מנת לעשות סדר ובכל זאת לתת טיפים ללבוש נכון לראיון עבודה, ריכזתי עבורכם 7 שלבי הכנה, שיביאו אתכם לראיון העבודה כשאתם לבושים נכון ומרגישים טוב עם עצמכם:
1. אספו מידע לגבי סגנון הלבוש המקובל בחברה. כחלק מתהליך ההכנה שלכם לראיון העבודה עצמו, במהלך איסוף המידע על החברה, על התפקיד או על הבוס/ית, בררו גם מהו סגנון הלבוש המקובל לתפקיד שאליו אתם מועמדים. האם מקובל לבוש פורמלי? ואם כן, האם עליכם להגיע בחליפה שלמה, או אולי רק להצטייד בז'קט מחויט? ואולי חולצה מכופתרת בהירה ומכנסיים קלאסיים מכותנה יספיקו? המידע הזה זמין לכם בתמונות שמפורסמות באתר החברה, בדפי הלינקדאין של העובדים, ואם יש לכם קשרים של ממש לתוך החברה, הרי זה משובח.
אם יש לכם ספק ואינכם בטוחים בסגנון הלבוש המקובל, עדיף "לטעות" וללבוש סגנון שהוא גבוה מן המצופה, מאשר להגיע בלבוש שהוא מתחת לסגנון המקובל.
2. בדקו את הבגדים מראש. בין אם נכון לכם ללבוש קז'ואל לראיון ובין אם עליכם ללבוש סגנון פורמלי יותר, שמרו על עיקרון הסולידיות: הקפידו שהבגדים ישבו טוב ונכון על הגוף אך לא יהיו צמודים, שקופים או קצרים מדי. נסו אותם מבעוד מועד בישיבה כדי לבחון זאת.
3. אילו צבעים ללבוש? לראיון עבודה מקובל להגיע בצבעים נייטרלים, מתונים ובהירים. הבגדים מהווים סוג של תפאורה רגועה שאסור שתשתלט על הפגישה. הסיבה לכך היא שנכון יהיה למשוך את תשומת ליבו של המראיין למה שיש לכם לומר, ולא לבגדים צבעוניים ורעשנים שיוצרים סוג של רעשי רקע. יוצא דופן אחד לעניין זה הוא ראיון עבודה לעיסוק שהוא יצירתי או לתפקיד בתחומי האופנה. כאן תרצו להציג את היצירתיות שבכם, ולכן בעיסוקים אלו מומלץ להציג את כישוריכם גם דרך סגנון הלבוש.
4. ומה עם אקססוריז? אקססוריז הם דרך נהדרת להציג אמירה אישית בסגנון הלבוש, ויש לכך בהחלט מקום בראיון עבודה. יחד עם זאת, הקפידו שהאביזרים הנלווים יהיו מתונים בנוכחותם, בדיוק מאותה הסיבה שכדאי ללבוש צבעים מתונים. לא תרצו שהמראיין יהיה מרוכז בשרשרת צעקנית או בעגיל שמרשרש עם כל תנועה שלכן.
שמים לב גם לפרטים הקטנים
אופציות לבוש לגברים לראיון עבודה. אל תשכחו את התיק! צילום: באדיבות רינה בר
5. שדרו הופעה מוקפדת. מכף רגל ועד ראש, הופעה מוקפדת, נקייה ומגוהצת תשדר למראיין שאתם אנשים מוקפדים, ושכך גם תתנהל עבודתכם. לכן חשוב לשים לב גם לפרטים הקטנים:
בנעליים, הקפידו שיהיו מצוחצחות. עבור נשים, אם בחרתן לנעול נעלי עקב, שימו לב לכך שגם העקב יהיה נקי ולא שחוק.
גרביים: הקפידו על גרביים אחידים בצבעם, ורצוי בהירים. את גרבי פו הדוב שלכם השאירו לבית.
כיסי מכנסיים לגברים: חשוב שיהיו ריקים מכל דבר לרבות מפתחות, ארנק וטלפון, שאותם מומלץ להניח בתיק שתישאו איתכם.
הציפורניים, וזה כולל גברים ונשים, צריכות להיות נקיות ומטופחות. עבור נשים, מי שמורחת לק צריכה להקפיד שיהיה שלם, אחיד ולא מקולף.
על השיער להיות מסופר, מסודר ולא נופל על העיניים.
6. בחנו את עצמכם במראה בבית. עמדו מול המראה ובחנו את עצמכם כשאתם לבושים בבגדי הראיון בצורה של 360 מעלות. הקפידו על המראה הכולל שלכם, שכן בסבירות גבוהה שבמהלך הביקור בחברה יראו אתכם הולכים במסדרון, או יושבים בעמדת המתנה.
7. כמה דקות לפני הראיון, היכנסו לשירותים והעיפו מבט אחרון בעצמכם. סדרו שערה סוררת או צווארון שזז, חייכו ואחלו לעצמכם בהצלחה. זכרו: כשתראו טוב, תרגישו טוב ובטוחים בעצמכם וגם תשדרו את זה.
רינה בר היא סטייליסטית, בעלת העסק "מלבישה להצלחה".
מיזם של מפעל הפיס בשיתוף אתר וואלה, "40 מתחת ל-80", תומך באוכלוסייה המבוגרת בישראל ופועל לשלבה בשוק העבודה - החל ממדריכים בנושא תעסוקה בגיל השלישי, שנועדו למחפשי עבודה בגיל מבוגר, ועד מתחם לחיפוש עבודה בכל תחום.
למתחם "40 מתחת ל-80" של מפעל הפיס בשיתוף וואלה אנא לחצו כאן.
נוטפות סטייל: פאשניסטיות בנות 60 פלוס
7 מיזמים שיעזרו לכם לחזור לשוק העבודה
כך תוודאו שיראו את קורות החיים שלכם
חובבי אופנה? הצטרפו לקהילת אופנה ויופי של מוטק'ה
הצטרפו לקהילת הצעות העבודה של מוטק׳ה
שלחתם קורות חיים, עברתם ראיון טלפוני ואולי אפילו שניים, והנה זה מגיע. ראיון עבודה....
שלחתם קורות חיים, עברתם ראיון טלפוני ואולי אפילו שניים, והנה זה מגיע. ראיון עבודה....