כל הסיבות לאכול דובדבנים

עכשיו זו עונת הדובדבן: הפרי הנהדר שגדל באמריקה, באירופה ובאסיה גדל גם בישראל, בחבל יתיר בצפון. בכל שנה מניבים העצים בחבל יתיר כ-50 טון של דובדבנים אדומים ומתוקים, הידועים בזכות טעמם הנפלא ועסיסיותם. המינים העיקריים הגדלים באזור הם דובדבנים וגודגדנים. האחד חמצמץ והשני מתוק, והם מופיעים במבחר צבעים - מאדום עמוק ועד כתום בהיר. מכיוון שהפרי זקוק לקור רב בעונת החורף, הוא גדל באזורים הגבוהים של הארץ, ומטעי הדובדבנים בחבל יתיר, בגובה 800 מטר מעל פני הים, מושלמים לגידול הפרי האהוב. עונת הדובדבן קצרה מאוד והיא מגיעה לשיאה במאי-תחילת יוני.
את הדובדבנים ניתן לאכול טריים, כמנת פרי עשירה במינרלים ובוויטמינים ודלה יחסית בקלוריות (60 קלוריות ל- 100 גרם, שהם כוס של כ-12 דובדבנים), וניתן גם לשלב בעוגות, ברטבים, בשייקים, בריבות ועוד.
דובדבנים: טובים ללב ומאטים את קצב ההזדקנות
עשירים בוויטמינים, מינרלים, סידן וברזל. דובדבנים, צילום: Shutterstock
אמנם מחירו של הדובדבן גבוה בארץ, אבל הוא שווה את זה בין השאר בעיקר בזכות כמויות גבוהות של ויטמינים A ו- C וכן מגנזיום, אשלגן, נתרן, סידן, ברזל, חומצה פולית ומגנזיום, לצד נוגדי חמצון בעלי יתרונות רבים ומרכיבים שמסייעים להגן על הגוף מפני אלרגיות, מקטינים את הסיכון לחלות במחלות לב וסרטן ומאטים את קצב ההזדקנות. הדובדבנים גם מכילים סיבים תזונתיים ופיטוכימיקלים, שחשובים מאוד לתפקוד התקין של מערכת העיכול והפחתת כולסטרול.
ברפואה העממית נחשב הדובדבן כמתאים לטיפול בבעיות פרקים ודלקות, ותרופת סבתא ידועה היא שתיית מיץ דובדבנים להקלה על כאבים, חולשה ואנמיה. יש גם כאלה הטוענים שדובדבנים משפרים את איכות השינה וכדאי לאכול אותם כשעתיים לפני שנכנסים למיטה. ברפואת המזרח מאמינים שהדובדבן הוא אחד מהפירות הכי חושניים שיש, והוא נחשב למעורר תשוקה אולטימטיבי. שווה לנסות.
איך בוחרים דובדבנים?
הדבר הראשון והחשוב ביותר הוא לבחון האם יש לדובדבנים גבעולים ירוקים - זה מעיד על טריותם. כדי לוודא שהדובדבן יהיה מתוק וטרי יש לבחור דובדבנים שצבעם כהה ומרקם הקליפה חלק, אחיד ומבריק.
כמה זמן נשמרים הדובדבנים?
באחסון נכון הדובדבנים הטריים יחזיקו מעמד שבוע. כדאי לשמור אותם בכלי אטום וסגור ובשכבה אחת (לא אחד על השני). ניתן גם לגלען אותם ואז להקפיא בכלי אטום או בשקית פלסטיק ייעודית (גם כאן שכבה אחת), ואז הם מחזיקים מעמד עד שנה שלמה.
לא רק פריחת הסאקורה
ענף העיצוב אימץ לליבו את הדובדבנים, שגם כך משמשים מוטיב מוביל בעולם הקוסמטיקה והלייף-סטייל בכלל. לרגל עונת הדובדבן אספנו מחנויות וממעצבים מבחר מוצרים עם דימוי הפרי או עם הצבע החושני - לפניכם כמה דוגמאות:
מלמעלה למטה, מימין לשמאל:
ויש גם פסטיבל
צילום: נחשון אפיק
לכבוד פריחת הדובדבן שמגיעה לשיאה החודש, יתקיים פסטיבל "דובדבן ביער" בחבל יתיר בשני סופי שבוע: שישי 31/5 ושישי 7/6 בין השעות 9:00 עד 15:00. זהו הזמן המושלם והוא קצר מאוד ליהנות מכל האדום-אדום הזה בקטיף דובדבנים ללא הפסקה, במטע מעון ליד יער יתיר. במקום יתקיימו גם סדנאות יצירה והכנת שרשראות דובדבנים מחימר, הטבלת דובדבנים בשוקולד חם, שוק איכרים תוסס ועוד.
איך מגיעים? חפשו "מטע דובדבנים מעון" ב-WAZE. פרטים והרשמה באתר תיירות חבל יתיר ובטלפון 1599-57-57-58.
לא רק מתוקים: פירות הקיץ בריאים במיוחד
ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...
האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...
החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...