טיול יום מרתק בשכונת ואדי סאליב בחיפה

יש בשכונת ואדי סאליב בחיפה קסם מיוחד, שיוצר השילוב בין אווירת התחדשות לבין המראה הישן של הבניינים הנטושים. בשכונה הזו נמצא ״קולנוע הדר״ המיתולוגי, ובניין באוהאוס, בו שכן בעבר השוק המקורה בן ארבע קומות, היחיד מסוגו בארץ. השכונה הזו היא גם ביתו של חסן שוקרי - ראש העיר בדימוס והמיתולוגי של חיפה.
למרות גילה המופלג ויופייה הייחודי, ואדי סאליב, הממוקמת באזור העיר התחתית של חיפה, אינה זוכה לאור הזרקורים כמו זה שיש לעיר התחתית, וגם אינה מושכת את המעמד הסוציואקונומי הגבוה, שמאפיין את האוכלוסייה של שכונת דניה למשל, בקצה העליון של הכרמל. בחלקה הגדול השכונה עדיין אינה מאוכלסת, והמון בתים עומדים בה ריקים. אלה לא סתם בתים, אלא מיצגים ארכיטקטוניים שמעסיקים רבות את חוקרי האדריכלות, כי השכונה הזו היא המקום היחיד בה קיים סגנון הבנייה שמשלב בנייה ערבית מהתקופה העות'מאנית, עם בנייה מנדטורית מתקופת השלטון הבריטי וחיפויים באבן ירושלמית.
נווה צדק של חיפה
חנויות לממכר עתיקות לחובבי הז'אנר בוואדי סאליב
אבל בשנתיים האחרונות השכונה זוכה לעדנה מחודשת, ויש בה אווירת התעוררות. עיני אמנים שונים נשואות אליה ותהליכי שימור מתרחשים בכל פינה. אלה מחיים את ההיסטוריה ומלטשים את המראה המוזנח של הבתים העזובים, וגם מושכים לשכונה לא רק את האמנים - הסטודיו של הזמר מיכה שטרית פועל בשכונה - אלא גם את יזמי הקולינריה, ואת אוהבי ההיסטוריה והארכיטקטורה. אז מה יש בה, בשכונה הזו, שיש הקוראים לה ״נווה צדק של חיפה״?
סוחרי ענתיקות פורשים מרכולתם ברחוב קיבוץ גלויות בשכונה
כיום השכונה מכונה ״רובע האמנים״, ויש בה שוק מסקרן המתעורר לחיים כמו השכונה עצמה, מרכז אמנויות ומבנה חמאם פאשה, שבו שכן בעבר בית הכנסת "רמב״ם" והיום פועלת בו מסעדה שהיא גם גלריה לעתיקות. ברחוב קיבוץ גלויות, פורשים סוחרי ענתיקות את מרכולתם על המדרכה, ופועלות חנויות יד שנייה, שאוהבי הווינטג׳ ימצאו בהן המון נחת. תוסיפו לכל זה את המראה הייחודי של השכונה ואת השילוב בין ישן לחדש, את המגוון הקולינרי המוצע בה ואת הנוף לנמל חיפה, וקיבלתם את היעד המסקרן הבא לטיול עירוני, שיש בו בעצם הכול.
המקומות שלא כדאי לפספס בשכונה:
אווירה כמעט מיסטית. שכונת ואדי סאליב
מתחם אל-פאשה הוא מבנה אבן ששימש כבית מרחץ ציבורי, שבנתה משפחת אל-ח'ליל (אל-פאשא), משפחה מוסלמית עמידה שהתגוררה בעיר בתקופה העות'מאנית. כיום, אחרי שעבר שחזור פנימי, המבנה משמש כחלל אירוח של מסעדה בשם ״חמאם אל פאשה 9״, שהיא גם חנות ענתיקות וגם סטודיו לעיצוב. במרכז החלל כיפה עגולה המתנשאת לגובה רב, וקירות האבן החשופים מעניקים למקום אווירה מיסטית כמעט. כשתכנסו פנימה לא תדעו על מה להתבונן קודם - על המבנה, על הריהוט העתיק שממלא את החלל, או על התפריט הלא שגרתי, שמציג את המטבח של מזרח תיכון חדש.
שילוב של ישן וחדש עם ארכיטקטורה מעניינת
כיכר פייסל היא לב ליבה של השכונה, וקרויה על שמו של מלך עירק, פייסל הראשון. סמוך לכיכר אפשר לראות את השער המזרחי של החומה, שהקיפה את "חיפה החדשה" של המאה ה-18. מסגד איסתיקלאל ("מסגד העצמאות") נמצא בפינה הצפון-מערבית של כיכר פייסל. הוא נבנה בשנות ה-20 והחליף את מסגד אל-ג'רינה, כבית התפילה הראשי של המוסלמים שהתגוררו בחיפה. ליד המסגד נמצאים מבנה בית הדין השרעי, שהוא בית הדין הדתי של המוסלמים, ובית הקברות המוסלמי איסתיקלאל.
במתחם אל-פאשה, ששימש בעבר כבית מרחץ ציבורי
"פירמידה" הוא מרכז האמנות העכשווית של עמותת פירמידה, שנוסדה ב-1994. בית הפירמידה משמש כיום כמשכן לאמנויות, ובו גלריות עם תערוכות אמנות מתחלפות. לפני שהאמנים אימצו את המבנה, הוא היה בית ספר נטוש. היום הפירמידה הוא אחד מבין שני המקומות בעיר כולה שמציג אמנות. ולא, לא מדובר על מוזיאון, אלא על בית ליוצרים חיפאיים ולאמנים שרוצים להציג בעיר. הוא מתפרש על פני 3000 מ"ר, ויש בו שתי גלריות עם תערוכות מתחלפות.
לא ממש בשכונה אבל לא רחוק ממנה נמצאת גם תחנת הרכבת ההיסטורית ״חיפה מזרח״, שהיא תחנת הרכבת הראשונה שנבנתה בחיפה ב-1904.
ואיפה אוכלים?
מסעדת רובין פוד, בה מצילים מזון שאמור להיזרק
בחלק המזרחי ביותר של השכונה (החלק הגבוה ביותר בה), ממש על הגבול עם שכונת הדר, פועל שוק תלפיות שנבנה בסוף שנות ה-30. בשנתיים האחרונות השוק עבר מהפך, ונפתחו בו כמה מקומות אוכל מעניינים. כך למשל מסעדת ״רובין פוד״, שהאג׳נדה של המתנדבים הפועלים במטבח שלה היא קיימות, ולכן הם מצילים מזון שאמור להיזרק. בתפריט המסעדה אין מחירים, והקופה היא צנצנת שלתוכה כל סועד מוזמן להכניס את הסכום שנראה לו - כלומר ״שלם כפי רצונך״.
במרחק כמה מטרים נמצאת חמרת שוק ססגונית, ״תלפיות״ של אילן פרון, המבשל רק את התוצרת הטרייה מהבסטות הסמוכות. מולו תמצאו מסבאה, שבקומה השנייה שלה פועלת מבשלת בירות - ״המבשלה״ של אריק גרנות, שמגיע מתחום המלונאות והנדל״ן, ושל ענת מיקרין, שעבדה בתחום המחשבים.
מיני מטעמים במסעדת "תלפיות" בשכונה
יש כאן גם מתחם סדנאות בישול של השפית ורד פרן, מעדנייה טבעונית של הכושים העבריים, ומאפיית לחמי מחמצת בשם ״עיניים״. במרכז השכונה, ברחוב קיבוץ גלויות, פועלת גם אחת המסעדות היותר מזוהות עם חיפה - ״יונק קפה גלידה״, שמאז 1948 מגישה אוכל רומני, ואת הקבב הרומני המפורסם ביותר לא רק בחיפה אלא בארץ כולה.
מול המסעדה הזו פועלת מסעדת הפועלים הייחודית ״הסירים של kati״, שבה קטי מגישה מדי יום אוכל ביתי בריא. במרחק כמה מטרים ממנה תמצאו את אחת הפלאפליות הוותיקות של העיר, ״אבו אחמד״ שמה. היא אמנם ממוקמת בתוך כוך קטן, אך הפלאפל שמגישים בה אוורירי ונהדר והמקום מלא בכל שעות היום. ללא ספק, בשכונת ואדי סאליב כל אחד יכול למצוא את האוכל שהוא אוהב.
[#noBanner]
חיפה: שותים ואוכלים בעיר התחתית
המדריך לבילוי בחינם ברחבי הארץ
לאכול, להתארח, להתאהב: הבשלניות שמארחות בביתן
אופנת וינטג': שופינג מוצלח בשוק הפשפשים
הצטרפו לקהילת הטיולים של מוטק׳ה
העונה הכי נעימה בשנה, זו שהכי מתאימה לטיולים בארצנו היפה וגם פורחת, כבר כאן. מי הגשמים שטרם התייבשו,...
הקיץ כבר כאן, ואיתו המעלות שמטפסות (והלחות כמובן). במזג אוויר שכזה קשה ליהנות מטיול בטבע, אבל גם לשבת כל...
מתי בפעם האחרונה ביקרתם בגן הלאומי אפולוניה? הרחקתם לחוף ים בארץ שנראה כאילו יצא מריזורט מפנק בתאילנד? אז...