חזרה לבריאות טובה

הפתרון הבטוח והמתקדם להופעת הקטרקט

קטרקט – עכירות של עדשת העין – היא אחת התופעות השכיחות ביותר של הליך ההזדקנות הטבעי, המתבטאת בסימפטומים שונים, החל מרגישות לאור ועד לירידה בראייה. החדשות הטובות הן שאפשר לטפל בבעיה. מה הם הפתרונות המתקדמים המוצעים כיום ואיך אפשר על הדרך לתקן גם בעיות ראייה אחרות?
חני יודל 21/06/21
תוכן ממומן
הפתרון הבטוח והמתקדם להופעת הקטרקט
הדור המתקדם של ניתוחי הקטרקט כבר כאן (צילום: shutterstock)

 

בשיתוף עין טל

 

עם הגיל מתרחשים בגופנו אי אלו שינויים – חלקם חיצוניים, חלקם פיזיולוגיים וחלקם קשורים בראייה שלנו. בדיוק כפי שרובנו נראה קמטוטים על גבי העור ככל שנזדקן, כך סביר להניח כי רובנו נפתח קטרקט ("ירוד") עם הגיל – הפרעת ראייה המתבטאת בעכירות של עדשת העין הטבעית, ומהווה את אחד הביטויים השכיחים ביותר של הליך ההזדקנות הטבעי.

 

הגורמים, התסמינים והאבחנה של קטרקט

 

קטרקט יכול להתבטא בירידה בראייה מעצם עכירות העדשה, ברגישות לאור ובסנוור, בראייה כפולה או בראייה "דהויה", כאשר לעיתים יופיע סימפטום אחד בלבד ולעיתים יותר. בשלבים הראשונים של התפתחות הקטרקט, הירידה בראייה ניתנת לשיפור בעזרת התאמת משקפיים או עדשות מגע, וכאשר פתרון זה אינו מספק ומורגשת הפרעה בתפקוד היום-יומי, ניתן לשקול את הסרתו על ידי ניתוח. "ניתוח הסרת הירוד, הקטרקט, הינו ניתוח אלקטיבי, שלרוב אינו דחוף", אומר ד"ר אבנר הוסטובסקי, רופא בכיר ביחידת הרשתית בתל השומר, מומחה ברפואת עיניים, ניתוחי רשתית וקטרקט. "ההחלטה על הצורך ומועד הניתוח מתקבלת על פי שילוב בין חומרת הסימפטומים של המטופל לבין הממצאים בבדיקת העין. תלונות ראשונות נפוצות הינן סנוור, בעיקר בנהיגה בלילה, וצורך בתאורה חזקה יותר כדי לקרוא".   

האבחנה של קטרקט נעשית על ידי רופא עיניים, לאחר בדיקת עיניים יסודית הכוללת הרחבת אישונים, כאשר הסיבה השכיחה ביותר להופעתו היא, כאמור, הגיל. "תוחלת החיים עולה בהתמדה ורבים מגיעים כיום לזקנה מופלגת, ולכן שכיחות המחלות הקשורות לגיל, דוגמת קטרקט, הולכת ועולה. אין גיל המהווה התוויית-נגד לניתוח קטרקט, וגם לקשישים ביותר מגיע ליהנות מראייה משופרת בשנות חייהם האחרונות", אומר פרופ' אהוד אסיה, המנהל הרפואי של מרכז עין טל, מומחה ברפואת עיניים, ניתוחי קטרקט ועדשות פרמיום, ומנהל מכון המחקר במחלקת העיניים, בית חולים מאיר.

סיבות נוספות אפשריות להופעת הקטרקט הן שימוש בתרופות, דוגמת כאלה המכילות סטרואידים, חשיפה ממושכת לשמש, עישון, טראומה שנוצרה לעין דוגמת חבלה, בעיות רפואיות כגון מחלת הסוכרת ועוד.

 

ניתוח פשוט, קצר ובטוח

 

הניתוח נחשב להתערבות הכירורגית השכיחה ביותר ברפואת העיניים עם אחוזי הצלחה גבוהים. צילום: Shutterstock



״כאשר הקטרקט גורם לפגיעה בשגרת החיים וקיימת המלצה להסירו, לא תמיד כדאי להמתין עד שההפרעה מגבילה מאד, משום שההפרעה הניכרת בראייה יכולה להשפיע על מהלך הניתוח, וגם עלולה לתרום לנפילות בגיל המבוגר״, אומרת ד"ר קרין מימוני, מומחית במחלות רשתית וניתוחי קטרקט, מנהלת מחלקת עיינים במרכז רפואי השרון בקמפוס רבין, ורופאה בכירה במרכז עין טל.

החדשות הטובות הן, כאמור, שניתן לטפל בקטרקט - באמצעות ניתוח פשוט, קצר ובטוח, במהלכו מסירים את עדשת העין הטבעית העכורה ובמקומה משתילים עדשה מלאכותית. הניתוח נחשב להתערבות הכירורגית השכיחה ביותר ברפואת העיניים, עם אחוזי הצלחה גבוהים, והוא לרוב מתבצע בהרדמה מקומית ובאופן אמבולטורי (ללא אשפוז). הניתוח יתבצע בכל עין בנפרד, ולרוב ללא צורך בתפרים.

ההחלמה גם היא מהירה, כאשר הראייה המיטבית מתקבלת בדרך כלל בין 4-6 שבועות מיום הניתוח. "אין ניתוח שאין בו סיכונים או סיבוכים. תפקידנו הוא להוריד את רמת הסיכון למינימום ולאפשר לכל מנותח ליהנות משיפור בראייה, גם במקרים מורכבים ומסובכים", טוען פרופ' אסיה.

"לאחר הניתוח יש להזליף טיפות עיניים לעין המנותחת במינונים משתנים, לפי הנחית הרופא, ולרוב אין צורך בחבישה", מוסיפה ד"ר מימוני. "כבר למחרת הניתוח ניתן לצפות בטלוויזיה, לקרוא, לעבוד במחשב, לצאת מהבית, לטייל ברגל, ואפילו לשוב לעבודה, בלבד שזו אינה כרוכה בביצוע מאמץ גופני משמעותי".

 

האם יש צורך בהכנות מיוחדות לפני הניתוח?

 

"לקראת הניתוח, על המטופל לבצע מדידה קדם ניתוחית המכונה ביומטריה, אשר מודדת פרמטרים שונים של העין באמצעות מכשירים מתקדמים ומתוחכמים. לאחר מכן מתבצע חישוב כוח העדשה המושתלת המתבסס על שימוש בנוסחאות מתמטיות שונות, בעזרתן ניתן לנבא מה תהיה התוצאה האופטית, כלומר מה צפוי להיות המספר במשקפיים לאחר הניתוח", אומרת עדי לוי-קרסו, מנהלת מרכז הפרמיום והאופטומטריה בעין טל.

 

ניתוח קטרקט באמצעות לייזר מדויק ובטיחותי יותר לעומת ניתוח קטרקט ידני

 

ניתן גם לתקן את הראייה במסגרת ניתוח קטרקט באמצעות לייזר. צילום: Shutterstock

 

בשנים האחרונות פותחו טכנולוגיות מתקדמות בתחום ניתוחי הקטרקט, בהן טכנולוגיה המאפשרת שימוש בלייזר, אשר מעלה את רמת הדיוק ואת רמת הבטיחות של הניתוח. מכשיר הלייזר מופעל בתחילת הניתוח ובעזרתו ניתן לפורר את העדשה הטבעית העכורה לחלקים, זאת על ידי ביצוע חתכים בגודל, במיקום ובדיוק מושלמים. בכך מאפשר הלייזר להסיר בקלות רבה יותר את גרעין העדשה, יחד עם שימוש מופחת בכמות אנרגיה, מה שמייעל את התהליך ומפחית את הסיכון לבצקות ולנזק בעין.  

ניתוח קטרקט באמצעות לייזר מדויק יותר ובטיחותי יותר לעומת ניתוח קטרקט ידני - הניתוח באמצעות לייזר מפחית באופן משמעותי את הסיכון לבצקות ולנזק בעין.

 

השתלת עדשות מתקדמות לשיפור הראייה

 

טכנולוגיה חדשנית נוספת בתחום היא השתלת עדשות הפרמיום, שמטרתן העיקרית היא הפחתת התלות במשקפיים לאחר הניתוח (מעבר להסרת העדשה העכורה). העדשה המלאכותית הסטנדרטית שמושתלת בניתוח קטרקט מכוונת למוקד ראייה אחד, כלומר לרחוק או לקרוב. כדי לאפשר ראייה חדה לטווח רחב של מרחקים, פותחו עדשות תוך עיניות מולטיפוקליות (רב-מוקדיות), שיצרו מהפכה של ממש בעולם רפואת העיניים. "המהפך בניתוחי הקטרקט של המאה ה-21 הוא השאיפה לשפר לא רק את איכות הראייה, אלא גם את איכות החיים ולהוריד את התלות במשקפיים, המאפיינת את השימוש בעדשות מונופוקליות", מסביר פרופ' אסיה. סוג נוסף של עדשות פרמיום הוא עדשות המתקנות אסטיגמטיזם ("צילינדר"), ומכונות עדשות טוריות. לפני השתלת עדשות מסוג זה, שתיקון הצילינדר מוטבע בתוכן, מומלץ לבצע מדידות של מבנה הקרנית, בהתאם להמלצת הרופא המנתח.

אין ספק כי מדובר בטכנולוגיה שיכולה לשפר משמעותית את איכות חיי המטופלים. אחרי הכל, בעידן המודרני אנחנו רוצים וצריכים לראות טוב לכל המרחקים – מההודעות בסלולרי והמפה של הוויז, ועד לשילוט בדרך. "אנחנו במרכז עין טל מאמינים שלכל מטופל יש להתאים את העדשה הנכונה ביותר עבורו, ולשם כך דרושה הערכה קפדנית לפני הניתוח", אומרת לוי-קרסו. "מכיוון שכיום יש כל כך הרבה סוגי עדשות מתקדמות, השיח עם הרופא והבנת צרכי המטופל חשובים מאוד לפני ההחלטה על סוג העדשה. לא לכולם למשל מתאימות עדשות מולטיפוקליות, זה יכול להיות אפילו קשור לאופי של המטופל".                                               

מרכז הפרמיום בעין טל מתמחה בבדיקות קדם ניתוחיות ובחישובי עדשות לקראת ניתוחי קטרקט. צוות האופטומטריסטים במרכז מבצע למטופלים בדיקות קפדניות באמצעות מכשור מתקדם, ולאחריהן מתבצעת הערכה מדוקדקת והמלצה לרופא לגבי העדשה המתאימה עבור כל מטופל, אשר קריטית במיוחד בהשתלת עדשות הפרמיום.

במרכז "עין טל", הנחשב למוביל בתחום רפואת העיניים הפרטית בישראל, צוות מקצועי ומנוסה, מרפאות רופאים וארבעה חדרי ניתוח המצוידים במכשור הטכנולוגי החדיש והמוביל בעולם, בהם מנתחים מעל ל-80 רופאי עיניים. למרכז הסדרי מימון עם חברות הביטוח וקופות החולים.  

 

למידע נוסף על ניתוחי קטרקט במרכז הרפואי "עין טל" לחצו בבקשה כאן

 

תגובות  5  אהבו 

21/06/21
האם מישהוא מכיר רופא טוב לניתוח קטרקט?
05/07/21
בעין טל תוכל למצוא נבחרת של מנתחי קטרקט , תוכל למצוא מידע גם ברשת האינטרנט באתרי בריאות .
04/07/21
אני העשיתי ניתוח קטרקט בבית חולים קפלן בהופן ידנית ואני ממש מרוצה. אני צריך לעשות נתוח קטרקט בעין שמול וגם לעשות בידנית וגם בבית חולים קפלן.צ'יצ'ה 212.שבוע טאוב ובהצלחה.
כאשר כושר הראיה יורד בגלל התעכרות עדשת העין לכדי שלא ניתן לנהוג על רכב פרטי דהיינו חדות ראיה של או12\6- - גם עם המשקפיים המתאימות ביותר ואין סיבה אחרת לירידה בחדות הראיה זה הזמן המתאים לנתח וליהנו...
כאשר כושר הראיה יורד בגלל התעכרות עדשת העין לכדי שלא ניתן לנהוג על רכב פרטי דהיינו חדות ראיה של או12\6- - גם עם המשקפיים המתאימות ביותר ואין סיבה אחרת לירידה בחדות הראיה זה הזמן המתאים לנתח וליהנות מהתוצאות.
הכתוב נכון ומתאים לבני הגיל המבוגר ולא לצעירים כאלה שעוסקים במקצוע שדורש כושר ראיה מקסימלי 6\6 בשתי העיניים עם או ללא משקפיים מתאימות .
ד"ר אבישר
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

משקפי מולטיפוקל – מדוע הם כל כך יקרים ומה אנחנו באמת מקבלים תמורת הכסף?

בשיתוףOptiStore

זה לא סוד שמשקפי מולטיפוקל הם לא עניין זול. אנחנו מבינים שאנחנו חייבים לשמור על העיניים...

לקריאת הכתבה
השירות המהפכני שמשנה את עולם הבריאות בישראל

בשיתוף MediWho

אין כמעט מי שלא התמודד עם ניסיון לקבוע תור לרופא מומחה עקב בעיה רפואית דחופה, וקיבל מקופת...

לקריאת הכתבה
הפיתוח החדשני שמקל על מטופלים בצריכת קנאביס רפואי

 

מוגש מטעם Peace Naturals

 

בשנים האחרונות חלה עלייה בשימוש בקנאביס רפואי בגיל השלישי במדינות מערביות רבות....

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה