כך תחסכו כסף בתשלום החשבונות השוטפים
רובנו מודעים למושג כלכלה נבונה, שהמוטו שלה הוא "לא צריכים - לא צורכים". אבל מה קורה עם החשבונות השוטפים, אלה שאנחנו מקבלים פעם בחודש או חודשיים? האם גם שם אנחנו יכולים לצמצם עלויות? התשובה היא בהחלט כן. אנחנו יכולים להפחית באופן משמעותי את התשלומים לחברות התקשורת, כמו גם את תשלומי החשמל, המים, הדלק, הגז ואפילו הבנקים.
יש גם הנחות שכדאי שתדעו שמגיעות לכם, כי אם לא תבקשו את מה שמגיע לכם לא תקבלו. פנינו לשלושה מומחים על מנת שיעשו לנו סדר, וקיבלנו מהם טיפים שיכולים להפחית לכם באופן משמעותי את ההוצאות השוטפות: שי אבו, יו"ר איגוד היועצים ומאמנים לכלכלת משפחה, יוספה נויהאוזר, מאמנת לכלכלת המשפחה, וגיל פנחסי, מומחה בכלכלת המשפחה, מנחה סדנאות הכנה לפרישה בפעמונים (ארגון התנדבותי המסייע למשפחות וליחידים בתחום ההתנהלות הכלכלית). הנה עצות הזהב שלהם:
איך להוזיל את חשבון האינטרנט:
אם השימוש שלכם במחשב בסיסי, אתם ממש לא צריכים את המהירות הכי גבוהה. צילום: Shutterstock
1. העדיפו אינטרנט משולב על פני ספק ותשתית לחוד. שירות האינטרנט שאנו רוכשים בדרך כלל נחלק לשניים: ספק התשתית (בזק, הוט, יס ועוד), וספק השירות (בזק בינלאומי, הוט-נט ועוד). אלא שלא חייבים לשלם גם לתשתית וגם לספק - אפשר לבחור ספקיות אינטרנט שכוללות חברות תשתית, כמו בזק, אינטרנט רימון, פרטנר, הוט ו-012. המחירים לאינטרנט משולב כזה נעים בין 65-129 שקלים, וזולים יותר מתשלום על אינטרנט וספק לחוד. המשתלמות ביותר הן חבילות הטריפל, שכמעט כל החברות בשוק מציעות. החבילות שונות בתכנים ובעלות, ולרוב כוללות טלוויזיה, אינטרנט וטלפון קווי. מחיר החבילות מתחיל ב-139 שקלים.
2. בדקו שאתם לא משלמים עבור שרותי אינטרנט שאין לכם שימוש בהם. למשל אנטי וירוס, שרותי סינון תכנים וכיו"ב.
3. אל תתפתו להצעות להגביר את מהירות המחשב שלכם. אם אתם אנשים שגולשים מעט באינטרנט וברשתות החברתיות, ולא צורכים תכנים כמו סרטים וסדרות דרך המחשב, אתם לגמרי לא צריכים עוצמת גלישה גבוהה.
איך להוזיל את חשבון הטלפון הסלולרי:
בדקו על חבילת "הכל כלול". צילום: Shutterstock
1. לא חייבים לבחור בחברות גדולות ומוכרות. יש היום המון חברות בשוק, וחבילות סלולר של "הכל כלול", החל מ-29.90 שקלים בחודש, עם שיחות והודעות ללא הגבלה וגלישה של 30 ג'יגה.
2. אחדו את בני המשפחה לאותה חברת סלולר. רוב החברות נותנות הנחה משמעותית למצטרפים מאותה משפחה.
איך להוזיל את עלויות הטלפון הקווי?
[#middleBanner]
כיום השימוש בטלפון הביתי מועט, ורוב חבילות הטריפל של הטלוויזיה יכללו גם טלפון ביתי בעסקה. אם בכל זאת בחרתם לשלם על הטלפון הקווי בנפרד, הנה כמה טיפים להוזלת עלויות:
1. 144 – רק באינטרנט. הידעתם ששירות 144 דרך הטלפון הקווי עולה כסף, בעוד שדרך האינטרנט אותו השירות בדיוק מוצע בחינם?
2. בטלו שירותים יקרים ומיותרים. אם יש לכם שירותי טלפון קווי שאינם הכרחיים לכם ואינם בשימוש תדיר, כגון שיחה מזוהה או תא קולי, ותרו עליהם.
3. כמה שיחות אתם מבצעים בפועל? התאימו את המסלול שלכם לכמות השיחות שאתם עורכים.
איך להוזיל את חשבון שירותי הטלוויזיה?
אפשר להקפיא מנוי אם נוסעים לחופשה. צילום: Shutterstock
1. לא רק הוט ויס. כיום יש בשוק אלטרנטיבות רבות מעבר לחברות הכבלים והלווין הוותיקות, ומחירן נע בין 200-220 שקלים בחודש, ללא תוספת חבילות. החברות הללו מציעים מחירים זולים ואטרקטיביים, דוגמת פרטנר, נטפליקס, רמי לוי ואחרים, והעלויות יכולות להתחיל מ-30 שקלים בחודש. חלק מהחברות אף נותנות מענה לספק ולתשתית האינטרנט.
2. בטלו ערוצים שאינם בשימוש. עשו בדיקה: במה אתם באמת צופים? אולי לא שמתם לב שיש לכם המון ערוצי ספורט וערוצי ילדים לא בשימוש? הערוצים הללו עולים אקסטרה כסף, ואם אינם בשימוש, כדאי לוותר עליהם.
3. האם אתם עושים שימוש בשירותי המקליטים השונים? בדקו את כדאיות המנוי שלכם על שירותי ה- VOD או YES MAX. כיום רוב הטלוויזיות חכמות (SMART TV), וניתן להוריד סרטים וסדרות דרך האינטרנט.
4. אולי בכלל עדיף ממיר DTT? אם אתם לא צופי טלוויזיה אדוקים, יש אפשרות לרכוש ממיר דיגיטלי כמו "עידן פלוס", שדרכו קולטים את ערוץ כאן, ערוץ קשת 12, ערוץ רשת 13, ערוץ 10, ערוץ 23, ערוצי הכנסת ומגוון ערוצי רדיו. מחיר הממיר נע בין 250-450 שקלים. ההוצאה היא חד פעמית, והתקנת הממיר אינה מצריכה ידע טכני מיוחד.
5. יוצאים לחופשה? הקפיאו את המנוי. אם אתם יוצאים מהבית לתקופה ממושכת, הקפיאו את המנוי וכך לא תשלמו את העלות החודשית המלאה.
איך להוזיל את חשבונות המים?
לאזרחים ותיקים מגיעה הנחה. צילום: Shutterstock
1. בדקו את שעון המים. הצריכה הממוצעת לאדם היא כ-80 מ"ק מים בשנה, שהם כ-200 ליטר מים ליום. בדקו מדי פעם את שעון המים: יש לסגור את כל הברזים בבית. אם הפרפר במד המים הפרטי ממשיך להסתובב, משמע יש לכם נזילה שפירושה תוספת בחשבון המים. טפלו בכך באמצעות איש מקצוע, ודווחו לחברת המים. יש סיכוי שתקבלו החזר על העניין.
2. השתמשו ב"חסכמים". אם עדיין אין בתאי השירותים שלכם חסכמים, מהרו והתקינו כאלה. הדבר חוסך כשליש מצריכת המים היומית הממוצעת.
3. מיכל או חצי מיכל? כדאי להתקין במיכלי ההדחה בשירותים אפשרות של הדחת חצי מיכל, ולהשתמש בו במידת הצורך, ולא רק במיכל מלא שלעיתים מספק יותר מים מהדרוש.
4. אזרחים ותיקים? מגיעה לכם הנחה. אזרחים ותיקים, מקבלי השלמת הכנסה מביטוח לאומי (או גמלת סיעוד) וניצולי שואה, זכאים לתוספת של 3.5 מ"ק לחודש בתעריף הנמוך. ההנחה היא על כמות שמעבר לכמות הבסיסית של 3.5 מ"ק לנפש, וניתנת על 3.5 מ"ק נוספים לכל היותר.
