הלהיט הקולינרי: מתכונים עם דפי אורז

קשה להתעלם מהלהיט העכשווי בתחום הקולינרי: דפי אורז. בתקופת הקורונה והשהות הממושכת בבית הם צברו תאוצה מיוחדת, כשהרשת התמלאה במתכונים, סרטונים ותמונות של מלוואח מדפי אורז, בורקס מדפי אורז, פיצה מדפי אורז ושאר מטעמים מוכרים שקיבלו טוויסט בריא יותר.
דפי האורז הגיעו אלינו מהמטבח האסייתי, והם עשויים מקמח אורז, קמח טפיוקה, מלח ומים. בווייטנאם מכינים איתם ספרינג רול – הגרסה המקומית והבריאה יותר לאגרול הסיני – ובארץ, כמו שכבר הבנתם, יש מי שמשתמש בהם כתחליף לבצק פילו או לבצק בכלל. דפי האורז נמכרים כ"דפים" בצבע חלבי שקוף, דקים וקשיחים, ואין בהם גלוטן כלל, מה שהופך אותם מתאימים במיוחד לאנשים המאמצים תזונה ללא גלוטן מסיבות כמו צליאק או רגישות.
מבחינת ערכים תזונתיים, אלה משתנים כתלות בקוטר של דפי האורז. "בארץ יש שני קטרים עיקרים לדפי אורז: אחד קטן, 16 ס"מ, והשני 22 ס"מ. על פי הבדיקה הקלורית שעל גבי האריזה, 5 דפי אורז בקוטר 16 ס"מ הם מנת פחמימה - כל אחד מהם מכיל כ- 16 קלוריות, ואילו 3 דפי אורז בקוטר 22 ס"מ הם מנת פחמימה, כ- 30 קלוריות ליחידה", מסבירה לנו דניאל לונדון, דיאטנית בחלי ממן, קבוצות תמיכה לאורח חיים בריא.
פחות שומן, פחות פחמימות והרבה פחות קלוריות
מגיעים בצורה עגולה או מרובעת. דפי אורז, צילום: Shutterstock
הערך התזונתי של דף האורז מושפע ממה שנמלא בתוכו. "כך למשל, אם נכין בורקס מדף אורז בקוטר 16 יחידות נקבל ערך תזונתי גבוה, ובמידה שנמלא אותו בגבינות רזות, כל בורקס יכול להגיע ל-5 גרם חלבון ורק 2 גרם שומן, 6 גרם פחמימות וכמות גבוהה של סידן", ממשיכה לונדון. "לעומת זאת אם נבחר למלא בורקס מדפי אורז רק בתפוחי אדמה או רק בירקות כמו בספרינג רול, הערך התזונתי שלו יהיה נמוך בהרבה".
גם פיצה על בסיס 3 דפי אורז, שעליהם נמרח רוטב עגבניות ביתי, אורגנו, פרוסת גבינה צהובה 15% שומן, 60 גרם גבינה בולגרית, זיתים וירקות שאוהבים, תהיה חלופה בריאה ומאוזנת לארוחת ערב, לדברי לונדון. "אין ספק שבחירה בדפי אורז על פני בצק עלים או דפי פילו היא לגמרי בחירה בריאה במטבח הישראלי, שמספקת פחות שומן, פחות פחמימות ולכן הרבה פחות קלוריות".
ומה לגבי הטעם? אל תצפו שבורקס מדפי אורז ירגיש בדיוק כמו בורקס רגיל, משום שבבורקס יש כמות של שומן רווי שאינו בריא כלל וכמות גבוהה יותר של פחמימות, ואלה משפיעים יחד על הערך הקלורי, ומה לעשות – גם על הטעם. אבל במבחן הטעימה שלנו מדובר בחלופה מוצלחת וטעימה, שבהחלט עונה על הציפיות. "דף אורז גם עדיף מבחינה קלורית על פני דפי פילו", מוסיפה לונדון, "ועצם זה שיש חלופה הרבה יותר בריאה, עם הרבה פחות שומן וקלוריות למאכלים האהובים, היא מעודדת ואין סיבה שלא לנסות לשלב את דפי האורז בתזונה היום-יומית בצורה חכמה".
ואחרי כל זה, הנה מתכונים קלים, פשוטים, בריאים ובאמת טעימים (אנחנו ניסינו ואהבנו) שאפשר להכין עם דפי אורז:
בורקס דפי אורז
צילום: חני יודל
מצרכים:
8 דפי אורז בקוטר 16 ס”מ, מרובעים או עגולים
ביצה שלמה טרייה טרופה
2 כפות קוטג’ 5% שומן
חופן פתיתי גבינה צהובה או פרוסת גבינה צהובה קצוצה 9% שומן (25 גרם)
2 כפיות שומשום טרי
ההכנה:
1. מחממים תנור ל-180 מעלות.
2. מערבבים את רכיבי המילוי (הביצה, הקוטג' והגבינה הצהובה) ,מועכים ומפוררים לבלילה אחת.
* משאירים מעט מהביצה הטרופה להברשה בסוף.
3. טובלים דף אורז בקערה של מים חמימים ומשרים כ-5-6 שניות.
