חזרה למגזין אוכל

למה כדאי לכם לאכול תאנים

הן מחזקות את מערכת החיסון, תורמות למראה העור ואפילו מעודדות את התשוקה. כל הסיבות לאכול תאנים, וגם שני מתכונים קיציים וטעימים
עדי כץ 17/08/17
למה כדאי לכם לאכול תאנים
נחשבת למולטי ויטמין טבעי. תאנה, צילום: Shutterstock

 

 

תאנה היא פרי של קיץ. נכון שהיא מצויה בגרסה המיובשת כל השנה, אבל תאנים טריות ושופעות עסיס אפשר למצוא רק עכשיו, קורצות בצבען הסגול ובעגלגלותן, יש אומרים הארוטית, מעצי תאנה מזדמנים או מסלסילות הפלסטיק על מדפי הסופר/דוכני השוק. אחרי שהות קצרה במקרר, תאנים טריות יכולות להיות המרענן האולטימטיבי לימים אלה.

 

התוכן שלהן אדום ועתיר גרגרים, הטעם נפלא והתועלת הבריאותית בהן רבה לאנרגיה, לעיכול בריא ולמרות המתיקות - גם לדיאטה. הן מחזקות את מערכת החיסון, תורמות למראה העור וגם מעודדות את התשוקה והאון הגברי. בעניין האחרון אל תתפסו אותנו במילה, אבל מי שרוצה מוזמן לנסות.   

 

עץ התאנה הוא מהעצים העתיקים ביותר שבויתו, כבר לפני כ-10,000 שנה, באגן הים התיכון, וגם היום הוא מהעצים האופייניים לאזורנו. בארץ אפשר עדיין למצוא אותם גדלים בר, בעיקר ליד מעיינות.

 

עוד הרבה לפני שזה הוכח מחקרית, "נחשדה" התאנה בסגולות רפואיות. היוונים טענו שהיא מחזקת את כוח הגברא, וכמותם הרמב"ם, שהמליץ עליה גם כתרופה נגד עצירות ולניקוי רעלים. ברפואה העממית השתמשו בתאנים גם נגד עודפי ליחה וטיפול בדלקות חניכיים. בשרף הלבן המופרש מתאנה לא בשלה טיפלו חיצונית ביבלות, ובחליטה של עלי תאנה במים הסירו כתמי פיגמנטציה מהפנים.

 

ואכן, התאנה היא בהחלט מולטי ויטמין טבעי, הודות לחומצות אמינו, בטא קרוטן ההופך בגוף לוויטמין A שאחראי על מערכת הראייה ובונה ריריות ועור, ויטמין C שהוא נוגד חמצון חשוב, ויטמינים מקבוצת B, מינרלים כמו אשלגן המוריד לחץ דם, סידן שחיוני לעצמות ולשיניים, מגנזיום, זרחן וברזל ותרכובות בשם פיטוסטרולים, המורידות את רמת הכולסטרול הרע.

 

 

טובות גם לדיאטה

 

רק 74 קלוריות ב-100 גרם תאנים. צילום: Shutterstock

 

 

ואיך התאנים מועילות לדיאטה? ב-100 גרם תאנים, כלומר שתיים בינוניות, יש רק 74 קלוריות ומרבית תכולתן, כמו בפירות אחרים, היא בכלל מים. כן, יש בהן לא מעט סוכר, אבל גם הרבה סיבים תזונתיים, שמנטרלים את השפעתו ולכן העומס הגליקמי של התאנה נמוך יחסית.

 

כדי להבטיח אספקת תאנים טריות שוטפת וזמינה אפשר לנטוע עץ תאנה בחצר. כדאי במקרה כזה לבחור בזן כמו תאנה ברזילאית או תאנה קליפורנית, שלא נחלק לזכר ונקבה ולא זקוק להפריה של צרעה כדי לפתח פירות. כדאי גם לדעת ששורשי העץ יכולים להגיע לממדים גדולים.

 

את פרי התאנה הטרי כדאי לאכול בהקדם, חיי המדף שלו קצרים והוא לא יחזיק יותר מיומיים שלושה במקרר. אפשר לחתוך או לפרוס תאנים ולשלבן בסלט פירות, ירקות או עלים ירוקים, אפשר לשדך אותן לגבינות קשות, להשרות בעראק, למלא אותן בבורגול או בקינואה, להכין מהן ריבות ולפתנים ולהכניס לעוגות. ברור שאפשר גם להוציא תאנה קרירה ובשלה מהמקרר, לבצוע אותה לשניים בעזרת האגודלים ולהכניס ישירות לפה. הכי פשוט, הכי טעים. ועכשיו, לשני מתכונים שעושים שימוש בתאנים טריות:

 

 

עוגות תאנים אישיות

 

עוגת תאנים, צילום באדיבות בלה וזלמן

 

 

המרכיבים: 

 

2.5 כוסות קמח רגיל

1 כפית סודה לשתייה

3/4 כוס סוכר חום

0.5 כוס סילאן

0.5 כוס שמן קוקוס מומס

0.5 כוס ממרח קשיו טבעי

0.5 כוס מחית דלעת או רסק תפוחי עץ

1 כפית תמצית וניל

3/4 כוס חלב סויה

2 כפיות שטוחות של נס קפה לא מגורען

1 כפית קינמון

0.5 כפית ציפורן

תאנים טריות כמספר התבניות

 

ההכנה:

 

1. לערבב בקערה אחת את כל המרכיבים היבשים ובקערה שנייה את כל המרכיבים הרטובים.

 

2. לאחד את תוכן שתי הקערות ולערבב היטב.

 

3. למלא תבניות אישיות רחבות עד למחצית הגובה.

 

4. לחתוך את התאנים לארבע ולהשקיע בכל עוגה אישית.

 

5. להכניס את התבניות לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות ולאפות עד להוצאת קיסם יבש.

 

6. להוציא מהתנור ולבזוק אבקת סוכר.     

 

המתכון באדיבות בלה וזלמן, מדריכה לבישול טבעוני

 

 

חצילים אפויים עם נגיסי דלעת ותאנים טריות

 

 

 צילום: באדיבות רותי בישול טבעוני ביתי

 

 

המרכיבים:

 

1 חציל

3 תאנים

 

מרכיבים לנגיסי הדלעת:

1 כוס דלורית לא מבושלת

2 תפוחי אדמה בינוניים

1 קישוא או זוקיני גדול

3/4 כוס קמח חומוס

מעט תימין, מלח, פלפל ואורגנו

 

מרכיבים לרוטב:

1 כף חרדל דיז'ון

מעט חומץ בלסמי

מעט רוטב סויה

1 כפית רוטב טריאקי

כמה עלי בזיליקום

כמה עלי כוסברה

1 כף טחינה

מיץ מחצי לימון

0.5 כוס מים

מלח

כפית שמן זית

 

מרכיבים למרינדה לחצילים:

0.5 צרור כוסברה קצוצה

0.5 כוס שמן זית

5 שיני שום קצוצות

מלח

 

ההכנה:

 

הכנת החצילים:

 

1. פורסים את החציל וממליחים את הפרוסות להוצאה הנוזלים.

 

2. אחרי שעה מנגבים את הפרוסות ואופים אותן בתנור על חום של 250 מעלות משני הצדדים.

 

3. מסדרים שכבת פרוסות חציל בקערה ומורחים בעזרת כפית את המרינדה על כל פרוסה.

 

הכנת הרוטב:

 

1. מרסקים בבלנדר את כל מרכיבי הרוטב חוץ משמן הזית, שמוסיפים בסוף.

 

2. מקררים לפחות חצי שעה לפני השימוש.

 

הכנת נגיסי הדלעת:

 

1. מבשלים עד ריכוך את תפוחי האדמה ואת הדלורית.

 

2. מסננים את המים, מועכים לפירה ומערבבים פנימה את שאר המרכיבים.

 

3. מניחים את התערובת במקרר לחצי שעה לפחות ואז יוצרים צורות של נגיסים.

 

4. מסדרים את הנגיסים על תבנית עם מעט ספריי שמן ואופים בחום של 250 מעלות עד שהם משחימים.

 

להגשה: מניחים פרוסת חציל, מעליה תאנה חתוכה לארבע ובאמצעה נגיס דלעת, ומוזגים מעט רוטב מלמעלה.

 

המתכון באדיבות "רותי - בישול טבעוני ביתי"

 

 

עלה תאנה: פירות יבשים לטיפוח העור

ענבים: הפרי המושלם לקיץ

קיץ חם, תירס חם

לא רק מתוקים: פירות הקיץ בריאים במיוחד

הוד והדר: תבשילים מנצחים עם פירות הדר

חלום אקזוטי ומתכון פאי פירות

 

הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה

הצטרפו לקהילת הטבעונים אחרי גיל 50 של מוטק'ה

 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

כל הסיבות לאכול ירקות (ופירות) כתומים

 

בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...

לקריאת הכתבה
לא זורקים אוכל: השאריות הופכות למנה מנצחת

אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...

לקריאת הכתבה
רימון מוסיף המון: 3 סלטים משגעים לחג

 

סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה