חזרה למגזין אוכל

גרגרים קסומים: מה עושים עם פירות יער

קטנים, יפים ומעניינים: הכירו את כל פירות היער שסביבכם, לקטו אותם בירקנים ובמרכולים, והכינו קינוחים מפוארים. בונוס: מתכון מנצח
עדי כץ 09/07/15
גרגרים קסומים: מה עושים עם פירות יער
פירות יער. ישר מהאגדות לשולחן שלכם. צילום: Shutterstock

 

 

גיבורי אגדות הילדות שלנו, לפחות האגדות שנכתבו באירופה, נהגו ללקט גרגרים ביער. אנחנו, ילדי ישראל של שנות ה-60, הסתפקנו בפיטנגו מהגדר החיה של השכנים, אפילו דובדבנים לא נראו אז בארץ. גרגרי היער הקסומים, הנאספים לסלסילת קש מכוסה במפית בד נשארו בגדר פנטזיה, לפחות עד שהגענו למרכול הראשון בארצות הניכר.

 

 

גרגרי היער למיניהם היו ממזונותיהם של הלקטים הקדומים, שכבר אז הבינו שהם בריאותיים במיוחד. כיום אנחנו יודעים שעיקר סודם הוא הצבע העז. הפיגמנטים הסגולים אדומים שלהם, הם נוגדי חמצון חזקים המסייעים לגוף לעמוד בפני סרטן, מחלות לב והזדקנות באופן כללי וטובים נגד דלקות וזיהומים ויראליים ופטרייתיים.

 

 

הפירות הנכללים בקבוצת "פירות היער", למעשה לא תמיד גדלים ביער ונחלקים למשפחות בוטאניות שונות. חלקם צומחים על שיחים, אחרים על עצים והמאחד אותם הוא מימדיהם הקטנים, טעמם המתוק-חמצמץ וצבעם שלרוב נע בין אדום, דרך כחול וסגול לשחור.

 

 

כיום, גם בלי מזג אירופי ויערות עבותים, אפשר לרכוש גם בארץ כמה וכמה מיני פירות יער, אם במצבם הטרי, הקפוא, המיובש או הסחוט ואגב, ההקפאה והייבוש אינם פוגעים בתכונות הפיגמנטים.

 

 

את הפטל ותותי העץ, אפשר ללקט בעונתם גם בטבע הישראלי, דובדבנים אפשר לקנות בימים אלה בכל מרכול ושוק, הפיטנגו צומח בחצרות ופירות יער אחרים (ולא רק), אפשר למצוא בחוות לקטיף עצמי, בעיקר ברמת הגולן.

 

 

מכיוון שלפירות היער נטייה להימעך וכושר שרידות נמוך, אם הגעתם הביתה עם כמות גדולה מהם, עדיף להקדיש את חלקם להכנת עוגה, ריבה, סורבה או ליקר או לשלב ברטבים למנות מלוחות. הטעם המתוק-חמצמץ והצבע, יתרמו לאוכל בכל המימדים.

 

 מתאפיינים בממדים קטנים וחמודים. פירות יער. צילום: shutterstock

פטל

 

המפגש הראשון של כולנו איתו, עובר דרך מיץ פטל (גם שמו של ארנב ספרותי ידוע), תרכיז אדום מלאכותי ועתיר סוכר שנמהל במים ולא מזכיר בכלום את הפרי המתוק-חמצמץ העשוי "בועיות" עגולות וצומח על שיח קוצני.

 

 

יש מעל 250 מיני ותת מיני פטל, בהם אדומים או שחורים, הגדלים בטבע וכגידול חקלאי, בעיקר בארצות הצפון. מין בשם "פטל קדוש" (כי נטען ששיח פטל שימש כסנה הבוער) גדל בר גם בארץ, בעיקר לאורך נחלים ומקווי מים ופגיעת קוציו מוכרת לכל מי שעשה טיולי אבובים בירדן.

  

מלבד התכונות הבריאותיות של הפרי, ברפואה העממית שימשו כל חלקי שיח הפטל להכנת מירתחים וחליטות לטיפול בכיבים, טחורים, דלקות, בעיות מעיים ומחלות עור.      

 

 

אוכמניות

 

כדוריים וכחולים, מתוקים יחסית. אוכמניות. צילום: shutterstock

 

ה-Blueberries בלע"ז, פירות כדוריים כחולים, צומחים על שיח הנפוץ ביערות אמריקה הצפונית. אוכמניות גדלות בארה"ב גם כגידול תרבותי ונקטפות בין מאי לספטמבר.

 

 

טעמן מתוק יחסית לפירות יער אחרים ויש להן יכולת מרשימה לצבוע בכחול כל מה שבא איתן במגע. ריבות, מאפינס, משקאות וגלידות, הם רק חלק ממה שאפשר להפיק מהן.

 

 

המדד הגליקמי של האוכמניות נמוך ולכן הן מתאימות גם לחולי סוכרת ויש בהן 43 קלוריות ל-100 גרם. אכילת אוכמניות מועילה לזרימת הדם, חיזוק הראייה, הזיכרון וחדות המחשבה, הורדת הכולסטרול ומניעת דלקות בדרכי השתן וגם לאיזון רמת הורמון הקורטיזול, המופרש בעת לחץ נפשי וגורם לנזקים בגוף.

 

 

דומדמניות

 

הן קטנטנות ואדומות ומופיעות כאשכולות על שיח, הצומח פרא ליד מקווי מים וביערות בארצות קרות. כגידול מסחרי מגדלים אותן בצרפת, הולנד, בלגיה וגרמניה וגם אצלנו, ברמת הגולן.

 

 

הצבע האדום הסוכרייתי שלהן מרמז על מתיקות, אבל הדומדמניות חמוצות למדי ולרוב משתלבות עם פירות יער אחרים במנות אחרונות ומאפים. השתמשו בהן לאורך השנים גם כצמח מרפא, להורדת חום, ניקוי מחזור הדם ודרכי השתן וריפוי דלקות.

 

 

שתיית חליטה מעלי שיח הדומדמניות, טובה להורדת לחץ דם גבוה, גרגור שלה יועיל לכאבי גרון וכיבי פה.

 

חמוציות

 

הפרי הגרגרי האדום והחמוץ שגדל בצפון אמריקה, שימש את האינדיאנים לריפוי מחלות ויעילותו הוכחה גם במחקרים מדעיים.   בנוסף לתועלתן נגד מחלות לב וסרטן, זיהומים בקיבה ועוד, ידועה השפעת החמוציות על זיהומים בדרכי השתן, מאחר שהן מונעות הידבקות חיידקים לדופן השלפוחית ומספקות סביבה חומצית שאינה ידידותית להם.

 

חמוציות גדלות היום ברוסיה ובעיקר בקנדה וצפון ארה"ב. מגדלים אותן באזורי ביצות וכדי לקטוף את הגרגרים הקטנים והחמקמקים, מזרימים מים לשדות ומציפים אותם. בישראל ניתן למצוא חמוציות מיובשות, קפואות, סחוטות למיץ או כתוסף בכמוסה.

 

הצטרפו לקהילת הטבעונים אחרי גיל 50 של מוטק'ה 

 

 

דובדבנים

  מצדיקים חג שלם. דובדבנים. צילום: shutterstock

 

 

ביפן חוגגים חג שלם סביב פריחת הדובדבן, אנחנו מסתפקים בפרי המעולה והחושני, שעונת הקטיף שלו מתחילה ביוני. לישראל הובא עץ הדובדבן בתחילת שנות ה-70 מאירופה ומאורגון בארה"ב והוא גדל בעיקר בהרי ירושלים, צפון רמת הגולן והגליל.  

 

 

גם לדובדבנים ערך תזונתי גבוה וערך גליקמי נמוך, שפע של ויטמין C, ויטמינים מקבוצת B, מינרלים ונוגדי חמצון. יש בהם גם סיבים תזונתיים שבתהליך העיכול נקשרים לכולסטרול הרע ולסוכר העודף ומפנים אותם מהגוף ולכן הם מומלצים נגד מחלות לב וכלי דם, נותנים תחושת שובע ועוזרים בהרזיה.    

 

 

אפשר להחזיק דובדבנים במקרר עד שבוע, או להקפיא בתוך שקית ניילון, אפשר להכין מהם ליקרים, ריבות, עוגות כמו "היער השחור" המפורסמת ולא לשכוח לשים דובדבן על הקצפת.

 

 

תות עץ

 

פרי עם ניחוח נוסטלגי, שגם היום ניתן למצוא פה ושם. בעונתו, תחילת הקיץ, הוא שופע מהעצים הגדולים, בפירות גרגריים מאורכים, שחורים או לבנים. הזן הכהה יותיר אתכם מוכתמים בסגול, עדות מרשיעה לזלילה. מכיוון שאין דרך לארוז או לשנע אותו בלי למעוך, הדרך היחידה לאכול אותו היא ישירות מהעץ.

 

עץ התות, עץ נשיר המגיע למימדים מרשימים תוך זמן קצר יחסית, הגיע לארץ ישראל כבר לפני כ-1,000 שנה מארצות אסיה. עלי העץ הם מזונם של טוואי המשי יקרי הערך ולכן יש לעץ חשיבות כלכלית, בעיקר בסין.

 

 

הצטרפו לקהילת הטבעונים אחרי גיל 50 של מוטק'ה

 

 

פיטנגו

 

בבוטאנית נקרא שיח הפיטנגו "איגניה חד פרחית" ובאנגלית "דובדבן סורינאם". הפרי הטרופי הגיע ארצה על ידי הבריטים מברזיל בשנות ה-20 של המאה הקודמת וכשיח צנוע בהשקיה ונוח לעיצוב, התבסס בתפקיד של גדר חיה.

 

פירות הפיטנגו המקומטים, עסיסיים ומתוקים ובעלי צבע בורדו-סגול בבשלותם. בעייתם העיקרית היא החרצן הגדול יחסית לגודל הפרי (ולפעמים יש יותר מאחד), מה שמקשה על השימוש בהם במטבח. גם מורכבות הקטיף וחיי המדף הקצרים, הפכו את הפיטנגו לבלתי כדאי לגידול מסחרי וכדי ליהנות מהפירות, כדאי לשתול שיח בחצר.

 

אסאי

 

מזון על ברזילאי. אסאי. צילום: shutterstock

 

פרי יער ברזילאי נוסף הוא האסאי, הצומח על דקל טרופי בגובה 25 מ'. אפשר למצוא את עצי האסאי במדינות שונות באזור האמזונס, על כל גזע כמה אשכולות של גרגרים כחולים, המזכירים אוכמניות גדולות ומבשילים לאורך כל השנה.

 

באסאי יש ריכוז גבוה במיוחד של נוגדי חמצון, שהכניס אותו לרשימת עשרת מזונות-העל החשובים בתוכנית של אופרה וינפרי. הוא גם מכיל חומצות אמינו, המדד הגליקמי שלו נמוך והוא עשיר בויטמינים ומינרלים. את האסאי אפשר למצוא באבקה, כמיץ וכמחית.  

 

מינים נוספים של פירות יער הם הסמבוק השחור, פרי גרגרי שמוצאו באירופה ושתכולה גבוהה של ויטמין C הפכה אותו לתרופה טבעית ידועה נגד הצטננות, העכובית (Gooseberry), הנקראת גם חזרזר, גרגרים חמצמצים בצבעי צהוב או סגול והלהיט החדש (פחות בטעם, יותר בבריאות), הגוג'י ברי, שמגיע מסין ואפשר לקנות אותו מיובש.

 

 

הצטרפו לקהילת הטבעונים אחרי גיל 50 של מוטק'ה

 

 

המתכון: קינוח מהיר עם קצפת ופירות יער

 

 

האורחים לא יבינו מאיפה זה נפל עליהם. צילום: עדי כץ

 

 

המרכיבים

 

מגשית אוכמניות קפואות

 

מגשית דומדמניות קפואות

 

חצי כוס יין מוסקט או ליקר תפוז טריפל-סק

 

קרטון שמנת צמחית 500 מ"ל (או חלבית אם אתם לא חוששים לכשרות/ טבעונות)

 

חבילת אינסטנט פודינג שוקולד לבן

 

שקיק סוכר וניל

 

גרד קליפת לימון

תגובות  1  אהבו 

על פרות היער,



כמעט בכל פרות היער יש גרגרים שניתקעים בשיניים.זה מפריע לי.מה עושים?


כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

סופגניות ביתיות ב-5 דקות

לאורך שמונת ימי החנוכה, ובינינו - כבר שבועות לפני בואו, קשה להימלט מהן. סופגניות מקושטות בשלל ציפויים...

לקריאת הכתבה
לביבות כאלה עוד לא טעמתם

חג חנוכה, או אם תרצו חג השמן והטיגון, אוטוטוכאן, ועם כל האהבה שלנו לסופגניות ולביבות, 8 ימים של אכילת מזונות...

לקריאת הכתבה
מה אוכלים בסוכה? טאפאס!

חג סוכות הוא תקופה של אירוח. אנחנו מנצלים את מזג האוויר הנוח ואת ימי העבודה הקצרים (וברי המזל שבינינו את...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה