צילום: Shutterstock
היכולת לדפוק על השולחן (או להפוך שולחן, בגרסה הדרמטית יותר), היא לפעמים תכונה הכרחית להשגת מה שמגיע לנו, בעיקר מול מערכות גדולות, מסורבלות ואטומות. לא כולנו התברכנו בה, באסרטיביות, ולעתים גם כשהיא שם היא נחלשת עם השנים, עם העלייה בגיל והירידה בתפקוד ובביטחון העצמי.
זו הסיבה שעל פי סקר שנערך בישראל, רק 19 אחוז מבין הגמלאים שעברו ייעוץ לגבי זכויותיהם ומכירים אותן, מצליחים גם לממש אותן. "מזג טוב", מיזם חדש של הסתדרות הגמלאים בשיתוף אש"ל, שירות ייעוץ לאזרח במשרד הרווחה, המשרד לאזרחים ותיקים ופדרציית העמותות למען גמלאים ברשויות המקומיות, מגייס ומכשיר בימים אלה גמלאים לסייע לגמלאים אחרים, המתקשים במימוש זכויותיהם ובמלחמה נגד הבירוקרטיה.
לדברי אפרים קורן, מנכ"ל הסתדרות הגמלאים ומי שיזם את הפרויקט, "מז"ג" הוא ראשי תיבות של מימוש זכויות גמלאים ו"טוב" - כי צריך הרבה רצון טוב כדי שהגופים בישראל, ציבוריים ופרטיים, יאפשרו לזה לקרות. "מדינת ישראל משופעת בהרבה זכויות שנוצרו לטובת האוכלוסייה המבוגרת", הוא אומר. "גם בהשוואה למדינות מערב אירופיות יש לנו שורה של הישגים. אבל מעשית, חלק גדול מהזכויות לא באות למימוש. כלומר, יש קצר בין הזכות שניתנת לגמלאי לבין היכולת שלו לממש אותה.
"למרות פעילות רבה בתחום הייעוץ ומתן המידע בטלפון או פנים אל פנים, האוכלוסייה הזאת לא תמיד מודעת לכל הזכויות, או שאינה מסוגלת להתמודד עם המימוש. אנשים מבוגרים הם לעתים נחמדים מדי, פחות מדי אסרטיביים, חסרי ביטחון וחוששים להתעמת עם מוסדות גדולים. יש להם לפעמים קושי למלא טפסים, להשיג את נותן השירות בטלפון, וכך יוצא שרק חלק קטן מהזכויות מתממש".
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
הרעיון של "מזג טוב" הוא לגייס ולהכשיר קבוצות גמלאים במקומות שונים בארץ, שילוו באופן אקטיבי את מי שנזקקים לעזרה. "אדם שנתקל למשל בבעיה של מימוש זכויות בקופת חולים, ילווה על ידי 'נאמן מזג טוב' לסניף. יש במדינה הרבה גופים בירוקרטים שמעלימים או לא מספרים לגמלאי מה הן זכויותיו ומי שלא דורש, לא מקבל. אם אין לך בן משפחה שיבוא איתך ויעזור, במקרים רבים לא תקבל את מה שמגיע לך".
קורס הפיילוט הראשון נפתח השבוע, בהשתתפות 35 מתנדבים. "אנחנו לא מחפשים מומחים למשפט או לחשבונאות, אלא אנשים עם מוטיבציה ועם מודעות חברתית, שיראו בזה שליחות. מעין נבחרת או 'סיירת מטכ"ל' של גמלאים".
הקורס הניסיוני מתקיים בערים חולון, בת ים, ראשון לציון, רחובות, נס ציונה ואזור. אורכו שבעה ימי לימוד המתקיימים אחת לשבוע וההרצאות, המועברות על ידי מומחים, נוגעות בזכויות האזרח הוותיק, זכויות ניצולי שואה, זכויות פנסיוניות, זכויות בריאותיות, צרכניות ומשפטיות וזכויות בביטוח לאומי. בעוד כחודשיים ייפתח קורס נוסף בצפון, והכוונה היא להתרחב בהמשך למקומות נוספים בארץ.
לדברי קורן, בנוסף לייעוץ שיינתן לדורשים יפעל המיזם גם להעלאת המודעות לזכויות, ונאמני מזג טוב ייצאו לריכוזי גמלאים כמו מועדוני יום ובתי דיור מוגן, מוקדי תרבות, קניות ובילוי, ויעבירו הרצאות בנושא.
עוד על התנדבות:
זהב בדרך לבית הספר
רוצים להשפיע באמת?
סיירות הגמלאים
אכפת להם
לקהילת התנדבות: לחצו
|
אני מעוניינת לבדוק אפשרות להצטרף לקורס.
אשמח לקבל פרטים.
תודה
רונית 0545-262013
רחל טל,, 0507868228