נכון או לא נכון? סוכרת ואינסולין - מיתוסים ועובדות

תמונה: Shutterstoke
אינסולין הינו הטיפול עם הניסיון הרחב ביותר והיעיל ביותר לאיזון חולי סוכרת. יחד עם זאת, גם בימינו, הטיפול גורר אחריו גל גדול של מיתוסים. פרופ' משה קרפ, אנדוקרינולוג מומחה לסוכרת ב-DMC, מרכז לטיפול בסוכרת, מפריך מיתוסים נפוצים ומגלה: האם האינסולין משמין? האם הוא גורם להיפוגליקמיה? ומה חדש בזריקות?
מעל חצי מיליון סוכרתיים בישראל מתמודדים לא רק עם ה-מגיפה של אורח החיים המודרני בה' הידיעה, אלא גם עם המיתוסים שנקשרו בסוכרת ובטיפול באינסולין. אינסולין הינו הטיפול היעיל והמקובל ביותר בקרב מרבית הסוכרתיים בעולם, ואולם, רבים עדיין שבויים בתפיסות ישנות לגבי השימוש בו. פרופ' קרפ עושה מעט סדר בבלגאן, ומסביר על מיתוסים ואמיתות בנושא סוכרת והטיפול באינסולין.
1. המיתוס: סוכרת סוג 2 נגרמת כתוצאה מאכילת סוכר בכמות מופרזת
העובדות: סוכרת נגרמת כתוצאה משילוב של גורמים תורשתיים, סגנון חיים, וגיל. נכון שהשמנת יתר מגדילה את הסיכון לסוכרת, והשמנת יתר היא לעיתים תוצאה של אכילת מתוקים בכמות מופרזת - אך אין קשר סיבתי בין אכילת סוכר למחלת הסוכרת. חשוב להדגיש שתזונה בריאה ומאוזנת, לצד פעילות גופנית והקפדה על משקל תקין, עשויים לסייע במניעת הסוכרת וסיבוכיה.
2. המיתוס: אני אדע אם יש לי סוכרת כי אני ארגיש חולה
העובדות: ההערכה היא כי רק שליש מהסובלים מסוכרת חווים את התסמינים האופייניים שלה כגון: השתנה תכופה, צימאון מוגבר, טשטוש ראיה, עייפות, גרד באזור איבר המין וירידה במשקל. הרוב המוחלט של הסוכרתיים לא חווים את התסמינים האופייניים לה משום שאלה מופיעים רק כאשר ערכי הסוכר גבוהים מאוד.
3. המיתוס: סוכרת הינה מחלה שאי אפשר למנוע
העובדות: נכון חלקית. לסוכרת מסוג 1, בה תאי הביתא בלבלב מפסיקים לייצר אינסולין לחלוטין, אין עדיין פתרון, ואילו בסוכרת מסוג 2, המתאפיינת בתנגודת לאינסולין וירידה הדרגתית בהפרשת האינסולין מהלבלב, יש עדויות שירידה משמעותית במשקל אצל אנשים שסבלו מהשמנת יתר סייעה בתגובת הגוף לאינסולין, ואף הביאה לאיזון של רמות הסוכר בדם בדומה לאדם בריא.
4. המיתוס: טיפול באינסולין מביא לאובדן הספונטניות עקב התלות בהזרקות ומגביל את אורח החיים.
העובדות: הטיפול באינסולין הינו חשוב, מאפשר לחולה איזון טוב יותר של רמות הסוכר ובכך מוריד את הסיכון לפתח סיבוכי סוכרת שונים באופן משמעותי. כיום, קיימים בשוק מספר אינסולינים המדמים את המצב הטבעי של הגוף והשומרים על רמת אינסולין בסיסית למשך 24 שעות, כך שמתאפשרת גמישות והחולה אינו חש מוגבל, כפי שהיה בשנים עברו.
5. המיתוס: אינסולין גורם להיפוגליקמיה, ירידה מסוכנת של רמות הסוכר בגוף, העלולה לסכן את חייהם של הסוכרתיים
העובדות: עם אינסולינים ישנים קרה שחולים פיתחו היפוגליקמיה, אך כיום קיימים אינסולינים מדור חדש, דוגמת "לנטוס", המדמה את הפרשת האינסולין הטבעית של הגוף ובכך מוריד באופן משמעותי את הסיכון להיפוגליקמיה.
6. המיתוס: אינסולין גורם להשמנה
העובדות: שימוש באינסולין מהדור הישן אכן גורם להשמנה. אולם כיום, עם התפתחות המחקר, קיימים אינסולינים מדור חדש, אשר מדמים יותר את המנגנון הבסיסי של הפרשת האינסולין בגוף ולכן השימוש בהם דווקא עשוי להפחית עלייה במשקל .
7. המיתוס: הזרקת אינסולין היא דבר כואב.
העובדות: כיום, הזרקת אינסולין הינה פעולה פשוטה ולא כואבת. בשנים האחרונות פותחו מזרקי אינסולין מתקדמים במיוחד, דוגמת ה"סולו-סטאר" בעל מחט דקה במיוחד, שדקירתו מדומה לעקיצת יתוש.
8. המיתוס: שימוש באינסולין מוכיח שהמחלה הוחמרה.
העובדות: בעבר, בשל היותו של אינסולין טיפול הניתן בשלב מאוחר יחסית של המחלה, ובעיקר בשל מסרים לקויים לאורך השנים, השתרשה התפיסה כאילו האינסולין הוא "מוצא אחרון" המבשר רעות. אולם התפיסה המחקרית כיום גורסת כי אינסולין הינו כלי יעיל לאיזון רמות הסוכר בגוף, ועל כן אין סיבה להשתהות בשימוש בו. סוכרתיים צריכים להבין שכאשר חסר אינסולין בגוף יש לתת אותו מגורם חיצוני. כיום ברור כי אינסולין הוא הדרך היעילה ביותר לאיזון רמות הסוכר, דבר הנתמך בהנחיות הטיפוליות של האיגודים המקצועיים ברחבי העולם.
הכותב הינו אנדוקרינולוג מומחה לסוכרת ב-DMC, מרכז לטיפול בסוכרת.


פרקינסון היא מחלה ניוונית של המוח בה הולכים ונפגעים הדרגתית תאים, בעיקר באזור בגזע המוח שאחראי על ייצור...
בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן
כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...
הלילהכולנו הזזנואת השעונים שעה אחת אחורה (אוקי, בואו נודה בזה, בעידן הדיגיטלי הרוב הוזז אוטומטית, ולנו רק...