מאמאנט: ליגת שחקניות ושחקני הזהב

חוג שהוא גם קהילה חברתית וקבוצת תמיכה, פעילות גופנית שיש בה גם עבודה על זריזות וקואורדינציה וגם עידוד של יצר התחרות. זו, בכמה מילים, התשלובת המאפיינת את ליגת הכדורשת "מאמאנט גולד סופר-פארם", הפתוחה לנשים וגברים בני 65 וצפונה.
בימים אלה, חוגגת הקבוצה הראשונה בליגה, שהוקמה בשיתוף אש"ל-ג'וינט עבור מבוגרים ופועלת בעיר רחובות, שנה להקמתה. בקרוב, כך מקווים חבריה, יוקמו קבוצות דומות במקומות נוספים בארץ, כי עם כל הכבוד לאימונים, אין כמו משחק על אמת נגד קבוצה שקולת כוחות, מתובל בהרבה רוח קרב ואדרנלין. בכדי להצטרף לקבוצות אתם יכולים ללחוץ כאן .
כדורשת, יש לדעת, הוא משחק כדור הדומה מאוד לכדורעף, רק שבמקום להדוף את הכדור, כאן ניתן לתפוס אותו לפני שמטילים, מה שקצת מקל על הביצוע. המטרה גם במשחק הזה, היא להעביר את הכדור אל מעבר לרשת ולפגוע במגרש של הקבוצה היריבה.
מאמאנט גולד במשחק. הצילום באדיבות מאמאנט גולד סופר פארם
ליגת הכדורשת "מאמאנט", שכיום חברות בה אלפי נשים בארץ ובעולם, היא עמותה ללא מטרות רווח שנוסדה ב-2005 על ידי היזמית עפרה אברמוביץ', לטובת פעילות ספורטיבית לאמהות. מאמאנט גולד היא שלוחה שלה.
לאחרונה יצרה חברת "סופר-פארם" שותפות עם ליגת מאמאנט, במסגרת מיזם "Your Life", הקורא לנשים לדאוג (גם) לעצמן, שאירוע הפתיחה שלו היה מרוץ ה-Life Run באפריל, בהשתתפות אלפי נשים. "נשים מתרוצצות בין הילדים ואחר כך הנכדים, לבין הקריירה והזוגיות ושוכחות את עצמן", מסבירה גלי ברגר, ראש מערך תקשורת ותוכן בחברה, "אנחנו אומרים, 'תעצרי שנייה, תדאגי לעצמך, לאיכות החיים שלך'".
את הבחירה לחבור למאמאנט, היא מסבירה בייחודיות של הפורמט. "הליגה מייצרת שילוב בין קהילתיות, חברות ועזרה הדדית, לבין פעילות גופנית. הרעיון הוא להרחיב את הליגה לקהלים נוספים, כמו הגיל השלישי. למבוגרים, אגב, היא מספקת גם מקור לתעסוקה והסבת מקצוע, באמצעות 'אקדמיית מאמאנט' שמכשירה שופטים, מאמנים ורשמים".
שחקניות מאמאנט באימונים צילום באדיבות מירה וינר
האם ניתן להקים ליגות לגיל השלישי גם בכדורגל או כדורסל?
סיגל לוי, יושבת ראש ליגת "מאמאנט גולד סופר-פארם" (המנוהלת על ידי אלכס בר-מכר) אומרת שלא בטוח. כדורשת, לעומת זאת, הוא משחק תובעני פחות, שיכול להתאים גם למי שלא אוחז בכושר שיא וכישורים מיוחדים. "לא קופצים מעבר לרשת, אלא זורקים", היא מסבירה. "יש אמנם כללים כמו צעד וחצי וכדומה, אבל קל להפנים וליישם אותם ומכיוון שהאולם קטן יחסית, יש פחות מרחקים לעבור. מה שנדרש בעיקר, היא יכולת לתפוס ולזרוק כדור ולשתף פעולה. כמובן שלומדים עם הזמן טקטיקות ומשפרים את הטכניקה".
קבוצת המבוגרים מונה כיום עשר נשים ושישה גברים, בגילי 60 עד 75, מתוכם כמה זוגות. "מאוד כיף להם ביחד", אומרת לוי. "בקבוצת הווטסאפ שלהם, אפשר לראות את הדינמיקה ואת החברות ומדובר באנשים מאוד איכותיים. האמת, קשה לי בכלל לדבר עליהם כעל 'בני הגיל השלישי'. הם נראים כל כך צעירים, בנפש, בפיזיות. ההתמדה שלהם מעוררת השראה והערצה. זו קבוצה מאוד טובה וחזקה, שהספיקה להשתתף כבר בטורנירים בארץ ובחו"ל".
הצילום באדיבות מאמאנט גולד סופר פארם
חשוב להם גם הניצחון במשחק או בעיקר ההשתתפות?
"ברור שרוצים לנצח, אבל קודם כל נהנים מהביחד ומהאימונים. הניצחון חשוב, שמתי לב, בעיקר לגברים שחבורה. אבל הם גם מאוד גאים כשבני המשפחה באים לעודד באימונים וגם כשהשחקניות הצעירות מהקבוצות האחרות, מתייחסות אליהם בהערצה".
"אחרי גיל 60, שני המינים משתווים"
מירה וינר, קפטנית מאמאנט. צילום באדיבותה
הפרדה מגדרית היא אחת מאבני היסוד של עולם הספורט. במאמאנט גולד, גילו שאפשר לאתגר גם את זה. לדברי קפטנית הקבוצה, מירה וינר בת ה-63, אחרי גיל 60 שני המינים משתווים, פחות או יותר, בכושר ובכוח הפיזי. "נכון שלגברים יש את יתרון הגובה", היא מודה, "והם מצליחים לעשות הנחתות אל מעבר לרשת, שאנחנו פחות מצליחות".
אימוני הליגה השבועיים, הם לדבריה חגיגה לכל המשתתפים. "במגרש אנחנו מרגישים צעירים שוב" היא מסבירה, "ממש חוזרים לימי הנערות שלנו וזו תחושה נפלאה, שלא מקבלים בשום מקום אחר. אני אישית גם שוחה כל יום, אבל זה ממש לא אותו הדבר. כאן יש לנו מאמנת שדורשת לעשות כפיפות בטן וריצה מסביב האולם. לפני כל אימון אנחנו עושים שעה של כושר, זריקות כדור וריצות".
יש לכם רקע של כושר וספורט?
"לרובנו. יש שמתאמנים בחדר כושר, אני שוחה כל יום 30 בריכות ובצעירותי שיחקתי כדורעף, יש לנו מישהי שמשחקת גם טניס, יש מורה לספורט לשעבר. אבל זה לא חלק מהדרישות. אני שואלת מראש רק אם יודעים לזרוק ולתפוס כדור ולהקיף אולם בריצה, כי בכל זאת, מי שלא מסוגל להעביר כדור מעבר לרשת, יהיה שחקן גרוע. אני קפטנית תחרותית ורציתי לגבש קבוצה חזקה".
ליגה של סבתות וסבים עסוקים
למרות שנדמה שעיתותיהם של פנסיונרים בידיהם, לדברי וינר, לא תמיד קל לקבוע מועדים לפעילות. "אנחנו לא סבתות שיושבות בבית וסורגות גרביים", היא אומרת, "אנחנו נשים וגברים פעילים, שגם עובדים או מתנדבים, מטיילים בחו"ל, הולכים להרצאות, קונצרטים, סרטים".
ועדיין, היא רואה בעיני רוחה הרחבה נוספת של הפעילות בקבוצה, אל מעבר לאימונים והמשחקים. "אני רוצה שנצא לימי גיבוש, לטיולים שאני יכולה להדריך, כמורת דרך במקצועי. הרעיון הוא, שזה יהיה יותר ממפגש שבועי של שעה וחצי".
ליגת מאמאנט גולד, היא לדבריה, הרבה יותר מעוד חוג. "זה משהו שחודר לנשמה", היא מסבירה, "לא רק ספורט, אלא גם ערכים של הגינות, אמינות, שיתוף ועידוד. לא באים, מתאמנים והולכים הביתה. בכנס מאמאנט הבינלאומי שהתקיים בריגה לפני שנתיים, העלו לפודיום שחקנית לקבל מדליה, כי הודיעה לשופטת תוך כדי משחק שהיא נגעה ברשת, למרות שהשופטת לא ראתה".
הבעיה היחידה כרגע, היא שאין לקבוצה מול מי להתמודד. "נגד האמהות הצעירות אנחנו נפסיד", אומרת וינר, "כי הן קופצות גבוה יותר. חשוב שיהיו קבוצות נוספות עם הרכב כמו שלנו, כדי שנוכל לנהל משחק הוגן. כרגע מקימים קבוצות כאלה ובשנה הבאה, יש תקווה שנוכל לערוך טורנירים של ממש ולהכיר עוד אנשים.
"אנחנו מאוד מייחלים למשחק אמיתי, כדי שנוכל להזמין את המשפחות. גם בגיל שלנו רוצים להשוויץ ולהתגאות. לאחרונה, בטקס סיום העונה, זכיתי בגביע ובתעודת הוקרה על תרומתי להקמת הקבוצה המעורבת. הנכדה שלי בת ה-14 הצטרפה אלי לטקס. היא מאוד התרגשה וצילמה אותי וזה היה רגע נפלא של נחת".
אף פעם לא מאוחר להיות עורכת דין - נעמי גינס עשתה זאת בגיל 70
קריירה חדשה בקעקועים בעשור השישי לחיים
"כל עוד אהיה מסוגל, אמשיך לרוץ"
גילו את גלישת הסאפ בגיל 50+ והתאהבו
הצטרפו ל מאמאנט
הוא מזדקר בהתרסה או שמוט בהכנעה, בהתאם לגיל ואולי גם לגנטיקה, אבל בעיקר למאמצים שהשקענו בו. בלי סיוע של...
תקראו לזה בריחת סידן, דלדול עצם או אוסטיאופורוזיס, התוצאה היא אחת: העצמות הופכות עם הגיל פריכות...
אורח החיים כיום מכתיב שעות רבות של ישיבה: מול המחשב, ברכב, מול הטלוויזיה. זה נכון במיוחד לימים אלו, שרובנו...