הגב כואב? זה לא אומר שהוא תפוס

צילום: Shutterstock
כאבי גב הם בעיה נפוצה מאוד באוכלוסייה. עד 80% מהאוכלוסייה הבוגרת תסבול מכאבי גב בשלב כלשהו בחייה. במרבית המקרים מדובר בכאבים שמקורם בעומס או במתח ומכונים "גב תפוס". במקרים רבים אחרים מדובר בכאב הנובע משינויים מבניים, כגון פריצת דיסק, שברים על רקע אוסטיאופורוזיס, היצרות של תעלת השדרה, תהליכים ניווניים במפרקים שבין חוליות עמוד השדרה וכן הלאה. סיבה נוספת לכאבי גב, שבמקרים רבים אינה מאובחנת, היא מחלה ריאומטית דלקתית בשם "אנקילוזינג ספונדליטיס" או בעברית "דלקת שדרה מקשחת". המודעות למחלה זו נמוכה יחסית והאבחנה לעתים קשה ודורשת זמן ומאמץ. בעקבות זאת זמן האבחנה הממוצע של דלקת שדרה מקשחת עומד על שש עד שמונה שנים.
דלקת שדרה מקשחת היא דלקת "שקטה" יחסית, אשר מתחילה ברוב המקרים בהדרגה אצל אנשים צעירים מכאבי גב תחתון, אגן או צוואר. מדובר בכאבים ממושכים אשר אינם מרפים גם אחרי חודשים של סבל, למרות שהם מגיבים בדרך כלל היטב לנוגדי דלקת לא סטרואידיאלים. כאמור, במקרים רבים דלקת בעמוד השדרה אינה מאובחנת במהרה והסובלים ממנה מתמודדים עם הכאב אשר עלול להביא עם הזמן לנזק בלתי הפיך לעמוד השדרה הבא לידי ביטוי בהתגרמות (חיבור) של החוליות ובהגבלות קשות בתנועת הגב.
כאבים הנגרמים על ידי דלקת שדרה מקשחת שונים ברוב המקרים מכאבי גב מסיבה אחרת ונקראים "כאבי גב דלקתיים". בניגוד לרוב כאבי הגב האחרים, כאבי גב דלקתיים מתאפיינים בהחמרה אחרי תקופות אי-תנועה, כגון בלילה, עם הקימה מהמיטה בבוקר או לאחר ישיבה ממושכת. תחושת הקישיון אחרי תקופות מנוחה אופיינית אף היא בקרב חולים עם דלקת שדרה מקשחת. תנועת הגוף, לעומת זאת, גורמת להקלה בכאבים ובקישיון הגב. משך הכאב הוא גורם נוסף התורם לזיהוי הבעיה - אם הכאב החוזר על עצמו באופן יומי במשך חודשים רצופים, ייתכן כי מדובר בדלקת שדרה מקשחת.
דלקת שדרה מקשחת באה לידי ביטוי באופן שונה מעט אצל גברים ונשים. הכאב הטיפוסי האופייני יותר לגברים הוא במרבית המקרים כאב בגב תחתון אשר לעתים יכול להקרין לעכוז אחד או לשני עכוזים. כאב דלקתי בדרך כלל לא מקרין לכל הרגל ולא גורם לתחושת נימול או למיחושים אחרים שברוב המקרים מרמזים על בעיה מבנית (דיסקלית) ולא דלקתית. בקרב נשים, כאבים של דלקת שדרה מקשחת מתחילים במקרים רבים דווקא בעמוד השדרה הצווארי, דבר העלול לבלבל לא רק את הנשים עצמן אלא גם את הרופאים, שיבדקו אפשרויות של מחלות אחרות, מה שעלול לגרום לעיכוב נוסף באבחנת המחלה הדלקתית.
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
הגישה המומלצת לרוב החולים עם דלקת שדרה מקשחת היא שילוב של טיפול תרופתי עם תרגילי גמישות, שחייה, יוגה, פיזיותרפיה ו/או הידרותרפיה. טיפול תרופתי קבוע יכלול בשלב ראשון תרופות נוגדות דלקת מסורתיות (לדוגמה ארקוקסיה או אטופן על בסיס יומי), כאשר במקרים בהם תרופות אלה לא סייעו או שקיים חשש מתופעות הלוואי, קיימת אפשרות להיעזר בתרופות ביולוגיות חדשות יותר (אנברל, הומירה, רמיקייד או סימפוני). תרופות אלה יעילות ביותר לטיפול בדלקת שדרה מקשחת ונמצאות בימינו בשימוש רחב לטיפול במחלה זו. בנוסף, חשוב לציין שלחולים הסובלים מדלקת שדרה מקשחת מומלץ להימנע מעישון אשר מגביר את פעילות המחלה.
אם כן, חשוב להיות ערניים לסימנים האדומים של דלקות בעמוד השדרה. כאבים ונוקשות במנוחה, בעיקר בבוקר, סימנים נוספים המעידים על דלקת כגון כאבים במפרקים ובגידים, שלשולים, פסוריאזיס, כאבי גב הנמשכים מעל שלושה חודשים מצריכים מכל אחד מאיתנו (בדגש על הצעירים יותר) בדיקת ריאומטולוג.
ד"ר גלב סלובודין הוא מומחה לריאומטולוגיה, המרכז הרפואי "בני ציון" |
פרקינסון היא מחלה ניוונית של המוח בה הולכים ונפגעים הדרגתית תאים, בעיקר באזור בגזע המוח שאחראי על ייצור...
בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן
כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...
הלילהכולנו הזזנואת השעונים שעה אחת אחורה (אוקי, בואו נודה בזה, בעידן הדיגיטלי הרוב הוזז אוטומטית, ולנו רק...