כמה עולה מלחמה?

צילום: Shutterstock
אחד הדברים שלא מדברים עליו כשיוצאים למלחמה הוא כמה זה עולה. כמה עולה הזנקה של מטוס קרב לגיחה? כמה עולים הטילים שהוא משגר? כמה עולה כל טיל של כיפת ברזל הנשלח לשמיים כדי למגר רקטה פלסטינית?
ויש עוד שאלות: כמה עולים מאות אלפי ימי העבודה שמחסירים עובדים מהמרכז? כמה עולים האירועים שבוטלו? כמה עסקים לא יוכלו להישאר על הרגליים בעקבות השבתת הפעילות שלהם?
התשובות לשאלות האלה הן שכל זה עולה הרבה מאוד, ובעוד שבוע, שבועיים, חודש או חודשיים, רגע אחרי המלחמה (או רגע אחרי הבחירות), הצבא ומשרד האוצר ישלחו חשבוניות. ומי שישלם את המחיר הכלכלי של המלחמה הזו - כמו כל מלחמה - הוא האזרח הישראלי. וכן, ככל שמעמדו החברתי והכלכלי נמוך יותר, כך יהיה המחיר שישלם האזרח גבוה יותר.
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
הממשלה מממנת בדרך כלל מלחמות באמצעות מה שמכונה "קיצוץ רחבי בתקציב", שממנו מוחרג כמובן תקציב הביטחון, שבולע את מה שיקוצץ ממשרדים אחרים. וכך הממשלה מקצצת ימי לימודים, מיטות בבתי חולים, עובדים סוציאליים ומעונות לנשים מוכות ולילדים רעבים, ובכסף הזה רוכשת עוד טילים, עוד דלק סילוני למטוסים וכו'. ייתכן שאין ברירה וחייבים לצאת למלחמה, אבל התוצאה הזו, בדמות מימון המלחמה, גם היא בלתי נמנעת.
ולפיכך, אל תחכו לאישור התקציב הבא, לקיצוץ הרוחבי הבא ולגזירות הבאות. הן היו צפויות מלכתחילה, אבל ככל שהמלחמה הזו תתארך, כך הן יעמיקו יותר ויכאיבו יותר לציבור. כי ככה זה במלחמות, קודם משלמים בדם, ואחר כך משלמים במזומן.
כשאומרים "משכנתא", האסוציאציה הראשונית היא הלוואה לצורך קניית דירה, שלרוב מלווה...
בגיל הבוגר לרבים מאיתנו יש סוג כזה או אחר של חיסכון - בין אם מדובר בחיסכון של שנים, ובין אם...
עם הפרישה ממקום העבודה, רבים מוצאים את עצמם עם סכום כסף לא מבוטל ביד: יש מי שמחליטים...