איך לחסוך בחשמל?
מזגן חסכוני יעבוד על 24 מעלות בקיץ ו-20 בחורף. צילום: Shutterstock
1. מזגנים חוסכי אנרגיה. דאגו להפעיל את המזגנים בתכניות החוסכות אנרגיה: 24 מעלות בקיץ ו-20 מעלות בחורף.
2. השתמשו בטיימר לדוד החשמל. כך, במקום שהדוד יהיה דלוק שעות, הוא יפעל בדיוק לזמן הנחוץ לו כדי לספק לכם מים חמים. על הדרך תרוויחו גם חיסכון בזמן.
3. כבו מכשירי חשמל שאינם בשימוש. מצב של stand-by עדיין צורך חשמל. מכשירים כמו קומקום חשמלי, טוסטר אובן, מטען לנייד וכיו"ב ניתן לנתק לגמרי מהחשמל אם אתם יוצאים מהבית.
4. השתמשו בנורות חסכוניות. אם עדיין לא החלפתם את כל הנורות בבית לנורות לד, זה הזמן לעשות זאת. הן חסכוניות בהרבה.
5. הנחה לאזרחים ותיקים. חברת החשמל מעניקה למבוגרים המקבלים קצבת זקנה, בתוספת השלמת הכנסה, וכן לניצולי שואה הנחה בגובה של 50% מצריכת החשמל, עד צריכה של 400 קילוואט הראשונים לשעה. הנחה זו מתבטאת בסך של 120 שקלים בחודש, או בסך של 240 שקלים, כשמדובר בחשבונות דו חודשיים.
6. בדקו מדי פעם את המונה. אם קיבלתם חשבון חשמל שאינו תואם את המונה, צלצלו לחברת החשמל ודרשו את כספכם חזרה. אולי תופתעו לגלות, אבל בחברת החשמל במקרה כזה מחזירים מיידית.
איך להוזיל את חשבון הגז?
הידעתם שיש מחשבון גז סודי שיכול לחסוך לכם מאות ואלפי שקלים בשנה? צילום: Shutterstock
1. הכירו את מחשבון הגז שיחסוך לכם מאות ואלפי שקלים. באתר של משרד האנרגיה והמים מסתתר מחשבון סודי שמעטים מכירים. מי שינצל אותו יוכל לחסוך מאות שקלים ואפילו אלפי שקלים בשנה. המחשבון מאפשר להזין את היישוב שבו אתם גרים ואת סוג השירות שאתם צריכים (מיכל גז לבית פרטי, מיכלי גז לבניין מגורים ועוד) – ולקבל השוואה של כל הספקים שעובדים באזור. הפערים עצומים, בעיקר בין חברות הגז הגדולות לקטנות.
2. איך מחליפים חברת גז לזולה יותר? אם יש ברשותכם בלונים אתם רשאים להפסיק בכל עת את ההתקשרות עם חברת הגז. ודאו שהחברה שבחרתם היא ספק גז מורשה על ידי משרד התשתיות שעומד בתקנים. לסיום ההתקשרות תצטרכו לשלוח לחברה הודעה בכתב, הכוללת את הפרטים שלכם. החברה מחויבת לפרק ולקחת את הציוד שבבעלותה תוך עשרה ימים ממסירת ההודעה, ולהודיע לכם תוך 3 ימים על מועד הפירוק. אם יש לבניין גז מרכזי עליכם לאסוף חתימות של לפחות מחצית מהדיירים (יותר מ-51%). סביר להניח שלא תהיה בעיה, הרי אין דייר שלא ישמח לשלם פחות.
3. דעו על מה אתם משלמים. המחיר שאתם משלמים כולל בין השאר את השירותים הבאים: שירות בעת דליפה, הובלת מיכל הגז לבית כולל התקנתו, החלפת צינור, בדיקה תקופתית ותיקון ציוד שנמסר לשימוש הצרכן כפיקדון. אם אין לכם צורך באחד מאלה, התקשרו לחברת הגז ונסו להפעיל משא ומתן.
איך להוזיל את תשלומי הארנונה?
הנחות לאזרחים ותיקים ולניצולי שואה. צילום: Shutterstock
1. אזרחים ותיקים זכאים להנחת ארנונה. אזרחים ותיקים זכאים ל-25% הנחה בתשלומי הארנונה. ההנחה ניתנת עבור 100 מ"ר מתוך שטח הנכס. במקרה שמתגורר בדירה יותר מזכאי אחד להנחה, לא יינתן כפל הנחות. אם אתם מרוויחים פחות מ-2,500 שקלים לנפש, אתם זכאים להנחה נוספת. הנחה של 100% ניתנת לאזרח ותיק המקבל גמלת הבטחת/השלמת הכנסה. ההנחה מחושבת עבור 100 מ"ר משטח הנכס.
2. הנחה גם לניצולי שואה. ניצולי שואה ונכי רדיפות הנאצים זכאים להנחה בארנונה בשיעור של עד 66%, עבור 70 מ"ר משטח הדירה. אם מתגוררים בדירה למעלה מ- 4 בני משפחה, תחול ההנחה על 90 מ"ר משטח הדירה. גובה ההנחה בפועל נקבע על ידי הרשות המקומית ולפי שיקול דעתה.
איך להוזיל את עלויות הדלק?
תדלוק עצמי תמיד יהיה זול יותר. צילום: Shutterstock
1. שירות עצמי תמיד זול יותר. במידה שהדבר אפשרי, העדיפו שירות עצמי על פני מתדלק.
2. נהגו בצורה חוסכת אנרגיה. נהיגה במהירות סבירה, עם צמיגים מלאים באוויר כנדרש ועם תא מטען לא עמוס בדברים מיותרים, יכולה לחסוך בין 15% ל-30% בהוצאות הדלק. כמובן, גם מזגן דולק "מבזבז" אנרגיה, ולכן כל עוד מזג האוויר מאפשר נסיעה עם חלונות פתוחים, העדיפו זאת על פני מזגן.
איך להוזיל את העמלות בבנקים?
כמה כרטיסי אשראי יש לכם והאם אתם זקוקים לכולם? צילום: Shutterstock
1. אזרחים ותיקים זכאים להנחה. לפי הרפורמה בעמלות הבנקים של בנק ישראל מ-2008, כל האזרחים הוותיקים זכאים להנחה בעמלות הבנקים, שתינתן בכל חודש עבור 4 פעולות שבוצעו על ידי פקיד הבנק, ואשר יחושבו כפעולה אחת בערוץ הישיר (כספומט, אינטרנט או הוראת קבע). עמלה הנגבית על פעולה בערוץ הישיר נמוכה בהרבה מהעמלה הנגבית עבור פעולה שבוצעה על ידי פקיד בנק. מדובר על פעולות כמו הפקדת צ'קים, משיכת מזומנים והעברת כספים לחשבון אחר. כדי לממש את הזכאות צריך להגיע לבנק ולהציג תעודת אזרח ותיק, והזכאות תחל ב-1 לחודש שלאחר הצגת התעודה.
2. מחזיקים בשני חשבונות נפרדים? אחדו ביניהם. אחדו חשבונות בנק, כדי לחסוך בעמלות ובריביות.
עד גיל 40 ניסתה טובה רוכברגר-מאיר (63) להקים עסקים, בעיקר בתחום ההלבשה, ו"בכל פעם זה היה כישלון מפואר", היא...
רובנו מודעים למושג כלכלה נבונה, שהמוטו שלה הוא "לא צריכים - לא צורכים". אבל מה קורה עם החשבונות השוטפים,...
בעשור האחרון חלה עלייה משמעותית מאוד בקרב האזרחים הוותיקים בשימוש במחשב בכלל ובאינטרנט בפרט: לפי סקר...