צילום: Shutterstock
אצלנו אין טייפונים והוריקנים, אבל החזאים מדברים על "מערכת חורפית קשה" בימים הקרובים, כלומר סופה בממדים מקומיים. זה עדיין אומר שיש להיערך לקור עז, לגשמים חזקים ולרוחות משתוללות, ובמקומות הגבוהים גם לשלג, מבחינת סביבת המגורים וגם מבחינת הבריאות.
במד"א, המתגברת בימים אלה רכבי הצלה לתנועה גם באזורים מושלגים ומוצפים, מבקשים להזכיר כמה כללי התנהגות במזג האוויר הצפוי:
- כשמסיקים בגז או בגחלים, יש לדאוג לאוורור הבית כדי למנוע הרעלת חד תחמוצת הפחמן. סימני הרעלה הם סחרחורת, בחילה, הקאה, עייפות וחולשה ולעתים גם אובדן הכרה. במקרה הרעלה יש לסגור מיד את ההסקה, לאוורר את הבית ולפנות למד"א.
- יש להקפיד על בדיקה תקופתית של מערכת ההסקה.
- תנורי חימום המבוססים על אש גלויה כמו ספירלה, יש להרחיק מחפצים או מחומרים דליקים, מרהיטים ומשמיכות ואין להניח עליהם דברים לייבוש.
- לפני חיבור התנור לחשמל, יש לוודא את תקינות השקע והתקע.
- אנשים המרותקים למיטה צריכים ללבוש בימים כאלה דווקא בגדים קלים, שיאפשרו תנועה המייצרת חום, ולהיות מכוסים בשמיכה קלה בחדר המחומם ל-22 מעלות.
- אנשים מבוגרים מועדים לתופעה של היפו-תרמיה, ירידה בחום הגוף, המתאפיינת בירידה בתפקוד, בבלבול, בחוסר תיאבון, בשינוי בהתנהגות, ברעד, בירידה בדופק ובקצב הנשימה ובעור כחלחל. הסכנה העיקרית של מצב כזה היא הפרעות בקצב הלב. יש לחמם את החולה ולפנות למד"א.
- כוויות קור עלולות גם הן להופיע עם חשיפה ממושכת לאוויר שבחוץ. הסימנים הם תחושת קור בגפיים, כאבים ותחושת נימול. יש להפשיר את האיברים הפגועים במים פושרים ואין לעסות אותם.
- מחוץ לבית יש להקפיד לחזק חפצים, עציצים, רהיטים או מתקני תליית כביסה שאינם מקובעים למקומם ועלולים לעוף ברוח ולגרום לפגיעות.
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
במקביל לבטיחות אבזרי החימום וקיבוע רהיטי המרפסת והגינה יש לדאוג למניעת המחלות שמביא איתו מזג האוויר החורפי. בבתי החולים כבר מצפים להסתערות של חולי השפעת ומחלות הנשימה. כדי לעשות סדר במחלות החורף, מסביר ד"ר הרצל סלמן, מומחה לרפואה פנימית ולמחלות ריאה ומנהל מחלקה פנימית ג' בבית חולים השרון, שהצטננות היא מחלה נגיפית הפוגעת בדרכי הנשימה העליונות, מביאה לכאבי ראש, לכאבי גרון קלים, להתעטשות ונזלת ולעתים גם לשיעול. הטיפול בהצטננות הוא בתסמינים, ואינו משנה את מהלך המחלה.
השפעת, הנגרמת על ידיי שלושה סוגי נגיפים ופוגעת בעיקר בדרכי הנשימה העליונות, היא חריפה יותר מההצטננות. היא כרוכה בכאבי ראש קשים, בחום גבוה יותר, בשיעולים יבשים, בכאבי שרירים ובעייפות. סיבוכי השפעת עלולים להיות קשים, בעיקר בקשישים, באנשים עם מחלות רקע ובילדים והם כוללים ברונכיטיס, סינוסיטיס ודלקת ריאות. שפעת אף עלולה להחמיר מחלות רקע כמו אי ספיקת לב, אי ספיקת כליות וסוכרת. ההדבקה במחלות הוויראליות נעשית דרך מערכת הנשימה ומגע עם הפרשות, ולכן חשוב ליטול ידיים היטב ולאוורר את החדר שבו שוהה החולה.
בניגוד להצטננות, ד"ר סלמן מזכיר שלשפעת יש חיסון ויש לקבל אותו לפני תחילת החורף כדי לאפשר לגוף לייצר נוגדנים. החיסון מומלץ במיוחד לבני 65 ומעלה, חולים כרוניים במחלות לב, ריאות, כליות, כבד וסוכרת. בשנים האחרונות פותחו, לדבריו, תכשירים אנטי ויראליים שניתן לקחת גם לאחר פריצת המחלה (ויש לקחת אותם בתחילתה), המקצרים את משך המחלה ואת חומרת התסמינים.
מעבר לכך הטיפול בשפעת הוא בעיקר תומך, כלומר מנוחה, תכשירים נגד כאבים ולהורדת חום, תכשירים המקלים על גודש באף ושיעול. חשוב לו לציין שאנטיביוטיקה אינה טיפול בשפעת והיא ניתנת רק במקרים של זיהום חיידקי שהתפתח מהמחלה.
במקרי שפעת או הצטננות יש להרבות בשתיית נוזלים, ואם אתם לא חסידים של סירופים נגד שיעול, טיפות אף וכדורים, שתו תה צמחים עם קינמון, ג'ינג'ר ולימון ואכלו הרבה בצל ושום. תכשיר טבעי נגד שיעול אפשר להכין מבצל קצוץ המושרה למשך כמה שעות בדבש.
עוד המלצות לחורף:
רזים גם בחורף
חיסון טבעי נגד שפעת
בריאים כל החורף
אוכלים ומתחממים
|