משחק הזיכרון: משפרים את תפקוד המוח

פתחתם את המקרר ושכחתם מה רציתם? חיפשתם כל היום את המפתחות ומשקפי הקריאה? פגשתם את השכנה ולא הצלחתם להיזכר בשמה? לא צריך להילחץ, זו לא בהכרח דמנציה, אלא ירידה קוגניטיבית טבעית שמתרחשת עם הגיל. וזה תהליך שדווקא היינו שמחים לשכוח, או לפחות לעכב.
מוח בריא ומתפקד הכרחי לעצמאות, לאיכות חיים ולאורך החיים, והירידה הקוגניטיבית גורמת להידרדרות בכושר השיפוט וביכולת לקחת החלטות ולפתור בעיות. היא יוצרת בעיות במקום העבודה, מקשה על התנהלות עם כספים, מביאה לקצרים בתקשורת המשפחתית ולירידה בדימוי העצמי ובמצב הרוח.
הבשורה הטובה היא שיש מה לעשות. מחקרים מראים שבניגוד למה שחשבו בעבר, המוח הוא איבר גמיש שאפשר לאמן ולשפר, או לפחות למנוע את הידרדרותו לאורך כל החיים. חמש דרכים לעשות זאת:
להרחיב אופקים
למידה של דברים חדשים או העמקה בתחום מוכר הן דרכים טובות לשמר ולשפר את תפקודי המוח. במחקר שנערך באוניברסיטת דאלאס, טקסס, נמצא שהפעילויות הטובות ביותר למוח הן אלה המערבות למידה אקטיבית ומאתגרת, הרבה יותר מפעילויות פסיביות כמו קריאה או צפייה בטלוויזיה.
זה יכול להיות משחק כדור, קליעה בקש, רקמה, צילום, קרמיקה, נגינה על כלי מוזיקלי, ריקוד או לימוד שפה זרה, מכיוון ששליטה ביותר משפה אחת, גם לא ברמה של שפת אם, מפעילה אזורים שונים במוח. המלצות נוספות: משחקי חשיבה כמו ברידג', שחמט, סודוקו או שבץ-נא, שאת כולם אפשר למצוא גם ברשת, מפעילים כישורים קוגניטיביים כמו זיכרון, שליפת מילים, אסטרטגיה ותכנון מהלכים. גם פאזלים ומשחקי הרכבה מועילים לתפיסה החזותית והמרחבית.
ליצור אינטראקציה חברתית
דרך יעילה ומהנה לשמר את תפקוד המוח היא להיות בחברת אנשים. בסיטואציה חברתית צריך להתרכז כדי לעקוב אחרי המתרחש, להקשיב, להבין ולהגיב, לפענח את שפת הגוף והתחושות של אחרים, וכל זה מחייב פעילות מוחית אינטנסיבית. מחקרים מראים שלגודל המעגל החברתי שלנו אין חשיבות, אך תחושת הקרבה עם חברים והתמיכה שלהם תורמת לבריאות המנטלית.
איך לעשות חברים חדשים אחרי גיל 50
לעבור לאורח חיים בריא
פעילות גופנית קבועה, בעיקר אירובית, משפרת גם היא את הזיכרון ואת תפקוד המוח. היא ממריצה את זרימת הדם למוח ומקטינה את גורמי הסיכון לטרשת עורקים, סוכרת ויתר לחץ דם. מחקר שנערך ב-Mayo Clinic ב-2013, מצא שנשים הסובלות ממחלות לב, נמצאות בסיכון גבוה פי שלושה לירידה קוגניטיבית מנשים אחרות, מכיוון שבריאות כלי הדם המשפיעה על בריאות הלב, משפיעה גם על זרימת הדם למוח.
חשוב להקפיד גם על תזונה נכונה. דיאטה ים-תיכונית למשל, המכילה הרבה ירקות ופירות, שמן זית, דגים ויין אדום, מומלצת על ידי מומחים. יש לצרוך כמות גדולה של נוגדי חמצון, הנלחמים בתהליכי ההזדקנות ונמצאים בירקות ופירות, וכן להרבות בצריכת ירקות עליים, בצל ושום, פירות יער, תה ירוק, תבלינים כמו כורכום וקינמון ואפילו שוקולד מריר.
בנוסף חשוב להקפיד על שינה מספקת, שחשובה לא רק למיגור העייפות, אלא משפיעה על תפקודי המוח. במהלך השינה המוח מעבד נתונים שקלט במשך היום ומאחסן אותם בזיכרון, וכשהוא נח היטב בלילה הוא מתפקד טוב יותר ביום. גם הפחתת מתחים ותרגול שיטות הרפיה כמו מדיטציה, פלדנקרייז או שיטת פאולה, מועילים למוח, ובנוסף, חשוב ללמוד את תופעות הלוואי של התרופות הקבועות שנוטלים שעלולות להשפיע על המצב הקוגניטיבי.
לוותר על הטייס האוטומטי
השגרה שאנחנו מתכנסים אליה בגיל המבוגר אינה מועילה למוח, וכדי לעורר אותו כדאי לחרוג לעתים מהרגיל. זה יכול להיות טיול מעניין, פעילות שמעולם לא ביצעתם, גיוון בטעמי המזון או אפילו שינויים קטנים בפעולות היומיומיות כמו צחצוח שיניים ביד הלא דומיננטית. כדאי להפחית גם בשימוש בעזרים אלקטרוניים כמו תוכנות ניווט, מחשבונים ושאר אפליקציות שאמנם מקלות על החיים, אבל פוגמות בתפקוד המוח.
לתרגל כושר למוח
דרך נוספת היא "חדרי הכושר למוח", תוכניות אימון שמציעות חברות שונות או אתרי אינטרנט, הכוללות תרגילים המאתגרים את המוח בתחום הזיכרון, הקשב, הריכוז והתפיסה המרחבית, ומעודדים שימוש ביכולות קוגניטיביות לא מנוצלות. המוח בנוי מתאי עצב היוצרים תקשורת הדדית בצורה כימית וחשמלית, והאימון המוחי יוצר קשרים חדשים במוח ומייעל את הישנים על ידי התנסויות חדשות והדהוד של התנסויות ישנות.
יעילותם של תרגילי המוח אמנם לא הוכחה מדעית ומומחים חלוקים בשאלה האם הם יכולים להועיל לתפקוד היומיומי כמו זיכרון לטווח קצר, או שתרגול שלהם יכול לשפר רק את המיומנויות במשימות עצמן, אבל הפעלה מכוונת של המוח בצורה לא רגילה ללא ספק מפעילה אזורים רדומים ומשפרת את הזיכרון, את ההתמצאות במרחב, את יכולת קבלת ההחלטות ואת יכולת החישוב.
צילומי אילוסטרציה: shutterstock
עוד טיפים בריאים? הצטרפו לקהילת הבריאות של מוטק׳ה
שינה טובה עוברת דרך אימון המוח
המדריך המלא לבחירת מכשיר שמיעה
אומרים שהיה פה שמח: משחקים משנות ה-60
ויש גם צמחי מרפא לשמירה על ראש צלול
חדרי בריחה: ההתמכרות החדשה שלכם
7 טיפים שיעזרו לכם לשפר את הזיכרון
מחפשים חברות חדשות? הצטרפו לקהילת החברות החדשות של מוטק'ה
מחפשים חברים חדשים? חפשו בקבוצות של מוטק'ה
מצפון ועד דרום: חברים חדשים בכל הארץ
פרקינסון היא מחלה ניוונית של המוח בה הולכים ונפגעים הדרגתית תאים, בעיקר באזור בגזע המוח שאחראי על ייצור...
בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן
כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...
הלילהכולנו הזזנואת השעונים שעה אחת אחורה (אוקי, בואו נודה בזה, בעידן הדיגיטלי הרוב הוזז אוטומטית, ולנו רק...