הפיתוח החדשני שמקל על מטופלים בצריכת קנאביס רפואי
בשנים האחרונות חלה עלייה בשימוש בקנאביס רפואי בגיל השלישי במדינות מערביות רבות. כך למשל, בארה"ב השימוש בקנאביס רפואי בגילים אלו כמעט הוכפל בין השנים 2015 ל-2018 (מ-2.4% ל-4.2%), וגם בישראל נרשמת עלייה גדולה ברישיונות לקנאביס רפואי. על פי נתוני משרד הבריאות, כיום יש ליותר מ-112,000 איש בארץ רישיונות, כשנכון לדצמבר 2021 ליותר מ-24,000 בני הגיל השלישי (65 ומעלה) רישיון לקנאביס רפואי, להתמודדות עם סימפטומים הנלווים למחלות שונות ולהקלה על כאבים כרוניים.
"שמן קנאביס מתאים למי שלא יכול מסיבה רפואית לצרוך קנאביס בתפרחות"
הסטיגמה של קנאביס כמוצר שנצרך במחשכים הולכת ופוחתת, ויותר ויותר מבוגרים בני 65+ מביעים עניין בשימוש בקנאביס רפואי. העובדה כי פרט לאידוי ושאיפה ניתן לצרוך את הקנאביס הרפואי גם בשמן, על ידי טפטוף של טיפות שמן המכיל מיצוי של קנאביס מתחת ללשון, מקלה על מבוגרים רבים - זו אופציה נוחה יותר מעישון, לא מצריכה התעסקות בהכנה או מיומנות לפני השימוש כמו טחינת התפרחת או גלגול הגלילית, והיא מנטרלת את הדעות הקדומות שמתלוות לעישון. "שמן קנאביס מתאים למי שלא יכול מסיבה רפואית לצרוך קנאביס בתפרחות, כמו אוכלוסיית ילדים או מבוגרים בגיל השלישי, או לכאלו שלא מעוניינים להשתמש בתפרחות, או לחילופין – מעוניינים לשלב טיפול של תפרחת ביחד עם שמן", מסביר לירן מקסימוב, רוקח קנאביס בבית מרקחת מקס פארם.
הסיבה שהטיפות של השמן נלקחות מתחת ללשון היא קיומם של כלי דם באזור, המסוגלים לספוג את השמן ישירות אל מחזור הדם. בהשוואה לאידוי ושאיפה, השפעת השמן אמנם אינה מיידית, אך היא נמשכת פרק זמן ארוך יותר.
"לבני הגיל השלישי קשה לצרוך את הקנאביס הרפואי בעישון בגלל הסטיגמה שמלווה לזה, והם מעדיפים את השמן, מה גם שלגוף בריא יותר לצרוך את השמן מאשר לעשן", מוסיפה ד"ר ויויאנה בראודה, כימאית, סמנכ"ל איכות ורגולציה בחברת קרונוס ישראל. החיסרון הבולט של השמן הוא טעמו המר, אך בשנה האחרונה נראה כי גם החסם הזה נפרץ, עם שלושה שמנים בטעמים, שמקלים על מבוגרים בני הגיל השלישי ועל ילדים לצרוך את שמן הקנאביס.
הליך מפוקח של בדיקות וטעימות בקנדה הוליד 3 שמנים בטעמים
"הרצון להיכנס לסוגיית הטעמים הגיע מההיכרות שלנו עם שמן הקנאביס, והעובדה שהוא פשוט לא טעים", מסביר תומר אשכנזי, מנהל המפעל בחברת קרונוס ישראל, איך הכל התחיל. זה המקום לציין כי שמן קנאביס רפואי הוא מיצוי של צמח הקנאביס המעורבב עם שמן – שמן זית, סויה או שמן קוקוס, כשהאחרון ערב יותר לחך ולעיתים נוח יותר לספיגה. ועדיין, למרות הערבוב עם שמנים אחרים, שמן הקנאביס הרפואי הוא בעל טעם מריר. "מכיוון ששמן קנאביס מיועד גם לאוכלוסייה של ילדים, חיפשנו דרך להנגיש אותו, מה שבלתי אפשרי לעשות בתפרחות או גליליות. לאור העובדה שעל תהליך הייצור של השמן יש יותר שליטה, הבנו שאנחנו יכולים להגביר טעמים מסוימים על חשבון טעמים אחרים".
עקב מגבלות רגולטוריות על מבדקי קנאביס בארץ, סדרת המבדקים ופאנלים של מבחני טעימה לבחירת הטעמים הרצויים נערכו בקנדה, בשיתוף חברת האם במדינה, תחת פרוטוקול ואישור של משרד הבריאות הקנדי. ד"ר ויויאנה בראודה מספרת כי הפאנל הורכב ממתנדבים שעמדו בקריטריונים (דוגמת סף גיל), הגיעו למעבדת קרונוס בקנדה, טעמו את שמני הקנאביס בטעמים השונים ומילאו שאלון איכותי סביב חווית הטעימה. בתום ההליך, נולדו הטעמים החדשים: לימון ופירות יער, בשמנים עם החומר הפעיל THC בריכוז של 20% (שהוכח כבעל תכונות רפואיות רבות, בין היתר משכך כאבים, מעורר תיאבון, נוגד בחילות ומשפר מצב רוח), ובשמנים עם החומר הפעיל CBD (שהוכח כנוגד דלקתיות ומעודד הרפיית שרירים). טעם נוסף שנבחר הוא מנטה עדינה בשמן המאוזן (שמן T10/C10). לא מדובר בחומרי טעם מלאכותיים – כשם שהשמן עצמו מופק מהצומח, כך גם חומרי הטעם שנבחרו הם מהצומח.
"יש דרישה לשמנים בטעמים, במיוחד בקרב אנשים מבוגרים"
שמן בטעמים נולד מהצורך להנגיש את הטיפול בקנאביס רפואי לילדים. צילום אילוסטרציה: Shutterstock
הליך הפיתוח ארך כשנה, וכדי לקבל את אישור היק"ר – היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות, היה צורך לעמוד במגבלה שהציב היק"ר: להוסיף טעם שמהווה רק 2% מסך הנפח של השמן. "המשמעות היא שאנחנו לא מוכרים טעם, זה עדיין שמן קנאביס עם הריכוז הפעיל הנדרש, שיש בו גם 2% טעם", אומרת ד"ר בראודה.
"תהליך הייצור שלנו הוא עקבי, זאת אומרת שקיבלנו אישור ממשרד הבריאות לייצור בצורה מסוימת, ויש לנו נהלים שמבטיחים שכל אצווה מיוצרת בדיוק באותה צורה – אותם לחצים, טמפרטורה וכיו"ב", מוסיף אשכנזי. "תהליך ייצור של שמן הוא תהליך ארוך, וחשוב לוודא שמי שמייצר את השמן עושה את זה תמיד באותה צורה, כדי שתתקבל כל פעם אותה תוצאה. כל תהליך המיצוי, הערבוב של תמצית השמן עם הטעמים וכו' נעשה תמיד באותם ריכוזים, וגם על ידי אותם אנשים, שמנוסים ויודעים לעשות את זה בכל פעם באותה צורה. המטרה היא שכל פעם המטופלים יקבלו את אותו מוצר עם אותו אפקט מצופה. בסוף זו תרופה".
הרוקח לירן מקסימוב רואה בשטח את ההשפעות של השמנים בטעמים על המטופלים המבוגרים בקנאביס רפואי. "האתגר הגדול בשמן תמיד היה הטעם, שהוא לא נעים ומאוד מריר, מה שפגע בטיפול במיוחד בקרב ילדים ובני הגיל השלישי", הוא אומר. "השמנים בטעמים הצליחו לעקוף את זה, וההיענות לטיפול התרופתי עולה כי חסם הטעם ירד. אנחנו רואים את זה בשטח, במיוחד אצל ילדים ואצל בני הגיל השלישי. כשהחוויה של המטופל טובה, הן מבחינת נוחות השימוש והן מבחינת הטעם, הדבר תורם להצלחת הטיפול, שהרי מדובר בטיפול יום-יומי".
מקסימוב מוסיף, כי השמנים בטעמים מקלים במיוחד על מטופלים שסובלים מרגישות לטעמים, למשל במהלך טיפולי כימותרפיה, כשיש בחילות והקאות מרובות בלאו הכי. "אנחנו רואים שיש דרישה לשמנים בטעמים, במיוחד בקרב אנשים מבוגרים - יש הרבה מטופלים שהנושא של הטעם הוא קריטי עבורם, מהווה חסם, והשמנים בטעמים בהחלט פותרים את הסוגייה הזו, ותורמים להצלחת הטיפול", הוא מסכם.
זה לא סוד שמשקפי מולטיפוקל הם לא עניין זול. אנחנו מבינים שאנחנו חייבים לשמור על העיניים...
אין כמעט מי שלא התמודד עם ניסיון לקבוע תור לרופא מומחה עקב בעיה רפואית דחופה, וקיבל מקופת...
בשנים האחרונות חלה עלייה בשימוש בקנאביס רפואי בגיל השלישי במדינות מערביות רבות....
התנאים לקבלת הרישיון הם המלצה של רופא כאב או רופא מקצועי (אורתופד, נוירולוג וכו') וטיפול לפחות של חצי שנה במרפאת כאב בתרופות שלא עזרו בהקלה בכאב.