חזרה ליחסים

כן דופקים חשבון: הסכמי ממון בפרק ב'

לזוגיות בגיל המבוגר מגיעים בני הזוג כשהם מפוכחים ומנוסים יותר, ובעלי רכוש שצברו בנפרד. להסכמי ממון חשיבות רבה בשמירה על העצמאות הכלכלית, ולא פחות חשוב – על עתיד הילדים והנכדים
אבי גרצמן 26/11/15
כן דופקים חשבון: הסכמי ממון בפרק ב'
חשוב לגשת לנושא בפתיחות ומנקודת מבט חיובית. צילום: Shutterstock

 

 

לפני מספר שבועות מצאה עצמה ברגע אחד ד', אישה בסוף שנות ה-60 לחייה, ללא בית. בן זוגה ב-14 השנים האחרונות נכנס לחדר ניתוח, ונפטר על שולחן הניתוחים. יום לפני הניתוח ביקשו בניו מבת הזוג ללון אצל ילדיה, ולאחר מותו הגדילו לעשות, והחליפו את מנעול דלת הבית שבו התגוררה במשך שנים עם אביהם.

 

שעות בודדות לאחר שהלך לעולמו, מצאה עצמה בת הזוג מתאבלת לא רק על שותפה לחיים שאותו אהבה, אלא גם על החיים שהיו לה ואינם עוד - ללא בית, ללא יציבות, עם תחושות אובדן, כאב וחוסר אונים. ד' פנתה למשרד עורכי דין שיבדוק את זכויותיה, אבל התחושות הקשות, המובנות מאליהן סביב אובדן של אדם קרוב, התעצמו נוכח היחס והגישה שאותם קיבלה מילדיו.

 

עוגמת הנפש והמציאות הכלכלית הלא פשוטה שאליה נקלעה ד' יכולות היו להימנע, לו רק היתה חושבת בזמן על הסכם ממון עם בן זוגה, בעודו בחיים. קשה כמובן לשפוט אותה - עוד לא בת 70, המוות עוד רחוק ממנה ומהווייתה. אבל המוות, כפי שאנו יודעים, הוא חלק מהחיים. ככזה, כדאי לדעת כיצד להיערך לקראתו, בעיקר כשמדובר בפרק ב' בגיל המבוגר - זוגיות מורכבת פי כמה מפרק א', - אשר יש לגשת אליה ברגישות של כירורג.

 

לא נעים? שאלות כלכליות שחייבים לשאול

 

אל פרק ב', ולפעמים אף פרק ג' במערכות יחסים, מגיעים בדרך כלל שני בני הזוג מפוכחים יותר, בעלי ניסיון, ממוקדי הבנה במטרות הקשר ובאופן ניהולו. לא מדובר בשבר החלום הרומנטי, אלא במפגש של שני צדדים המחפשים אינטימיות, ועוד לפני כן – חברות. שותף או שותפה לתקופה, שבה החיים פועלים בקצב אחר, עם שלווה ועם הרבה יותר זמן פנוי.

 

לצד החברות הנרקמת מגיעה, במקרים רבים, גם חבילה משפחתית. הילדים שלו, הילדים שלה, ולעיתים גם הגרוש או הגרושה ברקע, או לחילופין - תמונת האישה או הבעל האהובים, שהלכו בטרם עת לעולמם. ההתמודדות הזו מלווה במעמסה רגשית, הכוללת את החשש מתפיסת המקום של בן הזוג הקודם, או את החשש של הילדים, שהזוגיות החדשה תבוא על חשבונם.

 

לצד העומס הרגשי עומדות וניצבות בלב הזוגיות גם שאלות כלכליות: מי משלם את החשבונות? באיזו דירה גרים? למי שייך הרכוש? האם הופך הרכוש למשותף? ומה יהיו זכויות אחד הצדדים במקרה של פטירת הצד השני? זוגות רבים לא מודעים כלל לנושא, לעיתים אף בפרק ב', ולא שואלים את עצמם ואת הפרטנר את השאלות החשובות הללו. זוגות אחרים מודעים אמנם, אך חוששים להעיר דובים מתים בתוך הזוגיות. סביר להניח שאלה גם חוששים – כמו רבים מאיתנו – להתמודד עם שאלות הקשורות במוות.

 

לשמור על נקודת מבט חיובית

 

זוגיות שנייה מחייבת התייחסות משפטית מתאימה. צילום: Shutterstock

 

"הגידול בתוחלת החיים הופך את בני הגיל השלישי לצעירים שעדיין חוגגים את החיים", טוענת עו"ד שירי מלכה, בעלת משרד עורכי דין המתמחה בדיני משפחה. לדבריה, ההזדמנות לזוגיות שנייה מחייבת גם התייחסות משפטית מתאימה. בשל העובדה שרבים מגיעים לפרק ב' צעירים יחסית, הם נוטים להבין את המשמעות המשפטית, ומתייחסים לכך בהתאם.

 

במקרים רבים בני הזוג בפרק א', המבינים שאחד מהם עלול למות בגיל מוקדם, כוללים התייחסות לנושא גם בצוואה שלהם, שבה הם מציינים כי אחד יירש את השני במקרה של זוגיות שנייה. "רבים מבקשים להוסיף תנאי, הקובע שבן הזוג יערוך הסכם עם בן או בת הזוג החדשים", מציינת מלכה. "המטרה היא להבטיח זכויות הן לבן הזוג והן לילדים המשותפים שלהם".

 

לדבריה, ברוב המקרים שבהם מעורבים בני זוג בגילאים מתקדמים, עדכון הצוואות או חתימה על הסכמים משפטיים אחרים, יתבצעו מנקודת מבט חיובית – כדי שכל אחד במערכת הזוגית יכיר את חובותיו ואת זכויותיו, וכדי לשמור גם על עתידם של הילדים ושל הנכדים.

 

הפתיחות החברתית היא תולדה של שינוי חברתי - בני הדור הקודם, חלקם ניצולי שואה, הגיעו לארץ חסרי כל, וחייהם נסובו תחת טראומה וקשיי הישרדות. בני ה-60 וה-70 כיום מודעים יותר לעניין הכלכלי, ולפיכך עוסקים יותר בשאלות רווחה של שני בני הזוג, וגם בשיפור התקשורת ביניהם.

 

ללא הסכם ממון, בני הזוג חשופים לתביעות

 

תקשורת טובה מחייבת הסכמי ממון. צילום: Shutterstock

 

ואפרופו תקשורת, מלכה מאמינה, כי כדי לשפר את השיח בין בני הזוג, יש להוריד את מפלס החרדות סביב הנושאים הכלכליים, של בני הזוג ושל יתר בני המשפחה. "תקשורת טובה מחייבת עריכת צוואות והסכמי ממון, בעיקר על מנת שיהיה ברור מה שייך לתא המשפחתי החדש, מה שייך לתא המשפחתי הקודם, ומהן הזכויות של האחד כלפי השני – אם בחיים ואם לאחר המוות". כך, לדבריה, לאחר החתימה על ההסכמים, ברור ומוסכם לכל צד כמה "שוקל" כל אחד מהצדדים מבחינה כספית.

 

"בהיעדר הסכם ממון, בני הזוג נחשפים לתביעות אחד על ידי השני בכל הנוגע לחייהם המשותפים", מציינת מלכה. "לכן חשוב ביותר לעגן את השותפות החדשה לחיים מבחינה כלכלית - עניין שהופך קריטי במיוחד במקרה של פרידה".

 

כך למשל, אם לא הוחלט אחרת מראש, עלול הגבר להידרש לשלם מזונות לאישה - בתלות נסיבות הפרידה ומצבה הכלכלי. "במקרים אחרים, בני זוג בגיל השלישי דואגים להסדיר ולהצהיר מראש את העתיד הכלכלי, במקרה של החמרה משמעותית במצבם הרפואי", מוסיפה מלכה. "הסכם נכון יקבע את זהות האפוטרופוס של אותו צד, וימנע חיכוכים מיותרים".

 

הילדים מובילים את ההורים להסכמי ממון

 [#middleBanner] 

למרות הגיל המתקדם, מתברר שרבים מבני הגיל השלישי פתוחים יותר לעריכת הסכמים בזוגיות המבוגרת, לעומת זוגיות של פרק א'. "בעוד זוגות צעירים רואים לנגד עיניהם גדילה משותפת, הכוללת צבירת רכוש ביחד, זוגות מבוגרים לא עוסקים בכך, אלא בהפרדת הרכוש, לצד ניהול חשבון הוצאות משותף", מספרת מלכה. נתון לא מפתיע, בהתחשב בעובדה שבגיל המבוגר רבים נכנסים לקשר לאחר שכבר צברו רכוש בחייהם, נכסי קריירה וממון.

 

לטענתה, גם בהיבט הרגשי קל יותר למבוגרים - שעברו כמה דברים בחיים כמו פרידה או מוות של בן זוג - לחתום על הסכם ממון. "חתימה על הסכם ממון בגיל מבוגר שונה מחתימה בגיל צעיר – בגיל המבוגר, לעיתים הילדים הם הגורם המניע את הוריהם למסד את היחסים החדשים בהסכמים משפטיים".

 

לסיכום, טוענת מלכה כי בכל הקשור להסכמים ביחסים, במיוחד בגיל המבוגר, אסור לטמון את הראש בחול. "יש רבים שמעדיפים לא לעסוק בהסכמי ממון ובצוואות, אך מי שבוחר להימנע מכך עלול לשלם מחיר רגשי כבד מאוד - שיעלה על הקושי הקיים בזמן העבודה על ההסכמים השונים".

 

מתוך "סיקסטיז" - מגזין בשיתוף "הארץ" ו"מוטק'ה". למגזין הדיגיטלי לחצו כאן

 

הצטרפו לקהילת דילמות במשפחה של מוטק'ה

אף פעם לא מאוחר למצוא אהבה

סקס בפרק ב': אפילו טוב יותר

"זוגיות היא מקצוע לכל דבר"

מעבדות לחירות: גירושים בגיל 50 פלוס

לצרף את הילד לחשבון הבנק: הסכנות

מתגרשים בגיל הזהב? כך תעשו זאת נכון

הדירה רשומה על שמכם? לא בטוח שזה יספיק

"טיפים לזוגיות טובה? הכל מזל" - ראיון עם ורדה רזיאל ז'קונט ואמנון ז'קונט

זוגיות בפרק ב': להקשיב ללב ולא לסביבה

בעיות בזוגיות? נסו אימון

זוגיות פרק ב': כשהילדים מתנגדים

לחיות עד 150 שנה? זה אפשרי

כל הדרכים למצוא אהבה באינטרנט

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד ביחסים

15 טיפים לדייט מוצלח בגיל 60+

 

דייטים בכל גיל יכולים להיות דבר מלחיץ, אבל אם אתם מחוץ למשחק זמן רב, זו יכולה להיות תחושה מאיימת במיוחד....

לקריאת הכתבה
הגיל והתרגיל: טיפים לחיזור בגיל 60+

מתי בפעם האחרונה יצאתם לדייט? אם התשובה שלכם היא לפני 10, 20 או 30 שנה – כדאי שתמשיכו לקרוא. יש סיכוי טוב שדברים...

לקריאת הכתבה
פרק ב' עם החבר הטוב של הבעל

מנחם אלעד, אוטוטו 90 ולאה הובר, 87, הסתובבו באותה חבורה תל אביבית לפני למעלה מ-60 שנה. הוא היה נשוי למנוחה, היא...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה