טיפולי יופי בקיץ: כן או לא?
האם הקיץ שהגיע הוא סיבה להניח לטיפולי היופי שאנחנו רוצות לעשות ולחכות לחורף שיחזור? בעבר, הגישה בעולם הטיפוח הייתה שבגלל שאנחנו חיות במדינה שטופת שמש, מוטב להפסיק עם טיפולי היופי בעונת הקיץ ולשוב לקליניקה כשהשמש תפסיק לזרוח בעוצמה. בשנים האחרונות השתנתה הגישה של רופאי העור, וכיום רובם סבורים שאת רוב הטיפולים הקוסמטיים ניתן לעשות גם בקיץ, אבל בהתאמות מסוימות. שוחחנו עם ד"ר סיון מרסר, מומחית ברפואת עור, לייזר ואסתטיקה כדי לעשות סדר בדברים, לקראת קיץ מטופח ובטוח.
"אחד הדברים הטובים ביותר שאנחנו יכולים לעשות עבור העור שלנו בכל גיל הוא הימנעות משמש", אומרת ד"ר מרסר. "רופא עור יכול לתת את רוב הפתרונות, אבל כדאי תמיד להימנע או לפחות להיזהר כדי למנוע נזקים. ככלל, הגישה השלטת כיום היא ללכת על טיפולים הרבה פחות פולשניים, ובעיקר לטפל בעור מבחינה תחזוקתית וזו הגישה שלי והגישה שהולכת ותופסת תאוצה בעולם. גישה זו מנוגדת למה שהיה נהוג בעבר: במקום טיפולים אגרסיביים, הרופאים מעדיפים טיפולים קלים ועדינים ששמים דגש על הטקסטורה של העור".
הבהרת כתמי פיגמנטציה – כן או לא?
אפשרי בקיץ? טיפול פיגמנטציה, צילום: Shutterstock
פיגמנטציה היא אחת הבעיות שמטרידות נשים בכלל ונשים בגיל הבוגר בפרט. לפי ההתוויה של התרופות והקרמים במרשם שמטפלים בבעיה, ניתן להבין שרוב התכשירים שמשמשים להבהרת כתמי שמש וגיל כאחד פחות מתאימים לשימוש בעונת הקיץ. "אנשים עם נטייה להיפר-פיגמנטציה יטענו, שעם החשיפה הראשונה לשמש הכתמים חוזרים בחזרה", אומרת ד"ר מרסר. "אבל אם מבצעים את הטיפול באופן מבוקר בסתיו ובחורף, הרי שבקיץ אפשר להמשיך בטיפול".
רק שלדבריה, ההבדל בין הקיץ לחורף קריטי: בקיץ משתמשים בפורמולות שונות ברקיחה אישית, כטיפול אחזקתי במינונים נמוכים (אחוזים נמוכים יותר של חומרים פעילים) וכן בתדירות נמוכה באופן משמעותי. במילים אחרות: אם בחורף משתמשים בתכשיר פעם ביום, בקיץ עוברים למצב תחזוקה ומשתמשים פעם בשבוע. "כך מונעים מהישנות התופעה ומצורך בטיפולים חזקים יותר בחורף הבא וחוזר חלילה. התוצאות הטובות יישמרו, וההימנעות מחשיפה לשמש תמנע תופעות נוספות של כתמים חדשים והזדקנות מואצת".
מה לגבי טיפולים בקליניקה?
"אפשר לעשות פילינג שטחי שמבוצע על ידי רופאים, כזה שרק מקלף את השכבה העליונה של העור, ואחריו כאמור תחזוק ביתי באמצעות תכשירים רפואיים שישמרו על התוצאה. לטיפולים מעמיקים יותר ובעיקר פילינג בינוני ועמוק חובה לחכות לחורף".
ד"ר מרסר מבקשת להדגיש שלטיפול בפיגמנטציה אין פרוטוקול אחד, ולכן חשוב גם שהטיפול יהיה מותאם אישית לסוג העור ולגוון העור, כך שכל מקרה לגופו, תרתי משמע. "יש נשים שיש להן חוסר אחידות בגוון, שנובע מחשיפה לשמש או מכתמי גיל, ויש כאלה שסובלות משניהם. אבחון מדויק של התופעה הוא הדבר הכי חשוב, וכמוהו גם המיקום של המלזמה (היפר-פיגמנטציה המופיעה לרוב על פני המצח, האף והלחיים, ק.א). לסיום, ככל שנשמור כל השנה כך תהיה לנו תוצאה יותר טובה".
ומה לגבי פילינג?
פילינג - בשום פנים ואופן לא בקיץ. צילום: Shutterstock
אז פיגמנטציה כן, אבל מה לגבי טיפולים אגרסיביים יותר כמו פילינג בינוני ועמוק? כאן ד"ר מרסר נחרצת במיוחד ותשובתה חד משמעית: "לא, ממש לא. בטיפולים כאלה נדרש שימוש בחומרים שבזמן השימוש בהם החשיפה לשמש אסורה בתכלית ואף קריטית. בנוסף, זמן ההחלמה לאחר הפרוצדורה נע בין שבוע לשבועיים בפילינג בינוני, ובין שבועיים לחודש בפילינג עמוק. זה זמן שבו העור חסר שכבת הגנה, ובמדינה שטופת שמש כמו שלנו הסבירות שאנשים יוכלו להימנע לתקופה כה ארוכה מחשיפה מלאה לאור השמש היא נמוכה מאוד. צריך משמעת מאוד חמורה כדי להצליח לעמוד באי חשיפה לשמש במשך תקופה כה ארוכה. מסיבות אלה אני חושבת שצריך להגביל טיפולים כאלה, כי במקום לשפר את המצב הוא עלול להחמיר: חשיפה לשמש אחרי פילינג עלולה לגרום לתופעות שאנחנו מנסים להימנע מהן, לרבות היפר-פיגמנטציה".
טיפולי לייזר וטכנולוגיות מתקדמות
טיפולי לייזר בקיץ? כל מקרה לגופו. צילום: Shutterstock
טיפולי לייזר נחשבים לטיפולים לא פולשניים, וההחלמה מהם קצרה יחסית. למשל בטיפולי IPL לטיפול בנימים בפנים, אין פציעה לשכבות העור החיצוניות ומשך ההחלמה קצר יחסית. זאת בניגוד לטיפול בנימים בגוף, שהוא פחות מומלץ בקיץ כי אסור להיות אחריו בשמש, בדיוק כפי שבחורף אסור להיות אחרי טיפול מסוג זה ליד מפזר חום.
"באופן כללי טיפולים בטכנולוגיות שונות אינם פולשניים, ולפיכך משך ההחלמה מהם קצר יחסית - בעוד שבטיפולי לייזר לרוב נדרשת הגנה מהשמש, וזמן החלמה משתנה בין טיפול אחד לאחר ולכן כל מקרה לגופו וקשה לתת תשובה גלובלית", אומרת ד"ר מרסר.
ובכל זאת, האם מותר או מומלץ לבצע בקיץ טיפולים מהסוג הזה, ובאילו תנאים?
"באופן עקרוני אין מניעה, ובעיקר כאשר מדובר במקרים רפואיים. ההחלמה נמשכת יומיים-שלושה וכוללת בעיקר אדמומיות בעור. חשוב מאוד לא להיחשף לשמש לאחר הטיפול, כשבוע עד 10 ימים, ואחר כך אפשרי עם קרם הגנה".
טיפולי מיצוק
[#middleBanner]
נשים בגיל הבוגר ובעיקר בנות חמישים ומעלה נוהגות לעבור טיפולי מיצוק של העור, באמצעות מכשור לא פולשני שעובד לעומק העור. "מכשירים אלה גורמים לגירוי של הקולגן והאלסטין, המרכיבים בעור שאחראים על גמישות העור ומוצקותו והולכים ופוחתים באופן טבעי ככל שהגיל עולה", אומרת ד"ר מרסר. "עד שנות העשרים ייצור הקולגן הטבעי נמצא בשיאו, ואז הוא מתחיל לדעוך עד שמגיל 40 אנחנו מאבדים אחוז אחד של קולגן. אובדן הקולגן גורם לעור הפנים להיראות רפוי וחסר חיים. גירוי של הקולגן גורם לעור להחזיר לעצמו את הרעננות". המכשור המתקדם כיום כולל מכשירים מבוססי אנרגיה כמוRF ואולטראסאונד, אשר יוצרים אפקט חימום של הרקמה ומעטפת העור ומעודדים את הקולגן והאלסטין. במקרה של אולטראסאונד, המילה האחרונה בטיפולי יופי היא גלי הקול שהמכשיר שולח המסייעים למיצוק. מדובר בטיפול כל כך אפקטיבי שהוא חד פעמי ואין מניעה לערוך אותו בקיץ".
להתאפר נכון בגיל 50+: המדריך המלא
על הפנים: כל הטיפים לניקוי פנים מוצלח
הטרנד החם בטיפוח: מסכות חד פעמיות
עשרת תכשירי הטיפוח שאי אפשר בלעדיהם
עוד טרנד לוהט בטיפוח: קוסמטיקה עם קנאביס
הצטרפו לקהילת האופנה והיופי של מוטק'ה
המיתוס: גזירת קצוות גורמת לשיער לצמוח מהר יותר
נכון או לא נכון: לא נכון. אין קשר בין תדירות התספורות...