הוד והדר: תבשילים מנצחים עם פירות הדר
- השתתפות במגוון רחב של 10-15 שיעורי כושר שבועיים
- הרצאות איכותיות לחברי פרימיום בלבד
- קורסים במגוון נושאים המתחלפים כל חודש
- חוג "ראשון בדיגיטל" - להיכרות עם העולם הדיגיטלי
- צפייה באלפי שעות VOD של הרצאות מרתקות מוקלטות
- הנחות קבועות להשתתפות בטיולים, מפגשים ואירועים מיוחדים לחברים של מוטק'ה
לצד הקרמבו, פירות ההדר הם מהסמלים המובהקים של החורף הישראלי. התפוז, כמו גם האשכולית, הקלמנטינה, המנדרינה והפומלה, שמבשילים בחודשים הקרים, משמשים פיצוי הולם על היעדר פירות הקיץ האהובים, וגם כנשק נגד מחלות החורף. אם גידלתם עץ הדר בחצר או שאתם מתגוררים בסביבת פרדסים, הרווחתם גם ניחוחות פריחה משכרים.
למרות שנראה כי פירות ההדר נולדו בארץ, מקורם של ההדרים בדרום מזרח אסיה. הראשון שבו נתקלו בני העם היהודי, עוד בארם נהריים, היה האתרוג. משם הובא במאה השישית לארץ, כדי לשמש כאחד מארבעת המינים בסוכה, במשבצת של "פרי עץ הדר".
גידול מסחרי של פרדסי הדרים בארץ החל כבר במאה ה-12, כשהמוקד העיקרי היה אזור יפו - שמם של תפוזי יפו (Jaffa) נודע עם השנים בכל העולם. עד סוף המאה ה-19 היה הענף בבעלות ערבית, אז עבר בהדרגה לידיים יהודיות והפך למותג המוביל של החקלאות הישראלית במשך שנים.
סוגי ההדרים המוכרים לנו היום נוצרו מהכלאות, טבעיות או מלאכותיות, של מינים שמקורם בטבע. התפוז למשל, שידוע בכינויו "תפוח הזהב", הוא הכלאה בין פומלה למנדרינה. הלימון הוא יציר כלאיים של אתרוג וליים. מאפיינים את ההדרים קליפה כפולה, חלוקה של הפרי לפלחים המכילים "אמפולות" מיץ קטנות, והם עסיסיים מאוד. טעמם כידוע נע בין מתוק לחמוץ, עם נגיעת מרירות כשמדובר באשכולית.
דלי קלוריות ונטולי כולסטרול
בעלי כמות גדולה של ויטמין C ואשלגן. צילום: Shutterstock
מבחינה בריאותית, אין לפירות ההדר במה להתבייש: הם דלי קלוריות ונטולי כולסטרול, שומן או נתרן. עתיר הקלוריות ביותר הוא התפוז, אך מבחינת הערכים התזונתיים, פירות ההדר די דומים זה לזה כך שאפשר להחליף ביניהם ולגוון.
מרכיב הדגל של ההדרים הוא ללא ספק ויטמין C, שהעשיר בו ביותר הוא הלימון, או חומצה אסקורבית - ויטמין מסיס במים שגוף האדם, בניגוד לגופם של מרבית בעלי החיים, אינו מסוגל לייצר בעצמו. ויטמין C מאפשר את יצירת החלבון קולגן שבונה רקמות ועצמות, משפר את תפקוד מערכת החיסון, חשוב לקליטת ברזל בגוף ולבריאות השיניים והחניכיים ופועל נגד מצבי דלקת.
בפירות הדר יש גם כמות גדולה של אשלגן - מינרל חשוב המווסת את לחץ הדם וחיוני לתפקוד השרירים, להעברת מידע עצבי ולצפיפות העצם. אלופת האשלגן בפירות ההדר היא הפומלה. פירות הדר מכילים גם כ-200 פיטוכימיקלים ייחודיים, שבכוחם למנוע מחלות ולשפר את תפקודי הגוף, בהם הספרידין, שמפחית תהליכי דלקת, מוריד לחץ דם, מפחית כולסטרול וטוב לכלי הדם, הלימונן שמונע סרטן, והרוטין שמנקה מתכות רעילות מהגוף.
