המתכון של בר לחם: עוגיות גרנולה

איזה כיף לרדת מהבית בבוקר אל ניחוחות של מאפים טריים וקפה ריחני. כך מרגישים מי שהתמזל מזלם לגור מעל או בסמוך לבית מאפה, בעיקר כזה שאפשר גם לשבת בו ולהתענג על קפה של בוקר עם קרואסון פריך.
"בר לחם" שבשכונת הדר יוסף בתל אביב, ליד מתחם כיתן-גולף, הוא מוסד שכל אחד היה רוצה ליד הבית. "זאת מאפייה שכונתית", מגדירה שירה שחם, המנהלת את המקום לצד בעלה דגן (שם שאין מתאים ממנו לאופה), האחראי על האפייה. "יש לנו כאן מאפי בוקר, דניש, קרואסונים, בריושים וכמובן לחמים. הפוקצ'ות הן תחום התמחות הרציני שלנו. יש פוקצ'ות עם טונה, גבינה ומנגולד, פטריות ועוד, ואפילו פוקצ'ת פיצוחים. יש כאן שמונה שולחנות, כך שאפשר גם לקחת וגם לשבת ולאכול במקום באווירה ביתית".
בני הזוג, היום הורים לשלושה ילדים, התחילו את הדרך בכיוונים אחרים לגמרי. היא היתה עורכת דין למעמד אישי, הוא בוגר לימודי ארכיטקטורה ומחשבים שתמיד פזל לעבר המטבח. דגן עסק לאורך השנים במסעדנות, בין השאר במטבח של 'דיקסי' ו'טנטו-באצ'י' ואחר כך החליט ללכת על אפייה ונסע לניו יורק ללמוד אפיית לחם בFrench Culinary Institute.
עם שובו ארצה עבד שחם בכמה מאפיות, עד שפתח עם שירה את "בר לחם". בהמשך נכנסו לניהול המקום שני בני זוג נוספים, יובל וגלי שניר. המגזין "על השולחן" בחר בו מאז כמקום השווה בעיר לרכישת פוקצ'ה, ומסעדת "מול ים" היוקרתית רוכשת כאן מאפים.
מלבד המתוקים, כולל קרנצ'ים למיניהם ועוגיות גרנולה מעולות, אפשר למצוא במקום גם ארוחה מזינה ומשביעה קצת יותר, כריכים עם טונה ספרדית, סלט ביצים ועוד. שחם טבעונית והיא מציינת שגם מי שנמנע ממזון מן החי ימצאו כאן משהו כלבבו, כמו עוגות על בסיס שמן זית וכריכי אבוקדו. הכריכים, אגב, עשויים כולם מלחמניות פוקצ'ה שנאפו במיוחד למטרה זו, מקמח מלא או רגיל.
מהתנורים נפלטים 18 סוגי לחמים, בהם לחמי מחמצת, והכול ללא חומרים משמרים ובעבודת יד. כאשר קונים לחמים כאלה הביתה ממליצה שחם, בשל מיעוט החומרים המשמרים, לפרוס ולשמור בפריזר באריזת ניילון אטומה. את הפוקצ'ות מומלץ להקפיא כל אחת בנפרד, עטופות בניילון נצמד. כדי להפשירן יש להניח בטמפרטורת החדר ולאחר מכן להכניס לחימום בתנור, ולעולם לא במיקרו.
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
עוגיות גרנולה
המרכיבים (כ-45 עוגיות):
100 גרם חמאה רכה
3/4 כוס (160 גרם) סוכר חום בהיר (דמררה)
2? ביצים
כ-1/2 1 כפות (10 גרם) קמח
1/4 כפית מלח
1/4 כפית אבקת אפייה
1/4? כפית אבקת סודה לשתייה
1 כוס ועוד 2 כפות (130 גרם) פתיתי שיבולת שועל (לא מהיר הכנה)
3/4 כוס (70 גרם) אגוזי מלך קצוצים דק (לא לאבקה)
1 כף גדושה (15 גרם) דבש
הכלים:
4 תבניות שטוחות מרופדות בנייר אפייה (חלק וישר ללא קפלים)
אופן ההכנה:
1. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות).
2. בקערת מיקסר מקציפים במהירות בינונית את החמאה עם הסוכר החום במשך כמה דקות עד לקבלת תערובת תפוחה מעט וקלילה. מוסיפים את הביצים בזו אחר זו ומקציפים היטב אחרי כל הוספה.
3. מנפים ביחד לקערה בינונית את הקמח, המלח, אבקת האפייה ואבקת הסודה.
4. במהירות נמוכה מוסיפים את תערובת הקמח לתערובת החמאה. תוך כדי ערבול מוסיפים פנימה את שיבולת השועל והאגוזים, מוסיפים את הדבש, ומערבלים רק עד לקבלת תערובת אחידה.
5. בעזרת כפית מעצבים תלוליות בצק בקוטר 4 ס"מ על התבנית ומשאירים מרווחים גדולים של כ-10 ס"מ (העוגיות משטתחות ומתפשטות מאוד במהלך האפייה).
6. אופים 9?10 דקות תוך השגחה צמודה, עד שהעוגיות בצבע זהוב-שחום (שימו לב: אם הן רק זהובות, הן לא יתקשו מספיק ולא ישתחררו מנייר האפייה. אם הן שחומות מדי, סימן שהן נשרפות, לכן רצוי לעשות קודם טסט על מספר עוגיות קטן כדי לקבוע בדיוק את זמן האפייה).
7. מצננים על רשת צינון מלא. אם העוגיות לא משתחררות מהנייר יש להחזיר שוב לתנור לדקה בערך עד שתהיינה שחומות, או להשאירן לייבוש 15-20 דקות בתנור כבוי, לצנן לגמרי ואז לשחרר. יש לאחסן בקופסה אטומה היטב או במקפיא, בין שתי שכבות נייר פרגמנט.
לקהילת אוכל:
לחצו
לכל מתכוני מוטק'ה:
לחצו
אנחנו מכירים אותם בתור "חמוצים", אבל הירקות הכבושים הם הרבה יותר מתוספת לפלאפל או לשניצל. בתהליך כבישת...
ערב החג מתקרב בצעדי ענק ותכנון ארוחת החג בעיצומה. כיצד תפתיעו השנה את האורחים? עם מנה וירטואוזית שדורשת...
מוזמנים - יש, הגדות תואמות - יש, מספיק בקבוקי יין כדי לצלוח את הערב הארוך בשנה – יש. עכשיו זה הזמן לדאוג...