חזרה לבריאות טובה

ייעוץ תרופתי אישי: עושים סדר בתרופות

נוטלים תרופות רבות? לא בטוח שאתם זקוקים לכולן. ב-14 ביוני תתארח בקהילת הבריאות של מוטק'ה הרוקחת סימה לבני, מומחית בייעוץ תרופתי. "לרופא אין יכולת לסקור את כל התרופות"
עדי כץ 04/06/17
ייעוץ תרופתי אישי: עושים סדר בתרופות
מטופלים רבים נוטלים תרופות רבות וסובלים מתופעות לוואי מיותרות. צילום אילוסטרציה: Shutterstock

 

 

נתקפתם בשיעול בלתי מוסבר, לא תלכו לרופא המשפחה? הוא, מצידו, כנראה ירשום לכם מיד תרופה נגד שיעול, אבל יתכן שבירור קצר היה מעלה כי אתם נוטלים תרופה נפוצה נגד יתר לחץ דם, הגורמת לעיתים להופעת שיעול. אם נטלתם את התרופה נגד שיעול, יתכן שתחושו עייפות ותסבלו מהפרעות שינה, כחלק מתופעות הלוואי. שוב לרופא, שרושם כדורי שינה, אך אלה עלולים להוביל לסחרחורות ולנפילה, שבירת צוואר הירך ואשפוז סיעודי.

 

התרחיש המתואר נשמע קיצוני, אבל קודר ככל שיהיה, הוא בהחלט אפשרי ואף יש לו שם: "קסקדת (מפל) המרשמים" (Prescribing Cascade  ). "אדם מגיע לרופא עם רעד בידיים ומקבל תרופה שגורמת לשלשולים, וכך הלאה", אומרת הרוקחת סימה לבני, מומחית בייעוץ תרופתי. "בסופו של דבר הוא מוצא את עצמו עם המון תרופות מיותרות והמון תופעות לוואי".

 

לבני, בעברה מנהלת בתי המרקחת בהלל יפה וברמב"ם, היא מומחית בתחום הייעוץ התרופתי שכמעט אינו מוכר בארץ. בנוסף, היא מנהלת פורטל אינטרנטי של רוקחים קליניים ועונה לשאלות גולשים בנושא ניהול תרופות באתר "כמוני". ב-14 ביוני תתארח בקהילת הבריאות במוטק'ה, ותענה לשאלות הגולשים.

 

מהו ייעוץ תרופתי? כל מה שכל רופא או רוקח בבית המרקחת אמורים לעשות עבורכם, אבל אין להם זמן ואיש לא מתגמל אותם במיוחד על כך. בארה"ב ובקנדה ממלאים את הנישה הזאת היועצים התרופתיים - רוקחים שמתמחים לרוב בתחום רפואי ספציפי, דוגמת רוקחי סוכרת, מחלות לב וכיו"ב. "הדבר מבטיח שהרוקח יכיר היטב תחום מסוים", אומרת לבני, "ויוכל לייעץ ביעילות המרבית".

 

 

תרופה שנוטלים בגיל 30 תעבוד אחרת בגיל מבוגר

  

 אחרי שנים של נטילת תרופות, יש התרגלות והתמכרות אליהן. צילום: Shutterstock

 

 

לאחרונה שבה לבני מ"מרתון רוקחות גריאטרית" של ארגון הרוקחים היועצים האמריקאי, שהתקיים בטורונטו שבקנדה. באירוע התכנסו רוקחים המתמחים בטיפול תרופתי לגיל המבוגר לסוג של מחנה אימונים, לקראת חידוש רישיונם (שמתבצע אחת לחמש שנים).

 

"אחד הנושאים שדיברו עליהם בכנס היה השינויים הפיזיולוגיים בגיל המבוגר, המשנים את אופן ספיגת התרופות בגוף", מסבירה לבני. "תרופה שאדם נטל בגיל 30 תעבוד אחרת בגיל המבוגר. הזקנה יכולה להתאפיין בשינויים במטבוליזם, לפעמים בעלייה בכמות השומן וירידה בנפח הנוזלים, בעלייה או בירידה בכמות הרצפטורים ברקמות - כל זה משנה את אופן ההשפעה של תרופות. אדם שלקח ואליום כל חייו, למשל, יכול פתאום להרגיש שזה כבר לא עובד. ויש כמובן גם נושאים של התרגלות והתמכרות לתרופות".

 

זה קורה יותר לאנשים מבוגרים?

 

"כן, כי הם לוקחים את מה שהרופא רושם להם, בניגוד לצעירים יותר, שקודם מתייעצים ב'ד"ר גוגל'. המבוגרים הולכים לרופא המשפחה, שיש לו בממוצע שמונה דקות להקשיב להם, וברוב המקרים אינו מסוגל - בגלל קוצר זמן ואילוצי המערכת - לסקור את כל התרופות שהם לוקחים. בנוסף, יש ריבוי של רופאים מקצועיים, שכל אחד נותן את שלו ולא כולם רואים את כל מערך התרופות, גם בעידן הממוחשב".

 

למה רופא גריאטרי לא יכול לתת ייעוץ תרופתי למבוגרים?

 

"גריאטר יכול בהחלט לייעץ בנושא, אבל אין הרבה רופאים גריאטריים בקהילה, והמחלקות הגריאטריות בקופות החולים עוסקות בעיקר באבחון דמנציה ופחות בבדיקת תרופות. מטופלים מבוגרים מעדיפים גם ללכת לרופא המשפחה, שהוא יותר קרוב ונגיש. ביקור אצל גריאטר, בנוסף לכך, מתייג אותך כזקן".

 

 

לא תמיד התרופות מועילות – לעיתים הן והשילובים ביניהן עלולים להזיק

 

 

 "בארץ מעטים הרוקחים הייעודיים לייעוץ רפואי, למרות שיש בכך צורך ממשי". סימה לבני, צילום באדיבותה

 

 

התמחות בתחום הגריאטריה אצל יועצים תרופתיים היא קריטית לדבריה. "אנשים מבוגרים נוטים לקחת הרבה מאוד תרופות, שלעתים לא רק שאינן מועילות, אלא הן והשילובים ביניהן עלולים להזיק. בארץ אפשר למצוא היום בתפקיד יועצים תרופתיים רוקחים רגילים או רוקחים קליניים, שהם בעלי תואר דוקטור, אך הם מעטים. רוקחים גריאטריים בוודאי שאין, למרות שהאוכלוסייה מזדקנת ויש בכך צורך ממשי".


מה תפקידו של הרוקח הגריאטרי?

 

"לעשות סדר בתרופות שהאדם המבוגר נוטל. רוקח כזה חייב להכיר היטב את הביולוגיה של ההזדקנות ולדעת לתקשר בצורה אפקטיבית עם אדם מבוגר. במהלך הייעוץ הוא מברר מה מצבו הקוגניטיבי של המטופל, עובר על תוצאות של בדיקות ראייה, שמיעה, לחץ דם, סוכר, תפקודי כליות ושינויים במשקל, ושואל על הרגלי חיים ותוספי תזונה".

 

חשוב לעשות סדר כי תרופות נושאות, כידוע, פעמים רבות גם תג מחיר של תופעות לוואי. "תופעת לוואי יכולה להתבטא בהרבה מאוד דרכים", אומרת לבני, "זה משתנה מאדם לאדם. כשמתחילים תרופה חדשה ההמלצה היא לרשום את כל התופעות החדשות. אם מטופל התחיל לקחת תרופה נגד דיכאון, למשל, ומרגיש שהתפקוד המיני שלו נפגע, הרופא יכול לשקול להוריד מינון או להחליף תרופה, אם המטופל ישתף אותו בבעיה".

 

יש אגב גם תופעות לוואי חיוביות: "הוויאגרה, למשל, החלה כתרופה נגד יתר לחץ דם והתברר שהיא מביאה לזקפה. אדם יכול להחליט האם הוא מסוגל לחיות עם תופעת לוואי מסוימת, או שהיא פוגעת באיכות חייו".

 

התנגשות בין תרופות עלולה גם לגרום למוות?

 

"יש מקרים, אבל נדירים, של שילובי תרופות שעלולים לפגוע בתפקוד הלב. זה לא דבר שרואים כל יום, אבל הוא קיים".

 

 

"לרוקח בבית המרקחת אין אינטרס להפחית את כמות התרופות"

 

 מי שלוקח מעל 5 תרופות באופן קבוע, זקוק לייעוץ תרופתי. צילום: Shutterstock

 

 

כמו לרופא המשפחה, גם לרוקח בדלפק בית המרקחת או בחנות הפארם אין זמן לייעץ ללקוח בהיבט הרחב. "אין לו גם אינטרס להפחית את כמות התרופות שהלקוח נוטל", אומרת לבני, "כי הקופה הרושמת מתגמלת אותו. לכן רוקח יועץ צריך להיות מקצוע נפרד, לא זה שמוכר את התרופות. הוא צריך לשבת עם המטופל בחדר ייעוץ ולא מעבר לדלפק, ולעשות בדיקה מעמיקה".

 

את הייעוץ התרופתי ניתן לקבל היום בארץ בעיקר באופן פרטי. על פי נתוני המרכז לייעוץ תרופתי אישי בהנהלת לבני, עלות פגישה כזאת היא 1,800 שקלים. ליווי של שלושה חודשים יעלה 2,300 שקלים ואף יותר. "ארגון הרוקחות פנה לוועדת סל הבריאות כדי להכניס את הייעוץ התרופתי לסל", מספרת לבני. "התשובה הייתה שזה כבר נמצא בסל, בעצם זה שהרופא יועץ למטופל בזמן הפגישה איתו והרוקח יועץ לו ליד הדלפק. פונקציה של רוקחות ייעוצית בכלל וגריאטרית בפרט, לא קיימת בסל".

 

מי זקוק לייעוץ תרופתי?

 

"האמריקאים קבעו בשנת 2003 שמי שלוקח באופן קבוע מעל חמש תרופות, זקוק לייעוץ תרופתי. לדעתי, אם המטופל מקבל הסבר מקיף מהרופא על כל תרופה, יודע שכל אחת מהן נחוצה ולא סובל מתופעות לוואי, אין לו צורך בייעוץ תרופתי. אבל מי שנוטל תרופות באופן אוטומטי, בקושי רואה רופא ולא זוכר בדיוק למה הוא לוקח כל תרופה, חייב לקבל ייעוץ. זה הכרח בריאותי, כמו בדיקות תקופתיות של סוכר ולחץ דם".

 

אחד מתפקידיו של הרוקח הייעוצי בכלל והגריאטרי בפרט, הוא להכניס מוטיבציה במטופל לקבל טיפול ולשנות אורח חיים. "הרוקח הגריאטרי צריך לבדוק מהם הדברים שיכולים לתת למטופל את הדחף והרצון לקחת את התרופות שלו ולהיות בריא, אם לא בשבילו אז אולי עבור הביקור הבא אצל הנכדים, למשל".

 

לדבריה, האוכלוסייה המבוגרת חייבת לדרוש שרות של רוקחים גריאטריים במסגרת קופות החולים. "צריך להבין שחוסר בייעוץ כזה מהווה פגיעה בשכבה המבוגרת", היא אומרת. "בארה"ב על פי חוק, כל מבוגר מבוטח שמטופל בכמה תרופות, מקבל ייעוץ של רוקח. זה צריך להיכנס גם אצלנו כרוטינה. רוקח מיוחד, ייעודי, צריך לייעץ כדי להפחית ולהתאים את התרופות שהמטופל לוקח, ולהשאיר רק מה שהכרחי".

 

 

קחו שליטה על התרופות שלכם

דעו את הסכנות בנטילת כמות גדולה של תרופות

7 דברים שחייבים להגיד לרופא

לחיות עד 150 שנה? זה אפשרי

הבדיקות שאסור לוותר עליהן אחרי גיל 50

מחפשים מידע רפואי ברשת? כך תעשו זאת נכון

12 טיפים שיהפכו אתכם למטופלים מעורבים יותר

6 טעויות הבריאות שאנחנו עושים אחרי גיל 50

 

הצטרפו לקהילת הבריאות של מוטק'ה

 

 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

הכל על התמכרות למשככי כאבים

משככי כאבים הם תרופות שמשתייכות לקבוצות שונות המיועדות להקלה עלכאביםמסוגים שונים. כחמישית מהמטופלים...

לקריאת הכתבה
"למדתי לחיות עם המחלה, כשזה יחזור - נתמודד"

ב-2012 השתנו לראשונה חייה של אושרית פרייזנר, כיום בת 62, אם לשלושה וסבתא לארבעה. זה התחיל מכאב בלתי נסבל בכתף...

לקריאת הכתבה
12 החלטות בריאות לשנה החדשה

"רבים חושבים שלחיות בריא זו מלחמה יום-יומית", אומרת לנו מיכל צפיר, מרצה לאורח חיים בריא. "אני אומרת שמי...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה