כל מה שרציתם לדעת על יובש בעיניים

מרגישים לפעמים יובש בעיניים, מעין תחושה של גרגרי חול בתוכן? סובלים מאדמומיות ומגירוי, או לחלופין - העיניים מתמלאות פתאום בדמעות? יתכן שאתם סובלים מסתמונת העין היבשה. מדובר בתופעה נפוצה השכיחה יותר אצל אנשים מבוגרים. "הסיבה העיקרית לעין יבשה היא שאין מספיק נוזלים מסביב לעין - העין חייבת להיות כל הזמן רטובה, גם בשביל התחושה וגם בשביל הראיה", מסביר ד"ר יוסי יציב, מנתח ורופא עיניים בכיר במרפאת קטרקט וקרנית באיכילוב.
"צריכה להיות כל הזמן שכבת דמעות על הקרנית ועל משטח העין. בלי שאנחנו שמים לב, יש לנו מערכת שמייצרת דמעות ויש כזאת שמנקזת. כשיש חוסר בדמעות האלה, נוצר יובש. לפעמים באופן פרדוקסלי אחד הסימפטומים של עין יבשה הוא דווקא עיניים שמתמלאות בדמעות. זה סוג של הגנה של העין על עצמה, אבל אלה דמעות מימיות ופחות יעילות".
סתם להרטיב את העין לא יעזור להיפטר מתופעת היובש בעיניים. ד"ר יוסי יציב, צילום באדיבותו
יש כמה סוגים של דמעות?
"הדמעות בנויות משלוש שכבות: שכבה שומנית שמגנה בפני אידוי הדמעות, שכבה מימית ושכבה המכילה חלבונים. בלוטת הדמעות מייצרת את השכבה המימית, ובלוטות העפעפיים הפנימיות מייצרות את השכבה השומנית ואת השכבה החלבונית. סתם להרטיב את העין לא יעזור, כי מהר מאד המים יתאיידו".
למה תסמונת העין היבשה נפוצה יותר בגיל מבוגר?
"עם הזמן, ייצור הדמעות הולך ופוחת. הבלוטות מתייבשות, ועם הגיל הן מפרישות פחות ופחות נוזלים, ומתחילות בעיות במערכת השומנית ששומרת על הדמעות בפני אידוי. דלקות וסתימות בעפעפיים נפוצות יותר - מנח העפעפיים לעיתים קרובות לא תקין. דלקות העפעפיים גורמות לאידוי יתר של הדמעות, מכיוון שהבלוטות בשולי העפעפיים - שתפקידן להפריש את השכבה השומנית של הדמעות - נסתמות. הסימפטומים האלה עולים בשכיחות עם הגיל".
יובש בעיניים: יש קשר לגיל המעבר
שינוי הורמונלי אצל נשים יוצר התייבשות כללית בגוף, מהעור עד איבר המין והעיניים. צילום: Shutterstock
לדברי ד"ר יציב, יש לתופעת יובש בעיניים קשר ישיר לגיל המעבר אצל נשים: "שינוי הורמונלי אצל נשים יוצר התייבשות כללית בגוף, מהעור עד איבר המין והעיניים. בכל מקום בגוף יש בלוטות שמושפעות מהורמונים, כולל בעיניים. השינוי ההורמונלי גורם להפחתה בכמות הפרשת נוזלים בגוף באופן כללי, וכאמור, גם בעיניים".
איך מטפלים ביובש בעיניים?
"99% מהטיפול ביובש בעין הוא בעזרת תכשירים שהם תחליפי דמעות - טיפות שמכילות כל מיני חלבונים, ולמעשה מחקות את פעולת הדמעות, חומרי סיכוך ומינרלים. יש עשרות אם לא מאות תכשירים שונים, שאפשר לחלק לשתי קבוצות גדולות - תכשירים עם חומר שימור, וכאלה שאין בהם חומר משמר. אנחנו הרופאים מעדיפים את אלה בלי החומר המשמר, שתפקידו הוא למעשה לשמר שהטיפות לא יזדהמו אחרי פתיחת הבקבוק. לעין זה פחות טוב כי החומר המשמר בעצמו עלול לגרום לגירוי ולדלקת, ולמעשה עושה את הפעולה ההפוכה.
"יש טיפות שמגיעות באמפולות יומיות ואינן מכילות חומר משמר, קל לזהות זאת על פי רשימת המרכיבים שעל הבקבוק. לנשים בגיל המעבר נטילת הורמונים בהחלט יכולה לעזור לתופעת היובש בכל הגוף, כולל בעיניים. במקרים קשים יותר, שהיובש לא משתפר בעזרת הטיפות הקונבנציונליות, אפשר ליטול טיפות שלא רק מוסיפות לחות אלא מחזירות לעיניים את היכולת לייצר דמעות. מובן שצריך לשם כך מרשם רופא, ובכל מקרה מדובר בתרופה מאד יקרה, שלא עוזרת לכולם".
[#middleBanner]
אבל גם ברגע שמתחילים טיפול, לא תמיד אפשר להפסיקו. לעיתים מדובר בטיפול כרוני לכל החיים. "זה תלוי בסיבה ליובש בעיניים", אומר ד"ר יציב. "אם עין יבשה היא סימפטום משני לדלקת או לאלרגיה, ברגע שמטפלים בדלקת ובאלרגיה גם היובש יעבור. יש גם תרופות שאחת מתופעות הלוואי שלהן היא יובש בעיניים. גם במקרה זה, ברגע שמפסיקים ליטול את התרופה - היובש עובר. הרכבת עדשות מגע לאורך זמן יכולה אף היא לגרום ליובש בעיניים. אבל אם מדובר באנשים בני 70 פלוס שכבר לא מייצרים דמעות, הטיפול הופך לתרופה קבועה, כמו שמורחים קרם גוף וקרם פנים על בסיס קבוע".
מניעת יובש בעיניים: אומגה 3, קומפרסים והימנעות מקפה יכולים לעזור
להימנע ממאוורר או ממזגן ישירות על העיניים, להפסיק עם הקפאין ולא לשכוח למצמץ. צילום: Shutterstock
אין פעולה שיכולה לפתור את הבעיה לטווח הרחוק, בלי שימוש יומיומי בטיפות?
"במקרים קשים של יובש כרוני, אפשר בהרדמה מקומית לסתום את פתחי התעלות לניקוז הדמעות באמצעות פקקים מיוחדים. אלה פקקים קטנים מסיליקון, שבעזרת מוליך מקבעים אותם בפתח הניקוז. סתימת הפתח גורמת לדמעות לשהות יותר זמן בעין".
יש טיפול מונע ליובש בעיניים?
"אומרים שאומגה 3 יכול לשמש טיפול מונע כתוסף מזון. בנוסף, כשיוצאים לרוח כדאי להרכיב משקפי שמש או משקפי מגן. בבית חשוב לא להפעיל מאוורר ישירות על העיניים, ולא לשבת מול מזגן, בעיקר בחורף. היובש בעיניים מושפע גם מהיובש הכללי באוויר. אם אנחנו מגנים על עצמנו מפני היובש החיצוני, זה בהחלט יכול לעזור".
לדבריו, לא מדובר בדמעות המופיעות בעת גירוי רגשי (בכי), אלא בדמעות המופרשות באופן קבוע בעיניים. האבחון יעשה באמצעות טיפות מיוחדות. רופא העיניים יכול למדוד את כמות הדמעות הנוצרת בעין, את קצב האידוי שלהן ואת איכות ההרכב שלהן. ואם חשבתם שלסבתא אין מה לומר בנושא - טעיתם. הנה כמה תרופות סבתא שאולי יקלו על הסימפטומים של התופעה המציקה:
1. קומפרסים - הכינו חליטה מתה רגיל או מתה צמחים כמו תה בבונג, טבלו צמר גפן בתה, שכבו על המיטה והניחו את הקומפרסים כשהם חמים על העין למשך רבע שעה או עשרים דקות. הקומפרסים יעזרו לפתוח את בלוטות השומן הסתומות, והחום יחמם את הבלוטה ויעזור לתוכנה לזרום ולהרטיב את העין.
2. מים קרים - שטפו את העיניים בזרם מים קרים לכמה דקות. זה לא פותר את הבעיה, אבל יכול להקל על הגירוי.
3. הפסיקו עם הקפאין - אנחנו יודעים שאתם אוהבים קפה, אבל הוא לא עושה טוב לתופעה. הפסיקו צריכה של קפה ושל ממתיקים מלאכותיים, שלא מסייעים לתחושת היובש.
4. מכשיר אדים - השתמשו במכשירי אדים להעשרת החלל בלחות, במיוחד בחורף, כשהתנורים והמזגן מייבשים את האוויר.
5. אל תשכחו למצמץ - אם אתם יושבים זמן רב מול טלוויזיה או מול מחשב, עשו הפסקה כל שעה ומצמצו.
סובלים מאדמומיות כרונית בפנים? קוראים לזה רוזציאה
להצעיר את מראה העיניים: כל השיטות
12 תופעות לוואי משונות של אכילת פירות וירקות
הצטרפו לקהילת בריאות ואורח חיים בריא של מוטק׳ה
פרקינסון היא מחלה ניוונית של המוח בה הולכים ונפגעים הדרגתית תאים, בעיקר באזור בגזע המוח שאחראי על ייצור...
בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן
כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...
הלילהכולנו הזזנואת השעונים שעה אחת אחורה (אוקי, בואו נודה בזה, בעידן הדיגיטלי הרוב הוזז אוטומטית, ולנו רק...