חייבים כסף? כל הדרכים להחזיר את החוב

אף אחד לא אוהב שחייבים לו כסף או להיות בצד החייב, אבל כולנו ודאי לקחנו בשלב כלשהו בחיים הלוואה מהבנק דוגמת משכנתא, או לווינו ממישהו כסף ורכשנו משהו מעל למידותינו, כך שכמעט כל אחד יכול למצוא את עצמו בסיטואציה הלא נעימה הזו. לעיתים החוב גדל למימדי ענק וקשה לצאת מהתסבוכת. רשות האכיפה והגבייה מציגה נתונים מעניינים על פרופיל החייבים בישראל, וגם מציעה פתרונות יעילים שבאים לקראת החייב, שחשוב וכדאי לדעת עליהם.
מי חייבים יותר, גברים או נשים? נשואים או גרושים? שכירים או עצמאים? התשובות עשויות להפתיע אתכם. במלאת עשור לקיומה של רשות האכיפה והגבייה, ערך האגף לתכנון ומדיניות ברשות בדיקה מקיפה של פרופיל החייבים בהוצאה לפועל, שמספרם נכון ליולי 2018 עמד על 576,251. הבדיקה נערכה בדומה למפקד הנערך על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, על כלל אוכלוסיית החייבים, כולם אזרחי ישראל מעל גיל 18, נושאי תעודת זהות.
והנה חלק מהנתונים המעניינים:
64% מהחייבים הם גברים, לעומת 36% נשים.
65% מהחייבים בהוצאה לפועל נמצאים בחתך הגילים של 35-64.
11% מהחייבים הם בני 65 ומעלה.
23% מהחייבים עונים לסטטוס המשפחתי "גרושים". זאת לעומת 54% נשואים.
כ-80% מהחייבים שעבדו בחצי השנה האחרונה לבדיקה, עבדו כשכירים ולא כעצמאים.
מרבית החייבים העובדים מועסקים במסחר סיטונאי וקמעונאי, בתיקון כלי רכב מנועיים ואופנועים ובענף הבינוי.
מי מפחד מההוצאה לפועל?
כיום המגמה בהוצאה לפועל היא פחות הליכים כהוצאת חפצים מבית החייב ויותר עיקול כספים והגבלות. צילום: Shutterstock
קודם כל נעשה סדר: רובנו מכירים את ההוצאה לפועל בעיקר כגוף ש"מעקל דברים" אבל זה הזמן לפזר את הענן הזה, ובמובן החיובי. ההוצאה לפועל היא חלק מרשות האכיפה והגבייה בישראל, וכך גם המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות.
רשות האכיפה והגבייה הוקמה בינואר 2009 כחלק מרפורמה מקיפה, שכללה את הפרדת מערכת האכיפה והגבייה ממערכת בתי המשפט. הרשות מופקדת על אכיפת החלטות שיפוטיות וגביית חובות וקנסות, ופועלת לכך שכל חייב ישלם את חובו תוך נקיטת כל האמצעים המוקנים לה בחוק, ותוך הגנה על חייבים שאינם יכולים לפרוע את חובותיהם.
זהו למעשה המנגנון המופקד על אכיפת פסקי דין, התחייבויות בחוזים, שיקים שחזרו וחיובים אחרים שבין אדם לחברו, שכן ללא אכיפה אין משמעות לפסק דין של בית המשפט ולהסכמים שבין צדדים. בארץ קיימות 25 לשכות הוצאה לפועל, מעפולה, עכו והקריות, דרך תל אביב, הרצליה, ראשון לציון וירושלים ועד אשדוד, אשקלון ואילת.
למרות התדמית של ההוצאה לפועל כמעקלת חפצים יקרים, היום נוקטים ברשות פחות ופחות בהליכים מבצעיים כגון הוצאת חפצים מבית החייב, ושמים דגש על עיקול כספים והגבלות, כגון הגבלת דרכון, הגבלת רישיון נהיגה, הגבלת שימוש בשיקים ובכרטיס אשראי והגבלה על פעילות בתאגידים.
חייבים לכם? אלו המצבים שבהם תוכלו לפנות להוצאה לפועל לעזרה
המערכת מאפשרת לזוכה שיש לו פסק דין לטובתו או שחזר לו שיק, למשל, לפתוח תיק ולבקש נקיטת הליכים לגביית החוב. עם פתיחת התיק נשלחת אזהרה לחייב המודיעה לו כי נפתח נגדו תיק הוצאה לפועל.
מי יכול לפנות לרשות האכיפה והגבייה? כל מי שקיבל פסק דין כספי שמורה לשלם לו סכום מסוים. כך למשל, מי שמחזיקה בפסק דין לתשלום מזונות מבית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני, מי שמחזיק בשיק שחזר, מי שקיבל פסק דין לפינוי שוכר מהדירה שלו (פסק דין לפינוי מושכר) ועוד. אין מגבלה על סכום מינימום.
ומה אם אתם אלה שחייבים?
היום פשוט יותר להחזיר חובות. צילום: Shutterstock
במצב של חוב מומלץ כמובן לשלם. למי שמתקשה לשלם מומלץ לפנות ללשכת ההוצאה לפועל הקרובה לאזור מגוריו, ולבקש להתייצב בפני רשם ההוצאה לפועל כדי שזה יקבע את היכולת הכלכלית שלו, ובהתאם לכך יקבע לו צו תשלומים. חשוב לא להתעלם מהחוב מאחר שהוא גדל ומתווספות עליו ריביות והצמדות.
החייב יכול בכל שלב לפנות לרשם ההוצאה לפועל ולבקש לשלם צו תשלומים, וההליכים כנגדו בחלקם או ברובם יעוכבו. הוא יכול גם לפנות למדורי שירות לחייב, ולבקש להגיע להסדר החוב שלו מול הנושים. במקרים שבהם אין ביכולתו לשלם את החוב במלואו, רשאי החייב להתייצב לחקירת יכולת בפני רשם ההוצאה לפועל, בתוך תקופת האזהרה.
אם החייב מוגבל באמצעים ויש לו חוב של מעל 50 אלף שקלים ועד 150 אלף שקלים, הוא יוכל לפנות החל מיום 15.9.19 לפי חוק חדלות פירעון ולבקש הפטר – מחיקת חובות.
אילו פתרונות מציע המרכז לאכיפה וגבייה?
11% מהחייבים הם בני 65 ומעלה. צילום: Shutterstock
ראשית אל תתעלמו מהחוב, יש מה לעשות. קיבלתם אזהרה על פתיחת תיק הוצאה לפועל נגדכם, ואין לכם יכולת לשלם את החוב? אפשר לזמן תור במרכז המידע והשירות 35592*, ולהגיע ללשכת ההוצאה לפועל הקרובה לאזור המגורים. בלשכה יוכלו לסייע לכם להסדיר את החוב ושם ייקבע לכם צו תשלומים לפי היכולת הכלכלית שלכם.
אם פתחו נגדכם תיק הוצאה לפועל לגביית שיק או שטר חוב, ואתם מתנגדים לקיום החוב או לחלק ממנו, אתם יכולים להגיש בלשכות ההוצאה לפועל התנגדות לבית המשפט תוך 30 יום, ובית המשפט יכריע בדינה של ההתנגדות.
אם קיים נגדכם תיק הוצאה לפועל וניתן כנגדכם צו עיכוב יציאה מהארץ או הגבלת רישיון נהיגה, אתם יכולים לבקש לבטל את הצו. באפשרותכם להגיש בקשה לרשם הוצאה לפועל ולפרט את הנימוקים לביטול. בהחלטה יקבע הרשם האם ובאילו תנאים לבטל את הצו.
זוכה שיש לו פסק דין לטובתו כך שחייבים לו סכום של עד 25,000 שקלים יכול לפתוח תיק במסלול המקוצר, ועובדי המסלול ינקטו הליכי גבייה עבורו ללא הוצאות וללא שכר טרחה.
ומה לגבי חייבים בגיל השלישי?
אחוז החייבים המקבלים הבטחת הכנסה מכלל אוכלוסיית החייבים בטווח הגילים 20-67 הינו רק כ-6%. זאת בעוד שאחוז החייבים הזכאים לקצבת זקנה בקרב החייבים מעל גיל 62 מהווה כ-47%. ברשות האכיפה והגבייה מציעים פתרונות לטיפול ולסיוע לאוכלוסייה המבוגרת, ולמימוש הזכויות שלהם ברשויות. מומלץ לפנות למרכז המידע והשירות בטלפון 35592* לקבלת פרטים נוספים בהקשר זה.
* השתתפו בהכנת הכתבה: עו"ד שמרית רגב שרייבר, דוברת רשות האכיפה והגבייה ורבקה אהרוני, מנהלת אגף בכיר לתכנון ומדיניות ברשות. עורכי המחקר המוזכר בכתבה הם רבקה אהרוני, יולנדה גולן ורפי גולן.
סדר כלכלי: איך לשפר את המצב הפיננסי
10 טיפים לניהול התקציב אחרי פרישה
אזרחים ותיקים? מגיעות לכם הטבות בבנקים
6 דרכים להגדיל הכנסות אחרי פרישה
הצטרפו לקהילת הכסף שלי במוטק'ה
בכל שנה מוגשות לבתי המשפט בישראל קצת פחות מ-2,000 תביעות בגין נזקים שנגרמו מרשלנות רפואית. לפי הנהלת בתי...
אף אחד לא אוהב שחייבים לו כסף או להיות בצד החייב, אבל כולנו ודאי לקחנו בשלב כלשהו בחיים הלוואה מהבנק דוגמת...
כולנו מכירים את סיפורי המרמה והונאה הנוגעים לכל תחומי החיים ומתפרסמים חדשות...