חזרה לבריאות טובה

זוקן הראייה: כל הפתרונות

מגיל 40 חלה ירידה בחדות הראייה מקרוב המחייבת הרכבת משקפי קריאה. חלק מהאנשים סובלים במקביל גם מקוצר ראייה. מה ניתן לעשות
ד"ר שמואל לוינגר 22/07/09
זוקן הראייה: כל הפתרונות
מגיל 40 חלה ירידה בחדות הראייה מקרוב. בהדרגה, מתחיל תהליך שבו האותיות שעל דפי העיתון או הספר מתחילות "להיטשטש". כאשר הראייה במיטבה, אם איננו רואים ברור את הכתוב, באופן טבעי נקרב את הדף אל העיניים. כאשר מתחיל תהליך של זוקן הראייה, כדי לקרוא, נרחיק את הדף וכך ניעזר במיקוד לרחוק, אשר בדרך כלל לא נפגע בשלב ראשון. תהליך זה הדרגתי ומושפע ממצב הראייה שקדם לזוקן הראייה. כמו כן הוא שונה מאדם לאדם. גם העיניים, בדומה למערכות שונות בגוף, מתחילות להתבגר. תהליך זה, הקרוי זוקן הראייה (פרסביופיה) ומחייב משקפי קריאה, מאפיין יותר מ- 85 אחוז מבני 40 ומעלה. בקבוצת גיל זו, גם כאשר אין קוצר ראיה, רוב האנשים יזדקקו למשקפי קריאה. אצל כל אדם תהליך הירידה בחדות הראיה יתפתח בקצב ובדרגה שונים. בתחילה מתקשים לראות אותיות קטנות על הדף, ובהמשך קשה לראות גם אותיות גדולות במרחק גדול יותר, כמו המרחק מול מסך המחשב. למאמץ להתמקד בכתוב מתלווה לחץ בעיניים, ולעתים גם כאבי ראש לאחר הקריאה.
מה גורם לכך?
זוקן הראייה, נובע מהיחלשות השריר הציליארי (הטבעתי) האחראי על גמישות עדשת העין. תהליך זה גורם לירידה הדרגתית ביכולת התאמת העין לראייה טובה מקרוב, היות שיכולת העדשה להתמקד הולכת ופוחתת עם הגיל. באופן טבעי, בגיל צעיר המיקוד נעשה על ידי השריר הצליארי, המחובר לעדשת העין על ידי סיבים מיוחדים המעבירים את תנועת השריר לעדשה - זונולות. כאשר השריר מתכווץ, הזונולות מתרופפות והעדשה מתרחבת ומתמקדת לקרוב. כאשר השריר הופך רפוי, הן נמתחות והעדשה הופכת לשטוחה יותר ומתמקדת לרחוק. יש שתי סברות עיקריות לתהליך שחל בסביבות גיל 40 וגורם לירידה ביכולת הראייה מקרוב: הראשונה גורסת כי העדשה לא גמישה בשל שינוים שחלים בסיבי הקולגן המרכיבים אותה. במצב זה, למרות שהשריר הציליארי ממשיך להתכווץ ולהתרפות, אין שינוי בעדשה ואין מיקוד.


על פי השנייה, במשך השנים חל שינוי במבנה גלגל העין ובפעילות השריר הציליארי והזונולות הקשורות אליו ולעדשה. לכן ייתכן שתנועתם אינה אפקטיבית כפי שהייתה בגיל צעיר ומשום כך העדשה לא נעה ואינה מצליחה לבצע מיקוד טוב לקרוב.
מה הם הפתרונות?

התאמת משקפיים.
כאשר מתחילים לחוש קושי בקריאה וזקוקים לקרב את הדף או להתקרב מאד אל מסך המחשב, זהו השלב שבו יש לעבור בדיקת ראייה על ידי רופא עיניים על מנת לוודא שמדובר רק בזוקן הראייה ולא במחלת עיניים. לאחר מכן יש לעבור בדיקת חדות הראייה על ידי אופטומטריסט מוסמך, על מנת להתאים משקפי קריאה. לאלה אשר אינם רואים טוב גם לרחוק, יותאמו משקפיים לרחוק ולקרוב.המשקפיים הנוחים יותר, שחוסכים הזדקקות לכמה זוגות, הם משקפיים בעלי עדשות מולטיפוקאליות- דרך החלק העליון רואים היטב למרחק ודרך התחתון רואים היטב לקרוב. החלק האמצעי מאפשר ראייה טובה גם למרחקי הביניים כגון מסך המחשב, כל זאת ללא קו הפרדה. חסרונן בכך שלעתים קיים קושי להסתגל אליהן, כיוון שהעין צריכה להסתגל לשני מוקדים - לרחוק ולקרוב.
ניתוח לייזר.
כיוון שההזדקקות למשקפי קריאה מעידה על הגיל, מי שרוצה להמשיך ולשמור על מראה נטול משקפיים יכול לעבור ניתוח לייזר מולטי פוקאלי. ניתוח מסוג זה הקרוי "פרסבילאזיק", מחזיר לשתי העיניים את יכולת הראייה המולטיפוקאלית (בדומה למשקפיים מולטיפוקאליים) לכל טווח המרחקים: לרחוק, לקרוב ולטווח ביניים. באמצעות קרן הלייזר מעצבים את פני קרנית העין בהליך קצר, בהרדמה מקומית באמצעות טיפות וללא כאב. הטכנולוגיה שבאמצעותה מבוצע הליך זה מאפשרת זיהוי קשתית העין ומיקום קרן הלייזר במקום המדויק על פני הקרנית. כרטיס "חכם" מעביר את נתוני הבדיקה למכשיר הלייזר בשיטת ה -Wave Front המשפרת את תוצאות הניתוח ואת איכות הראייה. הניתוח מתבצע בשילוב עם מכשיר האינטרלאזיק המבצע פתיחת חלון טיפולי בעזרת קרן לייזר, ללא מגע יד אדם וללא שימוש בלהב כירורגי. הניתוח משפר את חדות ואיכות הראייה גם לרחוק וגם לקרוב בכל עין בנפרד ובשתיהן יחד. הליך זה מתאים רק לסובלים מרוחק ראייה +0.75 עד +4.5 המתקשים בראייה לקרוב או גם לרחוק ואינו מתאים לסובלים מקוצר ראייה בלבד, כך שהוא מהווה פתרון לכ-70 אחוז מבין בני 40 ומעלה, אשר מרכיבים משקפי קריאה.
השתלת עדשה תוך עינית.
כאשר יש צורך להחליף את העדשה הטבעית כמו במצב של ירוד (קטרקט) , ניתן להשתיל עדשה חלופית מלאכותית. בעבר, עדשות מסוג זה אפשרו מיקוד לרחוק והמטופל הזדקק לאחר הניתוח למשקפי קריאה. כיום ניתן להשתיל עדשה מולטי פוקאלית המיוצרת בהתאמה אישית בהתאם לנתוני המטופל, וכך ניתן להגיע לראייה טובה ומלאה הן לרחוק והן לקרוב, ללא צורך במשקפיים. הניתוח מבוצע בהרדמה מקומית באמצעות טיפות אלחוש ואינו מלווה בכאב. למרות שהעדשה מושתלת לצמיתות הטיפול הפיך, ובמידת הצורך ניתן להוציא את העדשה או להחליף אותה. ניתוח מסוג זה מתאים לאנשים ללא מחלות עיניים ובעלי תשבורת ראייה יציבה. הוא מתאים לקצרי ראייה ממספר 3-עד 24- ולרוחק ראיה עד מספר 12+ . התוצאה של ניתוח השתלת עדשה מולטיפוקאלית היא ראייה טובה מקרוב ולרחוק גם בגיל המבוגר.
עוד על בריאות העין:

עיניים: חידושי המחקר בכנס ישראלי

ניוון כתמי: אפשר למנוע בעזרת ויטמינים

ההיבטים הפסיכולוגיים של אבדן הראייה

שימוש בעדשות מגע ללא מעקב - מסוכן לעיניים

שבירת מיתוסים הקשורים בעיניים

להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:

פורום רפואת עיניים, מחלות עיניים, בעיות ראייה

פורום אופטיקה, משקפיים, עדשות מגע
תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

דלי סוכר ופחמימות: מתכונים לסוכרתיים

ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...

לקריאת הכתבה
נכון או לא נכון? מיתוסים לגבי מזון

האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...

לקריאת הכתבה
בלי חרדה: הצמחים שיעזרו לכם להירגע

   

החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה