חנוכה: כך נשמור על תזונה בריאה
גם בחנוכה אפשר לשמור על תזונה בריאה ונבונה. טיפים, המלצות וגם מתכון לסופגניות אפויות ובריאות
עינת לב ארי
07/12/09

בסופגנייה יש שומן רב משום שהיא מטוגנת בשמן עמוק. בנוסף לשומן, הבצק - שמרכיבו העיקרי הוא קמח וסוכר - והמילוי מעניקים לה ערך קלורי גבוה מאוד. בסופגנייה שקונים במרכולים יש כ-450 קלוריות וכמות רבה של שמן, שלמרות שמקורו בשמן צמחי הוא אינו בריא משום שעבר טיגון בחום גבוה, דבר שלא משפר את ערכו התזונתי, אלא להפך.
אז איך בכל זאת מצליחים גם לחגוג בחנוכה, שהמזון המסורתי בו כה לא בריא, וגם לשמור על תזונה בריאה? לפניכם כמה טיפים:
1. אם מכינים סופגניות בבית עדיף להכין סופגניות קטנות מאלה הנמכרות בקונדיטוריות וברשתות השיווק, כך שבכל יחידה כמות האנרגיה והשומן תהיה קטנה יותר.
2. לאכול רק סופגנייה אחת ביום, וגם זאת במקום ממתק אחר.
3. לאפות את הסופגניות במקום לטגן אותן.
4. אם בכל זאת מטגנים את הסופגניות, יש להשתמש בשמן טרי. אם שומרים את השמן לטיגון חוזר, יש לאחסנו בכלי סגור היטב עד לטיגון הבא על מנת למנוע חמצון על ידי האוויר. בכל מקרה אין להשתמש באותו שמן יותר מפעמיים.
5. להכניס את הסופגניות לשמן רק כשהוא מאוד חם. כך הסופגנייה מיטגנת מהר יותר וסופגת פחות שמן.
6. לא לשרוף את הסופגניות. השחמת יתר של הסופגנייה יוצרת בה חומרים מסוכנים לבריאות.
7. אם מכינים סופגניות בבית כדאי לספוג את עודפי השומן באמצעות מגבת נייר סופגת.
8. ולבסוף: שעת הליכה שורפת אנרגיה בערך קלורי של כסופגנייה שלמה. אז תאכלו, תיהנו ואחר כך "תשרפו".
המלצה מיוחדת לסוכרתיים: הסופגנייה המתוקה אינה רצויה בעבורכם. לביבות תפוחי אדמה יכולות להתאים יותר. אם אתם מאוזנים על ידי דיאטה ותרופות, כדאי להתייחס לשתי לביבות כאל שתי פרוסות לחם. החליפו את הלחם בלביבות, וגם אתם תוכלו לחגוג.

ולמי שרוצה להשקיע וגם לשמור על הבריאות - הנה מתכון לסופגניות אפויות ובריאות מקמח מלא של הנטורופתית אפרת נבון-כהן מ"'מכללת השף":
החומרים:
4 כוסות קמח חיטה מלאה מנופה (אפשר גם קמח כוסמין) 2/3 קובייה (40 גרם) שמרים טריים 200 מ"ל יוגורט 1 כוס מים פושרים עם כמה טיפות מיץ לימון ½ כוס סוכר חום או שליש כוס סירופ אגבה 100 גרם חמאה מומסת ½ כוס רסק תפוחים 1 ביצה ½ כפית מלח ½ כפית גרידת לימון
אופן ההכנה:
ממיסים את השמרים בחצי כוס מהנוזלים + כפית מהסוכר, עד שנוצרת תסיסה. מערבבים בקערה גדולה 2 כוסות מהקמח, את שאר הנוזלים ואת שאר חומרי הבצק - שימו לב: על החומרים להיות בערך בטמפרטורת החדר כדי שהשמרים יעבדו. מוסיפים את תמיסת השמרים ומערבבים היטב. מוסיפים בהדרגה את שאר הקמח ולשים עד לקבלת מרקם חלק ואחיד - על הבצק להיות מעט דביק. אם הוא לא - להוסיף מים חמימים. מניחים לבצק לתפוח במקום חמים במשך 40 דקות. לשים את הבצק כשלוש דקות ומניחים לתפיחה נוספת עוד 40 דקות. מחממים תנור לחום בינוני-נמוך (170 מעלות), מרפדים תבנית בנייר אפייה או משמנים תבנית שקעים (אם משתמשים בתבנית שקעים מסיליקון אין צורך לשמן). משמנים היטב את הידיים ויוצרים בעדינות כדורי סופגנייה. מניחים את הכדורים בתבנית ואופים כ-20 דקות. מדי פעם מומלץ לבדוק האם הסופגניות מוכנות. לסיום מזריקים ריבה טבעית ומפזרים סוכר חום טחון מלמעלה. מומלץ לאכול כמה שיותר טרי.
עוד על תזונה נכונה:
מאכלים מחממים לחורף
עוברים לתזונת חורף: טיפים ותפריט
ספר חדש: 365 יום בלי תירוצים
תזונה נכונה בגיל מבוגר
המלצות לתזונה בעלת ערך גליקמי נמוך
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
פורום דיאטה, תזונה נכונה, הרזיה
פורום בישול בריאות, מתכוני בריאות

החומרים:
4 כוסות קמח חיטה מלאה מנופה (אפשר גם קמח כוסמין) 2/3 קובייה (40 גרם) שמרים טריים 200 מ"ל יוגורט 1 כוס מים פושרים עם כמה טיפות מיץ לימון ½ כוס סוכר חום או שליש כוס סירופ אגבה 100 גרם חמאה מומסת ½ כוס רסק תפוחים 1 ביצה ½ כפית מלח ½ כפית גרידת לימון
אופן ההכנה:
ממיסים את השמרים בחצי כוס מהנוזלים + כפית מהסוכר, עד שנוצרת תסיסה. מערבבים בקערה גדולה 2 כוסות מהקמח, את שאר הנוזלים ואת שאר חומרי הבצק - שימו לב: על החומרים להיות בערך בטמפרטורת החדר כדי שהשמרים יעבדו. מוסיפים את תמיסת השמרים ומערבבים היטב. מוסיפים בהדרגה את שאר הקמח ולשים עד לקבלת מרקם חלק ואחיד - על הבצק להיות מעט דביק. אם הוא לא - להוסיף מים חמימים. מניחים לבצק לתפוח במקום חמים במשך 40 דקות. לשים את הבצק כשלוש דקות ומניחים לתפיחה נוספת עוד 40 דקות. מחממים תנור לחום בינוני-נמוך (170 מעלות), מרפדים תבנית בנייר אפייה או משמנים תבנית שקעים (אם משתמשים בתבנית שקעים מסיליקון אין צורך לשמן). משמנים היטב את הידיים ויוצרים בעדינות כדורי סופגנייה. מניחים את הכדורים בתבנית ואופים כ-20 דקות. מדי פעם מומלץ לבדוק האם הסופגניות מוכנות. לסיום מזריקים ריבה טבעית ומפזרים סוכר חום טחון מלמעלה. מומלץ לאכול כמה שיותר טרי.
עוד על תזונה נכונה:
מאכלים מחממים לחורף
עוברים לתזונת חורף: טיפים ותפריט
ספר חדש: 365 יום בלי תירוצים
תזונה נכונה בגיל מבוגר
המלצות לתזונה בעלת ערך גליקמי נמוך
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
פורום דיאטה, תזונה נכונה, הרזיה
פורום בישול בריאות, מתכוני בריאות
תגובות
0
אהבו
0
כתוב/י תגובה...
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה
על האש: המדריך המלא למנפנפים
מאי 1948, ה' באייר תש"ח, דוד בן גוריון מכריז על הקמת מדינה יהודית, היא מדינת ישראל - רבבות פורצים ברחובות...
דלי סוכר ופחמימות: מתכונים לסוכרתיים
ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...
נכון או לא נכון? מיתוסים לגבי מזון
האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...
מוטק’ה גם בפייסבוק
סייר תמונות