חזרה לבריאות טובה

חולי סרטן: "רפורמת הקנאביס הורגת אותנו"

הם חלו בסרטן ושיפרו את חייהם הודות לקנאביס, אבל רפורמת משרד הבריאות להסדרת התחום, גרמה דווקא להקטנת כמות הקנאביס לחולים ולעליית מחירים. החולים: "המדינה עומדת בדרכנו"
עדי כץ 16/10/18
חולי סרטן:
שירי סיני, חלתה בסרטן השד ונטלה שמן קנאביס. 'אני רואה מה קורה לחברים חולים ובוכה'. צילום: שרון הורוביץ

 

 

 

מלנומה (סרטן עור ממאיר) גרורתית בשלב 4 היתה עד לא מזמן בגדר גזר דין מוות, ובטווח של מספר חודשים. אבל רון צפריר בן ה-65 חי איתה כבר כמעט ארבע שנים, ולא מתכוון להרים דגל לבן. את הקרדיט להארכת חייו, כולל איכות חיים טובה ותפקוד מלא, הוא זוקף מבחינתו בעיקר לשמן הקנאביס שהוא נוטל מדי יום.

 

לאחרונה נמצא גלגל ההצלה של צפריר ושל חולים רבים אחרים בישראל בסכנה. דווקא הרפורמה של משרד הבריאות, שנועדה להסדיר את השימוש בקנאביס רפואי, יצרה מצב שבו הכמות הניתנת לחולים קטנה יותר, המחיר גבוה יותר, ומספר הזנים קטן יותר. הרפורמה, שנכנסה לתוקפה באפריל השנה, קבעה שהקנאביס יימכר ב-25 בתי מרקחת בארץ. חברות התרופות אמורות לגרוף מהסיפור רווחים נאים. החולים, כך נראה, רק יוצאים מופסדים.

 

לאור זאת יצאו החולים לאחרונה לפעילויות מחאה נגד החידושים הללו, תחת הסיסמה "הרפורמה הורגת אותנו". אחרי צעדות מחאה, חסימת כביש בתל אביב ופניות לאושיות ציבור, הם יקיימו ב-22 באוקטובר אירוע התרמה לטובת עניינם. בהמשך מתוכננת הפגנה מול הכנסת, ביום ישיבת הפתיחה.

 

צפריר, תושב תל מונד, בעל הוצאת ספרים, נשוי ואב לשלוש בנות, גילה שהוא חולה סרטן בדצמבר 2015. "התנפחה לי הרגל והרגשתי שיש איזה גוש", הוא משחזר. "עשו ביופסיה וגילו גרורות של סרטן העור. התברר שהוא התחיל בנקודת חן קטנה בכף הרגל, שהיתה שם שנים ולא התייחסתי אליה". הוא עבר ניתוח בכף הרגל להוצאת הגידול הראשוני והגרורה, אך כעבור שלושה חודשים התגלו גרורות נוספות.

 

איך הגבת לבשורה?

"זה נשמע פסיכי, אבל אשתי ואני חייכנו אפילו, לא ממש הבנו את המשמעות. אחר כך בבית, כשהתחלתי לשוטט באינטרנט, גיליתי שאני במקום לא הכי נעים".

 

 

מחקרים: קנאביס, בעיקר כמיצוי שמן, יכול לחסל תאי סרטן

 

נמצא שהקנאביס יעיל יותר רפואית כשאוכלים אותו במקום לעשן אותו. שמן הקנאביס, צילום: Shutterstock

 

 

כבר באותו רגע, הוא מספר, החליט שאת ה"לא נעים" הזה הוא חייב להפוך לנעים, וכמה שיותר מהר. "הבנתי שכל הקטע של ההתמודדות הוא להפוך את זה ל'פאן', לחוויה. אם הצלחת להוציא מזה משהו שגם תורם לך, אתה יכול להתחיל לחשוב על לנצח את המחלה".

 

צפריר הגיע לפרופ' מיכל לוטם מ"הדסה" ירושלים, מהמומחים המובילים בארץ למלנומה. "היא הרגיעה אותי, טיפלה בי בכפפות של משי ועשתה כל מה שאפשר", הוא מספר. "אין לי מילה אחת רעה להגיד על הרופאים שטיפלו בי".

 

כדי למגר את הגרורות, הוא קיבל בתחילה "קיטרודה", תרופה ביולוגית מצילת חיים, אבל השפעתה היתה חלקית והוא עבר לתרופה ביולוגית אחרת, מאריכת חיים. "ידעתי שלפחות יש לי את הזמן למצוא פתרון", הוא מספר, "ואז, בשיטוט ברשת, הגעתי לקנאביס".

 

העובדה שהקנבינואידים, החומרים הפעילים בצמח הקנאביס לא רק מסייעים נגד כאבים, בחילות ושאר תופעות, אלא יכולים לחסל תאי סרטן, הוכחה זה מכבר. מחקרים מצאו שקנאביס, בעיקר כמיצוי שמן, יכול לחסל תאי סרטן, עד שאפילו ברשות הלאומית למלחמה בסמים בארה"ב נאלצו להודות לא מזמן, שמריחואנה מביאה לריפוי סרטן ולא רק להקלה בכאבים.

 

בשנת 2015 נמצא במחקר שנערך בבית החולים "שיבא", שתאי מיאלומה נפוצה (סוג של סרטן מח עצם) מתו תוך 24 שעות, בהשפעת החומרים הפעילים בקנאביס. מחקר נוסף, שנערך לפני כשנה בבית הספר לרוקחות באוניברסיטה העברית, מצא שמולקולות של קנאביס הורסות תאים סרטניים מסוגים שונים, וגם את התאים של כלי הדם המגיעים לגידול.

 

פרופ' רפאל משולם, כימאי בפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית בירושלים, חתן פרס ישראל בכימיה לשנת 2000 ומי שגילה כבר לפני שנים את אחד החומרים הפעיל בקנאביס, ה-THC, טען בעקבות המחקר, כי אין ספק שקנאביס פועל לפחות נגד תאים סרטניים מסוימים. הוא מחה על כך שתעשיית התרופות לא עורכת ניסויים קליניים בבני אדם, על השפעת החומרים הפעילים נגד סרטן.

 

נמצא שהקנאביס יעיל יותר למטרות רפואיות כשאוכלים אותו במקום לעשן אותו, וכאן נכנס לתמונה השמן של האמריקאי ריק סימפסון. "סימפסון טחן פרחי קנאביס ומיצה מהם את השמן האתרי עם החומר הפעיל", מסביר צפריר. "הוא ניסה כל מיני זנים והגיע לנוסחה, נתן את השמן לחולים והצליח לרפא אלפים. זו תרופה מהטבע, שיכולה להוסיף אפילו חמש שנים לחיים ובלי סבל, אז למה לא?". 

 

 

"הקנאביס מחזק אותי גם נפשית, אני מרגיש שיש לי שותף למאבק"

 

 החולים לא יכולים יותר לקבל את כמות הקנאביס שזקוקים לה. רון צפריר וכלבו הוגו, צילום באדיבותו

 

 

שמן הקנאביס של ריק סימפסון יוצר בישראל בזמנו על ידי חברת "תיקון עולם", ונמצא יעיל למגוון של מחלות, אבל ייצורו נאסר בהמשך על ידי משרד הבריאות. כיום נעשה המיצוי על ידי אנשים פרטיים, לרוב ללא גביית תשלום מהחולים על העבודה, אבל הקנאביס חייב להיות רפואי, ובאישור. "כל ממצי השמן שנתקלתי בהם עושים את זה מתוך אידיאולוגיה ובהתנדבות", אומר צפריר. "זו תופעה שקשה להסביר. הם ממש מלאכים. הם מקדישים את חייהם להצלת חולים".

 

לדברי צפריר, חצי שנה לאחר שהחל את הטיפול בשמן הקנאביס, הגרורות נעלמו. "הסרטן הפך ממחלה סופנית למחלה כרונית", הוא אומר. "קשה להוכיח מדעית מה גרם למה, החלמה היא שילוב של קטע פסיכולוגי ופיזי, אבל הקנאביס מחזק אותי גם נפשית, כי אני מאמין שהוא מרפא אותי. הוא נותן לי כוח להתמודד. אני בתחושה שיש לי שותף למאבק".

 

הבעיה שכדי להגיע לכמות השמן שצפריר זקוק לה, 30 גרם בחודש, נדרשת כמות גדולה של פרחים. "אני זקוק ל-180-200 גרם קנאביס רפואי בחודש", הוא מסביר, "איתם אני הולך למי שממצה את השמן".

 

גם לאחר שהגרורות נעלמו, צפריר המשיך לקחת את השמן מדי יום, כדי למנוע את חזרת המחלה. "היה לי רופא נהדר בשם ד"ר ג'וני גרינפלד, שמאמין בקנאביס והיה לו אישור לתת אותו, אבל אז באה הרפורמה, שעצרה לי ולחולים רבים אחרים את הרצף הטיפולי. אנחנו לא יכולים לקבל יותר את הכמות שאנחנו זקוקים לה".

 

במכתב שהפנו החולים לכל מי שמוכן לסייע, הם מציינים שבמקום רופאים מומחים שאישרו את מתן הקנאביס על פי ניסיונם והכשרתם, עכשיו פקידי "יחידת הקנאביס הרפואי" במשרד הבריאות הם המאשרים. במקום עשרות זנים שיתאימו לכל מחלה או מצב, מספר הזנים צומצם ל-10-20, מה שמשאיר חולים רבים ללא מענה. במקום 250 גרם קנאביס בחודש שניתן בעבר, אשר אפשר את ייצור השמן, צומצמה הכמות ל-50 גרם והמחיר לגרם עלה פי ארבעה. בנוסף, האישורים לקבלת התרופה נמשכים חודשים, פרק זמן ארוך מדי לחולים סופניים.

 

 

"במקום 400 שקל בחודש, עכשיו הקנאביס עולה 2500 שקל"

 

מחאת חולי הסרטן נגד רפורמת משרד הבריאות, צילום מסך מתוך יוטיוב

 

 

"אנשי היק"ר - יחידת הקנאביס הרפואי לא ישבו ודיברו איתי, ואני לא חושב שיש להם סמכות להחליט על חיי", אומר צפריר. "זה הכול עבודת ניירת. האישורים ניתנים על סמך המלצה של רופאים, לא בעקבות פגישה אישית. מעבר להגבלת מספר הזנים של הקנאביס המאושר, הם שילשו את המחיר. אם פעם שילמתי 400 שקל בחודש, עכשיו זה עולה לי 2,500 שקל לחודש. לא כל אחד יכול לגייס סכום כזה כל חודש, בטח לא חולים ונכים. מאנשים כאלה מנסים להוציא כספים?".

 

 

 

אז מה החולים עושים?

"כולנו הורדנו מינונים. במקום לקחת גרם ביום, הורדנו לחצי. מה שקרה אצלי, למרות שאין לי הוכחה, אחרי חודשיים של מינון נמוך, התגלו בימים האחרונים גרורות חדשות במוח. קשה כמובן לשלוח אצבע מאשימה ולומר שזו תוצאה של הורדת מינון הקנאביס, אבל יש עובדה בשטח. שנה וחצי הייתי נקי ועכשיו, בבדיקה הראשונה אחרי הורדת המינון, אני מגלה תחילתן של גרורות חדשות".

 

קנאביס אפשר לקנות בישראל גם בשוק השחור, אבל ממצי השמן מסרבים להשתמש בו, מה גם שמדובר בזנים לא מפוקחים. "זה חייב להיות במסגרת החוק", מדגיש צפריר. "קנאביס מהשוק השחור, הממצים לא יתנו להכניס אליהם הביתה.

 

"במקום שהמדינה תתמוך בנו, היא עומדת בדרכנו", הוא מוסיף. "אין סיבה שאנשים יעברו על החוק ויוציאו עשרות אלפי דולרים כדי לקבל את מה שעוזר להם. אני מתכוון להמשיך ולעשות כל מה שאני יכול כדי לשנות את רוע הגזרה".   

 [#middleBanner] 

גם שירי סיני בת ה-51, תושבת מזכרת בתיה, גרושה, אם לשלושה וסבתא לשניים, מאמינה שלשמן הקנאביס תפקיד מרכזי בכך שהיא עדיין בחיים, שלוש שנים אחרי שחלתה בסרטן השד. "אני לא אחת שמכירה רופאים", היא מספרת, "את התרופות שלי אני מגדלת בעציצים".

 

אחרי שהרגישה גוש בשד, פנתה סיני כמובן לקופת החולים. "התרופה הראשונה שעלה בדעתי לבקש מהרופאה היתה קנאביס", היא נזכרת. "היא צחקה עלי, כמו גם רופאים אחרים שדיברתי איתם על זה".

 

מה ידעת אז על הקנאביס?

"אני פעילה חברתית והשתתפתי במחאת האוהלים של 2011 ובמחאת האמהות החד הוריות. בזמן מחאת האוהלים, עזרתי לעצב את הדוכן שקידם לגליזציה של הקנאביס, התחלתי להתעניין ואורו עיניעד לאותו רגע, מבחינתי קנאביס היה הג'וינט שהייתי מעשנת מדי פעם עם חברים. פתאום גיליתי את ההיסטוריה של הצמח ומה הוא מסוגל לעשות. זה הדבר הכי

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

המחלה הקטלנית שאין לה תסמינים

בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן

כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...

לקריאת הכתבה
איך שעון החורף משפיע על הגוף שלנו?

הלילהכולנו הזזנואת השעונים שעה אחת אחורה (אוקי, בואו נודה בזה, בעידן הדיגיטלי הרוב הוזז אוטומטית, ולנו רק...

לקריאת הכתבה
לקראת כיפור: כך תעברו את הצום בשלום

יום כיפור מתקרב ואיתו השקט המוכר, ריח מרק העוף שמתפשט ברחובות לפני כניסת החג, שמץ של נוסטלגיה, אווירת...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה