חזרה למגזין אוכל

ירוק עולה: כל הסיבות לאכול עלים

הם מנקים את הגוף מחיידקים ומתאים סרטניים, מסייעים לעיכול, טובים לראייה ומצוידים בשלל תכונות בריאותיות נוספות. למה כדאי לאכול עלים ירוקים, וכמובן - מתכון לסלט ירוק מרענן
עדי כץ 27/10/16
ירוק עולה: כל הסיבות לאכול עלים
כל כך בריאים. הטעם נרכש. תמונות בכתבה: Shutterstock

 

 

אכילת עלים ירוקים, והחסה בראשם, מתקשרת תמיד לסגפנות שלכאורה כרוכה בתזונה בריאה ובשגרת דיאטה. ואכן מבין הירקות, העלים הם המאתגרים ביותר לחך. יש בהם לא פעם גוון של מרירות, הם דורשים לעיסה מרובה, נתקעים בין השיניים וחסרים את המרקם הבשרני, העסיסיות והמתקתקות שיש בעגבנייה, במלפפון או בפלפל אדום.  

 

אבל כאן פחות או יותר מסתיימים הטיעונים נגד אכילת עלים. הטיעונים בעד משכנעים בהרבה ועוסקים בעיקר בערך הבריאותי שלהם. החיבה לטעם ולמרקם היא עניין נרכש.

 

למה הם כל כך בריאים? כי מבין חלקי הצמח, העלים הם העשירים ביותר בכלורופיל, הצבען הירוק, שהוא נוגד חמצון רב עוצמה. הכלורופיל מנטרל רעלים ומנקה את הגוף מחיידקים, מפטריות ומתאים סרטניים, תומך באוכלוסיית החיידקים הטובים המסייעים לעיכול ולתהליכים אחרים, משפר מצבי אנמיה, מקל על נפיחות ורידים, טוב לראייה, מוריד חומציות במערכת העיכול, מפחית ליחה ואפילו מנטרל ריח פה.

 

מרכיבים אחרים בעלים הירוקים גם מורידים את רמת הכולסטרול והסוכר, משפרים את מראה העור ומגבירים את האנרגיה, אך חשוב לגוון בהם, כי לכל עלה ירוק הרכב ייחודי משלו.

 

את העלים אפשר לבשל ולאדות, לשלב בתבשילים, במרקים, בפשטידות ובמאפים, אבל להשפעה מיטבית כדאי לאכול אותם טריים, בסלט או בשייק ירוק. השייק מאפשר להכניס לגוף כמות גבוהה של עלים מבלי לאבד את הסיבים התזונתיים. כדאי לכלול בו בננה למרקם סמיך ולמתיקות, להוסיף פרי נוסף או שני תמרים, מעט מיץ לימון, מים וכמובן עלים ירוקים, ולערבל בבלנדר. לגיוון ולהסמכה אפשר להוסיף טחינה גולמית, אגוזים או שקדים שהושרו כמה שעות במים.

 

 

הנה כמה מהעלים שכדאי להכניס לתפריט היומי:

 

 

חסה

 

 

כנראה הירק העלי הנאכל ביותר בעולם, שלעיתים מככב בפני עצמו כסלט שלם. החסה מכילה הרבה לוטאין, נוגד חמצון שחיוני לבריאות העיניים ומפחית סיכון למחלות לב וסרטן, חומצה פולית שמפחיתה סיכון למחלות לב וסרטן, ולא מעט ויטמיןC , שבנוסף לאלה גם מונע קטרקט וסיבוכי סוכרת. ברפואה הסינית, החסה נחשבת למזון מרגיע ומקרר, המיטיב עם נדודי שינה, אנמיה ועצירות.

