למה כדאי לאכול במיה (ומתכון מוצלח)

באביב היא נכנסת לתפריט ועונתה מסתיימת בסביבות ראש השנה, אבל האמת היא שאת הבמיה ניתן להשיג בכל ימות השנה בגרסתה הקפואה. הבמיה היא צמח מאכל והיא לגמרי טעם נרכש, שלא לומר שנוי במחלוקת, אבל מי שנהנים מטעמה הבשרני ייהנו על הדרך מסופר פוד שמכיל מינרלים, ויטמינים, חומצה פולית וסיבים תזונתיים, שהשילוב ביניהם מיטיב עם הבריאות ואפילו מסייע לרפא תחלואים.
אז מה היתרונות של הבמיה? הבמיה אמנם לא תרפא אתכם מסוכרת, אבל היא בהחלט יכולה לשפר את המצב בזכות סיבים שמסייעים לשמור על רמת סוכר בדם באופן יציב, וכן להפחית את ספיגת הגלוקוז ועל ידי כך להוריד את רמות הסוכר בדם. אנשים שסובלים מסוכרת נוהגים להשרות במיה טרייה (לא מבושלת) במים למשך לילה שלם, ואז לשתות את המים בלבד.
בנוסף, הבמיה עוזרת למי שסובל ממחלות כליות, כי אחת מתופעות הלוואי של מחלות אלה היא סוכרת. הבמיה גם עוזרת לגוף לייצר חיידקים שמגנים על מערכת העיכול. גם מערכת הלב והכבד נהנות מיתרונות הבמיה, שכן היא ידועה כיעילה בסילוק רעלים וכך תורמת לבריאות מערכות אלה.
שפע ויטמינים ומינרלים
ויטמין C, K ו-A, מינרלים וסיבים תזונתיים. במיה, צילום: Shutterstock
ויטמין C, שידוע כנוגד חמצון מעולה, מסייע להגנה על מערכת החיסון, הקלה על אסתמה כרונית ועוד. בכוס במיה יש כ-30% מכמות הצריכה היומית המומלצת של ויטמין C, וכידוע עדיף לצרוך ויטמינים בתזונה מאשר בתוספים (ואם אפשר גם ליהנות מהטעם על הדרך, למה לא?)
הבמיה היא מקור טוב לוויטמינים נוספים, בעיקר ויטמין A וויטמין K: כוס אחת של במיה יכולה לספק לכם בין 30%-40% מהצריכה היומית המומלצת של וויטמינים אלה. חשוב לציין שוויטמין A שומר על בריאות העיניים ומונע את הידרדרות יכולת הראייה, וויטמין K אחראי בין השאר על בריאות העצם וספיגת הסידן התקינה, ולכן עשוי למנוע מחלות ולשפר את בריאות העצמות. מאידך, אם אתם צורכים מדללי דם, כדאי להמעיט בצריכת במיה משום שוויטמין K פוגע ביעילותם.
מסייעת לשמירה על משקל תקין
אם אתם שומרים על המשקל, כדאי שתדעו שהבמיה מכילה כמות מזערית של שומן, פחמימות ונתרן ומעט קלוריות: כוס גדושה תכיל כ-30 קלוריות בלבד.
הבמיה עשירה גם בסיבים תזונתיים, החשובים לתזונה בכלל ולמערכת העיכול בפרט, כי הם מקלים על העיכול מצד אחד ומשפרים את תפקוד מערכת העיכול (בזכות הסיבים המזון מתפרק בקלות ובמהירות, הם מונעים עצירות ועוד), ותורמים לתחושת שובע לזמן רב יותר מצד שני. כך שאם אתם שומרים על המשקל, כדאי לכם להרבות בתזונה עתירת סיבים. הבמיה מכילה כמות גדולה יחסית של סיבים תזונתיים מסיסים, שיישמרו בעיקר אם תבשלו אותה בבישול קצר ככל האפשר (ראו מתכון מצורף).
בנוסף, הסיבים התזונתיים המרובים שיש בבמיה מסייעים להעלות את רמת הכולסטרול הטוב. כדאי לדעת שבבמיה אין בכלל כולסטרול רע.
תורמת לשיפור מצב הרוח
טעם נרכש. במיה, צילום: Shutterstock
תרמילי הבמיה מכילים זרעים קטנים בכמות רבה. הזרעים האלה מכילים נוגדי חמצון, רכיב בשם גליקולן ופלבנואידים טבעיים שידועים ביכולתם לשפר את מצב הרוח, להקל על עייפות ולהיטיב עם מצבי דכדוך. בנוסף, הכמות הרבה של נוגדי החמצון משמשת כתוסף אנטי-אייג'ינג מהטבע, שמסייע לקבלת עור בריא וחיוני.
איך מכינים במיה?
כדי לשמור על ערכיה התזונתיים של הבמיה עדיף לאדות אותה או לבשל במים. טיגון ינדף מהבמיה את הוויטמינים וכך נאבד את הערכים התזונתיים. אם קניתם במיה ואתם מתכוונים להשתמש בה בשלב מאוחר יותר, הכניסו אותה למקרר ושטפו רק בסמוך לזמן הבישול. תוכלו גם להקפיא אותה בקלות ולהשתמש בכל פעם בכמות הדרושה לכם.
וכעת, למתכון:
מתכון לבמיה ברוטב עגבניות
צילום: Shutterstock
מצרכים (ל-6-8 מנות):
1/2 ק"ג במיה קפואה מופשרת
2 עגבניות טריות מרוסקות
מיץ מלימון שלם
2 כפות שמן
מלח
ההכנה:
מכניסים את כל המרכיבים לסיר, מבשלים על אש קטנה עם מכסה כ-20 דקות עד לריכוך. אפשר ואפילו מומלץ לבשל בסיר לחץ – כ-5 דקות.
ערכים תזונתיים לכל הסיר (6-8 מנות):
445 קלוריות
31 גרם פחמימות
15 גרם סיבים
29 גרם שומן
11 גרם חלבון
המתכון באדיבות עדינה בכר, דיאטנית קלינית במרכז DMC לטיפול בסוכרת
המזונות שיעזרו לכם לחזק את המערכת החיסונית
נכון או לא נכון? מיתוסים לגבי מזון
ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...
האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...
החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...
2 יחידות בצל לבן - קלוף וקצוץ דק
5 יחידות שום (שיניים) - קלופות וקצוצות דק
1 קילו עגבניות - טריות או מקופסה, חתוכות
1 כוס/ות שמן זית
1 צרור / חבילה פטרוזיליה - קצוצה דק דק
מלח - לפי הטעם
1 כפית/ות בהרט
2 כף/ות רסק עגבניות
1 ליטר ציר עוף
פלפל - לפי הטעם
אופן ההכנה:
בסיר חם מטגנים בחצי מכמות השמן בצל ושום עד להזהבה. מוסיפים את רסק העגבניות ומערבבים במשך מספר דקות. מוסיפים את העגבניות ואת הציר ומבשלים 20 דקות על אש גבוהה.
בינתיים מטגנים את הבמיה במחבת חם עם השמן שנותר. הטיגון חשוב כדי "לסגור" את הבמיה, שלא תפריש ריר במהלך הבישול. לאחר מספר דקות מעבירים את הבמיה לסיר עם העגבניות ומבשלים עוד 30 דקות. מתבלים במלח, פלפל ובהרט. לפני ההגשה מוסיפים את הפטרוזיליה. מגישים חם עם תוספת אורז לבן או פרוסות לחם קלוי.
אצלנו נוהגים גם להוסיף חתיכות בשר סופריטו שבושלו קודם לכן (אני שומרת קופסאות עם מעט בשר עם המים שבושלו בו. הבשר נותן לבמיה עם העגבניות טעם משובח וגם משביע כתוסף חלבון.
בתיאבון לכולם.