4. מעבירים את דף האורז למשטח יבש (אפשר לייבש על מגבת) ופותחים אותו (בזהירות, שלא יקרע) .
5. מניחים כף מלית באמצע הדף ומקפלים לריבוע או לחצי עיגול. סוגרים בצורת מעטפה. חוזרים על הפעולה עם כל הדפים.
6. מסדרים את הבורקסים על גבי תבנית משומנת עם תרסיס שמן או על גבי נייר אפייה, כשהקיפול כלפי מטה.
7. מברישים את הבורקס עם הביצה הטרופה שהשארנו בצד ומפזרים קורט שומשום מעל כל בורקס.
8. אופים בתנור כחצי שעה, עד שהדפים מזהיבים מעט ונעשים קריספיים.
המתכון באדיבות חלי ממן, קבוצות תמיכה לאורח חיים בריא
ספרינג רול: דפי אורז במילוי ירקות
"יש לטפל בדפים בעדינות רבה, הם מאד מאד דקים ושבריריים. לא נורא אם הראשונים נקרעים – השאר ילכו בקלות. ניתן להכין מספר שעות מראש, לקרר ולהגיש".
צילום: Shutterstock
מצרכים:
חבילת דפי אורז
למילוי ירקות:
1 בצל קצוץ
2 שיני שום קצוצות
1 גבעול סלרי קצוץ
2 גזרים פרוסים לגפרורים
1/4 כרוב קצוץ דק
1 פלפל אדום פרוס לרצועות דקות
1/4 חבילת נבטים
1 כפית ג'ינג'ר טחון
2 כפות רוטב סויה
1 כף שמן סומסום
מלח, פלפל
1 כפית סוכר חום
1 כף קורנפלור
לרוטב:
2 כפות חמאת בוטנים
1 כף דבש
1 כף רוטב סויה
1 כף שמן
1 כף שמן סומסום
1 שן שום קצוצה
1 כף צ'ילי מתוק
3 כפות מיץ לימון
מלח, פלפל
ההכנה:
1. מכינים את המלית: מטגנים את הבצל, מוסיפים את השום והג'ינג'ר ומערבבים היטב.
2. מוסיפים את הפלפל, הסלרי והגזרים, מטגנים מספר דקות.
3. מוסיפים את הכרוב ומטגנים מעט.
4. מוסיפים את הנבטים ואת כל התבלינים, מקפיצים מספר דקות ומכבים את האש.
5. מקררים היטב לפני המילוי.
6. משרים כל דף אורז במים חמימים לריכוך למשך מספר שניות - שימו לב, הוא מתרכך מהר - כדאי להשרות 3-4 עלים יחד.
7. מניחים את הדפים הרטובים על מגבת מטבח לייבוש, ומיד לאחר מכן ממלאים כף אחת גדושה של המלית בכל דף אורז.
8. מגלגלים פעם אחת, סוגרים בצדדים ושוב מגלגלים, כמו בלינצ'ס.
9. להכנת הרוטב: מערבבים את כל מרכיבי הרוטב בבלנדר ידני ושופכים על גבי הספרינג רולס.
דפי אורז במילוי בשר/ עוף
צילום: Shutterstock
המצרכים:
חבילת דפי אורז
למילוי בשר/ עוף:
300 גרם בשר טחון/ עוף טחון
1 בצל
1 שן שום קצוצה
1 תפוח אדמה מבושל, מעוך לפירה
מלח, פלפל
1 כף רוטב סויה
1 כפית שמן סומסום
1 כף קורנפלור
1 כפית רוטב צ'ילי מתוק
ההכנה:
1. מכינים את המלית: מטגנים בשמן את הבצל והשום עד להזהבה.
2. מוסיפים את הבשר/ העוף ומפוררים לפירורים.
3. מוסיפים את כל שאר המרכיבים ומערבבים היטב. מכבים את האש ומקררים היטב.
4. כעת ממלאים באותו אופן שממלאים את דפי האורז בירקות במתכון הקודם: משרים כל דף אורז במים חמימים למספר שניות, מניחים את הדפים הרטובים על מגבת מטבח לייבוש ומיד ממלאים בכף אחת גדושה של מלית. מגלגלים פעם אחת, סוגרים בצדדים ושוב מגלגלים.
* כרוטב אפשר להשתמש במרכיבי הרוטב הקודם של מתכון דפי האורז במילוי ירקות.
עכשיו החליטו איך אתם מגישים את המנה, בין אם מדובר בספרינג רול במילוי ירקות ובין אם במילוי בשר/ עוף:
בווייטנאם מגישים את הספרינג רול כשהוא קר, שופכים מעליו מעט רוטב צ'ילי מתוק ומגישים.
ביפן מטגנים מעט כל ספרינג רול עם מעט מאד שמן.
מי שרוצה יכול גם לאדות מעט את הספרינג רולס על גבי סיר אידוי למשך מספר דקות.
מתכוני הספרינג רולס באדיבות "במטבח עם שפרה"
המזרח הרחוק אצלכם בצלחת: מתכוני סלטים אסייתיים
המתכונים הכי ישראלים של השף ישראל אהרוני
הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...
אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...
סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...
לאפות עד שמזהיב כ רבע שעה יוצא קריספי , טעים כאילו טוגן