כל הדרכים לקבל יותר סידן וויטמין D בגוף

בגוף שלנו מתקיימת אחת ממערכות היחסים החשובות ביותר עבורנו, היחסים בין ויטמין D לסידן. הראשון הוא ויטמין והשני מינרל, וכל אחד מהם מגיע ממזונות אחרים - אך בתוך הגוף שלנו עצמו קיים קשר הדוק בין רמות ויטמין D לבין רמת הסידן בגוף. מחסור בוויטמין D משפיע על הסידן, החל מרמת הספיגה שלו מהמזון ועד לכניסה שלו לעצמות, לכן כדאי להכיר אותם קצת לעומק.
ויטמין D הוא ויטמין החיוני לגוף, בעל השפעה בריאותית רחבה. חשיבותו למערכת חיסון חזקה היא גדולה, ולכן רמה תקינה שלו בגוף חשובה תמיד ובמיוחד בתקופה זו, בה אנו מתמודדים עדיין עם השלכות הקורונה.
הגוף שלנו לא יודע לייצר לבד את הוויטמינים שלהם הוא זקוק לתפקודו השוטף, לכן עלינו לעזור לו לקבלם דרך התזונה. ויטמין D הוא יוצא דופן - זהו ויטמין שיש לגופנו יכולת לייצר לבד, על ידי חשיפת העור לקרני השמש. בניגוד לוויטמינים אחרים הזמינים לנו במזונות שונים, מקורות המזון המכילים ויטמין D הם יחסית מאוד מצומצמים, וכוללים דגים שמנים או מוצרי חלב (להם נוסף הוויטמין באופן מלאכותי), לכן המקור העיקרי והחשוב ביותר של ויטמין D עבורנו הוא כאמור החשיפה לשמש; אם נסמוך על קבלת ויטמין D רק מהמזון, אנו עלולים לסבול מרמות נמוכות של הוויטמין החשוב בגוף.
דווקא בישראל שטופת השמש רוב האנשים סובלים ממחסור בוויטמין D
חשוב להיחשף לשמש בצורה מבוקרת כדי לקבל ויטמין D. צילום: Shutterstock
אלא שאליה וקוץ בה: בסקרים שנערכו בקרב מגזרים שונים בארץ התגלה פרדוקס - דווקא בארצנו, ארץ שטופת שמש רוב חודשי השנה, חלק גדול מהאוכלוסייה סובל ממחסור בוויטמין D. נמצא שהסיבות לכך קשורות באורח החיים שלנו, ובעובדה שרובנו עובדים בעבודה משרדית והאור העיקרי שאנו מקבלים במשך היום הוא פחות אורה של השמש ויותר אור הניאון במשרד. רובנו גם מודעים, ובצדק, לנזקי השמש ונזהרים מאוד מחשיפה ישירה אליה. החדשות הטובות הן שבהחלט ניתן לשנות הרגלים מסוימים, וגם ללמוד מהי חשיפה בריאה ומבוקרת לשמש. יש בכוחנו לעשות לא מעט כדי לשמור על רמות תקינות של ויטמין D בדם.
אחד המינרלים שפעילותו מושפעת מרמת הוויטמין D בגוף הוא הסידן. זהו המינרל לו אנו זקוקים בכמות הגדולה ביותר, וגם לו יש תפקידים חשובים בגוף: הוא משפיע על מעבר עצבי, על תנועת השרירים, על קרישיות הדם, בעל חשיבות לבניית השיניים והעצמות ועוד. המקורות התזונתיים העיקריים לסידן שנהוג לחשוב עליהם הם מוצרי חלב, אך יש עוד מקורות לסידן ממזון וכדאי להכיר אותם, כגון ירקות עליים ושקדים.
האם ניתן לצרוך סידן בלי הגבלה?
האם באמת יש בהם הרבה סידן? מוצרי חלב, צילום: Shutterstock
אך אם תפקידי הסידן בגוף כל כך חשובים, האם זה אומר שאנחנו יכולים לצרוך סידן בלי הגבלה? התשובה היא לא - גם לעודפי סידן יש השלכות לא טובות על הגוף וחשוב לדעת ולהכיר אותן, משום שלא ניתן לאבחן עודף צריכה של סידן עד שלא נעשה הנזק, שיכול להצטבר לאורך שנים. אמנם בבדיקת דם שגרתית יש ערך של סידן הנמדד בבדיקה, אולם ערך זה לא משקף את מצב הסידן בעצמות, ואינו עונה על השאלה האם אנחנו צורכים עודף סידן. רק בדיקה הנקראת צפיפות עצם יכולה לשקף האם חסר לנו סידן בעצמות, ולהצביע על היתכנות של התפתחות בריחת סידן, הנקראת אוסטיאופורוזיס.
איך בודקים את רמת הוויטמין D בגוף?
לעומת זאת, את רמות הוויטמין D בגוף ניתן לאבחן על ידי בדיקת דם פשוטה. חשוב להקפיד לבצע אותה, שכן כאשר רמות הוויטמין בגוף נמוכות מדי, זה משליך על חוסנה של מערכת החיסון - ובעיקר בגיל המבוגר חשוב לנו לשמור על מערכת חיסון חזקה - וכן על רמת הסידן בגוף. כשרמת הוויטמין D נמוכה, לא רק שהסידן לא נספג היטב מהמזון אלא שהוא אף לא ייכנס לעצמות.
אחרי גיל 25 ועד סביבות גיל 50 מצב העצמות שלנו יציב, הן נבנות ומתפרקות בתהליך טבעי והמסה שלהן נשארת יציבה. אולם לאחר גיל 50 מתגבר בעצמות תהליך הפירוק של העצם. זהו מצב טבעי וחלק ממחזור החיים של העצם, ולכן יש צורך שייכנס מספיק סידן לעצמות כדי להאט את תהליך הפירוק, וכאן חשובה הצריכה המספקת של סידן ושמירה על רמות ויטמין D תקינות - אם על ידי תזונה וחשיפה מבוקרת לשמש, ואם על ידי היעזרות בתוספים, בהתאם לשיקולו של רופא המשפחה.
רוצים לשמוע עוד על חשיבות הסידן וויטמין D לגופנו ועל המזונות מהם נוכל לקבל אותם? מוזמנים להרצאתה של ניאורה אלרון מרטה, דיאטנית קלינית, B.Sc R.D דיאטנית ראשית בחברת חלי ממן, שתתקיים בזום ללא עלות ב-28.6 (יום ב') בשעה 12:00, במסגרת "מועדון תרבות מוטק'ה". להרשמה לחצו בבקשה כאן.

ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...
האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...
החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...