מאירופה ועד המזרח: מגוון מנות ראשונות לחג
בעולם הגלובלי שבו אנו חיים, גם אוכל הוא עניין חוצה גבולות. יש לנו תבלינים מהמזרח, קמחים מאיטליה, ובכל חנות דגים אפשר לבקש צורות חיתוך לכל סוג של מאכל דגים, בין אם זה סביצ׳ה מדרום אמריקה או טאטאקי מהמזרח הרחוק. כשמתכננים את ארוחת החג הכי קל להיכנס לאזור הנוחות ולשלוף את המתכונים המוכרים של המאכלים האהובים על כולם. סלטים, מטבלים ולחמים בהחלט יספקו את ההתחלה הראויה לארוחת ערב חגיגית של ראש השנה.
אבל אפשר לעשות את זה גם אחרת, ולגוון עם מנות קצת פחות שגורות. ההצעה שלנו: לשלב בין המנות הראשונות ממטבחים של כמה מדינות שונות. תפתחו את הראש ותחשבו על שולחן עם סלט תאילנדי מרענן, כופתאות תפוחי אדמה מהודו הרחוקה, וממרח כבד קטיפתי מצרפת. אפשר גם לשלב מרק גאורגי משעועית לבנה וקציצות חצילים סיציליאניות, שייצרו טוויסט מפתיע עבור האורחים. נשמע מורכב? בשביל זה אנחנו כאן, עם מתכונים מעניינים שיעשו לכם את החיים קלים:
לאפ גאי - סלט עוף תאילנדי
צילום: שי אפגין
מצרכים:
100 גרם עוף קצוץ/ טחון
1/2 כוס ציר עוף
5 גרם עלי נענע
5 גרם עלי כוסברה
1 בצל שאלוט פרוס דק
1/2 כפית פלפל שאטה טחון
1 כפית אבקת אורז (אורז קלוי וטחון לאבקה לא חלקה)
3 כפות מיץ ליים
1.5 כפות רוטב דגים
ההכנה:
1. מחממים ווק, שמים ציר עוף ונותנים לו להתחמם.
2. מוספים את העוף הקצוץ ומבשלים עד שמוכן.
3. מעבירים לקערה ומערבבים עם שאר המרכיבים.
המתכון באדיבות מסעדת ״סי יאם״ במתחם ״ביץ קלאב״
מיפן: טטאקי סינטה עם קרם שום וסלט עגבניות שרי
צילום: Shutterstock
מצרכים:
לסינטה:
500 גרם סינטה חתוכה לרצועות בעובי של 5 ס”מ כל אחת
20 גרם פפריקה מתוקה
20 גרם פפריקה מעושנת
10 גרם פפריקה חריפה
4 גבעולי טימין בלי הענפים
גבעול רוזמרין (בלי הענף) קצוץ
שמן זית, מלח ופלפל שחור לפי הטעם
לקרם שום ירוק:
4 בצלים ירוקים קצוצים בלי הגבעול הלבן
1/2 חבילת פטרוזיליה קצוצה
מלח ופלפל לפי הטעם
לסלט:
500 גרם עגבניות שרי צבעוניות חתוכות לרבעים
1 בצל אדום פרוס לרצועות
1 קרמבולה פרוסה
חופן צנוניות פרוסות
חופן עלי בזיליקום טריים
מיץ מלימון טרי
שמן זית
מלח ופלפל לפי הטעם
ההכנה:
1. מערבבים את התבלינים בקערה עם קצת שמן זית לקבלת מרקם משחתי.
2. את התערובת מורחים בצורה אחידה על הסינטה ועוטפים בניילון נצמד כמו סוכריות. מכניסים לקירור ל-4 שעות לפחות.
3. מחממים מחבת טפלון עם שמן וצורבים את הסינטה כ-30 שניות מכל צד. מקררים, פורסים לפרוסות דקות ומניחים בצלחת.
4. מכינים קרם שום: מחממים סיר עם מים ומלח וחולטים את עשבי התיבול ל- 10 שניות ומיד מעבירים למי קרח.
5. מסננים את העשבים ומעבירים לבלנדר ביחד עם כל המצרכים וטוחנים עד לקבלת מרקם קרמי.
6. מכינים סלט עגבניות שרי: מערבבים בקערה את כל המרכיבים, מתבלים, מניחים בצלחת הגשה ומפזרים את פרוסות הסינטה ליד.
המתכון באדיבות מסעדת סומסה, ר״ג
פטה כבד צרפתי עם ערמונים
אפשר גם גרסה מותאמת לחג עם גרגרי רימון. הצעת הגשה, צילום: Shutterstock
מצרכים:
500 גרם כבדי עוף נקיים וצלויים
150 גרם ערמונים קלופים
2 בצלים בינוניים קלופים וחתוכים לרצועות
1/2 כוס יין אדום יבש
3 כפות דבש תמרים
1 כפית סוכר חום
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
מלח לפי הטעם
ההכנה:
1. מחממים מחבת עם שמן ומטגנים את הבצל.
2. כשהבצל מזהיב, מוסיפים כפית סוכר חום ומקרמלים.
3. מוסיפים את כבדי העוף, הסילאן, הערמונים והיין האדום ומביאים לבעבוע.
4. מצמצמים את היין ומתבלים במלח ופלפל לפי הטעם.
5. מעבירים הכל למעבד מזון וטוחנים עד לקבלת מרקם אחיד וחלק.
6. את הממרח שקיבלנו מעבירים דרך מסננת בעזרת מרית לקבלת ממרח קרמי ועדין. מניחים לקירור.
7. את הפטה מכניסים לשקית זילוף ומגישים בליווי ריבה.
המתכון באדיבות מסעדת סומסה, ר״ג
בטטה וואדה - כופתאות תפוחי אדמה מהודו
צילום: שירן כרמל
מצרכים:
2 כפות שמן
1 כפית גרגירי חרדל
1/4 כפית כורכום
10 עלי קארי קצוצים
2 תפוחי אדמה גדולים (או 6 קטנים), מבושלים ומעוכים למחית
2 פלפל חריף ירוק
1 כפית מלח
שמן לטיגון עמוק
לבלילה:
1 כוס קמח חומוס
1/4 כוס מים
1 כף מלח
1/2 כפית כורכום
1/4 כפית סודה לשתייה
ההכנה:
1. מחממים את השמן במחבת, מוסיפים את גרגירי החרדל והכורכום ובוחשים.
2. מוסיפים את עלי הקארי ובוחשים.
3. מוסיפים את מחית תפוחי האדמה, הפלפל החריף ומלח, מבשלים 5 דקות ומניחים בצד להתקרר מעט.
4. בקערה מערבבים את כל חומרי הבלילה עד ליצירת מרקם אחיד.
5. יוצרים מתערובת תפוחי האדמה כדורים קטנים וטובלים אותם בבלילה, כך שכל כדור יהיה מכוסה היטב. מטגנים בשמן עמוק עד שהכופתאות שחומות ופריכות.
המתכון באדיבות השפית רינה פושקרנה, בעלת מסעדות הודיות "טנדורי"
קציצות חצילים מסיציליה
צילום: רומי נדלר
מצרכים (לכ-10 קציצות):
חציל אחד בינוני (אחרי הקלייה משתמשים ב"בשר" של החציל, כ-250-300 גרם "בשר")
50 גרם גבינת פיקורינו (או פרמז'ן)
ביצה אחת
פרוסת לחם (בלי החלק הקשה) או 2-3 כפות פירורי לחם
חופן צנוברים קלויים (כ-30 גרם)
חופן פטרוזיליה (צרור קטן)
מלח, פלפל
50 גרם פירורי לחם
שמן לטיגון
ההכנה:
1. קולים את החצילים (אפשר גם לאדות או לאפות בתנור כ-30 דקות ב-200 מעלות).
2. מקלפים את החצילים וקוצצים את ה"בשר", מוסיפים את הגבינה, הביצה, הצנוברים והפטרוזיליה ומערבבים לעיסה אחידה.
3. מוסיפים את פירורי הלחם וממשיכים לערבב עד לקבלת מרקם אחיד של קציצות (אם הבלילה רטובה מדי יש להוסיף עוד קצת פירורי לחם). מתבלים במלח ופלפל לפי הטעם.
4. מחממים שמן לטיגון בסיר עמוק. יוצרים כדורים בעזרת הידיים ועוטפים את הקציצות בפירורי לחם. כשהשמן חם, זורקים אליו את הכדורים ומטגנים כ-2-3 דקות, עד שהקציצות מזהיבות.
המתכון באדיבות השפית רומי נדלר, מנחת סדנאות בישול איטלקיות ובעלת בלוג Romina Le Cucina
מרק ״לוביו״ גאורגי
צילום: יח'צ
מצרכים:
500 גרם שעועית אדומה
4 שיני שום קצוצות דק
כף תמר הינדי
10 עלי נענע
1/2 צרור כוסברה/ פטרוליזיה/ שמיר/ בזיליקום/ עלי מורינגה
מלח, פלפל שאטה לפי הטעם
1 בצל אדום קצוץ
כף כוסברה מיובשת
2 גבעולי סלרי קצוצים
כף בזיליקום קצוץ
ההכנה:
1. משרים את השעועית במים כיממה (הדבר מקצר את תהליך הבישול).
2. מסננים ומעבירים לסיר. מוסיפים כ-5 כוסות מים.
3. מביאים לרתיחה ומוסיפים את גבעולי הסלרי הקצוצים. מבשלים כשעתיים.
4. מוסיפים את השום, המלח, הפלפל והתמר ומרתיחים חצי שעה נוספת.
5. מסירים מהאש ומועכים את השעועית בסיר כמו שמועכים פירה עם מרית.
6. קוצצים את כל הירק (שמיר/ כוסברה/ פטרוזיליה/ בזיליקום/ עלי מורינגה). מוסיפים לסיר ומבשלים 15 דקות נוספות.
7. מגישים עם בצל ירוק קצוץ מעל.
המתכון באדיבות שף סימו בן חובל ממסעדת ״פטרה״ אשדוד
איפה מתארחים בחג? כל האפשרויות
משפחה לא בוחרים: איך לעבור את החגים בשלום
אוהבים לבשל? הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
לאורך שמונת ימי החנוכה, ובינינו - כבר שבועות לפני בואו, קשה להימלט מהן. סופגניות מקושטות בשלל ציפויים...
חג חנוכה, או אם תרצו חג השמן והטיגון, אוטוטוכאן, ועם כל האהבה שלנו לסופגניות ולביבות, 8 ימים של אכילת מזונות...
חג סוכות הוא תקופה של אירוח. אנחנו מנצלים את מזג האוויר הנוח ואת ימי העבודה הקצרים (וברי המזל שבינינו את...