צריכה קבועה של פירות הדר מפחיתה בכ-50% את הסיכון לסרטן
הקליפה הפנימית הלבנה של הפירות עשירה בסיבים תזונתיים ומומלצת לאכילה. צילום: Shutterstock
רכיבים בריאותיים נוספים שאפשר למצוא בפירות הדר הם האנתצוציאנינים, שמגנים על המוח וכלי הדם ומפחיתים סיכון לסרטן, והליקופן, המצוי באשכוליות אדומות ומונע סרטן ומחלות לב. דו"ח שפורסם באוסטרליה וסקר עשרות מחקרים בנושא צריכת פרי הדר, מצא שצריכה קבועה שלהם מפחיתה בכ-50% את הסיכון ללקות בסוגים שונים של סרטן.
אגב, גם את הקליפה הפנימית הלבנה של פירות ההדר, שטעמה תפל עד מריר, כדאי לאכול. היא מכילה סיבים תזונתיים, שתורמים לעיכול ולמניעת סרטן המעי הגס. כדי ליהנות מהסיבים התזונתיים שבפירות ההדר (ופירות בכלל), עדיף לצרוך אותם שלמים ולא סחוטים למיץ, עד כמה שזה מפתה. בנושא אשכוליות יש להיזהר: חלק מהפיטוכימיקלים שבהן עלולים לסתור תרופות מסוימות, כמו סטטינים להורדת כולסטרול.
את ההדרים אפשר לגדל בחצר: יש לבחור במקום שנהנה משמש מלאה ומוגן מרוחות, ולא בתוך מדשאה. ניתן לטעת אותם כל השנה, אבל עדיף באביב וחשוב להלבין את הגזע למניעת פגיעות שמש. ההדרים זקוקים להשקיה רציפה ולדישון בקומפוסט. הפריחה הלבנה והריחנית שלהם תופיע בחודשים מרס-אפריל, ובלימון גם בעונות אחרות. הבשלת הפרי תימשך מעל חצי שנה. עם הפרי לא חסר מה לעשות - מאכילה בטריותו ועד שילוב בעוגות, בלפתנים, בריבות, ברטבים ובתבשילים חורפיים שונים.
מחפשים רעיונות לשימוש? לפניכם שלושה מתכוני הדרים:
דלורית צלויה בניחוח הדרים:
צילום: אורי שביט
המרכיבים (ל-6-8 סועדים):
2 דלוריות, שלמות וקלופות
לתערובת התבלינים:
1 כפית פלפל שחור גרוס גס
1 כפית מלח ים
1 כפית תרמילי הל
1/2 כפית זרעי כמון
1/2 כפית זרעי שומר
1/2 כפית גרגרי פלפל אדום (לא חובה)
2 כוכבי אניס
2 מסמרי ציפורן
קליפה מגורדת מתפוז אחד
1/2כוס שמן זית איכותי
לאורז:
1.5 כוסות אורז בסמטי מלא
3-5 כוסות מים רותחים
1/2 כוס שקדים פרוסים, קלויים
חופן חמוציות קצוצות
חופן עלי מרווה קצוצים
חופן עלי טימין טריים
מיץ מתפוז אחד
3 כפות שמן זית
מלח ים
1 תפוז פרוס דק
1 בצל גדול פרוס לטבעות
8 שיני שום מעוכות
3 כוסות מים רותחים
להגשה: פטרוזיליה קצוצה
ההכנה:
1. להכנת תערובת התבלינים, כותשים גס במכתש ועלי או במטחנת תבלינים את כל המרכיבים. מעבירים לקערה, מוסיפים שמן זית וקליפת תפוז, מערבבים ושומרים בצד.
2. מניחים את האורז בקערה, ממלאים במים, שוטפים ומסננים. מחזירים לקערה, מוסיפים שקדים ואת יתר חומרי האורז ומערבבים היטב.
3. מחממים תנור ל-180 מעלות ומשמנים תבנית תנור או פיירקס גדולה בשמן זית. מסדרים על התחתית את טבעות הבצל ועליהן, בשכבה אחידה, את האורז המתובל. מוסיפים שיני שום ופרוסות תפוז.
4. מעסים את הדלוריות בתערובת
בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...
אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...
סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...