מתכננים צוואה זוגית? דעו את הסכנות
עריכת צוואה היא צעד לגיטימי ומתבקש כיום. כשבני זוג הנשואים שנים רבות מגיעים לעו"ד לערוך צוואה, ההחלטה הזו נחשבת למעשה האחראי. רוב הזוגות יעדיפו כמובן להוריש את כל רכושם לבן הזוג – וכשהוא ילך לעולמו, הם ירצו להבטיח שהרכוש יעבור במלואו לילדיהם.
אבל החיים לא תמיד כאלה צפויים ומסודרים. כשאחד מבני הזוג בסופו של דבר נפטר, טבעי שהאדם שנותר לבדו ירצה להמשיך בחייו, אולי אפילו להתחתן שוב ולהקים משפחה חדשה. במצב כזה, הגיוני כי ירצה בצוואה שלו להוריש חלק מהרכוש גם לאהבתו החדשה – אבל בשלב זה הוא יגלה לצערו, כי החוק בישראל מייצר קונפליקט לא פשוט בעניין.
המכשול של צוואה הדדית
רוב האנשים לא חושבים לעומק על ההשלכות הרחבות של צוואה הדדית. צילום: Shutterstock
כיום, המצב הנתון הוא שכל צוואה שנערכת בין בני זוג מוגדרת כ"צוואה הדדית" - זוהי צוואה שבה הם מורישים באופן דומה את רכושם לבן הזוג השני, לילדים ולקרובים אחרים – ולא ניתן לשנות אותה במקרה של מוות של אחד מבני הזוג. במילים אחרות, האדם שנשאר בחיים לא יוכל לעדכן את הצוואה ולהוריש חלק מסוים מרכושו גם לבת או לבן הזוג החדש, או אפילו לקרוב משפחה שנמצא בחובות וזקוק לעזרה, כל עוד הוא לא הוזכר בצוואה המקורית.
הדבר דווקא נחשב יתרון עבור בני הזוג במועד חתימת הצוואה, כי הרי כל הורה רוצה להבטיח שאיש לא ייקח את הרכוש שיועבר לילדיו, גם אם שותפו לחיים ימשיך הלאה וימצא זוגיות חדשה. עם זאת, רוב האנשים לא חושבים לעומק על ההשלכות הרחבות של סוגיה זו בעת עריכת הצוואה, ונאלצים להתמודד איתה כשזה כבר מאוחר מדי.
איך להגן על עצמכם בכתיבת צוואה הדדית?
העניינים מסתבכים אם אדם רוצה לשנות את הצוואה ההדדית לאחר שבן הזוג נפטר. צילום: Shutterstock
אם בני זוג חותמים על צוואה הדדית, אך באיזשהו שלב בחיים דרכיהם נפרדות, ניתן לשנות את הצוואה די בקלות, כששני בני הזוג עדיין בחיים. כל מה שצריך לעשות זה למסור הודעה בכתב לבן הזוג על הכוונה לשנות את הצוואה, ולוודא שהוא אכן קיבל את ההודעה.
במקרה כזה, הצוואה הקודמת למעשה מתבטלת, וכל אחד מבני הזוג צריך לערוך צוואה חדשה. במידה שאחד מבני הזוג לא ערך צוואה, רכושו יתחלק אחרי לכתו על פי החוק במדינת ישראל – קודם כל לילדים, ובהיעדר ילדים הוא יועבר להורים. אם גם הם לא בין החיים, אז לאחיו של המנוח.
אבל העניינים מסתבכים אם אדם רוצה לשנות את הצוואה ההדדית לאחר שבן הזוג כבר נפטר. במקרה כזה, תהיה לו אפשרות לעשות זאת רק אם יוותר על הרכוש שקיבל מבן הזוג בירושה. אם לא יהיה מוכן לוותר על הירושה – הוא לא יוכל לשנות את הצוואה בשום תנאי.
יחד עם זאת, אם כבר קיימת צוואה הדדית שלכאורה מגבילה מאוד את בן הזוג שנותר בחיים, עדיין ניתן לדון בה בבית משפט בעזרת עורך דין מומחה, ואולי אף לבטל אותה - בייחוד אם בן הזוג שנותר בחיים משוכנע כי הצוואה לא הוגנת, ופוגעת בו ובמשפחתו.
6 טיפים לכתיבת צוואה הדדית נכונה:
תקשורת טובה וכנה היא הדבר הראשון החשוב. דברו בכנות על הפחדים ועל הלבטים. צילום: Shutterstock
1. יש שתי שאלות שחשוב לבחון עם עצמכם - כל אדם שמתכוון לערוך צוואה הדדית מוכרח לשאול את עצמו שתי שאלות: מה הוא רוצה שיקרה אם הוא יהיה הראשון לעזוב את העולם, ומה ירצה לעשות אם יישאר כאן לבדו? המציאות מלמדת שבקרב רוב האנשים מדובר בשני רצונות מנוגדים. בדרך כלל, כשאדם חושב שהוא יהיה הראשון למות, הוא ירצה לשמור על ילדיו תוך צמצום חופש הפעולה של בן הזוג.
