המרענן הרשמי של הקיץ: נענע
את הנענע הכרנו לראשונה בתוך כוס התה שלנו. היו אלה בני העדה התימנית שדחפו את הקונספט של תה עם נענע, אבל הוא השתרש עד מהרה בכל עדות ישראל. עם השנים, נודעו לצמח הירוק והארומתי שימושים קולינריים נוספים, כתוסף פיקנטי לרטבים, לסלטים, למשקאות, לגלידות ואפילו לשוקולד. הנענע, בת למשפחת השפתניים, נקראת גם מנטה ומונה 28 מינים, בהם נענע חריפה, נענע ריחנית, נענע לימונית ונענע משובלת, שהיא הנפוצה ביותר. ארבעה ממיני הנענע גדלים בר בישראל.
כמו לצמחי מאכל עליים ירוקים אחרים, גם לנענע סגולות מרפא רבות. עם כמות גבוהה של ויטמין C, ויטמינים מקבוצת B, אשלגן, מגנזיום, אבץ, חומצה פולית ונוגד החמצון בטא קרוטן, לא מפתיע שכבר בימים קדומים התגלה הצמח כמועיל לבריאות. ברפואה העממית השתמשו בחליטות ובמיצויים של נענע לטיפול בגזים במערכת העיכול, בבחילות ובדלקות בדרכי השתן, וגם בשימוש חיצוני - לטיפול בפצעי הכשות ועקיצות ובדלקות עיניים.
כצמח רב שנתי, הידוע בחוזק ובעמידות, הנענע היא גם מועמדת מוצלחת לגידול עצמי. מגדלים אותה באופן מסורתי בקרבת ברז מטפטף בגינה, אבל בהנחה שאתם לא נותנים לברזים שלכם לטפטף כך סתם, תצטרכו למצוא לה שטח מחייה אחר. המקום צריך להיות לח מספיק, כמובן באמצעות השקיה מרובה, ורצוי גם שטוף שמש - אבל הנענע תסתדר עם קצת פחות מזה.
הנענע טובה לבריאות (וגם מרחיקה חרקים)
הריח שהנענע מפרישה מרחיק נמלים, תיקנים ויתושים. צילום: Shutterstock
מלבד השימושים שיהיו לתוצרתו של הצמח במטבח, הריח שהוא מפריש ירחיק מזיקים מעופפים מהגינה ומסביבת הבית. השמן המופק מהנענע, אגב, הוא תכשיר טבעי להרחקת נמלים ותיקנים, וניתן למרוח אותו על העור כדוחה יתושים. שמן הנענע בצריכה כתוסף ידוע גם בסגולות המרגיעות והמיטיבות שלו עם מערכת העיכול.
ניתן לזרוע את הנענע ולחכות כמה שבועות לנביטה, אבל אפשר גם לקנות שתילים או להרבות אותה בעזרת ייחורים - שיטה חסכונית ויעילה, הכוללת גיזום של ענף מהצמח ושתילתו באדמה כפי שהוא. ניתן לעשות זאת לאורך כל ימות השנה, אך העונה המועדפת, כמו ברוב המקרים, היא האביב.
כששותלים או זורעים נענע כדאי לקחת בחשבון שגדילתו של הצמח מהירה, והוא יכול להיות שתלטן, בשל יכולת ההתפשטות שלו באמצעות שלוחות תת קרקעיות. זו הסיבה שכדאי לתחום את גבולותיו או לגדל את הנענע בתוך עציץ, אדנית או מיכל שתילה אחר. הצמח יפרח בסגול באביב ובקיץ, אך כדי לשמור על איכות העלים, שלשמם התכנסנו, כדאי להסיר את הפריחה. את העלים ניתן לקטוף לאורך כל ימות השנה.
למרות שהנענע מתחברת באסוציאציה הראשונית לתה חם היא נחשבת לצמח מקרר (מנטה כבר אמרנו?). מסיבה זו השתדך הצמח זה מכבר למיץ הלימון הקיצי (מי אמר לימונענע?) ועליו מופיעים גם כקישוט ריחני לגלידות, קינוחים וקוקטיילים. אפשר להכין מהנענע גם ממרח פסטו, לשלב אותו בקציצות או בפשטידות וגם בסלט חי לתוספת רענון ביום קיצי חם.
2 מתכוני נענע של הדיאטנית הקלינית הגר מילר-אלמוג:
קציצות גזר-נענע מרעננות
צילום: Shutterstock
המצרכים:
6-7 גזרים מגוררים בפומפייה
1.5 כוסות שיבולת שועל
1/2 כוס קמח חומוס או קמח עדשים - לטרוף היטב עם 1/2 כוס מים
3 כפות טחינה גולמית
1/2 כוס דחוסה של עלי נענע קצוצים
4-5 שיני שום כתושות
מלח ופלפל לפי הטעם
[#middleBanner]
ההכנה:
1. מחממים תנור ל- 180 מעלות ומצפים תבנית בנייר אפייה.
2. מערבבים את כל החומרים בקערה. אם העיסה רטובה מדי – מוסיפים עוד כף שיבולת שועל. אם יבשה מדי - מוסיפים כף טחינה או מעט מים.
3. יוצרים קציצות שטוחות בידיים ומניחים בתבנית.
4. אופים בתנור כ- 15 דקות מכל צד.
רוטב פסטו נענע
צילום: Shutterstock
המצרכים:
עלים מצרור אחד של נענע
2 שיני שום
1/2 כוס שמן זית
מלח לפי הטעם
1/3 כוס אגוזי קשיו או שקדים קלויים (אם הם מומלחים - לוותר על תוספת המלח)
ההכנה:
1. טוחנים יחד את הנענע, הקשיו/שקדים, שום ומלח בפולסים בבלנדר או במעבד מזון.
2. מוסיפים בהדרגה את השמן עד למרקם משחתי.
3. מעבירים לצנצנת, ומוסיפים שכבה עבה של שמן זית כדי למנוע השחרה.
סלט חצילים שישנה את דעתכם על פטרוזיליה
מה אומרים הצבעים שאנחנו אוכלים?
האוכל כמפלט: הכל על אכילה רגשית
מהמטבח באהבה: גיל חובב מחלק מתכונים
מתכונים לאפייה מהירה של ארז קומורובסקי
שורף אבל נעים: כל הסיבות לאכול חריף
הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...
אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...
סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...