המנהיגים החדשים: ותיקים למען ותיקים

רובנו הולכים להצביע בבחירות המוניציפליות, אחת לכמה שנים, כדי לבחור ראש עיר, ובכך מרגישים שעשינו את כל מה שביכולתנו כדי להשפיע על מהות ואיכות השירותים הקהילתיים המגיעים לנו. רובנו גם נתלונן על שירותים לא מספקים, אולי גם נשלח מכתב ללשכת "פניות הציבור" בעירייה - אך לרוב זה יסתכם בזאת, ואנו נישאר עם טעם חמצמץ שיש עוד הרבה מקום לשיפור. וכשזה נוגע לאוכלוסיית האזרחים הוותיקים בישראל אין ספק שמדובר באוכלוסייה גדולה והטרוגנית מאוד, שלה צרכים ייחודיים, שלמרבה הצער לא תמיד נמצאים בראש סדר העדיפויות בחברה, ופעמים רבות קולם פחות נשמע. לכן קורס המנהיגות לאזרחים ותיקים שנפתח לפני כחודשיים במעלה אדומים, המספק למשתתפים ידע מקצועי וכלים פרקטיים כדי להשיג את מטרות הקבוצה מול הרשות המקומית בכל הנוגע לצורכי האוכלוסייה המבוגרת בעיר, הוא בשורה של ממש.
"הקורס נולד מתוך מחשבה שהגמלאים יפעלו הכי טוב למען עצמם"
הקורס נפתח במסגרת תוכנית "מתחברים" של מפעל הפיס, שמפעילה המועצה הישראלית להתנדבות המביאה את נושא האחריות כלפי אוכלוסיית המבוגרים במדינה והבודדים בפרט לקדמת הבמה, מתוך ההבנה שהאזרחים הוותיקים בעיר יודעים הכי טוב מה הצרכים שלהם, אילו שירותים קהילתיים חסרים להם ומה דרוש לשפר. וכך, ברגע שיהיו להם הכלים והידע איך לקדם זאת מול הגורמים הרלוונטיים, הם יפעלו הכי טוב למען עצמם ואוכלוסיית בני גילם.
"התפיסה שלנו היא ש'הלקוח יודע הכי טוב מה הוא צריך', כלומר שעבודה בשיתוף פעולה עם האזרחים הוותיקים בעיר תניב את התוצאה הטובה ביותר ותענה בצורה המיטבית לצרכים השונים שלהם", מסבירה אורית לוי, עו"ס קהילתית המרכזת תוכניות קהילתיות לאזרחים ותיקים באגף הרווחה של עיריית מעלה אדומים. "תוכנית 'מתחברים' של מפעל הפיס התחברה לתפיסה הזו בצורה מעולה - מפעל הפיס נותן את המשאבים והתמיכה בצורה מאוד טובה בכל הנושא של אזרחים ותיקים, ואת ההזדמנות להוציא לפועל את הרעיון של קבוצת המנהיגות בעיר". תוכנית "מתחברים" למעשה מספקת את המימון של הקורס ותוכניות נלוות בתחום, לרבות ליווי מקצועי, הכשרות וייעוץ.
במסגרת פרסום ושיווק הקורס, הגיעו לא מעט פניות של אזרחים ותיקים תושבי מעלה אדומים, שהתעניינו בנושא וביקשו להצטרף. 24 מהם, גברים ונשים, חלקם תושבים ותיקים בעיר וחלקם חדשים, עברו ראיון והתקבלו לקורס, אותו העביר כמרצה ראשי אורי אסייג, מנכ"ל מכון יוספטל – מכון הפועל בשיתוף העובדים הקהילתיים ברשויות המקומיות, ונותן מענה לצרכים חדשים המתעוררים בקהילות השונות. הקורס כלל 10 מפגשים אחת לשבוע, כשבתום הקורס המשתתפים צפויים להיפגש אחת לחודש ללמידה הדדית ומפרה ולשמירה על מסגרת חברתית. אחת לחודשיים צפויים גם ערבי גיבוש, שיתרמו לתחושת השייכות של חברי הקבוצה.
אילו נושאים הגמלאים בקבוצה בחרו כבוערים ביותר לטיפול?
חברי הקורס בחרו 5 נושאים שקיבלו את הקדימות והדחיפות לטיפול מול הרשות המקומית. צילום: באדיבות אורנית לוי
במסגרת הקורס חברי הקבוצה קיבלו ידע ומיומנויות בתחומים שונים, כגון מיפוי צרכים, מודלים של מנהיגות, ניהול תקשורת בינאישית, קבלת החלטות, איתור שותפים לקידום הפרויקטים ועוד. בשלב האחרון של הקורס התחילו חברי הקבוצה במיפוי הצרכים של האזרחים הוותיקים בעיר, ובחרו ב-5 נושאים שקיבלו מבחינתם את החשיבות והדחיפות הגדולות ביותר. לכל נושא שובצו בין 4-5 פעילים, שאחראים מעתה לקידומו אל מול הגורמים הרלוונטיים בעירייה, אנשי המקצוע, עמותות הפועלות למען האזרחים הוותיקים וכיו"ב.
הנושאים שנבחרו כבוערים ביותר לקידום על ידי חברי הקבוצה הם: תחום הביטחון - הבטיחות בבית וכן בשטחים הציבוריים, למשל תיקון מדרכות לא תקינות, פתרון בעיה של מחסור בספסלים או אזורים לא מוארים מספיק, מעקות בטיחות בשטחים ציבוריים, לחצני מצוקה בבתים וכיו"ב; בדידות – מיפוי מדויק של האזרחים הוותיקים הבודדים בעיר, בדיקת צורכיהם וחיבור בינם לבין פתרונות שכבר קיימים בעיר; דיגיטציה – קידום אוריינות דיגיטלית בקרב האוכלוסייה המבוגרת, שחלקה מתקשה להסתדר בעולם הדיגיטלי, שבו חלק ניכר מהשירותים העירוניים ומהפתרונות מסופק דרך האמצעים הדיגיטליים; תרבות ופנאי – למרות שבמעלה אדומים יש מענה לתחום זה, עדיין יש גם מה לשפר - חברי הקבוצה הפעילים בתחום צפויים להיפגש עם האנשים האחראים על הנושא ברשות העירונית, לבדוק איך ניתן לשפר את מה שטעון שיפור וכיו"ב; צוות שיווק – מכיוון שחלק מהשיווק של הרשות העירונית הוא באמצעות מסרונים והודעות וואטסאפ, וחלק מבני הגיל השלישי פחות מעורים בטכנולוגיה הזו, יש צורך ממשי בפתרונות שיווק אחרים. הפעילים בתחום כבר העלו מספר רעיונות מקוריים, למשל שהרשות העירונית תפרסם גם בסופרמרקטים - בהם בני הגיל השלישי מבקרים בתדירות גבוהה - דרך מסכי פלזמה או לוחות מודעות.
"בחלק מהנושאים ברשימה עסקנו בעבר, למשל באוריינות דיגיטלית, אבל עכשיו, כשהצרכים באים מתוך האוכלוסייה המבוגרת עצמה, יש לזה אימפקט אחר", אומרת לוי. "הפעילים משקיעים מזמנם כי הם רוצים לקדם נושאים שחשובים להם ולחברים שלהם באופן אישי". קבוצת הפעילים פועלת בליוויה של לוי ועם עזרתה, הן בייעוץ, והן בחיבור לגורמים הנכונים. "הפרויקט הזה הולך לרוץ שנים קדימה, ולאחר שהפעילים יפעלו לקידום רשימת הנושאים שבחרו כחשובים ביותר, הם ימשיכו לנושאים אחרים".
"כשראיתי את הפרסום על הקורס היה לי ברור שאני מצטרפת"
פעילה בצוות שנבחר לקדם את הטיפול בנושא הבדידות. ענת הברמן, צילום באדיבותה
אחת מפעילות הקבוצה, מי שנענתה למודעת הפרסום של עיריית מעלה אדומים אודות קורס המנהיגות, היא ענת הברמן, 67, תושבת העיר, אלמנה, אם לארבעה וסבתא ל-11 נכדים. ענת צוותה עם מספר פעילים נוספים לקדם את נושא הבדידות של האזרחים המבוגרים בעיר. "יש לי רקע בנושא, ניהלתי את כל נושא הגיל השלישי בעירייה עד הקורונה, זו היתה פרנסתי, והקורס שמטרתו לגייס את הקהילה למען הקהילה נשמע לי טוב. כשראיתי את הפרסום על הקורס היה לי ברור שאני מצטרפת", היא מסבירה.
איך את מתכוונת לקדם את נושא הבדידות?
"אחת הפעילות בקבוצה הציעה תוכנית מעניינת: יש מבוגרים בודדים, בין אם הם חיים בגפם ובין אם הם בזוגיות. ההצעה היתה שאחרי שנאתר את אותם אנשים, ניצור קבוצה והם יוזמנו לפעילויות תרבותיות, למשל בהיכל התרבות.
"תוכנית נוספת שעלתה היא לחבר בין שכנים מחתך גילים שונה. בבניין משותף יש הרי תמהיל גילים – יש זוגות צעירים, רווקים, מבוגרים וזקנים. אם היינו מצליחים להגיע למצב שייווצר קשר בתוך הבניין המשותף בין הצעירים לוותיקים, הם יוכלו להיות לעזר אחד לשני. למשל, אמא צעירה שנמצאת עם תינוק בבית וצריכה להוציא את הילד השני מהגן, אבל גשם בחוץ והיא לא רוצה להוציא את התינוק החוצה, יכולה לפנות לשכנה המבוגרת בבניין ולשאול אותה אם היא יכולה להיות בייביסיטר לתינוק לכמה דקות".
וגם להפך, כמו שראינו בתקופת הסגרים בקורונה, שצעירים עזרו לקשישים בקניות.
"בדיוק ככה. הרעיון הוא להפעיל את האזרחים עצמם אחד לטובת השני. קהילת מעלה אדומים היא קהילה חמה. צריך פה את שיתוף הפעולה של העירייה ולהרים קמפיין לטובת זה, זו עבודה".
הברמן מאמינה שפעילים משיגים הרבה יותר מעובדים. "עובד הרי יודע ומכיר את המשאבים, אבל פעיל מייצג את עצמו, את הקהילה שלו, את האנשים, הוא משפיע בצורה עמוקה מאד וטובה על נבחרי הציבור, לכן אני חושבת שהיוזמה הזו מבורכת, חשובה מאוד ונכונה".
מה הייחוד של קהילת בני הגיל השלישי?
"יש המון שכבות גיל בישראל, יש את הגיל הרך, הבגרות, תקופת החיילות וכו', אבל אין עוד קבוצת גיל כל כך גדולה כמו קבוצת האזרחים הוותיקים, שמייצגת חתך גילים בטווח של 30 שנה, והקבוצה הזו כל כך דינמית – יש שוני בסטטוס המשפחתי שלהם, בארצות המוצא, חלקם אנשים פעילים, חלקם מרותקים, חלקם ניצולי שואה, יש אקדמאים ויש מבוגרים שלא יודעים קרוא וכתוב. זו אוכלוסייה כל כך מגוונת וגדולה, וצריך לתת מענה לפי הצרכים המגוונים שלהם. לכן יש חשיבות גדולה לתוכנית הזו, שמעמידה את האוכלוסייה המבוגרת ואת הצרכים שלה במרכז, והפילוח נעשה לפי צרכים, שמגיעים מתוך האזרחים הוותיקים עצמם. וזה הייחוד".
גמלאיות למען גמלאים: היוזמה המקסיה של עליזה וחנה
יש לכם זמן פנוי? צאו להתנדב (ותרוויחו גם את הבריאות שלכם)




















שלחתם קורות חיים, עברתם ראיון טלפוני ואולי אפילו שניים, והנה זה מגיע. ראיון עבודה....