 

 

עלי בייבי

 

תערובת העלעלים הפופולרית היא דרך מצוינת לצרוך מגוון של עלים בריאים. יש בה לרוב עלי ארוגולה (רוקט), גרגר הנחלים ועלי חרדל (מיזונה) וגם סלק. הרוקט יעיל נגד התנוונות הרשתית, עצירות וצינון, וגם ממריץ ומחזק את המערכת החיסונית ואת החשק המיני. גרגר הנחלים תורם גם הוא, לפחות על פי המסורת, לכוח הגברא וגם ממריץ את זרימת הדם, משתן, מכייח וטוב נגד עצירות. עלי החרדל החרפרפים טובים נגד אנמיה, בעיות שינה, שיעול וליחה, ועלי הסלק יעילים למצבי חולשה ועצירות.  

 

 

תרד

 

 

כוס אחת של עלי תרד תספק לכם 35% מהצריכה היומית של ברזל ו-30% מהצריכה של ויטמין C.  בתרד אין כולסטרול אבל יש הרבה ויטמין A, חומצה פולית, אשלגן, מגנזיום, זרחן וסיבים תזונתיים. המרכיב שבו ידוע התרד במיוחד הוא ויטמין K המצוי בו בשפע, וחשוב לצפיפות העצם ולקרישת הדם. תכולתו בגוף עלולה להידלדל בהשפעת תרופות אנטיביוטיות, טיפולים כימותרפיים או מחלות מעיים כמו קרוהן. 

 

בזכות תכולת ויטמין E התרד מועיל גם לשימור תפקודי המוח. בנוסף, הוא התברך בפלבנואידים, נוגדי חמצון שמעכבים התרבות תאי סרטן הבטן וסרטן הערמונית, ומורידים סיכון לחלות בסרטן השחלות. הרפואה הסינית קובעת שהתרד מחזק את הדם ומנקה את הכבד.

 

 

קייל

 

נקרא גם כרוב-על, בן למשפחת המצליבים הכולל כמה זנים המשתנים בצבע ובצורת העלים. הקייל דל קלוריות ונעדר כולסטרול ועשיר ברכיבים כמו ויטמין K האחראי לקרישת דם ובניית עצמות, ויטמין A, C, E וויטמינים מקבוצת B וכן מינרלים כמו אשלגן, סידן, מגנזיום, זרחן, ברזל, נחושת ואבץ. בנוסף יש בו אומגה 3, סיבים תזונתיים וחומצה פולית.

 

אכילת קייל עוזרת גם בהורדת כולסטרול ומניעת טרשת עורקים. הקייל נחקר רבות בהקשר למניעת סרטן ונמצא שתכולת נוגדי החמצון הגבוהה שבו מורידה סיכון לסרטן המעי הגס, השד, הערמונית, שלפוחית השתן והשחלות. לוטאין וזאקסנטין, הנמצאים בקייל, מגנים על העיניים מנזקי חמצון וקרינה ומקטרקט וניוון מקולרי.

 

 

בזיליקום

 

 

 

הבזיליקום, ריחן בעברית, הוא צמח מרפא רב תכליתי - מהרגעת מתחים ועד מניעת עששת. הוא ידוע בריחו הדומיננטי אך הנעים, וכולל כ-60 מינים. ברפואה העממית הבזיליקום נחשב כמסייע לריפוי ברונכיט, חום, שפעת, כאבי אוזניים, מלריה, הכשות נחשים, כאבי בטן ועוד.

 

מלבד הכלורופיל, הבזיליקום מכיל גם נוגדי חמצון, חלבונים, ויטמין A בכמות גדולה, ויטמינים מקבוצת B, ויטמין C, ויטמין K, חומצה פולית, מינרלים כמו סידן, ברזל, מגנזיום, זרחן ואשלגן, וגם חומצות שומן מסוג אומגה 3 ואומגה 6.  

 

 

כוסברה

 

בעברית היא נקראת "גד השדה" והיתה בשימוש קולינרי ורפואי כבר בעולם העתיק. הריח והטעם השנויים במחלוקת שלה נובעים ממולקולות ממשפחת האלדהידים - תרכובות אורגניות בעלות ריח חזק.

 

הכוסברה מכילה שלל כימיקלים צמחיים נוגדי סרטן, מינרלים כמו אשלגן, סידן, מגנזיום וזרחן, המון ויטמין A, בטא קרוטן וחומצה פולית. אכילת כוסברה ממריצה ומחזקת, משככת גזים וטובה נגד טפילי מעיים, מאזנת את רמת הסוכר, משתנת, מורידה כולסטרול רע ושומני דם, נוגדת דלקות ומטהרת ממתכות כבדות. חליטה של עלי כוסברה מועילה נגד ריח רע מהפה.

 

 

עלים ירוקים אפשר למצוא לא רק בשוק או אצל הירקן. עם בוא הגשמים יתחילו להופיע בשדות צמחים רבים שאפשר לקטוף ולאכול:  

 

 

חובזה (חלמית גדולה)

 

צמח בר נפוץ, שגם עליו העגולים וגם פירותיו הקטנים טובים למאכל. עלי החובזה יכולים להשתלב בטריותם בסלט או בשייק ירוק, או להיכנס לתבשילים, למאפים וללביבות. חליטת העלים במים רותחים טובה לטיפול במחלות מערכת הנשימה העליונה ולדלקות בדרכי השתן.

 

 

סרפד הכדורים

 

 

 

מוכר בעיקר כמטרד, אך גם הוא צמח מאכל ומרפא. הסרפד ידוע כמטהר דם, אנטי דלקתי, משתן, מונע הגדלה של בלוטת הערמונית אצל גברים, מיטיב עם מערכת העיכול, מוריד סוכר בדם ומכייח. כל חלקי הצמח אכילים, כולל הזרעים שטעמם מזכיר שומשום. את העלים אפשר לצרוך בשייק (הריסוק מנטרל את הצריבה), או לשלב במאכלים מבושלים.

 

 

גדילן מצוי

 

קוץ מוכר ונפוץ שעליו המשוננים - ירוקים עם עורקים לבנים - טובים למאכל, אחרי גזירת הקצוות הדוקרניים. הגדילן הוא צמח מרפא ידוע, המשמש לניקוי הכבד וכנוגד חמצון. המיץ הנסחט מהגבעולים שימש ברפואה העממית לטיפול בשחמת כבד ומחלות כליה.

 

 

כף אווז האשפות

 

הצמח בעל השם המוזר נחשב גם הוא לצמח שוטה בגינה. קרוב משפחה של הקינואה, שעליו המזכירים טביעת רגל של אווז, נאכלים טריים או מבושלים. טוב נגד מחלות כבד, דלקת ריאות ותולעי מעיים, וברפואה העממית נחשב לסם מרגיע ונוגד שיעול. 

 

 

המתכון: סלט עליי בייבי עם פירות העונה 

 

 

(150 קלוריות למנה)

 

באדיבות ליטל פיינגרץ, דיאטנית קלינית ברשת סטודיו סי

 

המצרכים (ל-3 מנות):

 

חבילת עלי בייבי

4 משמשים חתוכים לקוביות

2 נקטרינות חתוכות לריבועים

2 כפות חצאי אגוזי מלך

 

לרוטב:

 

2 כפות שמן זית

1 כף דבש או סילאן

2 שיני שום כתושות

3 כפות חומץ בן יין

מלח ופלפל לפי הטעם

 

ההכנה:

 

1. מערבבים את כל רכיבי הסלט בקערה

2. מערבבים את רכיבי הרוטב ויוצקים מעל תערובת הסלט. מערבבים היטב

3. שומרים בקירור לפני ההגשה.

 

 

פותחת שולחן: המתכונים של הילה אלפרט

בישול בריא: כל אחד יכול 

שיהיה לכם לירק ולא לזנב: מתכונים טבעוניים 

תתפרעו עם בזיליקום: מתכונים נהדרים 

 

וגם נענע אפשר לגדל בבית 

 

סלט חצילים שישנה את דעתכם על פטרוזיליה

מה רבו מעשיך, המרווה

 

הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה  

הצטרפו לקהילת הטבעונים של מוטק'ה

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

כל הסיבות לאכול ירקות (ופירות) כתומים

 

בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...

לקריאת הכתבה
לא זורקים אוכל: השאריות הופכות למנה מנצחת

אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...

לקריאת הכתבה
רימון מוסיף המון: 3 סלטים משגעים לחג

 

סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה