חזרה להכסף שלי

המדריך המלא לגמלאים: דעו את זכויותיכם

פנסיונרים? החיים מתחילים עכשיו, וכל האפשרויות פתוחות בפניכם. מהן הזכויות שמתלוות לפרישה לגמלאות, איפה תוכלו להתנדב, ומה קורה אם רוצים להמשיך לעבוד? המדריך המלא לגמלאי
עדי כץ 11/02/18
המדריך המלא לגמלאים: דעו את זכויותיכם
יצאתם לפנסיה? זה הזמן להתחיל ליהנות. צילום: Shutterstock

 

 

לחצו כאן לקהילת המוקד לאזרחים ותיקים, פלטפורמה שבה יוכלו הגולשים וכל ותיקי ישראל להתייעץ ולהיעזר בעובדי המוקד אונליין 

 

גמלאים, פנסיונרים - התיוג שבא בעסקת חבילה עם הפרישה לגמלאות לא חשוב. מה שכן חשוב הוא למצוא את היתרונות במצב החדש ולנצל היטב את הפרק הבא בחייכם, פרק שבעבר לא היה ארוך מדי, אבל עם העלייה בתוחלת החיים יכול להימשך תקופה ארוכה, וכדאי שיהיה נעים.

 

חוץ משעות הפנאי הרבות שתקופת הגמלאות מספקת - להגשמת חלומות, לטיולים ארוכים, ללימודים, להיכרויות עם אנשים חדשים, לגילוי תחביבים ואפילו לפיתוח קריירה חדשה, התואר "גמלאים" מקנה זכויות והטבות. הוא מאפשר לגמלאי להשתייך למסגרות שונות וכן, גם בתקופת החיים הזאת אפשר לעבוד, להישאר עסוקים ופעילים ולהמשיך להתפרנס בכבוד. 

 

אז מה חשוב לדעת אם הגעתם לגיל פרישה? ריכזנו עבורכם את כל המידע הרלוונטי לגבי הזכויות שלכם:

 

 

זכויות גמלאים בביטוח לאומי

 

שילמתם ביטוח לאומי כחוק בכל שנות עבודתכם? אם הגעתם לגיל הפנסיה (67 אצל גברים ו-62 אצל נשים נכון להיום), אתם זכאים להתחיל לקבל קצבת זקנה חודשית מהמוסד לביטוח לאומי. תנאי הבסיס לקבלת הקצבה הם עמידה במבחן אכשרה - כלומר מאחוריכם לפחות 144 חודשי עבודה במהלך החיים, או 60 חודשי עבודה בעשר השנים שלפני גיל הפרישה.

 

בוחרים להמשיך לעבוד אחרי גיל הפרישה? המוסד לביטוח לאומי יפעיל לגביכם מבחן הכנסות לקביעת זכאותכם לקבלת קצבת זקנה. היא יכולה להיות מלאה, חלקית, או שיקבע שאינכם זכאים לה כלל, אם הכנסותיכם גבוהות. מי שזכאי לקבל קצבת זקנה חלקית, יכול לבחור האם לקבל אותה חלקית או לוותר, ולקבל תוספת של 5% בעבור כל שנה, לטובת קצבה עתידית.

 

בעלי הכנסות גבוהות אינם יכולים לבחור, והם יקבלו תוספת של 5% לקצבה עתידית, בעבור כל שנה שלא קיבלו בה קצבת זיקנה ועבדו בהכנסות גבוהות (פירוט ההכנסות נמצא באתר הביטוח הלאומי).

 

גמלאי שמתקיים מקצבאות הביטוח הלאומי בלבד, והכנסתו אינה מגיעה להכנסה המינימלית הקבועה בחוק ובמקביל - עומד במבחני הכנסות נוספים של הביטוח הלאומי (פנסיה, שכר עבודה, חשבון עו"ש וחסכונות למשל), יכול לבדוק זכאות גם להשלמת הכנסה. את הפירוט המלא על גובה השלמת ההכנסה וההטבות הנוספות הניתנות בגינה לאזרח הוותיק, ניתן למצוא בטבלה מפורטת באתר של הביטוח הלאומי. 

