מפעל חיים של אישה אחת

אין ספק שתגבור של מספר המבוגרים האחראים בבתי הספר יכול למתן תופעות חברתיות שליליות ולקדם את רמת הלימודים. אך כיוון שמערכת החינוך מספקת רק מורה אחד לכל כמה עשרות תלמידים, צריך "לייבא" מבוגרים מבחוץ. זה הרעיון העומד מאחורי ארגון "ידיד לחינוך - גמלאים מתנדבים במערכת החינוך", שבמסגרתו מגיעים גמלאים לבתי ספר יסודיים ומסייעים בהתנדבות בתחומים שונים, משיעורי תגבור פרטיים ועד להרצאות ולהפעלות.
את הארגון הקימה ב-2007 אשת החינוך הוותיקה דינה בנקלר (80). המטרה הייתה לסייע הן למערכת הקורסת מחוסר כוח אדם והן לגמלאים שמחפשים תעסוקה ועניין. בשבוע שעבר זכתה בהכרה על פועלה, כשנמנתה עם מקבלי פרס יו"ר הכנסת לאיכות חיים.
"הארגון הוקם בקטן", מספרת בנקלר, "אך כיום הוא מונה כ-1,700 מתנדבים גמלאים, שפועלים ב-30 רשויות ברחבי הארץ. הגיל הממוצע של משתתפי הפרויקט הוא 66, אבל יש גם בני 80 וגם בני 50 פלוס שפרשו מוקדם. רק שליש מהם מגיעים ממערכת החינוך. יש לנו מתנדבים שעסקו ברפואה, במדעים, בעבודה סוציאלית ועוד.
"אנחנו מגייסים אנשים שיש להם מטען חיים שיכול להוסיף הרבה מאוד לתלמידים. באותה הזדמנות הם משפרים את איכות החיים שלהם עצמם. לצד ההנאה שבנתינה, הם זוכים לטיפוח, להכשרות פדגוגיות, למפגשים ולטיולים, ויש להם קבוצת השתייכות".
זהו לא המיזם הייחודי הראשון של בנקלר שזוכה להערכה, ובעבר כבר הוענק לה פרס החינוך על הקמת שני בתי ספר פורצי דרך בתל אביב, בית הספר "כפיר" בשכונת התקווה ובית הספר לטבע באבו כביר, שניהם מתאפיינים בדרכי למידה חדשניות. "שני בתי הספר האלה הוקמו על סמך רעיונות של הוגים בתחום החינוך. אימצתי את כל מה שאני חושבת שיכול ללמד ילדים איך ללמוד. כבר אז היה ברור שאנחנו הולכים לעולם שיחייב גמישות והחלפת תחומי פעילות ומקצוע ומה שחשוב זה לדעת איך ללמוד, איך להגיע למקורות, ולאו דווקא כתובים".
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
כשפרשה ממערכת החינוך, אחרי 43 שנות עבודה, החליטה להמשיך לתרום לעתיד הדורות הבאים וב-2007 הקימה את "ידיד לחינוך". כיום היא עומדת בראש המזכירות הפדגוגית שלו, מובילה את פעילות הרכזים היישוביים של הארגון, חונכת ומנחה רכזי קבוצות ומציגה את המיזם בפני אגפי החינוך היישוביים.
מתנדבי הארגון מעניקים עזרה פרטנית לתלמידים, מפעילים ספריות, ממלאים את מקומן של אחיות בית הספר שנעלמו מהנוף, ואף מסייעים למורים במהלך השיעור בכיתות הצעירות, מסייעים במקצועות ליבה כמו מתמטיקה ואנגלית או מעבירים סדנאות דרמה. "יש גם מתנדבים שעובדים בהעשרה בכימיה או בפיזיקה עם מצטיינים מהקבוצה העליונה, שהרבה פעמים אין להם פתרון במערכת הרגילה. כיום אנחנו בתהליך של פתיחת הפרויקט גם לבתי הספר העל-יסודיים, אבל לשם אנחנו מחפשים מתנדבים עם השכלה ספציפית במתמטיקה, במדעים ובאנגלית.
"אנחנו לרוב לא נכנסים לבית ספר עם אדם בודד או שניים, אלא בקבוצות של חמישה ומעלה. יש בתי ספר שעובדים בהם 15 מתנדבים, שמהווים גורם מאוד משמעותי. הם מוסיפים המון. יותר ממנהל אחד כבר אמר לנו שקשה לו לראות את בית הספר בלעדיהם".
לפרטים נוספים ולהתנדבות בעמותת ידיד לחינוך: 03-6727595 www.yadidla.org.il