אדם שמאמין שיישאר אחרון, בדרך כלל יסמוך על עצמו שיידע לקבל החלטות מושכלות, וירצה לאפשר לעצמו שליטה מלאה ברכוש בהמשך החיים. הקונפליקט הזה עלול לא פעם להקשות על עריכת הצוואה. לכן חשוב קודם כל להכיר אותו, לבחון אותו, ולהשתמש ביצירתיות כדי למצוא את האיזון הנכון בין שמירת חופש הפעולה לבין הגנה על הילדים.
2. השתמשו במנגנוני הגנה - דיני צוואות מאפשרים להשתמש במנגנוני הגנה, שיכולים להבטיח את העברת רוב הרכוש לילדים, גם בלי לפגוע בבן הזוג. כך ניתן לדוגמה לאפשר לבן הזוג להשתמש ברכוש שנותר, אך לא למכור אותו, כדי שיישאר בסופו של דבר לילדים.
ניתן גם לאפשר לבן הזוג להשתמש בריביות של קופת החיסכון, אך להשאיר את הסכום שבקופה לילדים. דרך נוספת היא לאפשר לבן הזוג לקנות דירה או רכוש בכסף שנותר – אך לא להשתמש בו למתן מתנות ללא קבלת תמורה. זאת מתוך הבנה שגם הרכוש הזה יעבור בסופו של דבר לילדים.
3. צאו מהקופסה - רבים מאמינים כי שמירה על איזון בעריכת הצוואה היא הכרחית כדי להגן על הרצונות של שני בני הזוג. עם זאת, ייתכן גם מצב שבו בני הזוג מכירים אחד את השני כל כך טוב, ויודעים כי הסיכוי שאחד מהם יתחתן שוב או יהיה מושפע מאחרים יהיה גבוה יותר.
ייתכן כי זוגות כאלה דווקא ימצאו ערך רב יותר בעריכת צוואה שאינה שוויונית, כזאת שתטיל מגבלות שונות על כל אחד מהצדדים. החלטה זו עשויה להיראות לא הוגנת, אך במקרים מסוימים דווקא היא זו שתבטיח שקט נפשי וביטחון לשני בני הזוג. החלטה כזאת גם מחייבת כנות ושקיפות מלאה בין הצדדים.
4. תסכימו שלא להסכים - קיימים מקרים שבהם בני הזוג לא מצליחים להגיע להסכמה על חלוקת רכושם המשותף. כאן ייתכן שהדרך הטובה ביותר להתגבר על חילוקי הדעות היא דווקא להחליט שכל אחד מבני הזוג יערוך צוואה נפרדת, שבה הוא יקבל בעצמו את ההחלטות שלדעתו יטיבו עם יקיריו.
5. היעזרו בגורם מוסמך - מאחר שעריכת צוואה יכולה להעלות דילמות ולבטים לא פשוטים בין בני הזוג, שעלולים במקרים מסוימים אף ליצור מתחים וריבים, חשוב להיעזר באיש מקצוע מנוסה, כזה שמכיר את רוב התרחישים האפשריים וטיפל באינספור מקרים דומים.
עורך דין המנוסה בדיני צוואות יכול במקרים רבים להציג בפני הזוג את המציאות מזווית שלא תמיד פשוט לראות בעצמנו, וקל יותר להבין דווקא כצופים מהצד. בחינה אובייקטיבית של המציאות ושל כל התרחישים האפשריים תעזור לגבש החלטה מושכלת יותר, שתיטיב עם הרצונות של שני הצדדים.
6. שמרו על תקשורת טובה ביניכם – הדבר שאולי הכי חשוב לעשות בעת עריכת צוואה הדדית הוא פשוט לדבר – בפתיחות, בכנות וללא חשש מההשלכות. רק שיח פתוח על הלבטים, על הרצונות ועל הפחדים יכול לעזור לכם למצוא את דרך המלך, שתשיג איזון בין שקט נפשי לחופש פעולה. שיח כזה יסייע בשיפור היבטים רבים בזוגיות, ובייחוד בקבלת החלטה חשובה כל כך כמו עריכת צוואה.
הכותב הוא עו"ד בעז קראוס, יו"ר ועדת ירושה בלשכת עורכי הדין ומנהל משרד עורכי דין המתמחה בדיני ירושה, צוואות ועיזבון.
לעת זקנה: כך תדאגו לעצמכם ולרכושכם
מרבה נכסים? מרבה דאגה - לדור הבא
האם כדאי להוריש לילד שמצוי בפשיטת רגל?
לצרף את הילד לחשבון הבנק: הסכנות
חיים שכאלה: צוואה מצולמת לדור הבא
בואו לדבר על זה בקהילת דילמות במשפחה של מוטק'ה
הצטרפו לקהילת הכסף שלי במוטק'ה
עריכת צוואה היאצעד לגיטימי ומתבקש כיום. כשבני זוג הנשואים שנים רבות מגיעים לעו"ד לערוך צוואה, ההחלטה...
היום (1.10) חל "יום הקשיש הבינלאומי" או "יום הזקנה הבינלאומי", תלוי במושג המועדף עליכם. כאזרחים ותיקים כפי...
אם אתם אזרחים ותיקים אתם ודאי כבר יודעים, שבכל עיר בארץ קיימת מחלקה לאזרחים ותיקים שנמצאת במסגרת האגף...