 

הטבות גמלאים במס הכנסה

 

זכויות גמלאים במס הכנסה

 החזר המיסים מגיע אוטומטית לחשבון הבנק, ללא צורך בהגשת בקשה, לאזרח ותיק שמגיע לו פטור. צילום: Shutterstock

 

 

כגמלאים אתם יכולים ליהנות מכמה הקלות שנקבעו במסגרת פקודת מס הכנסה, בדרך של פטורים או ניכויים על הכנסות מפיקדונות, ריביות, תכניות חיסכון, דמי שכירות ועוד. רשות המיסים תערוך את חישוב הפטור, והחזר המיסים יגיע אוטומטית לחשבון הבנק שלכם, ללא צורך בהגשת בקשה.  

 

 

הטבות גמלאים בקופות החולים

 

גמלאים ואזרחים ותיקים בכלל, נהנים מזכויות והטבות גם במסגרת קופות החולים, הכוללות הפחתה בתקרת התשלום עבור שירותי בריאות. לפטורים מתשלומים לקופות החולים זוכים מקבלי קצבת זקנה עם השלמת הכנסה, מקבלי קצבת שאירים בגיל הפרישה, מקבלי קצבת זקנה לנכה ואסירי ציון. ניצולי שואה זכאים גם הם להחזר או לפטור מהוצאות רפואיות לטיפול במחלות מסוימות, המוכרות לניצולי שואה. בנוסף, זכאי כל אזרח ותיק, לרבות כל הנזכרים לעיל, לפטורים והנחות ברכישת תרופות ומזון תרופתי ולהשאלה וסיוע במימון ציוד רפואי ושיקומי. 

 

הטבות לגמלאים בטיפולי שיניים וקניית ציוד רפואי

 

גם בתחום רפואת השיניים יש הטבות לגמלאים, הכוללות שירות נייד לטיפולי שיניים לקשישים ומוגבלים בתנועה, טיפולי שיניים לניצולי שואה ונכי המלחמה בנאצים, ומימון טיפולי שיניים מורכבים לבני הגיל השלישי מטעם קרן תד אריסון.

 

אם אתם סובלים מבעיות ראייה, גם כאן יש לכם הטבות כגמלאים ותוכלו לקבל משקפי ראייה בתשלום סמלי מטעם עמותת "רי-ספקס" ומטעם משכן הראייה "אופטיקל סנטר". ניצולי שואה ונזקקים זכאים לבדיקת ראייה ומשקפיים ללא עלות, או בעלות מופחתת.

 

קופות החולים משתתפות גם במימון מכשירי שמיעה לבני 65 ומעלה. מבוטחים הזקוקים לאביזר רפואי זה, זכאים לקבל החזר של עד 3,494 שקלים עבור מכשיר לכל אוזן, אחת לשלוש שנים. המימון ניתן לאחר המלצה של מכון להתאמת מכשירי שמיעה, המצוי בהסכם עם קופת החולים המבטחת. סכום המימון מופחת מעלות המכשיר, כך שבעת רכישתו תידרשו לשלם רק השתתפות עצמית, אם יש כזאת.

 

אם אתם מבוטחים בביטוח המשלים של קופת החולים, יתכן שאתם זכאים להשתתפות נוספת במימון מכשיר השמיעה, אבל אין חובה להשתמש בו. קופת החולים תממן לכם עלות מכשירי שמיעה, אם הותאמו לכם במכוני שמיעה הנמצאים בהסדר איתה. חשוב לוודא שהתאמת המכשיר נעשית על ידי קלינאי תקשורת מוסמך, בעל תואר ורישיון ממשרד הבריאות - מידע נוסף ניתן למצוא באתר משרד הבריאות.

 

הזכות להתאגד בהסתדרות הגמלאים

 

800,000 גמלאים בישראל מאוגדים ב"הסתדרות הגמלאים", גוף הפועל להעלאת קצבאות הזיקנה, לקידום הטבות והנחות לגמלאים, להארכת הביטוח הסיעודי הקולקטיבי, לשיפור מצבם של גמלאים במקומות עבודה ועוד. הגמלאים החברים בארגון יכולים להצטרף ללא תשלום למועדון הטבות, שמקנה בין השאר הנחות בפעילויות תרבות, ספורט ופנאי, יעוץ משפטי בנושאי פנסיה וביטוח לאומי, קורסי מחשב, טיולים וימי כיף, טיפול בתלונות בנושאי צרכנות ועוד. בנוסף, מעניקה הסתדרות הגמלאים כרטיס גמלאי בינלאומי, המקנה הטבות גם בחו"ל. ניתן לשלוח בדואר תמונת פספורט וצילום הדף הראשי בדרכון, ותמורת 50 שקלים לקבל את התעודה בדואר. לפרטים נוספים: 03-6921257.

 

בנוסף, במסגרת ההסתדרות החדשה, פועלים ארגונים המאגדים גמלאים של מעסיקים גדולים כמו מבטחים, תע"ש, התעשייה האווירית, אל על, הסתדרות המורים ועוד. הארגונים הללו מקדמים את זכויות הגמלאים החברים בהם, ומספקים להם פעילויות העשרה משותפות כמו טיולים, נופשונים, לימודי מחשב, אנגלית, התעמלות ועוד.

 

 

 

 

 

 

מועדוני גמלאים

 

מועדוני גמלאים מציעים מסגרת חברתית ותרבותית עשירה עם מגוון פעילויות. צילום: Shutterstock

 

 

מועדוני גמלאים פועלים כמעט בכל רשות מקומית בארץ. מדובר במסגרת שבה תוכלו למצוא תעסוקה וחברה, ולהפיג מעט את תחושת הבדידות, אם קיימת. חלק מהמועדונים מיועדים לקשישים ("מרכזי יום לקשיש") המוגדרים "תשושים" או "תשושי נפש", ומציעים להם שירותים תומכים, שנועדו לאפשר להם להמשיך לחיות בבית ולא להתאשפז במוסד סיעודי.

 

 

מועדוני גמלאים המיועדים לכל מי שמוגדר גמלאי, מעודדים מגוון פעילויות בשעות הפנאי, ומספקים פעילות חברתית, תרבותית ומעשירה לאוכלוסיית האזרחים הוותיקים. היתרונות ברורים: מועדוני הגמלאים מעניקים תחושת שייכות, מילוי זמן פנוי בתכנים איכותיים כהרצאות, חוגים וטיולים, אתגרים גופניים ואינטלקטואליים והזדמנות לרכוש חברים חדשים. כאמור, בכל רשות מקומית שמכבדת את עצמה ניתן כיום למצוא מועדוני גמלאים, דרך אתר הרשות המקומית, הפועלים ללא תשלום בכל או במרבית ימות השבוע, מספר שעות ביום.

 

 

איפה פנסיונרים יכולים להתנדב?

 

התנדבות בפנסיה

 הזמן הפנוי בפנסיה הוא הרגע הנכון להתנדב, לתת לאחרים וגם לקבל לעצמכם. צילום: Shutterstock 

 

 

אחד הדברים הטובים שאפשר לעשות בגיל הפנסיה הוא לעסוק בהתנדבות. כל מי שעושה את זה יגיד לכם שהוא מקבל יותר ממה שהוא נותן. חשוב כמובן למצוא אפיק התנדבות שמדבר ללבכם ושמתאים ליכולות שלכם, לכישורים, לזמן הפנוי, לאפשרויות הניידות ולמקום המגורים. אז איפה מוצאים מקום שמתאים לכם להתנדב בו? תוכלו להיעזר בקהילת ההתנדבות של מוטק'ה, ובאפיקים הבאים:

 

1. ערוצי התנדבות רבים ושונים אפשר למצוא באתר עמותת "רוח טובה", המציע מאות אפשרויות התנדבות ברחבי הארץ בהן עזרה לנפגעי נפש, ילדים ונוער בסיכון, דרי רחוב, נכי צה"ל ועוד.

 

2. "הקרן לרווחה לנפגעי השואה" היא אפיק נוסף להתנדבות ולנתינה, לאנשים ששרדו את התופת ונאלצים גם בזקנתם להתמודד עם קשיים ומצוקות. הקרן מפעילה מתנדבים המבקרים בבתיהם של ניצולי השואה אחת לשבוע, מארחים להם לחברה, מלווים אותם לאירועי תרבות, יוצאים לטיול משותף או מדריכים בהפעלת המחשב. ההתנדבות מותנית בהתחייבות של שנה לפחות, ויש גם מסלול התנדבות הכולל הסעות או תיקונים קטנים בבית.

 

3. אוהבים בעלי חיים וכואבים את מצבם של חתולים וכלבים חסרי בית? עשרות עמותות למען כלבים וחתולים ברחבי הארץ ישמחו לעזרה, בהן "תנו לחיות לחיות", "אס או אס חיות" ועמותות רבות אחרות, חלקן פועלות על בסיס מוניציפלי. מאגר עמותות למען בעלי חיים, של המשרד להגנת הסביבה, אפשר למצוא כאן.

 

4. אפשר לעזור גם לעולים חדשים, בתהליך הלא פשוט של הקליטה בארץ, באמצעות התנדבות בסוכנות היהודית. ההתנדבות כוללת ליווי אישי של העולים בחיפושי עבודה ומקום מגורים, תמיכה בלימוד עברית בסיסית ועוד.

 

5. גם כשאתם מטיילים בחו"ל תוכלו להמשיך לתת מעצמכם, באמצעות ארגון GoEco, שיכול להפנות אתכם לכ-150 ארגונים התנדבותיים בעולם, העוסקים בסיוע במגוון תחומים על פי בחירתכם. בין האפשרויות אפשר למצוא סיוע לקהילות מקומיות במדינות עולם שלישי והתנדבות בפרויקטים של שיקום טבע ובעלי חיים.

 

 

עבודה לפנסיונרים

 

פנסיונרים ועובדים

 עבודה מספקת סדר יום קבוע, עניין ומסגרת חברתית, לצד הכנסה קבועה. צילום: Shutterstock

 

 

מי אמר שהפרישה לגמלאות היא סוף הקריירה התעסוקתית והמקצועית? עבודה פירושה סדר יום קבוע, מחויבות, פעילות, עניין ומסגרת חברתית, וכל אלה יכולים להועיל בכל גיל, גם בלי לדבר על התמורה הכספית ועל האפשרות לשמר את רמת החיים שהורגלתם בה. איפה מוצאים עבודה? בכל לוח דרושים, אבל יש גם כמה כאלה המיועדים לגמלאים, בהם קהילת הצעות עבודה לגיל 50+ של מוטק'ה, וכן הפורטלים הבאים:

 

1. פורטל "דרוש ניסיון" - מדובר בפלטפורמה למציאת עבודה עבור גמלאים, מיזם של המשרד לשוויון חברתי ועמותת "והדרת", שהשימוש בה חינמי. הפורטל "דרוש ניסיון" מקשר את הפונים עם מעסיקים המחפשים עובדים מנוסים, ומכיל מאגר משרות בכל רחבי הארץ. תכנית "דרוש ניסיון" כוללת גם מוקד טלפוני המאויש על ידי מתנדבים, המסייעים בהרשמה למאגר, בכתיבת קורות חיים, בחיפוש משרות, בבדיקת התאמה למשרות השונות ועוד, לצד סדנאות הכנה לשוק העבודה ורענון כישורי מחשב. 

 

2. "סבא בא" - אתר השמה לגמלאים, בו תוכלו להציע את שירותיכם בתחומים שונים, מנגרות, שיפוצים וגינון ועד מתן שיעורים פרטיים או טיפול בילדים. האתר "סבא בא" כולל גם את מדור "סבתא מבשלת", במסגרתו י

תגובות  1  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהכסף שלי

איך להיזהר מעקיצות נדל"ן?

עד גיל 40 ניסתה טובה רוכברגר-מאיר (63) להקים עסקים, בעיקר בתחום ההלבשה, ו"בכל פעם זה היה כישלון מפואר", היא...

לקריאת הכתבה
כך תחסכו כסף בתשלום החשבונות השוטפים

רובנו מודעים למושג כלכלה נבונה, שהמוטו שלה הוא "לא צריכים - לא צורכים". אבל מה קורה עם החשבונות השוטפים,...

לקריאת הכתבה
מחברים את האזרחים הוותיקים לדיגיטל

בעשור האחרון חלה עלייה משמעותית מאוד בקרב האזרחים הוותיקים בשימוש במחשב בכלל ובאינטרנט בפרט: לפי סקר...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה