חזרה למגזין אוכל

מה אומרים הצבעים שאנחנו אוכלים?

סגול, ירוק, כתום, אדום ולבן – על חמישה צבעים דיברה תורת המזון, כולם עשירים ברכיבים בריאותיים שמסייעים להילחם במחלות שונות
מערכת מוטק'ה 27/12/15
מה אומרים הצבעים שאנחנו אוכלים?
ככל שצבע המזון עז יותר, כך הוא בריא יותר. צילומים: Shutterstock

 

 

המזון שלנו מלא בצבעים נפלאים, ולצבעים שאנחנו אוכלים יש משמעות לא רק על הנראות של הצלחת, אלא גם על הערכים התזונתיים שאנחנו מכניסים לתוך גופנו. באופן כללי ניתן לחלק את הפירות ואת הירקות שאנחנו אוכלים לחמישה צבעים עיקריים: אדום, ירוק, כתום, לבן וסגול – כל משפחת צבעים כזו מספקת לנו ערכים תזונתיים חשובים אחרים.

 

הפיגמנטים הנותנים לפירות ולירקות את צבעם הם, למעשה, רכיבים בריאותיים: ככל שהצבע עז יותר, כך גדולה יותר כמות הפיגמנטים שבמזון, והוא הופך לבריא יותר. הפיגמנטים נבדלים זה מזה לא רק בצבע שהם מכניסים לפרי או לירק, אלא גם בערכים התזונתיים שהם מספקים לו, ומכאן החשיבות לאכול פירות וירקות מכל הצבעים. ריכזנו עבורכם את כל הכתבות בתחום הצבעים שאנחנו אוכלים של מוטק'ה:

 

הפירות והירקות הכתומים

 

 

הפירות והירקות הכתומים נראים כך הודות לפיגמנטים בשם קרוטנואידים, שהם נוגדי חמצון הנלחמים ברדיקלים החופשיים. הם תורמים, בין היתר, להפחתת הסיכון למחלות לב, לסרטן, לשבץ ולמחלות עיניים, ויכולים להאט תהליכי הזדקנות, סיבוכי סוכרת או תפקודי ריאות לקויים. תחת משפחה זו ניתן למצוא את הדלעת, הגזר, הבטטה, הפלפל הכתום, פירות ההדר, אפרסמון ועוד רבים אחרים.

 

לקריאה נוספת על סדרת המזונות הכתומים ולקבלת מתכון לחצו כאן.

 

הפירות והירקות הירוקים

 

 

 

בגזרת המזונות הירוקים, שנראים כך הודות לפיגמנט הכלורופיל, ניתן למצוא, בין היתר, קישוא, מלפפון, קולורבי, כרוב, שעועית, אפונה, אבוקדו, במיה, ענבים, זיתים, אגסים, קיווי וברוקולי. הירקות העליים וצמחי התבלין נכנסים אף הם לרשימה, המכילה כמויות גדולות של מינרלים, ויטמינים וסיבים תזונתיים, לצד נוגדי חמצון המסייעים לשמירה על בריאות העיניים ומגנים מפני מחלות לב וסרטן.

 

לקריאה נוספת על סדרת המזונות הירוקים ולקבלת מתכון לחצו כאן.

 

הפירות והירקות הלבנים

 

 

במשפחת המזונות הלבנים נמצאים ירקות פקעת ושורש, דוגמת שום, בצל, לפת, שומר, כרישה, קולורבי, גזר לבן, סלרי, כרובית וארטישוק. ברפואה הסינית הלבן מסמל טיהור וניקוי – סמלים שעומדים בקנה אחד עם הסגולות הרפואיות המיוחסות לחלק גדול מהירקות הלבנים. כך למשל, השום והבצל נחשבים לאנטיביוטיקה של הטבע, הודות לאליצין המצוי בהם – תרכובת גופרית שנלחמת בחיידקים ובנגיפים, ונחשבת גם לנוגד חמצון יעיל.

 

לקריאה נוספת על סדרת המזונות הלבנים ולקבלת מתכון לחצו כאן.

 

הפירות והירקות האדומים

 

 

אם משפחת הלבנים מאופיינת בצבע חיוור, הרי שהפירות והירקות האדומים מאופיינים בצבעם העז הבולט למרחוק. דומיננטיים בדוכני הירקות והפירות בשוק וגם על המדף במקרר הביתי, המזונות האדומים לא רק יפים וטעימים, הם גם מאד בריאים: הליקופן, שאחראי על הצבע האדום, הוא נוגד חמצון חשוב, שבין היתר מסייע במניעת טרשת עורקים, תורם לאיזון לחץ הדם, מוריד כולסטרול, מפחית סיכון לסרטן ותורם לראייה. פרט לעגבנייה, במשפחת הפירות והירקות האדומים ניתן למצוא את הגמבה, תות שדה, אשכולית אדומה, פירות יער, רימון ועוד.

 

לקריאה נוספת על סדרת המזונות האדומים ולקבלת מתכון לחצו כאן.

 

הפירות והירקות הסגולים

 

 

הפירות והירקות הסגולים הם כנראה בעלי הצבע המיוחד ביותר, שעליו אחראיים האנתוציאנינים – הצבענים הסגולים, שמהווים נוגדי חמצון המגנים על הגוף מרעלנים, מונעים דלקות ותהליכים ניווניים במוח, מגנים על הלב ויעילים גם נגד סיבוכי סוכרת. תחת משפחה זו ניתן למצוא את הסלק, החציל, הצנון, הכרוב הסגול, אוכמניות, ענבים סגולים ועוד.

 

לקריאה נוספת על סדרת המזונות הסגולים ולקבלת מתכון לחצו כאן.

 

תחליפי בשר מהטבע: עדשים

תחליפי בשר מהטבע: שעועית

וגם חומוס הוא תחליף נפלא

עוד תחליף טבעי לבשר: סויה

בישול בריא: כל אחד יכול

האוכל כמפלט: הכל על אכילה רגשית

10 דרכים טבעיות להפחית כולסטרול

שורף אבל נעים: כל הסיבות לאכול חריף

עוד במדור האוכל של מוטק'ה

הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה 

[#noBanner]  

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

כל הסיבות לאכול ירקות (ופירות) כתומים

 

בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...

לקריאת הכתבה
לא זורקים אוכל: השאריות הופכות למנה מנצחת

אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...

לקריאת הכתבה
רימון מוסיף המון: 3 סלטים משגעים לחג

 

סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה