כשאהיה בת 67: השלכות העלאת גיל הפרישה

תוחלת החיים הממוצעת נמצאת בעלייה מתמדת בכל העולם, ובהתאם גם בישראל. היום, להיות בן יותר מתשעים זה כבר לא עניין נדיר, במיוחד כשמדובר בנשים, שמאריכות חיים אף יותר מגברים. לכן גיל הפרישה שלהן, שעומד כעת על 62, נראה מעט מופרך, בייחוד כשנשים רבות לא מגדירות עצמן כקשישות שאינן מסוגלות לעבוד.
הנושא המורכב מעורר בתקופה האחרונה דיונים רבים: מצד אחד, נשים אינן רוצות לפרוש מהעבודה בכוח רק בשל גילן ולעתים מעוניינות להמשיך להתפרנס ולהרגיש נחוצות ופעילות. מצד שני, רבות מהן נפלטות משוק העבודה שנים לפני גיל הפנסיה ונזקקות לקצבאות הפרישה בגיל מוקדם יחסית, כך שהעלאת גיל הפרישה, כפי שמתכננת הממשלה, עלול לפגוע בהן.
כדי לדון בבעייתיות הזאת, התקיים ב-1 ביולי כנס חירום בכנסת תחת הכותרת, "העלאת גיל הפרישה לנשים, השפעותיו על נשים במקצועות השוחקים וצמצום הפערים החברתיים והאפליה בשוק העבודה״, ביוזמת חברות הכנסת זהבה גלאון ממרצ ושלי יחימוביץ מהמחנה הציוני. בכנס לקחו חלק גם השרה לאזרחים ותיקים גילה גמליאל, שר הרווחה חיים כץ ונגידת בנק ישראל קרנית פלוג.
מחפשים תעסוקה? הצטרפו לקהילת הצעות העבודה של מוטק׳ה
עובדות מחוסר ברירה
דחיית גיל הפרישה פוגע ביכולת הקיום של נשים מעל גיל 60. הוועדה בכנסת. צילום: תומר שמש
גיל הפרישה לנשים אמור לעלות ב-2017 ל-64 ובעתיד יש כוונה להשוות אותו לגיל הפרישה לגברים שעומד על 67, ציינה עו"ד נגה דגן-בוזגלו מ"מרכז אדוה" (מרכז בלתי תלוי לחקר החברה הישראלית וקידום שוויון וצדק חברתי), וחשפה תוצאות סקר בנושא תעסוקת נשים מבוגרות שערכה לאחרונה ביחד עם אתי קונור אטיאס ואריאן אופיר.
הסקר, המבוסס על שלושה מפקדי אוכלוסין, מגלה שדחיית גיל הפרישה, פוגע ביכולת הקיום של נשים מעל גיל 60. מרבית הנשים המבוגרות בישראל מועסקות במשרה חלקית, בעיקר בענף השירותים הציבוריים, בפקידות ובמכירות, ואחרי גיל 65, מוצעות להן בעיקר עבודות רווחה וסיעוד שאינן מצריכות הכשרה מיוחדת, ושכרן נע בין 3,000 ל-5,000 שקלים בחודש ולעתים פחות.
לדברי החוקרות, הסיבה שנשים עובדות בעבודות מסוג זה ובשכר נמוך, היא חוסר ברירה, מכיוון שאין להן הכנסה מפנסיה או שהכנסתן נמוכה ועליהן להסתמך בעיקר על קצבת הזקנה. מסקנתן היא שיש להגדיל את קצבאות הזקנה ובמקביל לא לדחות את גיל הזכאות לפנסיה וקצבת זקנה. "כיום נשים יכולות לפרוש בגיל 62 ולהיות זכאיות לפנסיה בנוסף לקצבת הזקנה", מציינת עו"ד דגן-בוזגלו."משמעות העלאת גיל הפרישה היא דחיית הגיל שבו הן יכולות לקבל פנסיה".
לצפייה בסרט "מרוששות" לחצו כאן
אבל גיל 62 באמת נראה היום מאוד נמוך לפרישה.
"גם אנחנו חושבות שתוחלת החיים שעלתה מחייבת להעלות את גיל הפרישה, וכמובן שצריך לאפשר למי שרוצה להמשיך לעבוד, אבל אי אפשר לעשות את זה בלי לייצר פתרונות. רוב הנשים עובדות בשכר נמוך יותר ועלולות לעבור יותר שנים ללא תעסוקה עד גיל הפנסיה. כבר היום יש קבוצה גדולה של נשים בעלות השכלה נמוכה וללא פנסיות, ששיעורי ההעסקה שלהן, החל מגיל 50, נמצאים בירידה תלולה. יש גם בעיה של נשים במקצועות שוחקים פיזית ונפשית שלא תמיד ניתן להתמיד בהם עד גיל הפרישה כמו אחיות, מטפלות סיעודיות, עובדות ניקיון, עובדות סוציאליות. גם לזה צריך לתת מענה".
תמיכה מאוד מצומקת
התמיכה בישראל דנה אנשים לחיי עוני. מתוך הכנס. צילום: תומר שמש
הבעיה העיקרית היא הצורך של הממשלה להעלות את גיל הפרישה כסיוע תקציבי. "המוטיבציה של המדינה היא לצמצם את הגרעון במוסד לביטוח לאומי, מתוך חשש שקרנות הפנסיה יתקשו לממן את הקצבאות לאור העלייה בתוחלת החיים", טוענת עו"ד דגן-בוזגלו. "אבל הטענה שלנו היא שיש פתרונות אחרים. זה לא צריך להיעשות על גבן של נשים מוחלשות".
בין ההצעות שהועלו על ידיה בכנס היא להנהיג קצבת הבטחת הכנסה לעובדים מעל גיל 55 כמו בחו"ל. "זו קצבה בתנאים שונים מהקיימת, שהיא מאוד סלקטיבית והתנאים שלה דרקוניים", היא מפרטת ומוסיפה: "קרנית פלוג הציעה למשל להאריך את הזכאות לדמי אבטלה למבוגרים, אבל ספק אם זה יכול להיות פתרון.
"אפשר גם להעלות את דמי המעסיקים לביטוח הלאומי שהופחתו דרסטית והם היום הנמוכים ביותר בין מדינות ה-OECD או להעלות את דמי הביטוח לעובדים בצורה מזערית ולממן את זה כך. תומכי העלאת גיל הפרישה טוענים שזה מה שנעשה במדינות ה-OECD, אבל שם מדיניות הרווחה רחבה בהרבה מאשר אצלנו. בישראל התמיכה מאוד מצומקת ודנה אנשים לחיי עוני", היא מסכמת.
חולי בשוק התעסוקה
אבל בנושא אחד כולם תמימי דעים - יש לעודד תעסוקת מבוגרים לפרנסתם. בארה"ב מדברים על הצורך ליצור מסלולי הכשרה עבור מבוגרים שיתאימו אותם לשוק העבודה הנוכחי, ואצלנו בכנסת, יום לאחר הכנס התקיים אירוע נוסף: "כנס מעסיקים לשילוב אזרחים ותיקים בתעסוקה", שערכו המשרד לאזרחים ותיקים ועמותת "והדרת".
האירוע נערך על רקע התוכנית הלאומית "דרוש ניסיון", שמטרתה לעודד העסקת בני 60 פלוס, והשתתפו בו כמאה מעסיקים בתחומים הפוטנציאליים להעסקת מבוגרים. "צריך לייצר גיוון במקומות העבודה ולהביא למיצוי מקסימלי של כוח העבודה במשק", אמרה השרה לאזרחים ותיקים גילה גמליאל. "נכון להיום יש חולי בשוק התעסוקה בישראל. צעירים וצעירות בני 40 נחשבים כבר לפגי תוקף, ובמקביל, פשוט מתעלמים מאוכלוסייה שלמה של אזרחים ותיקים, המצויה בשיא כושר העבודה שלה".
ח"כ אראל מרגלית מהמחנה הציוני, שהשתתף אף הוא באירוע, התייחס לסוגיית העלאת גיל הפרישה: "במקום לכפות על קבוצות אוכלוסייה להעלות את גיל הפרישה, העלינו הצעה שבה המדינה תגיד לאדם שהוא יכול לפרוש בגיל הפנסיה, אבל לא בכוח ותינתן לו האפשרות להמשיך לעבוד".
רינה מצליח תסייע לכם למצוא עבודה
חברי כנסת ואנשי ציבור מוחים נגד פרישה כפויה
מחפשים תעסוקה? הצטרפו לקהילת הצעות העבודה של מוטק׳ה
עריכת צוואה היאצעד לגיטימי ומתבקש כיום. כשבני זוג הנשואים שנים רבות מגיעים לעו"ד לערוך צוואה, ההחלטה...
היום (1.10) חל "יום הקשיש הבינלאומי" או "יום הזקנה הבינלאומי", תלוי במושג המועדף עליכם. כאזרחים ותיקים כפי...
אם אתם אזרחים ותיקים אתם ודאי כבר יודעים, שבכל עיר בארץ קיימת מחלקה לאזרחים ותיקים שנמצאת במסגרת האגף...