חזרה להחיים הטובים

כל מה שלא ידעתם על אמונות טפלות

מאיפה נולדה האמונה שחתול שחור מביא מזל רע, ואיפה מאמינים שהוא דווקא סמל לטוב? האם יש ממש באמונה שאסור לקנות ליקירנו במתנה נעליים פן ילכו מאיתנו? כל מה שלא העזתם לשאול על אמונות טפלות, טפו טפו
שרי שיין 25/08/19
כל מה שלא ידעתם על אמונות טפלות
מאיפה הגיעו אלינו האמונות הטפלות? צילום: shutterstock

 

אחד הזיכרונות הכי חזקים שלי מילדותי, שלא לומר טראומתיים, היו משיכות חזקות באוזן. היינו יושבים מסביב לשולחן בארוחת ערב, ההורים היו משוחחים על אחד הנושאים הפופולריים במשפחה – מוות, ואז הייתי מתעטשת. אבא שלי היה מושך לי באוזן שמאל ואימא מיהרה למשוך לי באוזן ימין. למה? ככה. הם הביאו את האמונה הטפלה הזאת מבולגריה - משיכות באוזן, מתברר, היו אמורות להגן עלי ממוות. לאט לאט הצטברו עוד ועוד אמונות, ובואו נודה באמת - גם אם אנחנו לא באמת מאמינים באמונות טפלות, ברגע שאנחנו מודעים להן קשה להתעלם מקיומן.

"עצם המינוח אמונה טפלה הוא פוגעני, כי הוא אומר על משהו שהוא לא נכון, שהוא חסר טעם, חסר היגיון, שולי, נספח", אומרת ד"ר מריאנה רוח-מדבר שפירא, ראש החוג למיסטיקה ורוחניות במכללה האקדמית צפת. "ההגדרה של אמונה טפלה משתנה. יכול להיות שאם מזוזה לא הייתה חלק מהיהדות הממסדית, היינו יכולים לראות בה אמונה טפלה, מבחינת המאפיינים שלה. אותו דבר נכון לגבי הרבה תופעות אחרות שנמצאות בתוך הדת הממסדית. לעומת זאת, כל מה שנמצא בפריפריה של הדת, או שיש לו 'צבע' מאגי או עממי, מוגדר לא פעם כאמונה טפלה. בדרך כלל לאמונות טפלות אין סיבה ידועה, אבל גם בדת הממוסדת לא תמיד יש סיבה. אמונה טפלה היא משהו שאנחנו לא מבינים את הסיבה שלו ולא מייחסים לו ערך של ממש, וזה תלוי במגדיר האמונה כטפלה".

 

"יש שמסבירים אמונות טפלות כהתנהגות כפייתית חרדתית"

 

מאיפה הגיעו אלינו האמונות הטפלות?

"סביר להניח שהן קיימות מאז ומעולם. אפשר להסביר אמונות טפלות בדרכים שונות - מהזווית הפסיכולוגית, אפשר לטעון שבעצם מדובר בסוג מסוים של התנהגות כפייתית חרדתית, בטקסים כפייתיים. במקרה כזה נטען שיש איזושהי חרדה שמסתתר מאחוריה חשש, רציונלי או לא, בנושא שאין לנו שליטה עליו. הפחד צומח לממדים גדולים, והדרך שלנו להתמודד איתו היא באמצעות מעשים טקסיים שאנחנו מדמיינים שבאופן מאגי או ניסי ימנעו את ההתרחשות של התסריט המפחיד שאנחנו חרדים מפניו. 

"הסבר אחר יכול להיות מהעולם ההיסטורי-תרבותי, לפיו פעם קרה משהו, ומשם האמונה התגלגלה. כלומר הייתה משמעות כלשהי או התרחש אירוע כלשהו בדת מסוימת, בזמן מסוים, בתרבות מסוימת, וזה נשמר והתקבע – כמו האמונות לגבי חתול שחור. הסבר שלישי הוא יותר רוחני, ורואה באמונות האלה ביטוי לעולמות שמעבר, לאמת שמתבטאת בארכיטיפים, בידע שנכון לכל מקום ולכל זמן, ולכן הוא לא נרכש בתהליך של חינוך בתרבות מסוימת, אלא קיים מעבר לזמן ולמקום".

ועכשיו, קבלו 10 אמונות טפלות ידועות יותר ופחות. המקור שלהן הוא השערה בלבד, ואולי גם הוא אמונה טפלה בפני עצמה.

 

חתול שחור

 

מה יש בו שהפך אותו לסמל למזל רע? צילום: Shutterstock

 

האמונה: אם חתול שחור חוצה את דרככם, יש לירוק על הרצפה למען הסר מזל רע או לעבור למדרכה השנייה.

מקור האמונה: לא בכל התרבויות חתול שחור מביא מזל רע. בבריטניה, אירלנד, סקוטלנד ויפן הוא דווקא סמל למזל טוב ושגשוג. המצרים הקדמונים סגדו לחתולים השחורים, וקברו אותם חנוטים לצד בעליהם. הימאים האמינו שחתול שחור שנכנס לספינה זה סימן טוב, אבל חתול שחור שמתחרט, מפנה להם גב והולך - מבשר מוות. נשות הימאים גידלו חתולים שחורים בבית כדי שבני זוגן ישובו בשלום. המתיישבים הראשונים בארה"ב, שהיו  נוצרים דתיים, ראו בחתול שחור כישוף רע בגלל צבעו - אישה שהיה לה חתול שחור נחשבה מכשפה.

 

סולם

 

האמונה:  לעבור מתחת לסולם מביא מזל רע, ויש המאמינים אפילו מוות.

מקור האמונה: במצרים העתיקה ראו בצורת משולש משהו אלוהי - סולם מול קיר יוצר את הצורה המשולשת, ואדם שעובר מתחת לסולם יוצר שבר בצורה האלוהית ומבזה את המעמד. גם הנצרות ראתה בצורת המשולש של הסולם את השילוש הקדוש - האב, הבן ורוח הקודש, ובאדם שעובר מתחת לסולם כשובר את המשולש וחוטא בחטא נוראי. יש כאלה שהלכו עם האמונה הזאת עד הקיצון, וטענו שתליינים היו משתמשים בסולם כדי לעלות את הנידונים למוות לגרדום. עברתם מתחת לסולם? גזרתם על עצמכם גזר דין מוות. 

 

מראה שבורה

 

יש מי שרואים פה הרבה יותר מסתם לכלוך. צילום: Shutterstock

 

האמונה: מראה שנשברה מביאה שבע שנים של מזל רע.

מקור האמונה: היוונים האמינו שהאלים יכלו לראות במראה את העתיד. אם מישהו שבר מראה זה היה מפני שהאלים לא רצו שהוא יראה את עתידו. הרומאים האמינו שהחיים מתחדשים כל שבע שנים - מראה שבורה היא סימן לחולי והאדם זקוק לשבע שנים כדי להחלים, אך אפשר להתגבר על המזל הרע בקבירת השברים עמוק באדמה. ברוסיה מאמינים שמי שאוכל מול מראה עלול לאכול גם את מזלו. הסינים לעומת זאת מאמינים שמראות מבריחות רוחות רעות. עד היום יש כאלה שתולים מראות בכניסה לבתים ולבתי עסק כדי להבריח שדים.

 

מטריה

 

האמונה: יש גשם? נא לפתוח את המטריה רק בחוץ. אל תפתחו את המטריה בתוך מבנה, ובטח ובטח לא בבית, מחשש למזל רע.

מקור האמונה: יש הטוענים שהסיבה מאד פרקטית: פעם מטריות היו הרבה יותר מסורבלות לפתיחה, ונגרמו הרבה נזקים פיזיים לאנשים כשנפתחו בתוך מבנה. מטריות משמשות הגנה גם מפני השמש, ולפתוח אותן בבית זה עלבון לכל הברכה שהשמש מביאה איתה. במאה ה-18 באנגליה האמינו, שבית מגן על בעליו וברגע שפותחים מטריה בתוך הבית יש מאבק בין תפקיד הבית לתפקיד המטריה, שמגנה עלינו מפני מפגעי הטבע. 

 

נעליים

 

לא כאלה תמימות. צילום: Shutterstock

 

האמונה: יש לא מעט אמונות טפלות שקשורות בנעליים. למשל האמונה שאסור לקנות נעליים למישהו שאוהבים כי אז הוא ילך מאיתנו. אמונה נוספת קשורה לאופן הנחת הנעליים: נעליים שמונחות עם הסוליה כלפי מעלה עושות על פי האמונה "גב" לאלוהים ולכן יביאו מזל רע. אם מישהו מת, יש אמונה הגורסת כי יש לקחת את הנעליים שלו ולזרוק אותן כך שאף אחד לא יוכל להשתמש בהן, שכן על פי אמונה זו, לנעול נעל של מת פירושו ללכת בדרכו אל המוות. מצד שני, יש אמונה לפיה לקשור נעליים לרכב של זוג שזה עתה נישא מביא מזל טוב.

מקור האמונה: בבית המלוכה האנגלי נהגו לזרוק נעליים על כרכרה של זוג שרק התחתן.  אם זה פגע בכרכרה המשמעות הייתה אושר ועושר. פעם היו מעמידים נידונים למוות בתלייה על השולחן עם הנעליים שלהם, ולכן לא כדאי להניח נעליים על השולחן. בתנ"ך משה ויהושע נדרשו לחלוץ נעליים כשעמדו על אדמת קודש. יש הטוענים שהנעל מסמלת את גוף האדם והגשמיות, שהיא החיבור של האדם לקרקע.

 

הקש על עץ

 

האמונה: יש להקיש על עץ פעמיים או שלוש נגד עין רעה. אם אתם מהמחמירים אתם יכולים להוסיף נקישה על הראש, ולקנח ב"טפו טפו טפו".

מקור האמונה: הרומאים האמינו שהאלים מתגוררים בעצים, לכן בכל פעם שמישהו אמר משהו טוב על עצמו או על אחרים, הוא נקש על העץ פעמיים - בפעם הראשונה כדי לבקש מהאלים לא לקלקל את הטוב, ובפעם השנייה כדי להגיד תודה (אפשר לנקוש פעם נוספת כדי להבריח את המזל הרע). היהודים טוענים שהאמונה התחילה עם הרדיפות, כשהשתמשו בנקישות סודיות על גבי דלתות מעץ. הפינים חשבו שיש בעצים פיות ששומעות דרך הנקישה את המשאלות שלנו ומגשימות אותן. יש כאלה שאומרים שמקור האמונה בכלל באדם הקדמון, שנקש בענפי העץ להבריח נחשים.

 

אל תחזרו בחזרה

 

האמונה: לא משנה מה שכחתם בבית, יצאתם? אל תחזרו. על פי אמונה זו, יתכן שביציאה הבאה כבר לא תוכלו לחזור לעולם.

מקור האמונה: לא ממש ברור מי המציא את האמונה הזאת, אבל יש כאלה שטענו שאפשר לבטל את רוע הגזרה. אם בכל זאת חזרתם כי נניח שכחתם את הגז פתוח, שבו על כסא או ספה למשך כמה שניות, ואז צאו שוב. זה מבטל את היציאה הראשונה.

 

מלח

 

לא מעט אמונות טפלות קשורות במלח. צילום: Shutterstock

 

האמונה: יש לא מעט אמונות הקשורות במלח. למשל: אם נשפך לכם מלח על השולחן זה סימן למוות - מהרו לקחת מעט מלח ביד ימין והעיפו מעבר לכתף שמאל.  

מקור האמונה: מלח היה תמיד מצרך חיוני, ובתקופות קודמות גם שימש מקור מרפא בתמציות פלוס לחשים. לכן האמונה כי אם נשפך מלח שלא לצורך, הדבר יכול להביא מזל רע. ולמה להשליך מלח מעבר לכתף שמאל? יש תפיסה קדומה שהשטן יושב על כתף שמאל, ושמאחורי כתף שמאל מתגוררים השדים הרעים. אם תזרה מלח בעיניהם הם יתעוורו ולא יוכלו להזיק. בימי קדם היה נהוג לשפוך מלח על אדמות האויב כדי להפוך את האדמה לעקרה.

 

צרצרים ושממיות

 

האמונה: אל תהרגו צרצרים ושממיות, הם מגנים עליכם ומביאים מזל טוב.

מקור האמונה: האינדיאנים והאסייתים מאמינים שצרצרים מגנים על הבית, וכשהם מפסיקים את רעש הצרצור - סכנה מתקרבת. לגבי השממיות, האמונה גורסת כי אותן לטאות חצי שקופות שמדי פעם חולפות לנו על הקיר ובארונות הבית יביאו לנו מזל טוב. למה? הן ניזונות מרמשים ומזיקים שמתרבים לנו בבית. מה יותר טוב מזה.

 

סיגריות

 

האמונה: אסור להדליק שלוש סיגריות מאותו גפרור.

מקור האמונה: זה התחיל בתיאוריה שבעת מלחמה, בזמן שעובר עד הדלקת הסיגריה השלישית, צלף כבר היה מצליח להבחין בחיילים ולירות בהם. הציניקנים אומרים שאת האמונה הזאת המציאו דווקא מוכרי הגפרורים, כדי להעלות את המכירות.

 

 

שלגיה בת 92: איך הנסיכות נראות היום?

מעורר השראה: 100 שנות יופי בדקה

התמונות שלא תוכלו להוריד מהן את העיניים

 

 

 

תגובות  3  אהבו 

***ההבדל בין אמונה-בתפילה-,,,לבין אמונה-תפלה=,,,הוא על קוצו של יוד,,,,,
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים

טיפים להתנהלות נכונה לקראת גיל 65+

ניתן לחלק את החיים שלנו בחלוקה גסה מאוד לשני חלקים מרכזיים. המחצית הראשונה - מלידה עד גיל 65. על פי רוב, זו...

לקריאת הכתבה
שפה שלמה: כל המשמעויות שמאחורי הפרחים

 

מי לא אוהב פרחים? זר פרחים יפה הוא מתנה שכיף לתת ולקבל, ולא רק בחגים או באירוע מיוחד. כשאנחנו רוכשים זר,...

לקריאת הכתבה
רק 15 שקלים כניסה: הבילוי המושלם עם הנכדים בפסח הקרוב

הכתבה מטעם השפדן

מחפשים מה לעשות עם הנכדים בפסח? הנה הצעה לפעילות מיוחדת, שיש בה גם גאווה ישראית וגם...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה