חזרה למגזין אוכל

לביבות כאלה עוד לא טעמתם

כמה שאנחנו אוהבים לביבות, ככה אנחנו פחות אוהבים את העובדה שהן לרוב ספוגות בשמן. אבל אפשר גם אחרת – איזה שמן מומלץ לטיגון לביבות, איך אפשר להפחית את הכמות שלו, וגם 6 מתכוני לביבות סופר מיוחדות שספק אם טעמתם
לין לוי לפני 5 ימים
לביבות כאלה עוד לא טעמתם
איך לטגן לביבות טעימות עם כמות שמן קטנה? (צילום: shutterstock)

 

חג חנוכה, או אם תרצו חג השמן והטיגון, אוטוטו כאן, ועם כל האהבה שלנו לסופגניות ולביבות, 8 ימים של אכילת מזונות מטוגנים ספוגים בשמן הם כבר אתגר לא קטן לבריאות ולמשקל. כמדי שנה השאלה שנשאלת היא כיצד (אם בכלל) אפשר להפוך את החג הטעים הזה לקצת פחות משמין וקצת יותר בריא.

״בסופגנייה ממוצעת עם ריבה יש כ-500 קלוריות, בלביבה מטוגנת אחת יש קרוב ל-220 קלוריות - מתוכן כ-90 קלוריות מגיעות רק מהשמן של הטיגון", אומרת חלי ממן, מייסדת קבוצות תמיכה לאורח חיים בריא. "בנוסף, בכל לביבה יש גם 14 גרם שומן. אם רוצים לחסוך את הקלוריות האלה, פשוט אופים את הלביבות בתנור. כדי להוסיף להן גם ערך תזונתי, אפשר להעשיר את הבלילה בירקות כמו כרובית, פרסה, קישואים ובצל. ירקות אלה לא יוסיפו לערך הקלורי, אבל יעניקו ללביבות ערכים תזונתיים״.

 

7 טיפים לטיגון נכון ובריא יותר

 

יש דרכים לטגן עם פחות שמן. צילום: Shutterstock

 

אז נכון, האפייה תחסוך לנו לא מעט קלוריות ושמן, אבל גם תבוא על חשבון הטעם. אם בכל זאת אתם מחליטים לטגן את הלביבות, הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לעשות את זה נכון, וקצת בריא יותר:

1. העדיפו לטגן במחבתות או בסירים מיוחדים בעלי ציפוי פנימי, המאפשר טיגון ללא שמן או עם מעט ממנו.

2. השתמשו בתרסיס שמן שחוסך שימוש בכמויות גדולות של שמן.

3. שמן זית אינו מומלץ לטיגון, מכיוון שנקודת השריפה שלו נמוכה יחסית לשמנים אחרים, וכבר ב-186 מעלות הוא מתחיל להישרף ולהפיק תוצרי לוואי שאינם בריאים.

4. גם טיגון בחמאה אינו מומלץ, מפני שחמאה מכילה בעיקר שומן רווי מהחי.

5. שמן סויה, שמן קנולה או שמן אבוקדו הם השמנים המומלצים לטיגון. כשאתם קונים שמן חפשו שמנים מועשרים בטוקופרולים, בפיטוסטרולים ובוויטמין E, המקטינים את נזקי החימום.

6. התחילו לטגן רק כשהשמן חם (אבל לא חם מדי). זה גורם ליצירה מהירה של קרום מסביב למזון, דבר שמקטין את כמות השמן שנספגת בו.

7. והנה טיפ נוסף להקטנת כמות השמן בטיגון, של מיטל שיר, בעלת מיזם האוכל ״הבישולים של מיטל״: ״במקום לשפוך את השמן לתוך המחבת שימו אותו בקערה, ואז, בעזרת מברשת סיליקון, הברישו עמו את המחבת לפני כל סיבוב של טיגון״.

 

ואחרי שלמדנו איך לחסוך בכמות השמן ואיזה שמן עדיף לטיגון, הנה כמה מתכונים מקוריים ללביבות שכנראה טרם ניסיתם:

 

לביבות טבעוניות

 

צילום באדיבות "הבישולים של מיטל"

 

מצרכים (לכ-30 לביבות):

1 כוס (220 גרם) כוסמת ירוקה (במקום ביצה)

¾ כוס מים

2 כפות שמן זית

4 תפוחי אדמה בינוניים

2 קישואים בינוניים

1 בצל בינוני

1/4 צרור פטרוזיליה

1/4 צרור שמיר

6 עלי תרד

כף מלח, ¼ כפית פלפל שחור

 

ההכנה:

1. משרים את הכוסמת במים כשעה וחצי.

2. מרוקנים את מי ההשריה ושוטפים את הכוסמת במסננת.

3. טוחנים את הכוסמת בבלנדר יחד עם שמן הזית, המים, המלח והפלפל.

4. מגרדים בפומפייה את תפוחי האדמה, הקישואים והבצל ומניחים את התערובת למספר דקות במסננת כדי שהנוזלים יגרו החוצה.

5. קוצצים את התרד לרצועות דקות (אבל לא דקות מדי) ואת פטרוזיליה והשמיר קוצצים דק דק.

6. מערבבים את כל חומרי הגלם יחד בקערה ומטגנים כל לביבה כ-4 דקות מכל צד.

 

המתכון באדיבות "הבישולים של מיטל", מושב עידן, ערבה התיכונה

 

לביבות שומר וקולורבי בניחוח אניס

 

צילום: Shutterstock

 

מצרכים (ל-4 מנות):

1 גזר

1 פקעת שומר בינונית

1 קולורבי

1 בצל

1 תפוח אדמה גדול

חופן פטרוזיליה קצוצה

3 ביצים

3 כפות פירורי לחם

מלח, פלפל שחור, גרגירי אניס כתושים

 

ההכנה:

1. מגרדים את הגזר, הקולורבי, הבצל ותפוח האדמה בפומפייה או במעבד מזון.

2. קוצצים את פקעת השומר לקוביות קטנות, מוסיפים את הפטרוזיליה, הביצים, פירורי הלחם והתבלינים ומערבבים.

3. יוצרים לביבות, סוחטים את הנוזלים המיותרים ומטגנים.

 

המתכון באדיבות השף איתן שמש

 

לביבות מתוקות עם פירות 

 

צילום: Shutterstock

 

מצרכים:

2 אגסים

2 תפוחי עץ ירוקים

2 תפוחי עץ צהובים

1/2 כוס צימוקים

1/4 כוס אגוזים קצוצים

4 ביצים

1/4 כפית קינמון

1/2 כוס סוכר

מעט אבקת סוכר לפיזור מעל הלביבות לפני ההגשה

 

ההכנה:

1. מגרדים את כל הפירות בפומפייה ומערבבים יחד עם כל שאר החומרים בקערה.

2. מטגנים, ולפני ההגשה מפזרים מעט אבקת סוכר מעל.

 

המתכון באדיבות המסעדנית דינה דגן, בעלת כפר הנופש ״ביאנקיני״ בים המלח

 

לביבות זוקיני, נענע וקמח אורז

צילום: מרינה לויש

 

מצרכים:

200 גרם זוקיני מגורד

3 שיני שום כתושות

2 כפות גדושות של קמח אורז

2 ביצים

חופן נענע קצוצה

מלח ופלפל שחור

שמן זית

 

ההכנה:

1. מערבבים בקערה עמוקה את כל המצרכים פרט לביצים.

2. טורפים את הביצים ומוסיפים לתערובת.

3. יוצרים לביבות ומטגנים.

 

המתכון באדיבות בית הקפה של עמותת "מתגייסים למען חולי לוקמיה" בחיפה

 

לביבות סוריות (עיג׳ה)

 

צילום: רון ירקוני

 

מצרכים:

2 בטטות בינוניות קלופות ומגורדות בפומפייה גסה

2 ביצים

צרור פטרוזיליה

1 בצל לבן

10 עלי בזיליקום טרי

2 כפות גדושות של קמח

מלח ופלפל

 

ההכנה:

1. בקערה מערבבים את כל המצרכים פרט לקמח ולתבלינים.

2. מוסיפים לתערובת את הקמח ומתבלים.

3. יוצרים לביבות ומטגנים.

 

המתכון באדיבות השף שלומי חי

 

לביבות כרישה, תרד ובטטה מהמטבח הגיאורגי (קוטלטי)

 

צילום: יח'צ

 

מצרכים (ל- 6 לביבות):

5 כרישות (רק החלק הלבן) פרוסות דק דק

1 בטטה בינונית מגורדת

1/2 קילו תרד קצוץ

1 שן שום כתושה

1 ביצה

מעט קורנפלור

מעט פלפל שחור ומלח

 

ההכנה:

1. מאדים את הכרישה עד להזהבה.

2. מוסיפים את הבטטה, התרד והשום, ממליחים, מפלפלים ומאדים מספר דקות.

3. מעבירים למסננת להגרת נוזלים.

4. מוסיפים לתערובת המאודה את הביצה ומעט קורנפלור ומטגנים. 

 

המתכון באדיבות המסעדה הגיאורגית ״טש וטשה״

 

סופגניות ביתיות בחמש דקות

לביבות חנוכה: הגרסה הבשרית

אלף חנוכיות לי יש: הצצה לעולמם של אספני חנוכיות

5 טיפים להכנת סופגניות מוצלחות

הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

סופגניות ביתיות ב-5 דקות

לאורך שמונת ימי החנוכה, ובינינו - כבר שבועות לפני בואו, קשה להימלט מהן. סופגניות מקושטות בשלל ציפויים...

לקריאת הכתבה
לביבות כאלה עוד לא טעמתם

חג חנוכה, או אם תרצו חג השמן והטיגון, אוטוטוכאן, ועם כל האהבה שלנו לסופגניות ולביבות, 8 ימים של אכילת מזונות...

לקריאת הכתבה
מה אוכלים בסוכה? טאפאס!

חג סוכות הוא תקופה של אירוח. אנחנו מנצלים את מזג האוויר הנוח ואת ימי העבודה הקצרים (וברי המזל שבינינו את...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה