חזרה לבריאות טובה

נוטלים תרופות רבות? דעו את הסכנות

כ-30% מהמבוגרים נוטלים לפחות כ-8 תרופות במקביל. רוקחת קלינית מסבירה את הסכנות הכרוכות בכך, ומציעה פתרונות
אבי גרצמן 10/01/16
נוטלים תרופות רבות? דעו את הסכנות
לא תמיד נבדקת האינטראקציה בין התרופות השונות שמקבל המטופל. צילום: Shutterstock

 

 

האם תרופה היא תמיד מצילת חיים? זה נכון כשאדם נוטל תרופה אחת או שתיים, אבל מה קורה כשהגיל עולה, ואיתו גם אורך רשימת התרופות? מחקרים שונים מצביעים על כך שקשישים רבים נאלצים ליטול תרופות מיותרות. נטילת תרופות רבות מדי לא רק שאינה תורמת לבריאות, אלא עלולה אף להזיק ולגרום לבעיות חדשות.

 

"אין תרופה לא טובה, יש שימוש לא נכון", סבורה פרופ' שמעונה יוסלסון-סופרסטיין, רוקחת קלינית, מנהלת תכנית ההתנסויות לרוקחות קלינית. כמו מומחים רבים, גם יוסלסון-סופרסטיין - המשמשת כמנהלת המדור ללימוד המשך בבית ספר לרוקחות באוניברסיטה העברית בירושלים - מזהירה משימוש יתר בתרופות, ובעיקר משימוש בתרופות מיותרות. היא משוכנעת, שמחשבה תחילה יכולה למנוע בעיות רבות.

 

מבדיקות שנערכו בשנים האחרונות עולה, כי כ-30% מהקשישים (בני 65 ומעלה, על פי ההגדות הרפואיות היבשות) נוטלים לפחות כ-8 תרופות במקביל. המומחים תמימי דעים לגבי העבודה, שמספר הבעיות הנובעות מהטיפול התרופתי עולה ככל שמספר התרופות שאותן נוטל הקשיש גדל.

 

גם דו"ח מבקר המדינה מזהיר

 

 במקרים רבים יש התנגשות בין מספר תרופות. צילום: Shutterstock

 

"ריבוי תרופות מנבא במידה רבה אשפוז וסיבוכים בריאותיים, לרבות נפילות ושברים", נכתב בדו"ח מבקר המדינה בנושא, שפורסם בשנת 2011. "אין במספר תרופות רב כשלעצמו שאותן נוטל הקשיש כדי להעיד על טיפול תרופתי לקוי או שגוי, אולם יש לבחון באופן שיטתי את נאותות מתן התרופות ואת השימוש בהן", נכתב עוד בדו"ח המבקר.

 

"הבעיה מתחילה כשאנשים בעלי תחלואה הולכים לרופאים שונים, וממשיכים בו בזמן להשתמש גם בתרופות שנרשמו להם בעבר", מסבירה יוסלסון-סופרסטיין. לדבריה, לעיתים יש אינטראקציה בין התרופות, אך במקרים רבים קיימת התנגשות בין מספר תרופות.

 

כך למשל, אם אדם סובל ממחלת לב וגם מכולסטרול גבוה, התרופה לבעיית הכולסטרול עלולה לייצר תופעת לוואי שתפגע בליבו של אותו אדם. "במקרים רבים כדאי לוותר על אחת התרופות", אומרת יוסלסון-סופרסטיין, "זה תלוי כמובן בגיל החולה ובמצבו".

 

מעל גיל 80: חלק מהתרופות מיותרות

 

 השגחה וניהול סיכונים נבון זה שם המשחק. צילום: Shutterstock

 

כמכשירה דור חדש של רוקחים קליניים, סבורה יוסלסון-סופרסטיין כי הרוקחים הקליניים הם חלק מהפתרון לבעיית ריבוי התרופות. בין תפקידיהם הם עוסקים בהערכת הטיפול התרופתי, במתן ייעוץ ומידע תרופתי לחולים, למטופלים ולצוותים הרפואיים בבתי חולים ובקופות החולים. הרוקחים הקליניים אמונים גם על מתן המלצות להתאמת תרופות ומינונים מתאימים, מייעצים לטיפולי המשך, מבצעים גם ניטור תרופתי, ופועלים לזיהוי תופעות הלוואי של תרופות.

 

לכן הרוקחים הקליניים הם אופציה אחת לפתרון הבעיה. הם אמורים להקל על רופאי המשפחה, שמבצעים אינטגרציה בתמהיל התרופות ומעקב, לפחות אחת לשנה, על רשימת התרופות ועל השפעתן זו על השנייה. "השגחה וניהול סיכונים נבון זה שם המשחק", סבורה יוסלסון-סופרסטיין.

 

היא מבדילה בין הגילאים השונים, שכן לדבריה, סביר שיש הצדקה לאדם בן 70 פלוס לנטילת התרופות שנבחרו עבורו. השאלה היא האם נבחרו עבורו התרופות הטובות ביותר, ובמיוחד, האם קיימת אינטראקציה חיובית ביניהן. "במידה שהאינטראקציה בעייתית, חשוב וכדאי לבחור עבורו תרופה אחרת שתתאים", היא אומרת.

 

התמונה משתנה כאשר האדם מתבגר, ועובר את גילאי ה-80 וה-90. חלק מהתרופות מיותרות, חלק מהן פחות משפיעות בגיל זה, אחרות לא נבדקו מעולם לקבוצת הגילאים הזו, ולא הוכח יתרונן היחסי עבור הגיל המתקדם.

 

סכנה לנזק מוחי

 [#middleBanner] 

מתוך הבנה כי בלתי אפשרי לבצע מחקר קליני לכל תרופה ותרופה בחתך גילאים רחב, יוסלסון-סופרסטיין מאמינה, שחלק גדול מהבעיות קלות לפתרון, ללא שימוש באמצעים מורכבים כמו מחקר או פיתוח. "חולים, במיוחד בגילאים מתקדמים, חייבים להקפיד על שימוש נכון בתרופות: לא להתבלבל במינונים ולא לשכוח ליטול אותן. אולי כדאי להיעזר בבן משפחה צעיר, שיעזור בניהול התרופות".

 

יוסלסון-סופרסטיין מפנה אחריות נוספות גם כלפי הרופאים. "בגיל מתקדם צריך להתחיל במינון נמוך של תרופות, כדי לבחון את ההשפעות ואת התרומה שלהן לחולה", היא מסבירה. נטילת תרופות נגד לחץ דם גבוה באופן לא הדרגתי, למשל, עלולה לייצר נזק מוחי.

 

"קשישים יכולים להיפגע במהירות, ולכן יש להקפיד על אמצעי זהירות במתן התרופות", חוזרת יוסלסון-סופרסטיין. היא בטוחה שנוכחות של אנשי מקצוע בתחום הרוקחות יכולה למנוע בעיות כאלו ואחרות, המתרחשות כתוצאה מריבוי תרופות או ממינונים לא מדויקים. "אנחנו כרוקחים קליניים יודעים להתייחס לכל תרופה באופן נקודתי, ולהנחות בהתאם את הצוותים הרפואיים ואת כוח העזר הסיעודי".

 

חדש: רכישה קבוצתית של תרופות מחוץ לסל

עושים סדר בארון התרופות

הסוד לאריכות ימים: לא להפסיק ללמוד

10 דרכים טבעיות להפחית כולסטרול

10 דרכים טבעיות להילחם בשפעת חורף

ומה מציעה הרפואה המשלימה?

כך תמנעו סוכרת (גם בלי תרופות)

"מותו של יואב מראה כמה החיים שבריריים" 

הוכח מחקרית: מראות יפים תורמים לחיזוק המערכת החיסונית

נלחמים במחלות עיניים דרך התזונה

כל הדרכים להתגבר על דיכאון קל

האסתמה מחמירה בחורף? יש מה לעשות

גם הכלב מזדקן: כך תטפלו בכלב המבוגר 

"בדיקת הקולונוסקופיה הצילה את חיי"

לחיות עד 150 שנה? זה אפשרי

עוד במדור בריאות

הצטרפו לקהילת הבריאות של מוטק'ה!


תגובות  1  אהבו 

ויש גם להיזהר מקונטרה אינדיקציות עם אוכל ומשקה. נטילת תוספים. עשבי מרפא וחליטות.



לא כדאי ליטול/לשתות לפני שבודקים ביסודיות!!


כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

הכל על התמכרות למשככי כאבים

משככי כאבים הם תרופות שמשתייכות לקבוצות שונות המיועדות להקלה עלכאביםמסוגים שונים. כחמישית מהמטופלים...

לקריאת הכתבה
"למדתי לחיות עם המחלה, כשזה יחזור - נתמודד"

ב-2012 השתנו לראשונה חייה של אושרית פרייזנר, כיום בת 62, אם לשלושה וסבתא לארבעה. זה התחיל מכאב בלתי נסבל בכתף...

לקריאת הכתבה
12 החלטות בריאות לשנה החדשה

"רבים חושבים שלחיות בריא זו מלחמה יום-יומית", אומרת לנו מיכל צפיר, מרצה לאורח חיים בריא. "אני אומרת שמי...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה