דברו איתי אחרי החגים: להתמודד עם דחיינות
הסיפור הזה חוזר על עצמו מדי שנה, ואם להיות מדויקים יותר - מדי תשרי. רצף של חגים גורם לנו להתבלבל (כמה פעמים מצאתם את עצמכם אומרים את המשפט "רגע היום זה כמו שבת?"), ושפע של הכנות לארוחות חג ותכנונים לימי החופש גורמים לרובנו להתפתות לדחות כמעט כל דבר ל"אחרי החגים". ובואו נודה בזה, ברשימת ה"אחרי החגים" פחות נמצא את הדברים הכיפיים של החיים - יותר את הדיאטה הזו שהבטחנו שנתחיל, או את הטסט שהאוטו חייב כבר לעבור.
וכמו כל דבר טוב, גם ימי החופש הרבים מאחורינו, מה שאומר ש"אחרי החגים" כבר כאן. והם מחזיקים ביד דף מלא משימות שרק ממתינות שנבצע אותן. אבל מאיפה מתחילים? איך אפשר להשתלט על כל כך הרבה מטלות שוחקות שנמנענו בכישרון רב לבצע בזמן אמת? לפני שאתם חוטפים חום ודוחים את הכל למתישהו ב-2025, הנה 5 טכניקות פשוטות שיעזרו לכם להתמודד עם דחיינות, הלקוחות מעולם ה-NLP - שיטת טיפול שמאפשרת שינוי התנהגותי דרך שינוי דפוסי חשיבה:
1. הגדירו את המשימה במדויק, לפרטי פרטים.
הרבה פעמים אנחנו מדברים בצורה מאד כללית, בעיקר על המטלות שלנו. כשהמשימות יושבות לנו בראש בצורה אמורפית הן מאיימות יותר, לכן כדאי לפרט ולהוריד אותן כמה שיותר לקרקע. למשל, במקום משפט כללי כמו "אני צריך לעשות סדר בבלגן", פרטו לעצמכם: איזה בלגן? איפה הוא נמצא?. במקום להגיד "יש הרבה אנשים שאני צריך לחזור אליהם", פרטו: אילו אנשים? איך אני צריך לחזור אליהם? ברגע שהמטלות יהיו מפורטות, הן יהיו לכם ברורות יותר ויהיה לכם קל יותר להשתלט עליהן. השלב הראשון בדרך לשם הוא לכתוב את המשימות המפורטות על דף, כדי שבשלב השני תוכלו לסמן וי ליד כל מטלה שהושלמה. ואין דבר מעודד יותר לעשייה מאשר לראות התקדמות.
2. פרקו את המשימה הגדולה לתתי משימות קטנות.
כשהמשימה הגדולה מחולקת לתתי משימות קטנות, היא הרבה פחות מאיימת. צילום: Shutterstock
כמה פעמים נשבעתם לעצמכם שעכשיו זה הזמן לעשות סדר בארון הבגדים - אבל כל פעם שפתחתם את דלתות הארון לקחתם מהר את מה שאתם צריכים וסגרתם אחריכם בבהלה? הבלגן גדול והמשימה לסדר את הכל נראית גדולה עוד יותר, אבל לא אם תשנו גישה.
במקום להסתכל על הכל כמשימה אחת גדולה שנראית קצת בלתי אפשרית, פרקו אותה לסעיפים, למשל: 1. לסדר את הבגדים התלויים על קולב, 2. לסדר את החולצות, 3. לסדר את המכנסיים, וכך הלאה. הרי לסדר רק את החולצות כבר פחות מבהיל מלהשתלט על הארון כולו. הקדישו זמן בנפרד לכל אחד מתתי המשימות הקטנים הללו, ובכל פעם שתסיימו מיני-משימה כזו, סמנו עליה וי ענק ברשימה שלכם. השיטה הזו נקראת "שיטת הסלמי", והיא מאפשרת לנו לפרק את המשימה הגדולה לחלקים קטנים, נגישים יותר ומפחידים פחות.
3. שנו את השיח ממעכב למקדם.
אנחנו מציעים לכם עכשיו לבדוק עם עצמכם את הדבר הכי פשוט: איך אתם מכנים את הדברים שעליכם לבצע? האם אתם קוראים להם מטלות? מדברים על עומס ועל קושי? אם כן, לא מפתיע שאתם נוהגים לדחות אותם - ברובנו המילים האלה לא מחדירות יותר מדי מוטיבציה לעשייה. מה אם תשנו את השיח, ובמקום המילים הרגילות השגורות בפיכם תעברו לשיח אחר, מקדם יותר. למשל: המילה קושי תהפוך לאתגר. מטלה תהפוך לפעולה לביצוע, וכך הלאה. אם אתם נוהגים להשתמש במילות כפייה כמו חייב, צריך ומוכרח, נסו לעבור למילות בחירה כמו רוצה וכדאי.
כל אחד יכול לבחון עם עצמו איך המילים הרגילות שהוא נוהג להשתמש בהן כדרך קבע גורמות לו להרגיש, ואם הן לא גורמות לו להרגיש טוב או לכל הפחות נייטרלי – לבדוק על עצמו מילים חלופיות, עד שימצא את אלה שלא גורמות לו להרגיש מועקה, אלא דווקא מוטיבציה לביצוע. תתפלאו לגלות כמה דבר קטן ולכאורה קוסמטי יכול לעשות שינוי גדול.
4. השתיקו את הקול הפנימי הקשה.
החליפו את השוטר הפנימי המאשים והנוקשה באדם רך יותר וסלחן. צילום: Shutterstock
איך אתם נשמעים לעצמכם כשאתם מאוכזבים מכך שעדיין לא ביצעתם את המשימה שהצבתם לעצמכם? האם אתם כועסים, נוזפים? האם הטון הוא נוקשה ומצווה? נסו להחליף את השוטר הפנימי שלכם, זה עם הקול המאשים והקשה, באדם רך יותר, עם טון חם, סלחני ומלטף. את המשפטים הקשים שנוהגים לשתק אתכם אל מול המשימה וגם להרגיש רע עם זה שטרם ביצעתם אותה, החליפו במשפטים מעודדים, כאלה שלא רק שלא יגרמו להתנגדות כלפי המשימה, אלא אף יעוררו בכם מוטיבציה חיובית לבצע אותה. בדיוק כפי שהייתם מדברים לחבר או חברה טובה, כך דברו גם לעצמכם.
5. דמיינו את עצמכם ברגע שאחרי.
עצמו עיניים ודמיינו איך תרגישו ואיך תראו אחרי שכל המשימות יהיו מאחוריכם. צילום: Shutterstock
הרבה פעמים קל לנו יותר לגשת למשימה כשאנחנו רואים את התמורה ממנה לנגד עינינו. בתרגיל הזה אנחנו מציעים לכם לעצום עיניים, לקחת כמה נשימות עמוקות ולראות בעיני רוחכם את החזון – כשכל המשימות שלכם מאחוריכם. ממש דמיינו איך אתם נראים. האם אתם מחייכים? אולי העמידה שלכם זקופה יותר? נסו לדמיין איך אתם מרגישים באותו רגע. עכשיו פקחו את העיניים. אחרי שהתמקדתם בתוצאה וראיתם עד כמה משתלם לכם לבצע את המשימות שלכם ועד כמה תרגישו טוב אחרי זה, יהיה לכם קל יותר לגשת אליהן, אולי אפילו עם חיוך.
חני יודל היא מאסטר NLP ודמיון מודרך, מנחת קבוצות ומעגלי נשים, אשת תוכן, עורכת אתר מוטק'ה.
שלושה תרגילים פשוטים בדרך לאהבה עצמית
ויש גם שלושה תרגילים פשוטים בדרך אל האושר
לחשוב מחוץ לקופסא בעזרת טריק קטן
בתודה מראש: אל תשכחו לסלוח לעצמכם
עוד במדור הניו אייג' של מוטק'ה
הסיפור הזה חוזר על עצמו מדי שנה, ואם להיות מדויקים יותר - מדי תשרי. רצף של חגים גורם לנו להתבלבל (כמה פעמים...
"אשמנו, בגדנו, גזלנו, דיברנו דופי, העווינו", על פי סדר האלף-בית, הם רק חלק מהחטאים שעליהם מתוודים ביום...
תיקון שבועות הוא המנהג המרכזי אצל יהודיים דתיים בחג השבועות. מדובר במנהג עתיק שבמסגרתו לומדים תורה בלילה,...
אהבתי במיוחד את מספר 2.
יעל.