מחברים את האזרחים הוותיקים לדיגיטל
בעשור האחרון חלה עלייה משמעותית מאוד בקרב האזרחים הוותיקים בשימוש במחשב בכלל ובאינטרנט בפרט: לפי סקר של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שפורסם לרגל יום האזרח הוותיק הבינלאומי, לאורך השנים ניכרת עלייה גדולה באחוז המשתמשים במחשב ובאינטרנט בקרב בני 65 פלוס.
אם בשנת 2006 רק כ-18% מבני 65 ומעלה השתמשו במחשב, ב-2017 כבר 53% מבני 65 ומעלה השתמשו במחשב. בשנת 2006 רק 15% מבני 65 ומעלה השתמשו באינטרנט, וב-2017 הנתון עלה ל-59% מבני 65 ומעלה אשר השתמשו באינטרנט, כולל באמצעות טלפון נייד או טאבלט.
עכשיו למחלקה לפיקוח על הבנקים בבנק ישראל, בשיתוף המשרד לשוויון חברתי, יש מטרה חדשה: לעודד את האזרחים הוותיקים להשתמש במחשב ובאינטרנט לטובת בנקאות דיגיטלית. שני הגופים הכריזו בימים האחרונים על מיזם חדש, שמטרתו להעצים אזרחים ותיקים בתחום הבנקאות הדיגיטלית. איילון בנימין, האחראי על החינוך הפיננסי בבנק ישראל, מסביר: "היוזמה החלה לאור המעבר לצריכת שירותים בנקאיים באמצעים דיגיטליים, אשר יוצרים לעיתים אתגר וצורך להסתגל לשינוי".
בקרב בני 50+ רק 24% פונים לפקיד בבנק
פעילות בנקאית דיגיטלית ניתן לבצע מכל מקום. צילום: Shutterstock
בבנק ישראל מציגים גם נתונים שמתקבלים מכלל הבנקים בישראל, וכוללים את שיעור הפניות למידע ופעולות בנקאיות בערוצים השונים - ולפי גילים. מנתונים אלה עולה, כי בקרב גילאי 50 ומעלה רק 24% פונים לפקיד בסניף הבנק, ו-13% מבצעים פעולות בעמדות לשירות עצמי.
מחר (שלישי) יתקיימו ברחבי הארץ הרצאות בנושא "העצמה בנקאית דיגיטלית" לאזרחים ותיקים, לפני הקרנת סרט במסגרת פעילות "שלישי בשלייקס" של המשרד לשוויון חברתי. בהמשך, במהלך חודשים נובמבר ודצמבר, הבנקים יזמינו את האזרחים הוותיקים, בתיאום מראש, להדרכות פרטניות בסניפי הבנקים, לצורך התנסות בשירותים הדיגיטליים הקיימים בבנק בו מתנהל חשבון הלקוח.
בין הנושאים שיועברו בהדרכות הפרטניות אפשר למצוא היכרות עם האתר של הבנק, הסבר ולמידה על אפליקציית הבנק, ביצוע פעולות בנקאיות, הפקדת שיקים וכיו"ב באמצעים דיגיטליים ועוד. ההרשמה להדרכות בסניפי הבנקים פתוחה לכלל האזרחים הוותיקים, גם לאלו שלא השתתפו בחלק הראשון (ההרצאה במסגרת "שלישי בשלייקס").
מדוע בנק ישראל רואה לנכון לעודד את האזרחים הוותיקים להשתמש באינטרנט לצרכי בנקאות דיגיטלית, ויוצא ביוזמה החדשה? "פעילות העצמה בנקאית דיגיטלית יוצאת לדרך במטרה לסייע לאזרחים הוותיקים להסתגל לבנקאות הדיגיטלית, להקנות להם כלים לשיפור מיומנויות השימוש בשירותים הבנקאיים הדיגיטליים, וליהנות מיתרונות הבנקאות הדיגיטלית", מסביר איילון בנימין. "רכישת מיומנויות דיגיטליות בתחום הבנקאות מסייעת להשגת עצמאות פיננסית, גישה למידע באופן מהיר ללא תלות בבנקאי, ויכולת ביצוע פעולות בכל עת – ואלה מסייעים להתנהלות כלכלית מושכלת יותר ועצמאית יותר".
"כל פעולה בנקאית שמבוצעת בדיגיטל היא בהכרח זולה יותר"
העולם כולו עובר לבנקאות דיגיטלית. צילום: Shutterstock
לדבריו, האזרחים הוותיקים יגלו כי נוח יותר לבצע את כל הפעולות בדיגיטל. "ניתן לבצע פעולות בנקאיות כיום מכל מקום", הוא אומר. "הבנקאות הדיגיטלית מאפשרת שירות זמין יותר - את מרבית הפעולות ניתן לבצע בכל שעות היממה ובכל ימות השבוע, ובמגוון ערוצים, בלי תלות בשעות פתיחת הבנק או בשעות קבלת הקהל. ולסיום, השימוש בבנקאות דיגיטלית הוא זול יותר - כל פעולה בנקאית שמבוצעת באמצעות האינטרנט, או הנייד, או מכשיר אוטומטי - כלומר ללא עזרת פקיד או בנקאי, תהיה בהכרח זולה יותר".
אילו פעולות, לדוגמה, יכולות להיות נוחות ומשתלמות עבור האזרח הוותיק?
"ניתן להעביר כסף לחשבון אחר, או בין החשבונות האישיים, דרך אתר האינטרנט של הבנק, או האפליקציה, ללא צורך בהגעה לסניף. ניתן להפקיד שיק, של כל בנק, בכל זמן ומכל מקום, ללא צורך להגיע לסניף. ההפקדה מתבצעת דרך האפליקציה של הבנק. ניתן לעקוב בכל עת אחר התנועות בחשבון, דרך אתר האינטרנט של הבנק או האפליקציה, ללא צורך בהגעה לסניף הבנק".
ומה לגבי הקשיים הטכנולוגיים שבני הגיל השלישי עדיין נתקלים בהם?
"המערכת הבנקאית בכל העולם נמצאת בעיצומה של מהפכה, שכוללת מעבר לשירותים דיגיטליים לצד התייעלות וצמצום הפעילות בסניפים. זה קורה בכל העולם ולא ייחודי לישראל. מדובר במהפכה חיובית שתחסוך לאזרחים ותיקים עמלות ויכולה לחסוך להם את הצורך והטרחה לבקר בסניף הבנק. יחד עם זאת יש בה גם קשיים, למי שלא מורגל בשירותים דיגיטליים. אבל כל המהלך נועד לתת מענה למי שמתקשה להסתגל לשינוי".
בנוסף, תוכלו לבדוק האם יש ברשותכם או לקרוביכם שנפטרו חשבונות ופיקדונות ללא תנועה, באמצעות כניסה לאתר "הר הכסף". האתר יציג את כל הבנקים בהם יש חשבונות ופיקדונות ללא תנועה.
לפני סיום – בנימין מספק מספר טיפים מועילים לשימוש נכון באמצעים הדיגיטליים:
חשבתם על סיסמא המרכבת מתאריך הלידה שלכם? עדיף שלא. צילום: Shutterstock
1. הקפידו על גלישה מאובטחת. בגלישה אלחוטית (WIFI) במקום ציבורי כמו בית קפה או שדה תעופה - הימנעו מכניסה לחשבון הבנק שלכם, מפני שבדרך כלל מדובר בגלישה שאינה מאובטחת מספיק.
2. היזהרו מהונאות. זכרו: הבנק לעולם לא יבקש שנזין במייל פרטי חשבון או אשראי בעת כניסה לחשבון הבנק. אם מבקשים מכם פרטים כאלה, יש חשש אמיתי שמדובר בהונאה. לעולם אל תתנו את הפרטים.
3. לא מזהים? לא נכנסים. לעולם אל תפתחו קישורים חשודים שהגיעו אליכם בסמס לטלפון הנייד או באמצעות המייל מגורמים לא מוכרים. פתחו אך ורק קישורים (לינקים) ממקורות שאתם מכירים ובטוחים בהם.
4. הקפידו שהסיסמא לא תהיה קלה מדי. כשמבקשים מכם לבחור סיסמא, לא מומלץ לבחור מספרים שהגישה אליהם קלה, כמו תאריך הלידה שלכם או מספרים ואותיות רצופים. כמו כן חשוב לא לשמור את הסיסמא קרוב לעמדת המחשב.
להרשמה להרצאה בנושא "העצמה בנקאית דיגיטלית" יש להתקשר למוקד הטלפוני, בכוכבית 8840 שלוחה 3.
[#middleBanner]
לקראת פרישה: חיים יותר ודואגים לעתיד
לחיות עד 150 שנה? זה אפשרי, אבל לא בטוח שכדאי
ליהנות מזוגיות טובה בלי לחץ כלכלי
גלישה בטוחה ברשת: 10 טיפים חשובים
שינויים בהרגלי הגלישה: אינטרנט ובני 50 פלוס
איך מגבים את התמונות בטלפון הסלולרי?
הצטרפו לקהילת הצרכנות של מוטק'ה
עד גיל 40 ניסתה טובה רוכברגר-מאיר (63) להקים עסקים, בעיקר בתחום ההלבשה, ו"בכל פעם זה היה כישלון מפואר", היא...
רובנו מודעים למושג כלכלה נבונה, שהמוטו שלה הוא "לא צריכים - לא צורכים". אבל מה קורה עם החשבונות השוטפים,...
בעשור האחרון חלה עלייה משמעותית מאוד בקרב האזרחים הוותיקים בשימוש במחשב בכלל ובאינטרנט בפרט: לפי סקר...